Дивертикулярна хвороба товстого кишечника

Внаслідок впливу певних несприятливих факторів або неправильного раціону може порушуватися структура кишечника і його відділів, наприклад, сигмовидної. Особливо це стосується людей зрілого віку, коли деякі органи стають ослабленими. До таких захворювань відноситься дивертикулез сигмовидної кишки. Які ж симптоми вказують на цю патологію? Інструкції нижче розкажуть про причини, характерних ознаках і лікуванні дивертикулеза.

Що таке сигмовидна кишка

Назва сигмовидної кишки, одного з відділів товстого кишечника, безпосередньо пов'язана з його формою, схожою на грецьку і латинську букву «сигма». Починається він у верхній частині малого тазу з нахилом у ліву частину живота. Потім сигмовидный відділ переходить у пряму кишку, причому вигини його можуть доходити і до правого підребер'я. Сам орган повністю покритий брижі, яка складається з великої кількості судин і нервів.

Дивертикулярна хвороба товстого кишечника

Захворювання являє собою новоутворення на стінках сигмовидної кишки у формі дивертикул. Останні виглядають як витончення ділянки слизової оболонки, які випинаються на поверхні органу. Дивертикули сигмовидної кишки можуть бути вродженими внаслідок дефекту розвитку. Придбана форма частіше діагностується у старшого покоління, причому однаково у чоловічої і жіночої статі. Утворення таких випинань – це дивертикулез, а їх запалення з-за патогенних бактерій призводить вже до дивертикулиту.

Причини дівертікуліта

Наступні фактори стають причиною того, що розвивається дивертикуліт сигмовидної кишки:

  1. Вік більше 50 років. У процесі природного старіння погіршується стан стінок кишки, що призводить до їх ослаблення.
  2. Генетична схильність. У тих, чиї родичі стикалися з дівертікулітом, ймовірність його появи підвищується.
  3. Харчування. Переважання в раціоні рослинних продуктів збільшує ризик дівертікуліта сигмовидної кишки.
  4. Хронічні запори. Стан, що характеризується підвищенням тиску в сигмовидній кишці, що провокує випинання.

Симптоми запалення сигмовидної кишки

Дивертикуліт сигмовидної кишки характеризується прихованим протіканням. У деяких хворих ознаки виявляються дуже яскраво, супроводжуючись навіть переймоподібними болями. Дивертикулез сигмовидної кишки в стадії запалення має й інші симптоми:

  • ниючий біль внизу зліва щодо живота;
  • нестабільний стілець з частими запорами;
  • здуття живота з ухилом на ліву сторону;
  • важкість у животі, проходить тільки після спорожнення кишечника;
  • при більш важкій формі – нудота та блювання;
  • присутність крові в калі;
  • висока температура;
  • загальне нездужання.

Дивертикулез та його види

Для адекватної оцінки стану пацієнта проктологами розроблена класифікація дивертикулярна хворобу сигмовидної кишки. Вона має 3 основні форми:

  1. Дивертикулез без яскраво виражених симптомів.
  2. Дивертикулярна хвороба з клінічними ознаками.
  3. Запущена стадія супроводжується ускладненнями.

Безсимптомний перебіг захворювання

Більшість випадків дивертикулеза сигмовидної кишки діагностується випадково при обстеженні пацієнтів на інші патології. Людина іноді відчуває несильний біль, яка віддає в області живота, конкретно в нижній лівій частині. Пацієнт списує це на неякісну їжу, адже все проходить після спорожнення кишечника або з вийшли газами. Лікар рекомендує при такій формі дивертикулеза дотримуватися дієти, а в разі закрепів призначає проносні препарати.

З клінічними проявами

Поступове посилення симптомів такої патології сигмовидної кишки при недотриманні рекомендацій лікаря веде до більш серйозних наслідків. Так розвивається дивертикуліт, який здатний призвести до ускладнень захворювання. Вираженість симптомів залежить від кількості дивертикул на кишці, супутніх недуг і віку пацієнта. Болі при цьому стають гостріше, стають сильнішими після прийомів їжі і поширюються на сідниці і навіть поперек. Така форма дівертікуліта сигмовидної кишки потребує медикаментозного або навіть хірургічного лікування.

Діагностика освіти дивертикул сигмовидної кишки

Підтвердити дивертикулярну хворобу сигмовидної кишки можна тільки лабораторними та інструментальними методами. Пацієнтові доводиться пройти кілька етапів для встановлення точного діагнозу:

  1. Опитування на скарги і збір анамнезу.
  2. Промацування живота на присутність характерних для дівертікуліта сигмовидної кишки болю.
  3. Іригоскопія – рентген товстої кишки, коли її заповнюють розчином сульфату барію, щоб виявити звуження сигмовидної кишки і випинання на ній.
  4. Колоноскопія – ендоскопія товстої кишки, що дозволяє виявити гирла дивертикул.

Лікування дивертикулярна хвороби кишечника

Будь-яка форма дівертікуліта сигмовидної кишки вимагає звернення до проктолога або гастроентеролога за призначенням правильної терапії, причому лікування поділяється на кілька пунктів:

  1. Медикаментозні препарати – антибактеріальні, спазмолітики для зменшення болю, проносні, прокінетики для поліпшення травлення і ферментативні засоби.
  2. Дотримання дієтичного раціону з вживанням корисних для кишечника продуктів.
  3. Народні засоби – використання рецептів неофіційною медицини для нормалізації стільця і відновлення стану кишечника.
  4. Оперативне втручання – допомога хірургів при дивертикуліті сигмовидної кишки з ускладненнями.

