Що робити якщо залили сусіди зверху - як оцінити і зафіксувати завдані збитки

Якщо сталося залиття квартири сусідами зверху, то важливо швидко і грамотно відреагувати на трапилася неприємність, щоб отримати повну компенсацію шкоди. Потрібно знати, які доведеться складати офіційні папери, кого з фахівців запрошувати для оцінки втрат.

Порядок дій при затопленні квартири

Якщо відбувся залив квартири сусідами зверху, то діяти потрібно швидко і за таким алгоритмом:

  1. Знеструмити приміщення, відключити підведення електрики в квартиру.
  2. Зафіксувати те, що відбувається затоплення підручними засобами (фотоапаратом, телефоном), роблячи упор на нанесений матеріальний збиток.
  3. Постаратися оперативно ліквідувати наслідки затоплення, щоб не залити сусідів знизу. Зафіксувати за допомогою фото - або відеозйомки стан квартири, стін, підлоги, стелі після прибирання.
  4. Порозумітися з сусідами зверху, дізнатися, чому вони залили ваше житло, хто винен у витоку води. Якщо винуватець аварії є власником квартири, намагатися домовитися про мирне вирішення проблеми з компенсацією завданих матеріальних втрат.
  5. Якщо мирного розмови з сусідами зверху не виходить, то потрібно скласти акт про завдані збитки, оцінити розмір втрат у грошовому вираженні, запросити представників керуючої компанії, яка обслуговує будинок.
  6. Отримати компенсацію матеріальних втрат, використовуючи різні способи (мирний досудове врегулювання конфлікту, відшкодування збитків страховою компанією, отримання судового рішення про стягнення з винуватця аварії грошових коштів).

Куди звертатися

Відразу після того, як вас залили сусіди, потрібно постаратися максимально швидко ліквідувати витік води, щоб мінімізувати шкоду від затоплення. Якщо не виходить самостійно перекрити стояк з водою, потрібно терміново подзвонити в аварійну службу міського водоканалу, або зв'язатися з диспетчером керуючої компанії ТСЖ (ЖЕК, ДЕЗ), що обслуговує житло. Описати ситуацію потрібно чітко і докладно, вказати вашу адресу, можливі наслідки при відсутності належних дій з боку спеціальних служб.

Як зафіксувати завдані збитки

Власникові постраждалого житла потрібно зробити наступні дії при затопленні квартири для фіксації збитків:

  1. Зняти на плівковий фотоапарат, телефон, відеокамеру затоплення майна, роблячи упор на пошкодженій меблів, побутової техніки.
  2. Намагатися самостійно усунути перші наслідки затоплення.
  3. Після ліквідації залиття скласти акт з детальним перерахуванням пошкодженого майна.
  4. Запросити сусідів, згодних письмово підтвердити, що майно залито водою і зіпсовано. Бажано запросити не менше двох фізосіб.
  5. Запропонувати зафіксувати підпису в акті співробітникам ТСЖ, устранившим аварію, а також сусіда, який залив ваше майно. Якщо останній відмовляється письмово підтвердити заподіяну шкоду, відправити йому завірену копію акту рекомендованим листом, сплативши повідомлення про вручення.

Складання акту про залиття квартири

Судові інстанції, страхові компанії приймають тільки письмові докази того, що житло залили сусіди і завдали псування майна. Потрібно написати акт про затоплення квартири. Він є головним документом, що підтверджує факт залиття, складається у вільній формі, але є інформація, яку потрібно обов'язково відобразити в даній офіційному папері.

Документ повинні підписати потерпілий, винуватець витоку, представники ТСЖ, що обслуговує житло, свідки події (2-3 сусіда).
Якщо працівники керівної фірми не з'явилися за викликом потерпілого, відмовляються підписати папір, то цей факт слід відобразити в акті. Документ повинен містити відомості про те, що представники ТСЖ не відреагували на витік, відмовилися прибути на місце події.

Яку інформацію необхідно відобразити в документі

Для складання офіційного паперу потрібно створити комісію. До її складу повинні входити представники ТСЖ, потерпілий громадянин, сусід, заливший майно, свідки події. Акт повинен відображати наступну інформацію:

  • особисті відомості учасників комісії (ПІБ, паспортні дані);
  • обставини та причина залиття житла;
  • перелік завданих ушкоджень з детальним зазначенням і фотографіями постраждалого майна;
  • винуватець затоплення майна із зазначенням, що усунення наслідків повинно проводитися за його рахунок;
  • кількість примірників документа;
  • підписи зацікавлених осіб, друку ТСЖ.

Оцінка вартості завданої шкоди

Якщо житло залито з квартири зверху, завдані пошкодження незначні, сусід йде на мирне врегулювання конфлікту, то можна самостійно розрахувати вартість майбутнього ремонту. Для цього потрібно оцінити обсяг демонтажних і ремонтних робіт, ціну матеріалів. Кошторис слід прикласти до акта фіксації затоплення. Якщо майну завдано значної шкоди, то можна скористатися послугами співробітників керуючої компанії або викликати незалежного оцінювача.

