Як закрити ІП в 2017 році - покрокова інструкція

Підприємництво приносить відчутні плоди, дозволяючи людині займатися улюбленою справою і заробляти гроші. Відкрити власну справу просто, але от у випадку ліквідаційного процесу можуть виникнути труднощі. Покрокова інструкція, як відбувається отримання свідоцтва, та які документи потрібні для закриття ІП, розглянуто нижче.

Ліквідація ІП

Закрити діяльність приватного підприємця можна самостійно і за допомоги сторонніх фірм, які пропонують закрити ІП за короткий час. Спочатку процес може здатися трудомістким, тому багато звертаються до посередників. Немає ніяких складнощів з питанням, як ліквідувати ІП. Для початку слід завершити трудові відносини з працівниками, якщо такі були у підприємця, і підготувати деякі документи. Після проведення всіх операцій слід знищити печатку.

Що потрібно щоб закрити ІП

Припинення діяльності фізособи як підприємця можливо в будь-який час. Спочатку для закриття ІП потрібно скласти заяву від власного імені. Воно повинно бути підготовлено, згідно законодавству, оскільки при недотриманні методичних рекомендацій можливий відмову анулювати бізнес. Закриття підприємницької діяльності здійснюється згідно з установленим регламентом і складається з декількох операцій.

Покрокова інструкція складається з наступної послідовності дій:

  • заповнення документів;
  • оплата мита;
  • відвідування податкових органів.

Документи для закриття ІП

Варто зауважити, що заповнення необхідних бланків можна здійснити за допомогою використання комп'ютера (наприклад, програми «Платник податків») або від руки. В останньому варіанті, потрібно заповнювати папери за допомогою чорного стрижня і тільки великими друкованими літерами. Які документи на закриття ІП необхідні? По-перше, це паспорт або інше свідоцтво, що підтверджує особу (на їх підставі видається ліквідаційна картка). По-друге, заява, заповнена підприємцем за формою 26001, та квитанція про те, що сплачене держмито.

Заява

На сайті державної податкової інспекції у форматі Excel можна завантажити заяву про закриття ІП. Можна заповнити вручну або на комп'ютері з використанням шрифт Courier New (18 пунктів). Його необхідно роздрукувати, але підписувати потрібно тільки при присутності податкового інспектора. Завіряти власний підпис у нотаріуса, щоб закрити ІП, немає необхідності при подачі документів самостійно.

Держмито

Крім заповненої заяви, необхідна квитанція про сплату держмита на закриття ІП. Сам бланк квитанції можна взяти на сайті МНС. Сума оплати складає 20% від величини, яка стягується за реєстрацію індивідуального підприємця. Сьогодні ця сума дорівнює 160 грн. Сплатити її можна в банківських установах. Сервіс ФСП дозволяє сплатити мито безготівковим шляхом.

Порядок закриття ІП

При подачі прохання самостійно підприємець бере весь пакет документів і відправляється з ними в податкову інспекцію. Деякі задаються питанням, чи можлива процедура закриття ІП через МФЦ. Ліквідація здійснюється у строк до п'яти днів, тому посередник багатофункціонального центру просто не вкладеться у терміни. Деякі центри пропонують такого роду послуги, але варто знати, що терміни можуть затягнутися, і можливо отримання відмови з причини неправильного заповнення документації, що тягне повторну подачу і сплату мита.

Якщо підприємець працював один, то питань, як закрити бізнес не виникає, а от якщо в штаті числилися працівники, то слід пам'ятати про нюанси:

  1. Повідомити всіх працівників про майбутню ліквідацію (робиться це мінімум за два місяці, причому кожного повідомлення підтверджується підписом).
  2. Направити проміжну звітність в Пенсійний фонд.
  3. Повідомити Центр зайнятості з обов'язковим зазначенням ПІБ працівників, їх кваліфікації, займаної посади і середньої заробітної плати.
  4. Закрити банківський рахунок, який застосовувався для обслуговування діяльності індивідуального підприємця.
  5. Провести остаточні розрахунки з кожним працівником.
  6. Сплатити страхові внески у ФСС і штрафи. Ознайомтеся з онлайн-сервісом для формування звітності до ФСС.

Якщо в роботі підприємця використовувався касовий апарат, то треба зняти її з обліку. На це відведено п'ять днів. Для цього необхідно надати пакет документів, який складається з картки контрольно-касового апарату, паспорта ККТ і заяви. Все це можна подати самостійно або надіслати рекомендованим листом. Крім цього, треба розрахуватися із заборгованістю протягом п'ятнадцяти днів. У деяких випадках податковий інспектор може зажадати довідку з ПФР, свідчить, що немає заборгованості. Це неправомірно - про це говорить закон № 212-ФЗ.

З боргами

З недавнього часу припинення діяльності індивідуального підприємця здійснюється легше. Це можна зробити, навіть маючи заборгованість, правда, варто враховувати, що вона нікуди не дінеться, а буде значитися за підприємцем. Закриття ІП з боргами залежить від виду заборгованості:

Податкова заборгованість

Перед ліквідацією підприємець повинен здати декларацію в податкові органи і погасити всі борги, оскільки законодавство не допускає інших варіантів.

Борг перед Фондом Соціального Страхування

Заборгованість можна сплатити після ліквідації ІП, але вона не списується з підприємця, а переходить на фізособу. Якщо борг не повертається, зацікавлені особи можуть подати в суд на колишнього підприємця для стягнення з нього заборгованості.

Борг перед ПФР

Заборгованість перед працівниками та кредиторами

Онлайн

При наявності цифрового підпису існує можливість закрити ІП онлайн. Тут немає нічого складного, оскільки перелік документів залишається колишнім, а він відправляється в інспекцію за допомогою сайту ФСП. Після даної операції на електронну пошту підприємця прийде відповідь від податкового інспектора про отримання. Подібним чином буде отримано повідомлення про ліквідацію ІП, після чого видається лист запису ЕГРІП про те, що фізична особа більше не є підприємцем.

Поштою

Крім розглянутих вище варіантів особистого відвідування для подачі заяви та можливості припинити діяльність через глобальну мережу можна закрити ІП поштою. Для цього треба надіслати підготовлену документацію рекомендованим листом. Важливо врахувати, що в даному випадку обов'язково необхідно завірити власну підпис нотаріально, а також прикласти копію документа, що посвідчує особу, в завіреному вигляді.

Відео

Найшвидший спосіб закрити своє ІП самостійно

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!