Перцевий балончик для самооборони

Захист власної безпеки на шкоду здоров'ю нападника – справа справедлива, але найчастіше кончающееся лавою підсудних. Перцевий балончик розроблений як цивільна зброя самооборони: перцева широка струя ирританта при розпиленні в обличчя супротивника викликає шок і потужне сльозотеча. Застосування газової зброї не вимагає спеціального дозволу – вміст балона є безпечним для життя і здоров'я засобом захисту. Попадання складу викликає подразнення шкіри і слизових без нанесення ушкоджень, крім виняткових випадків.

Що таке перцевий балончик

Газові балончики для самозахисту – це герметичні металеві або пластикові контейнери, в яких під високим тиском міститься активна речовина у високій концентрації. Аерозольне хмара або струмінь рідкого екстракту перцю аналогічні за принципом дії сльозогінного газу і викликають сильне роздратування, що приводить до виходу противника з ладу. Нешкідливе дію ирританта в більшості випадків гарантує відсутність кримінальної, адміністративної відповідальності для обороняється. Пам'ятайте, що термін придатності зброї обмежений 36 місяцями.

В яких випадках застосовується

Перцевий балон йде в хід на близькій дистанції, коли виникає загроза життю, здоров'ю, що обороняється. Ефективна дальність дії газового засоби самооборони залежить від принципу дії конкретного балона і становить 1-4 метри. Перешкодою до розпорошення перцевого спрею, аерозолю є сильний вітер, знаходження всередині закритого приміщення, низька температура. Ці 2 фактори звернуть зброю обороняється проти нього самого або нівелюють уражаюча дія. Бризнути в супротивника з перцевого балончика краще в наступних випадках:

  1. Початок конфлікту з агресивно налаштованим людиною, групою осіб, якщо бійка неминуча.
  2. Переслідування обороняється – розпиліть хмара газу собі за спину в особи агресорів.
  3. Напад зграї бездомних собак, великих диких тварин. Пам'ятайте, що у особливо великих екземплярів струмінь газу викличе тільки підвищення агресивності.

Механізм дії

Перцевий спрей, що знаходиться всередині маленького балончика під тиском, з великою швидкістю викидається вперед, потрапляючи на шкіру, слизові оболонки нападника. У разі вдалого застосування відбувається т. н. блефароспазм – природна реакція мозку на зовнішній подразник, яка змушує м'язи, що закривають очі, скорочуватися. Противник на нетривалий термін повністю втрачає зір, а супутній цьому потужний дратівливий ефект змусить агресора забути про попередні наміри. Якщо активна речовина потрапила в очі, промити уражену ділянку водою.

Перцевий газ олеорезин капсикум

Позначається стандартизованої маркуванням ОС, що означає Oleoresim Capsicum – суміш дратівної дії, яка складається з ефірів жирних кислот, перцевих витяжок і смол. Речовина ОС викликає сильне подразнення слизових оболонок людини. Найсильнішому впливу піддаються верхні дихальні шляхи, очі, рот. Струмінь газу, що містить цю суміш – одне з найбільш ефективних засобів самозахисту від одиночного противника. Роздратування від потрапляння перцівки провокує у нападника рясне сльозовиділення, сильний кашель.

Види балончиків з перцевим газом

Класифікуються перцевий балончик за двома характеристиками: спосіб розпилення і склад діючої речовини. За способом викидання газу зброя поділяється на:

  1. Аерозольне розпилення. Речовина, що викидається в великому конусі попереду сопла. Мінімальний радіус дії, найбільша ефективність на близьких дистанціях.
  2. Аерозольно-струминне. Відрізняється від попереднього меншим кутом поразки. Він вважається універсальним. Ефективна дистанція вже більше.
  3. Струминне. Рідина вистрілюється тугий спрямованої струменем. Не рекомендований особам, сумнівається у власній влучності.
  4. Пінне. Схожий з попереднім, але ирритант важче стерти з уражених ділянок.
  5. Гелеве. Перцевий балончик цього типу мають найбільшу ефективну дальність ураження (3-5 м). Гель відмінно прилипає до шкіри, слизової оболонці.

