Як збільшити на ноутбуці швидкість вентилятора

При серйозних навантаженнях сильно збільшується тепловиділення з боку процесора і відеокарти, що змушує грітися сам елемент, материнську плату і корпус ноутбука. Іноді перегрівання призводить до поломки деталей і необхідності її замінити. Щоб цього уникнути, можна провести розгін кулера ноутбука вище стандартних налаштувань.

Управління вентилятором ноутбука

Кулерів в комп'ютері один або декілька. Пристрої охолоджують всю систему. Як правило, виробник задає конкретну швидкість обертання, яка повинна забезпечувати оптимальну температуру. В різний час року навіть навколишнє середовище може бути гаряче, ніж виставляв на перевірочному стенді розробник. Максимальна температура влітку може стати критичною для системи охолодження, тому виникає необхідність взяти на себе управління кулером ноутбука і збільшити його оберти. Для цього існує кілька способів, які передбачають більш тонке налаштування.

Перед тим як збільшити на ноутбуці швидкість вентилятора має сенс переконатися, що не відбулося забруднення всередині корпусу. Скупчення пилу, шерсті домашніх тварин і великих частинок можуть збільшити температуру системи. Рекомендується мінімум раз на рік проводити чищення ноутбука, особливо, якщо він часто стоїть на ковдрі, покривалі від ліжка чи біля відкритого вікна. Гарантійний комп'ютер краще нести в сервісний центр, якщо талона немає – звернутися до фахівця. Проводити самостійно чистку не рекомендується.

Налаштування операційної системи

Регулювати швидкість обертів кулера можна з операційної системи за допомогою спеціальних програм або через BIOS. Спочатку робота вентиляторів налаштована драйверами материнської плати і самого Windows. Вони працюють з максимальною ефективністю, створюють мінімум шуму. Чим швидше будуть крутитися лопаті, тим більше гудіння від нього буде виходити. Іноді функції охолодження можуть бути порушені при перевстановлення операційної системи або неправильне оновлення драйверів.

Програми для регулювання швидкості обертання вентилятора

У випадку, коли ви впевнені, що проблема перегріву криється в налаштуваннях самої системи слід використовувати спеціальний софт. Перед тим, як збільшити на ноутбуці швидкість вентилятора слід зрозуміти, що потужність 30-50% виставлена виробником для зниження рівня шуму, зниження енергоспоживання і більш тривалої роботи від батареї. Якщо розігнати кулер, то акумулятор буде сідати швидше, «гудіти» комп'ютер буде голосніше.

Найпоширеніший спосіб, як збільшити швидкість кулера на ноутбуці – додаток SpeedFan. Проста в управлінні утиліта, яка надає безліч даних і варіантів налаштувань. Ця програма для розгону кулера знаходиться в загальному доступі в інтернеті і поширюється безкоштовно. Управління відбувається наступним чином:

  1. Встановіть і запустіть додаток.
  2. Вивчіть значення температур обладнання.
  3. Натисніть на пристрій, показник температури якого перевищує норму.
  4. Натисніть кілька разів кнопку «Вгору».
  5. Знайдіть оптимальний показник, при якій температура опуститися до необхідного значення.
  6. Не закривайте вікно, щоб не збилася регулювання швидкості обертання кулера.

Це не єдина програма для управління кулерами. Деякі виробники випускають власне забезпечення, яке допомагає контролювати потужність і швидкість вентиляторів. Збільшувати через «рідні» утиліти вважається безпечніше і простіше. Приміром, у компанії AMD є варіант збільшити обороти через додаток AMD OverDrive. Встановлювати її треба разом з основним пакетом для роботи комплектуючих від цієї фірми. Після інсталяції потрібно відкрити програму, зробити такі дії:

  1. Знайдіть в основному меню розділ Fan Control.
  2. Знайдіть підменю Performance Control.
  3. Програма для розгону кулера запропонує вам один або кілька повзунків.
  4. Збільште на необхідне значення, як правило, це 70-100%, і натисніть кнопку Apply.
  5. Перейдіть в розділ Preferences і виберіть Settings.
  6. Зробіть активним пункт Apply my last settings. Це змусить програму кожен раз при завантаженні виставляти ваш рівень швидкості обертання вентилятора.
  7. Натисніть кнопку Ок, щоб закрити утиліту.

Схожий метод, як програмно збільшити на ноутбуці швидкість вентилятора, є і для процесорів від Intel. Для цього необхідна утиліта Riva Tuner. Виконати потрібно такі ж дії, але вже в цьому додатку. Збільшуйте обертів вентиляторів ноутбука, поки показники температури не досягнуто оптимальних показників. Пам'ятайте, що працювати кулера будуть голосніше, а споживати енергії стануть більше.

Як налаштувати кулер в біосі

У деяких випадках відбуваються збої, виставлені значення постійно скидаються або збиваються. У цьому випадку настройка кулера в біосі буде надійнішою. Більшість сучасних материнських плат підтримують контроль швидкості вентилятора, можливість збільшити цей показник, вибору різних режимів роботи системи охолодження. Спочатку слід потрапити в сам BIOS, для цього під час початку завантаження ноутбука натискайте кнопку «del», іноді потрібно натискати «F2» або «F8». Далі необхідно:

  1. Зайдіть розділ Power.
  2. Перейдіть в меню HW Monitor configuration.
  3. В цьому розділі потрібно знайти опцію, яка відповідає за збільшення швидкості вентилятора, як правило, має назву слово «Fan», «control» або «speed».
  4. Натисніть на цьому меню Enter і встановіть значення Enable, після чого активуйте Profile.
  5. З'явиться кілька варіантів режиму роботи. Необхідно вибрати Turbo або Performance.
  6. Збережіть налаштування, перезавантажте ноутбук.
  7. Відтепер одразу при завантаженні BOIS буде регулювати вентилятор, змушувати його крутитися на високих оборотах.

Дізнайтеся,як збільшити продуктивність ноутбука на Windows 7.

Відео: як змінити швидкість обертання кулера

Проблеми з перегрівом в ноутбуках рішення

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!