Консервативна терапія

Рання стадія дивертикулеза сигмовидної кишки може лікуватися консервативними методами, тобто прийомом ліків з різних груп, що характеризуються своєю дією на організм. Першими в списку йдуть антибіотики, наприклад:

  1. «Альфа Нормикс». Антибіотик, який належить до групи широкого спектру дії. Показаний при лікуванні інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту, дивертикульозі ободової кишки та її відділів, в тому числі і сигмовидної. В інструкції вказана рекомендована доза 200 мг для дорослих і дітей від 12 років. Приймати потрібно через кожні 8 ч. Тривалість терапії не перевищує тижня, а повторний цикл прийому проводять не раніше ніж через 20-40 днів. Ціна від 650 р.
  2. «Амоксиклав». Антибіотик, який належить до групи пеніцилінів. Показаний при запаленнях сечовидільних та дихальних шляхів, шкіри, слизової оболонки травного тракту. Легкий та середній перебіг захворювання вимагає прийому 1 таблетки з перервою у 8 ч. призначена Доза для дорослих і дітей старше 12 років. Ціна від 200 р.

Серед спазмолітичних препаратів можна приймати наступні:

  1. «Но-шпа». Надає розслабляючу дію при спазмах гладкої мускулатури травного тракту, характерних для дівертікуліта. Дорослим потрібно приймати щодоби від 120 до 240 мг, розділяючи на 2-3 прийоми, обов'язково після їжі. Ціна від 50 р.
  2. «Бускопан». Блокує нервові імпульси в гладкій мускулатурі. За інструкцією потрібно приймати по 1-2 таблетки після їжі до 3-5 разів щодня. Плюсом до них можна вводити ректальні свічки – 1-2 шт. перед сном. Ціна від 330 р.

Наступні препарати спрямовані на полегшення симптомів дивертикулеза і поліпшення роботи кишечника:

  1. «Дюфалак». Проносний засіб запобігає запори, розм'якшує стілець. Приймати протягом дня необхідно від 15 до 45 мл у розведеному чи чистому вигляді. Вартість сиропу в аптеці від 290 р.
  2. «Домперидон». Протиблювотний засіб, що усуває відчуття нудоти. Дорослим і дітям від 5 років – 10 мг тричі на добу за півгодини до їди.
  3. «Лінекс». Ферментативне засіб, що регулює мікрофлору кишечника. Випускається в капсулах, показаний при дисбактеріозі. Дітям старше 12 років і дорослим – 2 капсули тричі на день. Ціна від 250 р.

Дізнайтеся більше про препарат Дюфалак - як приймати дорослим і дітям.

Оперативне втручання

Дивертикуліт сигмовидної кишки з ускладненнями потребує оперативного лікування. Показаннями до хірургічного втручання є:

  • перитоніт;
  • рясне кровотеча;
  • ймовірність розвитку ракової пухлини;
  • формування нориць;
  • часті загострення з різкими больовими відчуттями.

Операція спрямована на резекцію, тобто видалення ураженої ділянки сигмовидної кишки. Після його усунення хірург може піти по одному з двох шляхів:

  1. Сформувати анастамоз, тобто з'єднати здорові частини сигмовидної кишки. Так чинять у разі неявно вираженого запалення, коли є можливість повернути органу цілісність.
  2. Накласти колостому, тобто вивести здорову і більш близьку до шлунку, частина на передню черевну стінку. Таким способом усувають сильне запалення сигмовидної кишки, коли не можна з'єднати частини органу після видалення пошкодження. До другого етапу операції, тобто анастамоза, кал виводиться в спеціальні одноразові пакети. Через 10 днів після останнього етапу пацієнта виписують.

Дієта

Основою дієтичного харчування при дивертикулярна хворобу сигмовидної кишки є збільшення клітковини. У список продуктів з високим вмістом рослинних волокон входять наступні:

  • фрукти – хурма, яблука;
  • овочі – гарбуз та її насіння, огірки, томати, баклажани, кабачки, буряки;
  • крупи – гречана, бура рисова, вівсяна, геркулесова;
  • супи на м'ясному, але нежирному бульйоні;
  • кисломолочні продукти – сир, кефір, ряжанка, натуральний йогурт;
  • висівковий хліб;
  • сухофрукти – курага, чорнослив.

Виключити з раціону рекомендується такі продукти:

  • ягоди – полуниця, малина, суниця;
  • крупи – манна, білий рис;
  • напої, алкоголь, какао, міцний чай і каву;
  • хлібобулочні вироби – випічка і білий хліб;
  • макарони;
  • копченості та консерви.

Як лікувати дивертикулез сігми народними засобами

Неофіційна медицина пропонує хворим дивертикульоз сигмовидної кишки кілька ефективних рецептів:

  1. Морквяний порошок. Візьміть 4-5 столових ложок насіння моркви, подрібніть їх до порошкового стану. Приймайте по 1 ч. л. до 3 разів щодня, запиваючи великою кількістю рідини. Проведіть курс лікування до 2 тижнів, а потім повторіть після тижневої перерви.
  2. Оливкова або лляне масло. Готувати нічого не треба – просто вживайте по 1 ст. л. натщесерце щодоби.
  3. Настоянка алое. Візьміть 200 г подрібненого листя цієї рослини, додайте до них близько 300 г меду. Залиште на добу, а потім ведіть прийом по 1 ст. л. як мінімум за годину до прийому їжі курсом до 2 тижнів.

Читайте також:дивертикулез кишечника - що це таке, як лікувати захворювання.

Відео: Як позбавитися від болю в сигмовидній кишці

Дивертикулез

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!