Яка температура тіла може бути на ранніх термінах вагітності

З моменту початку запліднення, в перші тижні не виключена підвищена або знижена температура при вагітності на ранніх термінах, що викликано змінами, що відбуваються в тілі жінки. Коли показник ртутного стовпа знаходиться в межах 37-37,5 градусів, це припустимо і не свідчить про патологіях. При виникненні інших симптомів і коли високі показники тримаються тривалий час, слід насторожитися – це може стати причиною викидня або бути ознакою будь-яких інфекцій.

Що таке температура при вагітності

Скільки градусів має бути температура при вагітності? У здорової жінки позначка градусника змінюється в межах 36,6-37,7 °С. Так організм реагує на зміни гормонального фону. Показник збільшується в другій фазі циклу під час вироблення гормону прогестерону, що з'являється при вагітності та відповідає за цілість плідного яйця. Температурна відмітка близько 37 °С на початкових стадіях виношування плоду вважається нормальним явищем. Якщо субфебрильну температуру супроводжує жар, то це може бути ознакою застуди або небезпечної інфекції.

Базальна температура при вагітності

БТ, або базальна температура, багато повідає про жіноче здоров'я: покаже фертильні дні (найбільш сприятливі для зачаття), наявність овуляції, її відсутність, визначить вагітність. З її допомогою оцінюють роботу яєчників, стежать за розвитком вагітності на початкових термінах (12-14 тижнів). БТ вимірюють:

  • вагінально;
  • орально;
  • ректально (в пряму кишку, відразу після пробудження, не встаючи з ліжка).

Період з першого дня менструального циклу і до настання овуляції вважається першою фазою циклу. БТ повинна бути на позначці 36,2 і 36,8 °С. протягом усієї другої фази циклу температурні коливання можуть бути в невеликому інтервалі 37-37,5 °С. За 2-3 дні до місячних відзначається зниження базальної температури до 36,2-36,9 °с. Якщо різкого падіння показника немає і він залишається на позначці 37,5 градусів – це ознака вагітності. Підвищений температурний режим буде спостерігатися до 4 місяців виношування плоду.

На ранніх строках

Для закріплення заплідненої яйцеклітини до стінки матки необхідний прогестерон. Коли в організмі підвищується рівень важливого гормону, то базальна температура під час вагітності на ранніх термінах збільшується до 37,3 °С. Вимірювання показників можна продовжувати до 16-го тижня кожен день. Норма значень вважається умовною і не повинна в точності повторювати загальноприйнятий графік. Незначне підвищення не говорить про патології. Базальна температура на ранніх термінах вагітності може бути наступною:

  • 3-я тиждень – від 37 до 37,7 °С;
  • 4-я тиждень– 37,1-37,5 °С;
  • з 5 по 11 тижні – висока, але якщо показник базальної температури більше 38 °С, терміново зверніться до лікаря;
  • 12-я тиждень – не менше 37,0 і не більше 38 °С.

Підвищення температури при вагітності на ранніх термінах

Гіпертермія супроводжує вагітність з самого початку. У першому триместрі такий стан пояснюється відбуваються в організмі жінки змінами. Тепловіддача сповільнюється, а температура піднімається. Проводити вимірювання гінекологи радять два рази в день – вранці і ввечері. Так можна визначити добову динаміку змін. У першому триместрі температура тіла при вагітності на ранніх термінах піднімається до 37,2 °С, і це нормально. Протягом всього терміну вона може залишатися на рівні 37 °С – збивати температуру не потрібно.

Температура 37.5

Щоб знати, яка температура у вагітних на ранніх термінах, лікарі використовують 3 методи: вимірювання за допомогою електронного термометра, ректальним способом і в пахвовій западині. За допомогою електронного термометра вимірюють показник у роті (норма – 37,2 °С). В пахвовій западині температурна відмітка не повинна перевищувати 37 °С. Градусник показує 37,5 °С при вимірюванні ректальної температури в задньому проході. При протіканні вагітності без відхилень, зміна показників буває таким: від 37,1 до 37,5 °С.