Аерозольне розпилення

Перцевий балончик з цим типом розбризкування активної речовини краще підходять для застосування на ближній дистанції. Хмара газу поширюється на відстань 1-1,5 м в широкому конусі. Ця особливість забезпечує можливість створення ефективної захисної газової завіси. Щоб пройти через неї, агресор повинен вдихнути ирритант. Істотним недоліком є небезпека розпилення всередині закритих приміщень або під час дощу, вітру. Сильний зсув повітря приведе до нейтралізації завіси, знесенню її від противника або на обороняється.

Аерозольно-струминне

Вражає конус звужується, ефективна дальність зростає. Може використовуватися для відбиття атаки групи осіб, одиночного противника, бродячих собак. Зменшена площа ураження забезпечує можливість прицільної розбризкування ирританта. Універсальність способу розповсюдження перцівки зробила його популярним серед виробників засобів цивільної самозахисту. Недолік – залежність від вітру, як у всіх аерозолів.

Струминне розпилення

Перцевий балончик випускає потужну спрямований струмінь рідини. За складом вона нагадує стандартну перцівку чи відповідає їй. Відрізняється чудовими показниками точності на дистанції 3-4 метра. Явним недоліком вважається необхідність точного прицілювання. Добре справляється з поодинокими супротивниками, надовго виводячи їх з ладу. Рідкий ирритант погано змивається, а рефлекторне втирання речовини викличе посилення подразнювальної дії.

Пінне

Перцевий балончик викидає потужний струмінь густої піни, облепляющей противника. Пінний складу погано змивається, при витиранні площа ураження збільшується. Переваги аналогічні струйного розпорошення: хороша ефективна дальність, можливість прицільної стрільби, що виключає випадкові влучення по перехожих. Недолік – труднощі з прицеливанием по рухомим цілям, великий час польоту важкої піни, низька настильность траєкторії.

Гелеве

Перцевий балончик, з гелем, відмінно захищає від одиночної цілі. Липкий водянистий склад не відмивається простими підручними засобами: вода йому не страшна, ганчірочка розмаже ще сильніше. Істотний мінус – неможливість застосування проти тварин. Ймовірність потрапляння гелю в ротову порожнину, очі дуже мала. Ефективна дальність стрільби складає 2-3 м.

Як вибрати газовий балончик для самооборони

Купівля перцевого балончика повинна бути продуманою, що базується на перевіреній інформації, чужому, особистому досвіді поводження з цивільним несмертельним зброєю самооборони. Вивчіть характеристики, чинники, на основі яких вибирається перцівка:

  • Кількість використань. Вибирайте багаторазові перцевий балончик, якщо не впевнені в успіху їх застосування. Об'ємні аерозолі здатні створити повноцінну газову завісу.
  • Спосіб розпилення. Ситуативний показник: водіям краще тримати всередині бардачка гелевий, пінний спрей. Пішоходам підійде аерозоль.
  • Розміри, обсяг. Маленький циліндр простіше дістати, привести в робоче положення.

Виробник

Різні фірми займаються продажем своїх варіантів перцовых балончиків. Головними відмітними особливостями є концентрація ОС, тип і дальність розпилення, його тривалість, кількість застосувань. Найпопулярнішими виробниками вважаються:

  • Хітон. Виготовляє аерозолі Шок з 23% екстрактом пекучого перцю. Ефект від застосування триває до півгодини; розрахований на 7 секунд безперервного розбризкування.
  • Тюменські аерозолі. Серед них великою популярністю користується модель Контроль-РОЗУМ. У складі має додаткові добавки, розраховані на придушення агресії тварин.
  • Техкрим. Велика увага приділяється вдосконаленню балончиків Black і Факел 2 з широким конусом розпилення, розрахованим на зупинку великого числа противників.

Ефективна дальність застосування

Залежить від способу розбризкування, тиску всередині корпусу. Для пінного, струменевого і гелевого розпилення ефективна дальність складе 3-5 м, але місце ураження буде вузьким, відповідним ширині струменя в момент зіткнення з поверхнею. Аерозолі володіють меншою дальністю атаки (1-2 м), але створюють захисну завісу на великій площі, допомагаючи захищатися від групи супротивників. Прикладами можуть слугувати:

  • Шпага – 3-3,5 м, струменевий;
  • Пекучий перчик – 1,5 м, аерозоль;
  • Lady Black – 2 м, струменево-аерозольний.

