Серотонін - де виробляється і функції гормону, норма в аналізі крові, причини нестачі або надлишку

Більшість емоцій і станів людини знаходяться в безпосередній залежності від гормонів, що виробляються організмом. Навіть таке з працею визначається стан, як щастя, має під собою біохімічну основу. Сучасна нейробіологія стверджує, що за відчуття радості несе відповідальність серотонін, нерідко званий «гормоном щастя». Він виконує безліч функцій: впливає на апетит, підвищує настрій, допомагає справитися з інтелектуальними навантаженнями. Серотонін є одним з найважливіших гормонів людського тіла.

Що таке серотонін

Гормон серотонін – це нейромедіатор, перешкоджає виникненню нав'язливих і депресивних станів. Речовина сприяє поліпшенню настрою, налаштовує на позитив. З цієї причини друга назва серотоніну: «гормон щастя». Його нестача в організмі призводить до появи апатії та депресії. Людина може відчувати тривогу чи дратуватися по дрібницях.

Також серотонін бере участь у роботі кровоносної системи: підтримує в нормі показники артеріального тиску, сприяє своєчасному звуження судин. Гормон допомагає підтримувати працездатність нирок і легень. Високий рівень нейромедіатора позитивно позначається на функціонуванні організму:

  • допомагає регулювати роботу клітин нервової системи, регулює в цілому стан останньої, запобігаючи роботу на «знос»;
  • збільшує больовий поріг;
  • покращує пам'ять, бере участь у процесах головного мозку;
  • підтримує температуру тіла (терморегуляцію) в нормі.

Механізм виробництва серотоніну

Гормон щастя серотонін виробляється в шлунково-кишковому витрати (ШКТ) і головному мозку. Молекули речовини утворюються з амінокислоти триптофан. Синтез серотоніну відбувається в кишечнику (90-95%) і шишкоподібної залозі (5-10%). Незначна кількість гормонів можна виявити в центральній нервовій системі (ЦНС), тромбоцитах. Речовина виробляється під впливом сонячного світла. Серотонін, який виробляється в головному мозку, використовується ним же. Речовина, синтезируемое кишечником, покриває потребу в гормоні.

Функції серотоніну

Речовина допомагає передавати інформацію з однієї ділянки мозку на іншу, цей процес забезпечується шляхом передачі імпульсів між нервовими клітинами мозку. При цьому серотонін здійснює основну функцію – впливає на психологічні процеси, піднімаючи настрій. Гормон дарує людині можливість відчути задоволення. Молекула серотоніну має структуру, близьку до психотропних речовин, таких як ЛСД. «Зони відповідальності» гормону:

  • сон;
  • самовідчуття, настрій;
  • апетит;
  • вплив на лібідо (сексуальний потяг до партнера);
  • здатність навчатися, пам'ять;
  • чутливість до болю;
  • контроль згортання крові;
  • функціонування судин, серця, м'язової та ендокринної систем;
  • «допомогу» у пологовій діяльності;
  • сприяє виділенню грудного молока;
  • підтримує нейромедіатори: дофамін і норадреналін.

Для центральної нервової системи

Гормон Серотонін як нейромедіатор сприяє нормалізації роботи центральної нервової системи (ЦНС). При нормальній концентрації людина знаходиться на підйомі, відчуває приплив сил. Інтелектуальні процеси, такі як пам'ять і увагу, знаходяться на високому рівні, що впливає на працездатність. Серотонін притуплює відчуття болю, прибирає фізичний дискомфорт, виступаючи як природний опіат. Зниження рівня гормону призводить до втоми і зниження працездатності.

В якості гормону

Серотонін справляє ефект як гормон при попаданні в кров. В результаті активніше виробляються травні ферменти, поліпшується перистальтика кишечника. Збільшення рівня речовини призводить до нормалізації апетиту та роботи шлунково-кишкового тракту. Гормон впливає на виробництво тромбоцитів і призводить до спазму капілярів, внаслідок чого виникає сприятливий ефект на згортання крові, зменшується її протягом при травмі або пораненні. З цієї причини нейромедіатор використовують у випадках, коли є загроза великої крововтрати.

