Як оновити БІОС материнської плати або відеокарти. Способи налаштування BIOS для ноутбуків та комп'ютерів

Комп'ютери використовуються повсюдно – від домашнього користування до складних технологічних об'єктів. Часто в їх роботі відбуваються збої, які можуть знизити продуктивність. З цією метою проводиться прошивка Біоса материнської плати.

Навіщо оновлювати БІОС

Багатьох рано чи пізно починає цікавити питання, як прошити БІОС. Це пов'язано з декількома факторами:

  • необхідність встановлення нових компонентів, програм;
  • модернізація машини сучасними комплектуючими;
  • рекомендації виробника;
  • виникнення помилок, недоліків у роботі.

Не завжди слід поспішати з відновленням BIOS, оскільки при коректній роботі машини немає необхідності змінювати налаштування материнської плати тільки з-за того, що вийшла нова версія або порадив знайомий. Якщо ж в останній прошивці з'явилися необхідні для користувача нові функції, які покращать продуктивність, то тоді сміливо можна приступати до модернізації застарілої програми. Зрозумівши, що дає оновлення Біоса, слід розібратися, як без критичних наслідків можна його перепрошити.

Як оновити БІОС на комп'ютері

Процедура апгрейда є небезпечною, тому перед тим, як перевстановити БІОС на комп'ютері, слід ретельно вивчити всі можливі варіанти, зробити резервну копію існуючої програми. Зберігати її рекомендується на флешку або інший знімний носій. Це убезпечить комп'ютер в разі невдалої установки нової версії.

Перед тим, як поміняти БІОС, необхідно дізнатися його поточну версію. Після цього завантажити оновлення, яке можна знайти на офіційному сайті компанії, яка зробила материнську плату. Нову версію програми можна завантажити на сторонніх сайтах, де вони знаходяться у відкритому доступі. Слід пам'ятати, що завжди існує ризик занести вірус, тим самим пошкодити програмне забезпечення.

Як оновити БІОС через DOS

Існують універсальні програми, для того щоб перепрошити комп'ютер, але рекомендується використовувати ту, яка пропонується виробником материнської плати. Складним варіантом вважається оновити БІОС з-під DOS. Цей метод більше підійде для людей, які добре розбираються у всіх премудростях комп'ютерного справи. Точного алгоритму дій не існує, оскільки залежить від виробників ноутбуків і материнських плат. Основними етапами установки будуть наступні:

  • на офіційному сайті розробника скачується оновлення;
  • створюється завантажувальна флешка;
  • знімний носій вставляється в комп'ютер;
  • запускається процес установки;
  • після завершення ПК перезавантажується.

Як оновити БІОС через Windows

Самим популярним і безпечним методом, який під силу виконати будь – якому користувачу- це оновити БІОС через Windows. Для початку треба завантажити утиліту для прошивки, а потім встановити її на комп'ютер. Після запуску вибрати функцію пошуку в режимі онлайн, щоб знайти правильну версію апгрейда. Після цього потрібно завантажити і запустити на машині. При прошивці необхідно виконувати всі вказівки програми. По завершенні ПК слід перезавантажити. Даний спосіб вважається безпечним, оскільки програма сама обирає версію прошивки, що виключає можливість помилки.

Як оновити БІОС через БІОС

Подібний спосіб є складним. Застосовується в тих випадках, коли відбувається поломка комп'ютера і не виходить увійти в операційну систему, оскільки машина не завантажується. До того як оновити БІОС через БІОС, необхідно завантажити на флешку або інший носій необхідну версію прошивки. Потім виконати вхід в саму програму, де перейти до пункту «Оновлення». Потім треба завантажити утиліту, вибрати файл з новою програмою і запустити апгрейд.

Як оновити БІОС Asus

Компанія постійно оновлює BIOS для материнських плат, тому перепрошити ПК або ноутбук не складе проблеми. Необхідно виконати по порядку такі дії:

  1. Слід визначити тип материнської плати. Цю інформацію можна подивитися на самій деталі чи на упаковці, в якій вона поставлялася. Крім цього, можна вдатися до спеціальних програм, які можуть дати такі дані.
  2. Ноутбук або ПК підключається до постійного джерела живлення.
  3. Далі необхідно увійти в BIOS, щоб дізнатися його версію.
  4. Зайти на сайт компанії Asus http://www.asus.com/ru/ і в пошуку ввести модель материнської плати. Результати пошуку можуть відобразити кілька позицій. Необхідно вибрати ту, яка буде відповідати BIOS з необхідною ревізією.
  5. Вибравши потрібну модель, треба перейти на вкладку «Драйвера і утиліти», де вибрати тип операційної системи, встановленої на ПК.
  6. Знайти розділ «BIOS» і, натиснувши на значок «–», вибрати останню із запропонованих версій прошивки.
  7. Завантажити файл, натиснувши на «Глобальний».
  8. Розпакувати архів, в якому знаходиться файл.

Перепрошити BIOS можна кількома способами:

  • Оновлення за допомогою утиліти Asus Live Update, що поставляється компанією. Її можна завантажити з офіційного сайту виробника або разом з прошивочным файлом. Запустити програму і вибрати завантажений файл. Процес апгрейда розпочнеться автоматично, а після установки перезавантажте комп'ютер-зразок. Не варто запускати будь-які інші програми під час установки оновлення.

  • Програма для оновлення Біоса Asus дозволяє оновитися з Біоса. Разархивированный файл поміщається на диск в папку «BIOS». Далі слід зайти в BIOS і вибрати Asus Easy Flash Utility. Тут слід вибрати папку, де знаходиться разархивированный файл прошивки. Після цього почнеться процес оновлення. Після його завершення необхідно перезавантажити машину.

Відео: як оновити BIOS на материнській платі Gigabyte

Як оновити BIOS на материнській платі Gigabyte

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!