Час безперервного використання

Від цього параметра залежить, скільки супротивників і наскільки сильно вдасться вразити до повного витрачання ирританта. Пам'ятайте, що тривалість застосування не завжди залежить тільки від обсягу капсули. Перцевий балончик зі струменевим розпиленням закінчиться швидше, ніж аерозольний. Вибирайте зброю самооборони виходячи з передбачуваних обставин застосування. Розгляньте варіанти з різною тривалістю використання:

  • С360 гелевий – 4-5 секунд;
  • Black струменевий – 3-4 секунди;
  • Факел 2 – 7-8 секунд.

Обсяг

Визначає, яке кількість активної суспензії міститься всередині металевої капсули. В прямій залежності від об'єму знаходиться тривалість безперервної роботи, компактність. Замовити балон великого розміру коштує для перевезення і застосування з машини. В такому випадку набувається гелева або пінна перцівка, яка не завдасть шкоди обороняющемуся. Пішоходам краще підійдуть маленькі моделі, розраховані на 1-2 рази. Виробники пропонують такі варіанти обсягу:

  • Lady Black аерозоль – 25 мл;
  • Шпага, струменевий – 100 мл;
  • Дракон, пінний – 650 мл

Мінімальна робоча температура

Холодні кліматичні зони представляють серйозну загрозу працездатності багатьох приладів. Перцівки не стали винятком – усередині капсули міститься рідина під тиском, яка може замерзнути. Погрозу представляє не тільки відмова пристрою, але і розширення суспензії при замерзанні – це може спричинити розрив балона з розбризкуванням летючого вмісту. Фірми-виробники розбавляють їдку рідину зі спеціальними складами, що перешкоджають замерзання. Мінімальна температура роботи перцовок становить:

  • Перцевий струменів – -40 градусів;
  • Жгучик перчик – -10 градусів;
  • Шпага – -20 градусів.

Розмір

Підбирайте габарити перцівки відповідно до власної зручності, місцем зберігання. Пам'ятайте, що компактну капсулу легше вихопити з сумки, кишені, ніж великий літровий балон. Розмір взаємозв'язане з обсягом активної речовини, яка може містити металева оболонка. Маленька перцівка закінчиться після 4-8 секунд безперервного використання. Вироблені капсули діляться на 3 категорії:

  • 25 мл 1-2 використання, легко поміщаються на долоні.
  • 65-100 мл. Універсальний засіб самооборони, що передбачає неодноразове застосування.
  • 100-1000 мл. Індивідуальний засіб захисту для транспортного засобу, вдома. Кількість використань досягає 15-30.

Де купити перцевий балончик

Індивідуальне несмертельна цивільна зброя зупиняючої дії, що не завдає прямих пошкоджень, може продаватися вільно. Купити газовий балончик для самооборони в Москві, Санкт-Петербурзі, інших містах можна на прилавках военторгов, де він є невід'ємною частиною асортименту. Замовити товар з доставкою у сертифікованого виробника можна через спеціалізований інтернет-магазин, що торгує зброєю цивільної самооборони.

Який газовий балончик найефективніший

Найменування товару виробник

Тип розпилення

Ирритант і область застосування

Об'єм (мл)

Коротка характеристика

Плюси і мінуси

Ціна (рублів)

Хітон, Шок

аерозоль

олеорезин капсикум, до 2,5 метрів

1000

Хороший варіант засоби самозахисту з пристойним радіусом дії. Відмінно зупиняє групу осіб, може створити газову завісу.

Низька ціна, малі розміри, велика дальність.

580

Техкрим, Перцевий струменів

аерозоль

олеорезин капсикум, до 2 метрів

65

Популярний товар на ринку нелеталнього цивільного зброї. Вигідно відрізняється шириною конуса поразки.

Відмінна ціна, часті знижки від виробника. Невелика швидкість польоту газової хмари.

240

Техкрим, Black

аерозольно-струменевий

ОС 20%, 2 метра

65

Частий вибір поліцейських підрозділів, здатний створити широку завісу сльозогінного газу. Відрізняється від аналогів збільшеним радіусом розбризкування.

Відмінна точність, широкий діапазон робочих температур.

410

Пекучий перчик, Техкрим

аерозольно-струменевий

ОС 20%, 2 метра

25

Компактний варіант нелетальної цивільного зброї, дуже зручний в носінні. Може швидко вихоплювати з кишені куртки, сумки і т. д.

Маленький розмір, зручність розбризкування. Одноразовість, невеликий радіус ураження.