Норми серотоніну в крові

Концентрація гормону в крові повинна становити 50-220 нг/мл, така норма справляє належний ефект: підтримує гарний настрій, позитивний настрій, людина залишається активним, може протистояти стресам і хвороб (нейромедіатор впливає на імунітет). Якщо виникає відхилення, збільшення або зменшення показників, то з'являються проблеми, які можуть завдати шкоди організму.

Низька концентрація глутамату призводить до зниження працездатності, втоми, сплутаність свідомості, людина гостріше реагує на біль, можливі проблеми із запам'ятовуванням, токсикоз, енурез. Надлишок серотоніну теж загрожує неприємностями: з'являється тривожність, людина збуджена, відчуває постійну ейфорію, не може контролювати свої емоції, можливі істерики, неадекватний стан, галюцинації. Рівень речовини часто підвищується через хвороби: інфаркт міокарда, онкологія, непрохідність кишечника.

Брак серотоніну

При деяких обставинах організм не може виробляти стільки «гормону щастя», скільки необхідно, щоб перебувати в гарному настрої. Головною причиною браку речовини стає короткий світловий день. Серед інших факторів: хвороби, неправильно підібране харчування, малорухливий спосіб життя, стреси, нестача сну.

Неправильно підібрана, незбалансована дієта може призвести до зменшення рівня «гормону щастя». Щоб цього не відбувалося, необхідно вживати продукти, що містять триптофан-амінокислоту: свіжовичавлені соки, олії, горіхи, овочі та фрукти, молочні продукти, крупи (гречану, вівсяну). Відсутність таких продуктів в раціоні зменшить рівень «гормону щастя», що призведе до постійної втоми, проблем з пам'яттю. Ознаки нестачі речовини:

  • швидке стомлення, нездатність до концентрації і довгій роботі;
  • проблеми зі сном;
  • надмірна збудливість, підвищена дратівливість;
  • знижений больовий поріг;
  • нездатність сконцентруватися, неуважність;
  • бажання споживати борошняне і солодке.

Жінки більш чутливі до низького рівня нейромедіатора. При його недоліку вони впадають в хронічну депресію, втрачають бажання спілкування аж до суїцидальних думок. Дефіцит речовини впливає на загальну гормональну картину організму, роблячи жінку більш невпевненою в собі і дратівливою. Погіршується зовнішність, волосся втрачають чинність, а шкіра блідне.

Способи підвищення рівня серотоніну

При сильному недоліку гормону фахівці рекомендують використовувати медичні препарати, такі як інгібітори зворотного захоплення серотоніну, які є антидепресантами. Слід враховувати, що такі кошти використовуються тільки в крайньому випадку, їх прописують психіатри для боротьби з серйозними депресіями, суїцидальними тенденціями і психозами. Використання медикаментів без призначення лікаря неприпустимо. Перед терапією необхідно обстежитися. Аналіз на серотонін роблять не в кожній клініці і лабораторії. Процедуру проводять за призначенням лікаря.

Є безліч інших можливостей для того, щоб збільшити рівень серотоніну в крові. Для цього важливо харчуватися, вживаючи в їжу продукти, що містять триптофан, нормально висипатися, не менше 7-8 годин (важливо спати в темний час доби), вести активний спосіб життя і зберігати позитивне ставлення. Підвищити рівень серотоніну легко, якщо побувати на сонці. Його промені провокують вироблення речовини. Мала кількість сонячного світла нарівні з неправильним харчуванням вважається однією з основних причин виникнення пригніченого стану.

У північних країнах сонячний день короткий, і організм не встигає провести необхідний об'єм речовини. Як тільки восени виникають перші відчуття пригніченості, потрібно влаштовувати собі тривалі піші прогулянки вдень на свіжому повітрі, збільшити освітленість кімнат. Вироблення нейромедіатора неможлива, якщо ви не будете нормально спати. Напружена робота без відпочинку, багато проведених перед екраном комп'ютера годин, пізні перегляди серіалів призведуть до зменшення рівня речовини. Для його нормальної вироблення необхідно чітке чергування циклів день-ніч.

