Як почистити мікрофон в телефоні: ремонт динаміка

Щоб речі довше служили, за ними потрібно добре доглядати. Смартфон – не виняток. Крім захисту екрану і корпусу, потрібно стежити за отворами: якщо в динамік або мікрофон потрапить бруд, почнуться проблеми. Щоб їх усунути, деталі потрібно почистити, повернувши звук і чутність.

Чому погано працює мікрофон в телефоні

Є три основні причини, чому мікрофон може перестати функціонувати повністю або частково. Забруднення – тільки одна з них, тому перш ніж приступати до чищення, виключіть інші дві: фізичну поломку деталі пристрою або програмний збій операційної системи.

Щоб з'ясувати, в чому причина і які дії зробити, мікрофон необхідно "продзвонити". Наступна інструкція підходить для досвідчених користувачів:

  • розберіть гаджет;

  • вийміть деталь;

  • підготуйте мультиметр або омметр;

  • вимкніть прилад в режим вимірювання опору;

  • зафіксуйте щупи мультиметра на мікрофоні;

  • робоча деталь повинна "звониться" в одному напрямку зі значенням близько 20 кОм (або вище).

Якщо не впевнені, що можете виконати всі за інструкцією самостійно – віднесіть девайс в сервісний центр або переходьте відразу до перевірки забруднення і збою системи. Потім, в разі чого, віддавайте ремонтувати.

Коли необхідна чистка

Причини забруднення теж бувають різні: звичайна пил або рідина. Обидва випадки мають місце бути, наприклад, при падінні телефону. Способи виправлення ситуації в таблиці нижче.

Причина

Як виправити

Забруднення пилом

Механічна чистка отвори: голкою, пилососом або ватою (докладні інструкції нижче).

Конденсат і волога

Розібрати корпус і залишити мікрофон прогріватися під лампою розжарювання.

Чим почистити мікрофон телефону

Забруднення пилом видаляють механічними засобами. Із способів, які можна використовувати без розбору корпусу телефону, самий популярний – це прибрати бруд тонкою голкою. Важливо акуратно орудувати інструментом, але, крім ризику пошкодити деталь, є й інший недолік: користувач не бачить, наскільки добре він прочистив отвір. Альтернативні способи:

  • Витягнути забруднення пилососом. Використовуйте малопотужний прилад з насадкою невеликого розміру. Притуліть її до отвору, не торкаючись корпусу, і включіть пилосос, щоб почистити пристрій зсередини.

  • Протерти спиртом або перекисом водню. Для цього доведеться розібрати телефон і дістати мікрофон. Потім ватою зі спиртовмісним засобом акуратно почистити його голівку. Дочекатися, поки рідина випарується, і зібрати девайс назад.

В якому випадку може знадобитися заміна

Якщо всі вищеописані ситуації не призвели до покращення роботи пристрою, то необхідний ремонт мікрофона в телефоні. Як замінити деталь в домашніх умовах:

  1. Розібрати корпус телефону (знадобиться викрутка, щоб розкрутити гвинти).

  2. Від'єднати зламаний мікрофон разом з мікросхемою за допомогою паяльника і леза.

  3. Акуратно відокремити нагрітим лезом саму пошкоджену деталь від мікросхеми.

  4. Почистити мікросхему спиртом.

  5. За допомогою паяльника помістити новий мікрофон на старе місце.

  6. Притиснути деталь і паяти проводи до відповідних контактів.

  7. Зібрати корпус телефону.

Якщо сама деталь робоча (відгукується на мультиметр), але погано приєднана, замість заміни необхідна пайка. Неспеціалістам самостійно так діяти не рекомендується.

Відео

Джерела:

    щоб>
    Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!