Як вибрати плівку для ламінування: основні види, найменування і їх особливості

Дана процедура передбачає покриття поліграфічної продукції особливою плівкою, яка забезпечує її захист від будь-яких зовнішніх впливів, включаючи опади, механічні пошкодження, забруднення, інші З цією метою використовується плівка для ламінування, що виготовляються різними способами, залежно від чого ламінація здійснюється холодним або гарячим методом.

Що таке плівка для ламінування

З допомогою ламінації забезпечується захист друкованої продукції від негативних зовнішніх факторів. Плівка для ламінування надовго продовжує експлуатаційний термін поліграфічних виробів, будь то візитки, документи, календарі, книги. Важливим аспектом при цьому є правильний вибір продукту, (велику роль відіграє якість і щільність расходника).

Ламінуюча плівка застосовується не тільки з метою захисту різних друкованих продуктів від зовнішнього впливу. Ламінація – це, крім того, це прекрасний спосіб поліпшити зовнішній вигляд виробу. Так, ламінований плакат виглядає набагато краще звичайного, що стосується й інших типів поліграфічних товарів, наприклад, книжкових обкладинок, рекламної продукції, документів, пр. За допомогою ламінатора – спеціального пристрою – можна на довгі роки захистити цінні папери від псування, оскільки в обробленому вигляді їм не страшна волога і механічні пошкодження.

Види

Від різновиду основи для ламінатора залежить щільність, фактура, товщина обробленої паперу. Кожному типу матеріалу притаманні індивідуальні характеристики:

  1. Матовий вигляд. Не дає відблисків, прекрасно підходить для текстових документів. При необхідності, на матову поверхню можна записати важливу інформацію, а пізніше легко видалити напис гумкою. Така плівка для ламінації покращує якість друку і протягом довгого часу зберігає насиченість кольорів. Користуватися даним матеріалом краще у випадках, коли необхідно покрити документи, що часто перебувають у роботі, візитки та іншу рекламну продукцію.
  2. Глянцевий расходник. Частіше використовується для яскравих фотознімків, оскільки підкреслює чіткі контури зображення. Глянцевим матеріалом покривають плакати, обкладинки книг і інші вироби, на яких є картинки. Для текстових документів даний вид ламінації не підходить, оскільки погіршує видимість букв.
  3. Текстурний тип. Такий картридж для ламінатора здатний імітувати різні матеріали: тканина, пісок, полотно, пр. Крім того, нещодавно у продажу з'явився матеріал, що імітує кристалічні піраміди, візерунки, голограми. Картридж приховує подряпини, які відмінно б проглядалися на матовому або глянсовому покритті, тому їм часто оформляють картини і книги.

В залежності від матеріалу заготовки виділяють три різновиди плівок для ламінатора:

  1. Nylonex. Відрізняється здатністю пропускати повітря, не може скручуватися, а під час нанесення на папір змінює власні геометричні властивості разом з нею.
  2. Polinex. Маркується «ОРР», виготовляється не більше 43 мікрон. Температура пресування матеріалу для ламінування становить 125 градусів, в результаті покриття виходить м'якою, еластичною, тонкою. Полінекс використовують для виробництва рулонної ламінації.
  3. Perfex. Продукція має маркування «РЕТ», відрізняється значною товщиною (аж до 375 мкн). Перфлекс жорсткий і має ідеальну прозорість, завдяки чому збільшується оптичне сприйняття друкованих виробів (зображення виглядає, ніби знаходиться під склом). Висока щільність і прозорість роблять таку плівку незамінною для створення пластикових карт, сувенірних пакетів, візиток.

Технологія покриття друкованої продукції плівкою передбачає використання гарячого або холодного ламінування. Основною особливістю першого методу є необхідність впливу на матеріал високої температури і тиску. Даний спосіб ламінувати підходить для любого типу покриття, при цьому температура нагріву буде залежати від його щільності.

Плівка для холодного ламінування не потребує нагріванні і активізується лише під дією тиску. Завдяки рівномірному притиску всіх її поверхонь спеціальними валиками, якими оснащений ламінатор, плівковий матеріал (у цьому випадку він схожий на скотч) огортає документи. Один край покриття запаюється, що забезпечує її пряме проходження через апарат і запобігає перекоси. Ключовою перевагою такого типу ламінації є те, що обробка паперу може відбуватися одразу ж після нанесення на неї друку.

Купити плівку для ламінування

Даний матеріал виконує не тільки декоративну, але і захисну функцію, завдяки чому гарантує довгий експлуатаційний термін документів і будь-яким іншим друкованим виробів. Скільки коштує товар? Купити плівку для ламінування А4 або іншого формату можна в спеціалізованих точках продажу офісних приладдя і техніки або замовивши в інтернет-магазині з доставкою по пошті. На вартість матеріалу впливає його товщина, розмір, виробник, рівень гнучкості і інші аспекти. Нижче представлено опис з цінами самих затребуваних видів товару.