Розрахунок ціни зіпсованого майна повинен проводитися через кілька днів після затоки житла водою. Порядок документальної фіксації завданої шкоди наступний:

  1. Винна сторона повідомляється телеграмою про майбутні дії.
  2. Проводиться ретельний огляд приміщень, постраждалих від води.
  3. Розраховується вартість ремонту, оздоблювальних, реставраційних робіт, розмір компенсації за зіпсовану техніку або обладнання.
  4. Акт підписується експертом, постраждалим громадянином, винною стороною.

Самостійно провести оцінку завданих збитків складно, не всі фізичні особи знають порядок розрахунку вартості збитків. Юристи рекомендують звернутися до незалежних експертів. Вони проведуть процедуру в суворій відповідності з нормами Житлового Кодексу, враховуючи всі нюанси завданих пошкоджень. Складена кошторис приймається в суді в якості об'єктивного доказу заподіяної шкоди. Недоліком такого способу оцінки псування майна є те, що за експертизу доведеться заплатити 10-20 тис. рублів.

Як дізнатися, хто винен у залитті квартири

Побачити ймовірні причини затоплення і винуватця того, що житло залили водою, можна в наступній таблиці:

Причини затоплення водою

Фізична або юридична особа, що несе відповідальність за аварію

Первинний або повторний прорив водопровідної труби, комунікацій, системи опалення

ДЕЗ, ТСЖ або інша керуюча фірма

Прорив загального стояка на поверсі

ОСББ, ЖЕК або інша керуюча організація

Незакритий кран, несправність шлангів пральної машини

Особи, які проживають у квартирі (орендарі)

Неякісні послуги будівельників і монтажників системи водопостачання

Власник житла

Способи відшкодування

Законодавством передбачено такі способи відшкодування шкоди:

  • добровільна компенсація заподіяної шкоди сусідами, які проживають зверху, або іншими винуватцями аварії;
  • подача позову про відшкодування шкоди до суду або закінчення досудового мирової угоди про компенсацію ушкоджень потерпілому квартиронаймачеві;
  • судовий розгляд при відмові винуватця події добровільно відшкодувати матеріальні втрати, винесення постанови про примусову компенсації збитків.

Досудове врегулювання або мирова угода

Якщо сторонам не хочеться брати участь у судовому розгляді, то можна укласти мирну угоду про відшкодування матеріальних втрат. Діяти слід так:

  1. Зібрати потрібні документи (акт про залиття житла, експертну оцінку вартості заподіяної шкоди, паспорта сторін).
  2. Укласти договір мирної угоди, обумовивши в ньому суму, внесену винним громадянином або організацією, терміни перерахування грошей, обов'язки і права учасників угоди, умови припинення контракту.
  3. Отримати компенсацію збитків у повному обсязі.
  4. Написати розписку про отримання коштів, з зазначенням ПІБ сторін, даних паспорта, дати виплат та підписів заінтересованих осіб.

Відшкодування шкоди на підставі страхового полісу

Якщо квартира, яку залили сусіди, які проживають зверху, застрахована, та затоплення вважається страховим випадком, то можна отримати відшкодування збитків зі страховика.

Для цього потрібно протягом доби після аварії зателефонувати до організації та повідомити про що відбулася неприємності, щоб співробітник фірми виїхав і склав акт огляду постраждалих від затоки приміщень.
Для отримання виплат в обумовлені полісом терміни (до 1 місяця) доведеться з'явитися в страхову фірму і пред'явити такі документи:
  • відомості про право власності на житло;
  • паспорт застрахованого громадянина;
  • чинний поліс;
  • акт про залиття;
  • експертну оцінку заподіяної матеріальної шкоди;
  • претензію про відшкодування збитків;
  • інші відомості на вимогу працівників страховика.

Судовий розгляд

Якщо не вдається домовитися мирно про компенсацію збитків з сусідами, що живуть зверху, які залили приміщення, то доведеться звернутися до суду. Законодавством встановлено, що, якщо величина збитків оцінена нижче 500 мінімальних розмірів оплати праці (МРОТ), то позивач звертається до районного світового судді. Якщо збитки від квартиронаймачів зверху перевищують дану суму, то писати заявку доведеться в адміністративну судову інстанцію за місцем проживання або реєстрації. Послідовність дій при судовому розгляді наведена у таблиці:

Етапи дій при зверненні до суду

Як і що робити, які документи надати

Виклик незалежного експерта для складання акта оцінки заподіяної шкоди

Скласти експертний висновок, пред'явити акт фіксації затоплення із зазначенням винуватця аварії

Складання позовної заяви для судового розгляду

Скласти заявку за встановленою формою, приклавши наступні документи:

  • квитанцію про оплату держмита;
  • завірену ксерокопію відомостей про право володіння нерухомістю;
  • акт про затоплення житла;
  • експертний висновок про вартість ремонту;
  • кошторис на відновлювальні роботи;
  • договір, що підтверджує оплату послуг оцінювача.

Звернення в службу судових приставів

Проводиться після винесення рішення про примусове стягнення збитків. Потрібно представити:

  • виконавчий лист про відшкодування збитків квартиронаймачами зверху;
  • посвідчення особи;
  • банківські реквізити для перерахування грошей.

Відео

Джерела:

    Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!