Тридцять дев'ята тиждень вагітності

Ваша вагітність повністю доношена, і пологи можуть початися в будь-який момент, як тільки ви і малюк будете обоє готові до цього. Зріст дитини не зупиняється ні на хвилину, він додає у вазі, хоча вже і так активно, як кілька місяців тому. Місця в животику йому мало, ви часто відчуваєте дискомфорт від ворушінь, накопичилася втома і хочеться вже швидше народити. Ви пройшли довгий шлях і залишається всього кілька днів. Ближче до знаменної дати кількість навколоплідних вод знизиться і малюку стане зовсім тісно. Але це дозволить в пологах знизити ризик ускладнень у вигляді випадіння пуповини та інших. Підготуйте все необхідне для поїздки в пологовий будинок і відпочивайте.

Зміни в організмі на 39 тижні

39 тижнів – це десятий акушерський місяць і кінець дев'ятого календарного місяця, строк 38, 40 тиждень вважається цілком нормальним для народження малюка. Зараз ви вже не додаєте у вазі, не дивлячись на те, що малюк все також зростає, ваше тіло готується до появи його на світло. Серйозних змін у стані здоров'я в порівнянні з минулим тижнем не відбувається, але стали частими позиви в туалет, підвищена тривожність і нервозність. Матка і її шийка активно розширюються і розм'якшуються що може давати коричневі виділення. Відбувається опускання живота і полегшення дихання, поліпшується травлення, і можуть виникати навіть діареї. Пологи можуть початися в будь – який час- вдень або вночі, при цьому можуть виникати спочатку сутички, і тільки потім відійдуть води, або навпаки – обидва варіанти нормальні. Не варто зараз вирушати в поїздки далеко від дому, потрібно завжди носити з собою необхідні документи. Якщо планується операція, то швидше за все вас покладуть в лікарню заздалегідь, щоб підготувати.

Народження дитини в ПДР буває тільки у 5% жінок, інші роблять це раніше або пізніше встановленого строку. Це не небезпечно, малюк вже дозрів і готовий до позаутробного життя.

Розвиток плоду на 39-му тижні: вага розмір і стать

Дитина до цього терміну важить близько 3300 г, і досяг зростання в 52-53 див. Він повністю доношена і готується вийти на світло. Ворушіння стають все менш активними з-за сильної тісноти, він підтягує коленочки до грудей і схрещує ручки, щоб було зручніше розташовуватися в утробі. Це обумовлено і тим, що кількість навколоплідних вод ближче до ПДР зменшується через вплив гормонального фону, що теж істотно обмежує руху. Більшість дітей мають головне передлежання, найбільш зручніше для природних виходу, але можуть бути і тазові, і тоді питання буде вирішуватися про те, можливі пологи через природні родові шляхи або краще вдатися до кесаревого розтину.

Зараз крихітка саме такий, яким буде в перші дні після народження, у нього повністю сформовані всі рефлекси, його органи і системи повністю розвинені, і нервова система їх повноцінно контролює. Навіть ритм сну і неспання зараз такий, яким він буде в перші тижні життя. Малюк в періоди активності смокче пальчик або ворушить кінцівками, реагує на зовнішні подразники, гучні звуки або дотику до живота. Може морщитися, здригатися, гикає і ковтає навколоплідні води. За рахунок навколоплідних вод і їх перетравлення в кишечнику сформувався першорідний кал – меконій, він повинен відійти після народження. Якщо ж плід в утробі відчуває страждання, може відбуватися відходження меконію раніше терміну і води фарбуються в зеленуватий колір.

Збільшується маса тіла і сила м'язів, запасається кальцій і залізо для подальшої позаутробного життя, тренується координація і м'язовий тонус. Важливо стежити за шевелениями, за день він повинен давати про себе знати не менше десяти разів. Якщо його активність дуже мала або ворушіння сильні і постійні, потрібно звернутися до лікаря, можливо плід відчуває гіпоксію.

Серце малюка перекачує кров по судинах, нирки фільтрують сечу, кишечник перетравлює заглоченные води, а підшлункова залоза допомагає розщеплювати за рахунок вироблення ферментів, які в подальшому допоможуть малюкові перетравлювати їжу. Але нервова система все ще продовжує вдосконалюватися, і буде це робити і після народження. Зараз організм дитини стерильний, перші мікроби заселять кишечник з першими краплями молозива з грудей мами. Тому, вкрай важливо прикласти його до грудей відразу після народження, щоб він отримав знайому йому флору з шкіри грудей і соска.

Харчування плід отримує поки через плаценту, але зараз вона починає активно старіти, так як їй залишилося працювати зовсім небагато. Буде перерізана Пуповина тільки після народження, і тоді малюк буде харчуватися вже самостійно. Легкі готові до дихання, але поки знаходяться в стані сну, вони розкриються тільки після виходу малюка на світ.