Для холодного ламінування

Даний тип матеріалу оптимальний для роботи з уразливими перед теплом виробами – фотографіями, вінілом, визначеними типами документів. Якщо теплота може пошкодити структуру речі, ламінувати слід холодним способом. При холодному ламінуванні використовуються матеріали з клеєм, який реагує на тиск, забезпечуючи надійне зчеплення. Недоліком методу є поступається гарячого ламінування герметичність. Крім того, покупка матеріалу для обробки поліграфічних виробів обійдеться дорого.

Залежно від місця нанесення ламинационного покриття, воно може мати один або два шари (при цьому лист покривається з 1 або з обох сторін). Популярні марки товару даного типу:

  • Fellowes FS-53022 (80 мкн, А4, 100 шт. в упаковці, прозора, самоклеюча) – 1400 рублів;
  • НАМА 57382 (А8, 10 шт. в упаковці, прозора, самоклеюча) – 350 рублів;
  • Buromax ВМ7753 (А4, 125 мкн, 100 шт. в упаковці, прозора, самоклеюча) – 1000 рублів.

Для гарячого ламінування

Особливістю таких плівок є те, що їх клейовий шар активізується під впливом двох факторів – тепла і тиску, при цьому відповідним температурним режимом для різних покриттів буде відмінний (від 60 градусів і вище). Важливо при роботі з таким матеріалом враховувати, що для більш товстих аркушів знадобиться максимально інтенсивне прогрівання, а тонкі плівки, здатні забезпечувати хороше зчеплення з файлом без змін температури нагріву.

Перевага гарячого ламінування полягає в тому, що за допомогою нього можна створити максимальну герметичність. Недоліки методу – відносно низька швидкість обробки документів, суттєві електрозатрати. Популярні марки товару:

  • Office Kit LPA480 (А4, 80 мкн, 25 шт. в упаковці, глянцева) – 190 рублів;
  • OfficeSpace LF7095 (A3, 60 мкн, 100 шт. в упаковці, глянцева) – 800 рублів;
  • Buro Bu-4Lp75 (А4, 75 мкн, 100 шт. в упаковці, глянцева) – 820 рублів.

Рулонна плівка

Практично всі поліграфічні вироби покриваються плівкою з пакетної або рулонної технології. У першому випадку оброблювана папір поміщається в герметичний пакет і проходить крізь прес. Основна різниця між методами полягає в тому, що при рулонної технології немає ніяких обмежень за розміром оброблюваного матеріалу. Смотанная в рулон плівка автоматично подається в ламінатор, надаючи можливість обробляти як маленькі так і дуже великі формати.

Основою для рулонних виробів служить поліпропілен, відрізняється м'якістю і еластичністю. Тим не менш, багато хто відмовляється ламінувати листи таким матеріалом, оскільки він не може гарантувати високу міцність документів і коштує не дешево. Популярні типи рулонних плівок:

  • Evolis R4212 Clear Varnish (на 400 карт, вінілова, має захисне покриття) – 3700 рублів;
  • SOLVENTMEDIA (1,52х50 м, самоклеюча, вінілова) – 3400 рублів;
  • Premium AGX (24 мкн, 200 м, самоклейка) – 1000 рублів

Листи для ламінування

Формат таких листів слід підбирати так, щоб плівка відходила за краї документа хоча б на 3-4 мм. Використання такого матеріалу передбачає експлуатацію простого ламінатора зі спрощеною конструкцією, при цьому плівкове покриття забезпечує мінімальну захист документа: товщина покриття коливається в межах 80 мкн. Заламінований документ буде захищений від вологи, пилу, забруднень, проте механічні ушкодження йому все ще будуть страшні. Так, папір для ламінування А4 або іншого формату підходить для тих документів, якими ви рідко користуєтеся.

Листи не підходять для активної роботи в офісі, оскільки простий пристрій, що з ними працює, просто не зможе впоратися з навантаженням і вийде з ладу через 1-2 тижні. Для домашньої експлуатації це ідеальний, економічний варіант. Популярні марки листів для ламінації:

  • Плівка LamiMARK (А4, безбарвний глянець, 125 мкн, 100 шт. в комплекті) – 800 рублів;
  • Royal Sovereign Плівка (А4, 60 мкн, глянець, 100 шт. в комплекті) – 405 рублів;
  • Плівка LamiMARK самоклеюча (А3, 80мкм, глянець, 100 шт. в комплекті) – 2800 рублів.