Температура при вагітності 38

Значне підвищення показника в першому триместрі вагітності вважається небезпечним. В більшості випадків причиною недуги є запальні захворювання, але не виключені важкі стани, що потребують негайної лікарської допомоги. Температура на початку вагітності понад 38 не вважається нормою. Щоб не нашкодити собі і майбутньому дитині, слід одразу ж викликати лікаря. Всі порушення, які відбуваються в організмі з настання вагітності, впливають на плід, що розвивається.

Причини підвищення температури

Високі показники вказують на сечостатеву або кишкової інфекції, ГРВІ та інші хвороби. Підвищення ртутного стовпа може досягати 38,5 і супроводжуватися симптомами захворювань: збільшенням лімфатичних вузлів, висипом, болями в крижах та іншими недугами. На ГРВІ, крім підвищення температури, вказують симптоми застуди: кашель, нежить, головні болі. ГРВІ на початкових термінах призводить до отиту, пневмонії, трахеиту.

При кишкових інфекціях гіпертермію у вагітної супроводжують симптоми лихоманки, розлади стільця. Захворювання сечостатевої системи (цистит, пієлонефрит) відзначаються ознобом, що тягнуть болями в попереку, загальною інтоксикацією, болісним сечовипусканням. Висипання на шкірному покриві на початкових термінах виношування плода вказують на краснуху, віспу або кір. Підвищений показник на градуснику також є ознакою позаматкової вагітності.

Можливі наслідки

Температурне підвищення є захисною реакцією організму, але значне перевищення нормальних показників на початкових термінах веде до незворотних ускладнень. Перший триместр – період формування внутрішніх органів майбутнього малюка, закладки серцево-судинної, травної та нервової систем. Своєчасне звернення до лікаря дозволить швидко визначити, перевірити причину і почати лікування. Температурне підвищення у вагітної приводить до наступних наслідків:

  • підвищення тонусу матки;
  • виникнення вад розвитку у малюка з боку очних яблук, щелепи, піднебіння та губ;
  • важкого раннього токсикозу;
  • порушення синтезу білків;
  • зниження кровопостачання плаценти;
  • відставання в розвитку мозкової діяльності;
  • може спровокувати викидень через тромбів, що закупорюють судини плаценти;
  • передчасних пологів з-за раннього відшарування плаценти;
  • загрозу переривання вагітності, оскільки збільшується частота скорочення маткових м'язів;
  • інтоксикації організму, що приводить до патології в роботі серцево-судинної системи.

Що робити при високій температурі

Використовувати способи зниження показника ртутного стовпа виправдано у випадку, якщо температурна відмітка вище 38 градусів на початку вагітності на пізніх термінах – після 37,5. З приводу застосування засобів завжди консультуйтеся з лікарем, який призначить безпечне лікування. Самолікування небезпечно для здоров'я малюка, який скоро з'явиться на світ. Медикаментозні препарати, які можуть бути призначені вагітним:

  • Парацетамол;
  • Панадол;
  • Вібуркол (гомеопатичні свічки).

Приймати такі ліки, як аспірин, вагітної заборонено. Якщо гіпертермія викликана інфекційними захворюваннями, то необхідно лікування застуди. Лікарі рекомендують використовувати немедикаментозні способи, які не викликають побічних ефектів:

  1. При гіпертермії, пов'язаної з розширенням судин, необхідно провітрити приміщення, покласти вологий компрес на лоб. Не можна застосовувати спирт, оцет, холодну воду.
  2. Якщо гіпертермія виникла із-за спазму судин, а кисті рук і стопи холодні, сухі, то допоможе зігрівання тіла і рясне гаряче питво.

Знижена температура

Низька температура при вагітності на ранніх термінах – це показник нижче 36,0. Такий стан викликають різноманітні патології або легко переборні ситуації. До останніх відносяться: недостатнє харчування майбутньої матері, перевтома, навантаження, стреси. Якщо жінка повноцінно харчується, але відзначається низький рівень цукру в крові, знижений температурний показник – це свідчить про розвиток цукрового діабету. До інших причин, що ведуть до зниження температури у вагітної, відносять:

  • зниження імунітету;
  • перенесені вірусні інфекції;
  • низький гемоглобін;
  • завмерлу вагітність;
  • хронічні захворювання.

Відео

Як знизити температуру під час вагітності?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!