Фізичні навантаження сприяють виробленню речовини. Пробіжки, велосипедні подорожі, заняття на ковзанах і лижах взимку та інші помірні заняття спортом допоможуть збільшити рівень нейромедіатора. При цьому слід пам'ятати, що він виробляється нормально, якщо фізичні вправи приємні для вас, а не стають тортурами і постійним подоланням себе.

Природні методики

Серотонін виробляється в підвищеному обсязі, коли людина відчуває позитивні емоції. Збільшити концентрацію речовини можна і іншими простими і приємними способами:

  1. Фізнагрузкі. Нескладні активні вправи, покликані не виснажити тіло, але надати тонус і підтримати у формі, призведуть до збільшення синтезу триптофану, але при надмірних фізичних навантаженнях вироблення амінокислоти організмом уповільнюється чи зовсім зупиняється.
  2. Масаж. Призводить до блокування гормону стресу-кортизону, збільшує концентрацію серотоніну. Особливо ефективний акупунктурний точковий масаж (вплив пальцями на життєво важливі точки).
  3. УФ-випромінювання. Для вироблення гормону необхідні сонячні промені. Брак Сонця можна компенсувати, для цього в умовах медичного закладу проводиться фізіотерапевтична процедура ультрафіолетового опромінення. Вона полягає в застосуванні ламп, які випромінюють короткі і довгі хвилі.
  4. Медитація. Різні методи релаксації і медитаційні практики дозволяють зменшити нервове, емоційне та інтелектуальне напруження, зняти стрес. В результаті зникає загальна пригніченість і напруженість організму. Корисно зайнятися ще дихальними вправами.
  5. Збалансована дієта. Триптофан підтримує в нормі рівень «гормону щастя». Організм за добу повинен отримувати до 2 грамів цієї альфа-амінокислоти. Для стимуляції вироблення нейромедіатора необхідні вітаміни групи B, магній і глюкоза. Всі ці речовини можна отримати із спеціалізованих вітамінних комплексів, важливо ще точно підбирати раціон харчування, в якому будуть продукти, що містять триптофан.

Серотонін у продуктах

Важливо розуміти, що продукти не містять нейромедіатор. Гормон, що виробляється організмом. Деякі продукти можуть збільшити інтенсивність його вироблення організмом. Серед них:

  1. Продукти, що містять в надлишку триптофан (ікра, сир, горіхи, м'ясо, молочні продукти, бобові, гриби, риба, морепродукти, шоколад, яйця, зелень, овочі і фрукти).
  2. Швидкі вуглеводи: (кондитерські вироби, шоколад, здобна випічка і білий хліб, але така їжа швидко призведе до порушення вуглеводного обміну і підніме рівень цукру в крові).
  3. Продукти харчування, що містять магній: сухофрукти, водорості, морепродукти, горіхи, висівки, крупи, бобові (квасоля і горох).
  4. Продукти, що містять вітаміни групи B: ягоди (смородина, журавлина, полуниця), овочі, м'ясо, птиця та риба, молоко, зернові культури, яйця, гриби, зелень (петрушка, щавель, цибуля).

Лікарські препарати для підвищення рівня серотоніну

Сильний недолік гормону може зажадати використання медичних препаратів для нормалізації рівня. Медикаменти дозволять зберегти постійний рівень речовини, вони належать до антидепресантів. Їх використання не рекомендується без консультації з фахівцем, оскільки мають побічні ефекти. Часто використовуються препарати, що провокують зворотне захоплення гормону. До їх числа належать:

  • Сертралін;
  • Циталопрам;
  • Пароксетин;
  • Флуоксетин;
  • Феварін;
  • Эсциталопрам.

Зворотне захоплення гормону – це збільшення вмісту в крові вільного серотоніну, що дає пригніченим нервовим клітинам повернутися до нормального функціонування. Прийом таких препаратів викликає часто такі побічні ефекти можуть виникати періодично, під час терапії, яка триває не менше чотирьох тижнів):

  • проблеми з ШКТ;
  • підвищена збудливість;
  • безсоння;
  • головні болі.

Відео

Серотонін — В'ячеслав Дубынин

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!