Матова плівка

Товар ділиться на односторонній і двусторонный, передбачає можливість багаторазового нанесення написів, приховує незначні поліграфічні похибки, дефекти. Матове покриття використовується для виробництва візиток, карт, плакатів, цінників, бейджів. Купівля такого товару обійдеться в 2-3 рази дорожче, ніж глянсового аналога, проте це обумовлено наявністю безлічі плюсів матовою обробки, включаючи підвищену міцність, презентабельний вигляд, пр. Мінусом, крім ціни, буде менш насичене зображення, ніж при покритті глянцем. Популярні марки:

  • Fellowes FS-54521 (80 мкм, A4, 100 шт. в упаковці) – 1250 рублів;
  • Office Kit (А4, 125 мкм, 100 шт. в упаковці) - 1300 рублів;
  • Lomond (A4 плюс (305 x 218), 80 мкм, 50 шт. в упаковці) – 560 рублів.

Глянцева плівка

Це універсальний матеріал, який використовується для покриття практично будь-яких друкованих виробів і документів, будь то посвідчення, етикетки, проїзні, календарі, права, обкладинки меню, дипломи, інструкції, пр. Глянсова обробка поліграфії обходиться набагато дешевше матовою, даючи при цьому більш яскраве і насичене зображення. До мінусів відноситься неможливість робити записи зверху покриття і схильність матеріалу до отпечатыванию пальців. Найпопулярнішими марками подібної продукції є:

  • Office Kit PLP11523-1 (175 мік, А4, 100 шт.) – 780 рублів;
  • Fellowes FS-5306101 (80 мкм, A4, 100 шт.) – 680 рублів;
  • ОФИСМАГ 530802 (100мкм, А4, 100 шт.) – 580 рублів.

Як вибрати плівку для ламінування

Існує багато видів товарів для ламінації, які відрізняються способом виготовлення і застосування, товщиною, складом, форматом, пр. Щоб вибрати підходящу, варто розглянути кожен критерій:

  1. Товщина. Випускаються ламинационные витратні матеріали товщиною від 20 до 250 мкн. При виборі варто враховувати, що, якщо ви плануєте покривати файл з двох сторін, то цей показник множте на 2. Як правило, використовуються плівки товщиною 75-80 мкн, які забезпечують нормальну захист документів від вологи, бруду. Більш надійним від механічних пошкоджень покриття буде міцністю 100-125 мкн. Для створення твердого шару (на покажчиках, бейджах, меню, тощо) застосовують витратні матеріали завтовшки 175-250 мкн.
  2. Розмір. Як правило, використовуються листові формати А3, А4, А5 або А6, при цьому пакет повинен бути трохи більше самого документа, щоб плівка спаялась по краях. Оптимальний припуск – 2-4 мм з кожної сторони, тоді буде досягнута хороша герметизація. При необхідності заламінувати документ нестандартного розміру, потрібно вибрати расходник найближчого більшого формату, а надлишок матеріалу – відрізати по краях після завершення обробки.
  3. Фактура. Глянець підсилює кольори, надаючи документом яскравість, тому він ідеально підходить для малюнків, фото, презентаційних виробів. Матове покриття робить картинку більш м'якою, знімаючи відблиски.
  4. Спосіб ламінування. Холодний метод затребуваний для тих документів, які можуть втрачати свої властивості і цілісність під впливом високих температур. У всіх інших випадках можна використовувати гаряче ламінування, оскільки воно обходиться набагато дешевше і гарантує відмінну герметизацію.

Відео

Плівка на магнітній основі для ламінування.

Відгуки

Лариса, 37 роківВикористовую ламінатор рідко, як правило, для фото та для створення навчальних карток для доньки. Волію купувати аркуші А4 або А6 від фірми Office Kit (на них часто є акція і знижки в магазинах типу Ситилинка). За ціною глянцеві розхідники дешевше, тому використовуємо їх, хоча для фото кілька разів купувала матові листи.
Ірина, 26 роківНа роботі доводиться часто використовувати ламінатор, а обов'язок купувати витратні матеріали лежить на мені, як на секретаря. Серед інших марок мені більше подобається продукція Fellowes і Office Kit, але в Москві і в Санкт-Петербурзі плівка для ламінатора має високу ціну, тому іноді купую більш дешеву продукцію від Buromax.
Микола, 30 роківВперше придбав на розпродажі глянсову рулонну плівку Evolis і розчарувався – після розпакування з'ясувалося, що вона каламутна. Тим не менше, треба було покрити деякі папери, і я для проби вирішив спробувати попрацювати з матеріалом. Після проходження крізь ламінатор документ став прозорим і глянсовим. Картридж якісний, тому купую його.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!