260

Дракон, Техкрим

пінний

ОС 95%, ТС 3,1%, 2,5 метра

100

Тривалість розпилювання – одна з найважливіших характеристик перцівки. Дракон сильно перевершують аналоги по цьому параметру.

Широка пляма контакту, тривалий розпилення. Підвищена вартість, пристойний вагу.

550

Перець 11-А, Техкрим

аерозоль

ОС 95%, 2 метра

65

Багаторазове пристрій, розрахований на 8-10 коротких розпилень. За рахунок великої плями контакту одного короткочасного розбризкування вистачає на нейтралізацію противника.

Великий конус розпилювання, пристойна швидкість поширення речовини. Малий діапазон робочих температур.

270

Факел2, Техкрим

аерозоль

ОС 95%, 3 метри

100

Збільшена дальність забезпечує більшу безпеку застосування, додавання спеціального поліцейського ирританта CS подовжує ефект.

Велика пляма контакту, малий розмір, збільшена ефективна дистанція. Швидкий витрата вмісту.

450

Правила застосування

З особливою обережністю варто застосовувати перцевий балончик, дотримуючись ряду правил:

  1. Не розпорошуйте аерозоль всередині закритих приміщень, щоб уникнути поразки власною зброєю.
  2. Виконуйте інструкції, використовуйте цю зброю цивільної самооборони суворо за прямим призначенням.
  3. Пам'ятайте про настання адміністративної чи кримінальної відповідальності у випадку невиправданого застосування перцівки.
  4. Не економте ресурс балончика при нападі – одного натискання може виявитися мало.

Можливі наслідки

При попаданні речовини олеорезин капсикум на різні ділянки людського тіла слід негайне виникнення сильної реакції подразнення. Наслідки застосування перцівки бувають наступними:

  • Опік. Пряме потрапляння в очі суспензією з високою концентрацією активної речовини може призвести до появи хімічного опіку.
  • Набряк. Крім роздратування, вдихання ирританта викликає приступ кашлю, чхання, утруднення дихання. У алергіка високий шанс виникнення набряку легенів, ядухи.

Як надати першу допомогу

Ознайомтеся з правилами надання медичної допомоги при попаданні перцівки на тіло:

  • Не розтирайте уражену ділянку – це посилює вплив ирританта.
  • Протріть вологою серветкою місце попадання, щоб прибрати їдку суспензію з шкіри.
  • Слізна рідина ефективно справляється з промиванням очей від активної речовини балона. Частіше моргайте, щоб викликати рясне сльозотеча.
  • Також допомагає промивання жирним молоком, чистою водою, розчином соди.

Переваги і недоліки

Перцівки мають власні переваги і недоліки, що обмежують або допомагають використовувати цей тип зброї. Ознайомтеся з мінусами балонів:

  • низька дальність застосування;
  • вимагає певної вправності;
  • супротивник здатний ухилитися від газу;
  • втрачає ефективність у вітряну, холодну погоду;
  • неприпустимо використання всередині закритих приміщень.

До явних переваг можна віднести:

  • низька вартість зброї;
  • невисокий шанс нанесення тілесних ушкоджень;
  • малі розміри;
  • зручність використання.

Відео

Який перцевий балончик купити для самооборони?

Перцевий балончик Шок огляд і тести на морозостійкість

Відгуки

Олег, 29 роківДруг порадив купити хороший газовий балончик для самооборони. Сильно здивувала ціна такої зброї та можливість застосування без серйозних наслідків, легкість придбання, розпилення. У всіх випадках нападу на мене доводилося давати свідчення слідчому, а зараз, схоже, необхідність у цьому відпадає.
Аліна, 36 роківПрацюю на фабриці у віддаленому районі міста. Часто зустрічаюся зі зграєю дворових собак по дорозі додому. Вирішила придбати засіб самозахисту, щоб уникнути можливого нападу. Швидко знайшла в інтернет-магазині спеціальні перцівки, розраховані на тварин. Виробник надав хорошу знижку до і так низькою ціною.
Марія, 51 рікНа роботу доводиться ходити через неблагополучний район, де мене вже пару раз намагалися пограбувати. Колеги порадили купити хорошу перцівку для самооборони. Ціна та особливості застосування приємно здивували. Серйозних наслідків при попаданні суспензії на тіло не буде як з медичної точки зору, так і з законною.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!