Пологи і провісники на 39 тижні

Пологи можуть початися в будь-який момент, уважно стежити за станом і провісниками пологів, саме вони вкажуть на швидке настання головної події вашої вагітності.

Цими ознаками служить знижується апетит, відбувається «чистка» всього організму зі зниженням ваги через сходження набряків, спорожнення кишечника, аж до діареї, а іноді навіть може бути нудота з блюванням. У середньому, йде до 2 кг ваги. Стають частими і сильними помилкові сутички, вони дуже відчутні, але не мають чіткої періодичності і не призводять до розкриття шийки. Вони можуть супроводжуватися тягнуть відчуття в попереку і животі. Щоб відрізнити їх від родових сутичок можна прийняти душ, змінити положення тіла, походити по кімнаті або полежати, помилкові перейми зазвичай походять, а справжні тільки посилюються, і скорочується інтервал між ними.

Відбувається посилення піхвових виділень з відходженням грудочок тонів слизу – пробки, що закриває шийку матки. Шийка розм'якшується і розслабляється, що і призводить до виділення пробки, вона може відходити частинами в обсязі до двох столових ложок або грудочкою слизу.

Може виникати непереборне бажання все вимити і прибрати – «синдром гніздування», що змушує жінку братися за важку домашню роботу. Не варто старатися і перевтомлюватися. Також можуть бути зміни настрою і безсоння.

Справжні перейми болісні, при них відчуття наростають, а інтервали між переймами скорочуються. Болі тупі, поступово збільшуються за силою інтенсивності, тривалості. У пологовий будинок при першій вагітності потрібно приїжджати при переймах приблизно раз на десять хвилин і тривалістю близько 30 секунд. При повторних вагітностях варто поквапитися, вони зазвичай проходять швидше. Пологи в цьому терміні цілком нормальні, вони будуть проходити у три періоди – перший найдовший – це сутички з поступовим розкриттям шийки, другий – потужний – народження дитини, і третій – період народження посліду. При переймах потрібно рухатися і правильно дихати, це полегшить вам стан, слухайте лікарів і все буде добре. Не потрібно боятися пологового будинку, пологи – це процес цілком природний, і з вами завжди поруч буде акушерка і лікар.

Відчуття майбутньої мами

39 тиждень – це томливе очікування появи малюка і велика втома з-за величезного живота і неприємних відчуттів. Вам важко рухатися, одягатися, спати і навіть їсти, тому ви можете дратуватися і нервувати, втомлюватися. Кожне ворушіння малюка відчувається дуже чітко, він виріс і став дуже сильним, і близько 15 кг зайвої ваги носити на собі важко. З таким животом важко знайти зручне положення, мучить безсоння, а вдень ви відчуваєте себе втомленою, постійно хочеться в туалет, тому що голівка плоду давить на сечовий міхур. Відбувається підготовка тіла – можуть виникати нудота та блювання, пронос, хоча можливі й запори, з якими важко впоратися навіть за допомогою харчування, багатої на клітковину. Поступово сходять набряки, і за рахунок цього може піти і пару зайвих кілограмів. Посилюється дискомфорт в області кісток тазу, виникають болі в попереку і спині, можуть віддавати в ноги, ускладнюючи пересування. Але на тлі всіх цих відчуттів може виникати емоційний підйом з бажанням привести в порядок будинок і все вимити і перепрати, це синдром гніздування», що допомагає зберегти позитивний настрій. Прислухайтеся до своїх відчуттів – скоро ваш малюк народиться, насолоджуйтесь останніми днями вагітності.

Болі

Зараз ви можете відчувати різні хворобливі і дискомфортні відчуття, що вони виникають як результат підвищення ваги та навантажень на хребет і таз. Швидше за все, живіт вже опустився, що призвело до натисненню голівки плоду до виходу з малого тазу. При цьому може нити і боліти спина, поперек, виникають неприємні відчуття і болі між ніг, відчуття тиску. Полегшити подібні відчуття допоможе носіння допологового бандажа і проведення гімнастики, розвантаження спини в колінно-ліктьовому положенні. Це допоможе і в роботі травлення, нирок та плаценти.

Можуть виникати печія і запори з-за проблем з травленням, а також в цьому терміні може виникати біль в області заднього походу і геморой. Важливо звернутися до лікаря за порадою, як полегшити свій стан. Якщо виникають сильні набряки та головний біль, підвищується тиск і мушки перед очима, потрібно негайно звертатися до лікаря, це ознаки гестозу. Якщо ж виникають болі в животі, вони регулярні, при цьому кам'яніє живіт – це можуть бути ознаки тонусу або початку пологової діяльності, варто звернутися в стаціонар.

