Що таке дедлайн в тайм-менеджменті

Кожна людина коли-небудь задавався питанням: що означає дедлайн? У більшості випадків це іноземне слово вживають у своїй мові менеджери на роботі, переважно в офісі, на нарадах або зборах. Начальники роздають завдання співробітникам і призначають час, коли повинні бути представлені результати діяльності.

Значення слова дедлайн

Дедлайн – це запозичене слово з англійської мови, deadline – «крайній термін», «межа», тобто конкретний час, до якого необхідно завершити замовлення, проект або будь-яке інше завдання. Якщо ж задатися питанням прямого переказу, то розбивши це слово на два, вийде вираз «фатальна риса» або «лінія смерті», період, після якого не вийде внести конкретні коригування. Розрізняють реальний і умовний дедлайни.

Реальний

Це термін надання проекту, який не можна зрушити, перенести або знехтувати ним. Простий приклад – дати, встановлені законодавством. З бухгалтерії – періоди звітування. Якщо порушити вказані терміни, то компанія зазнає збитків, буде виписаний штраф, прийде податкова перевірка, а несумлінного співробітника позбавлять премії. При настанні кінця кварталу бухгалтери затримуються на роботі, щоб закінчити свої нагальні справи, здати звіти.

Умовний

Відрізняється від реального можливістю перенесення строків. Встановлюється дедлайнером з метою ознайомитися з результатами роботи, що має ймовірність бути відправленою на перегляд. Наприклад, на запис студійного пісні відводиться десять годин, артист повинен встигнути за цей проміжок часу записати свій трек і звільнити приміщення до семи вечора. Але на ділі відбувається так, що співаки не вкладаються у відведений термін, і тоді студія йде назустріч, подовжує час оренди.

Режим дедлайн

Метод дедлайну використовується в тайм-менеджменті. У перекладі з англійської мови означає «ефективно використовується робочий час». Плюси очевидні: людина справляється з синдромом прокрастинації (перенесенням завдань на завтра), знаходить правильну мотивацію, налаштовує свій графік, робить його плідним. З мінусів можна відзначити зайвий перфекціонізм – людина буде намагатися постійно виконувати завдання вчасно, є ризик загнати себе, перегоріти на роботі. Скрізь краща золота середина.

Існує ще одне поняття, схоже за звучанням, але інше за змістом – редлайн. Дослівно перекладається як «червона лінія», «останній термін здачі проекту», заздалегідь обговорюється з наймачем. Між цими двома подіями залишається проміжок часу. Якщо проект потрібно здати клієнту 22 грудня, то для компанії він повинен бути готовий до 22 листопада.

Відео

Що таке дедлайн (deadline)? - Олександр Максюта - Тренінг-центр ЛІДЕР

Що таке дедлайн

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!