Виділення

У цьому терміні характер виділень може змінюватися – вони стають болючими через зміни гормонального фону і дозрівання шийки матки. Саме область шийки матки дає зміна характеру виділень. Це можуть бути слизові виділення з-за відходження пробки шийки матки, хоча допустимі й рожеві, коричневі виділення через домішки крові з судин в області розм'якшеною шийки. Особливо вони характери після піхвового дослідження у лікаря. Якщо ж виділення білі, з пластівцями і виникає свербіж, це може бути молочниця, яку слід пролікувати до пологів, щоб не нагородити нею малюка.

Якщо з'явилися кров'янисті виділення або кров яскраво-червоного або темного кольору, негайно викликайте швидку допомогу, швидше за все це відшарування плаценти, що вимагає негайного розродження для порятунку мами і малюка.

Як розпізнати підтікання навколоплідних вод

Якщо виділення рясні, постійно намокає нижню білизну, і вони мають прозорий або білуватий відтінок, солодкуватий запах – швидше за все, це навколоплідні води. При їх підтікання потрібно негайно вирушати в пологовий будинок, щоб вирішувати питання про розродженні. З моменту відходження вод до появи малюка повинно пройти не більше 12-14 годин, щоб не було внутрішньоутробного інфікування плода. Розпізнати подтекающие води можна за допомогою спеціальної прокладки – вона продається в аптеці.

Стан матки на 39 акушерської тижня

У більшості жінок до цього терміну сталося опущення живота, і стало легше дихати, дно матки стало трохи нижче і не впирається в ребра. При цьому матка активно готується до майбутнього процесу, виникають тренувальні перейми, які стають сильнішими і активніше, при цьому живіт твердне і може бути болючим через підвищення тонусу. Помилкові перейми нерегулярні і не призводять до розкриття шийки. Вона зараз м'яка, пропускає кінчик пальця. При появі регулярних переймів або відходженні навколоплідних вод варто негайно вирушати в пологовий будинок.

Ультразвукове дослідження (Узд)

На 39 тижні УЗД може знадобитися тільки для уточнення якихось нюансів і визначення тактики ведення пологів, його додатково призначає лікар. Лікар визначає термін вагітності на УЗД, можливий вага і ріст плода, всі його органи і тканини, ступінь зрілості і розвитку, а також дивись інші показники УЗД. Важливо оцінити стан матки та її розміри, зрілість шийки і її готовність, кількість навколоплідних вод і їх стан. Визначається ступінь зрілості плаценти – норма для цього терміну – третя ступінь зрілості, і чим вище ступінь, тим старіше плацента гірше її функції. Також важливо оцінити і знаходження і довжину пуповини – якщо вона розташована на шийці плоду, це потребує особливої уваги.

Симптоми і ознаки багатоводдя і маловодия

За даними УЗД і результатами обстеження вагітної можна виявити ознаки маловодия – воно для даного терміну буде фізіологічним, так як дає більш стабільне положення плода в матці, зменшує її розтягнення і запобігає випадання петель пуповини. При багатоводді матка може перерастягиваться, що призведе до слабкості родової діяльності і ускладнень. Точно встановити багатоводдя і маловоддя можна по УЗД, визначаючи кількість вод у мол.

Застуда та способи лікування

В даному терміні вагітності застуда вкрай небажане, так як є ризик народження дитини хворою мамою обсерваційному відділенні. Якщо ж виникають ознаки ГРВІ - підвищена температура, нежить і кашель, потрібно негайно звернутися до лікаря для лікування. Лікар докладно розповість вам, як лікувати застуду, щоб не допустити ускладнень та інфікування малюка.

Режим харчування і вага мами

Перед пологами тіло жінки активно готується до майбутнього процесу, тому відбувається втрата у вазі близько 2 кг, в середньому ви могли набрати близько 12-15 кг, і зараз організм поступово знижує вагу. Це зайва рідина і очищення кишечника.

Апетит може бути знижений або відсутній, це нормально, варто харчуватися потроху – рослинної молочною їжею, уникаючи гострого, жирного і смаженого. Віддавайте перевагу кисломолочним продуктам, каш і овочевих страв. Можна також зробити собі розвантажувальний день на яблуках, кефірі або салатиках.

Секс

Ставлення до сексу у цій тижні вагітності неоднозначне. Багато лікарі проти цього, так як відійшла слизова пробка і може бути інфікування плода. Також вважається, що оргазм провокує родову діяльність. Але в той же час, сперма чоловіка впливає на шийку як засіб для її активної підготовки і розм'якшення, що допомагає в підготовці до пологів. Тому, у цьому питанні варто орієнтуватися виключно на своє бажання і самопочуття, якщо вам хочеться – варто підібрати зручну позу і уникати глибоких і різких проникнень.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!