Допустимий рівень глюкози в крові у чоловіків - таблиця норми за віком

Прийнятний показник крові залежить від віку, представлений у спеціальній таблиці під назвою «Норма цукру в крові у чоловіків». Це важливе значення, за яким можна судити про здоров'я пацієнта або діагностувати небезпечні патології, схильні до свого хронічного перебігу. Норма глюкози в крові у чоловіків обумовлюються межами 4,22-6,11 ммоль/л, однак може виходити за допустимі межі через течії в організмі патологічного процесу.

Що таке цукор у крові

Цукор – важлива складова хімічного складу крові, яка коригується підшлунковою залозою. Ця структурна одиниця ендокринної системи відповідає за вироблення гормонів інсулін і глюкагон. Дуже важливо підтримувати гормональний баланс. Наприклад, інсулін відповідає за доставку глюкози до клітин, тоді як глюкагон відрізняється своїми гипергликемическими властивостями. Якщо концентрація гормонів порушена, норма цукру в крові людини не відзначається за результатами виконаних аналізів. Потрібна детальна діагностика і негайне консервативне лікування.

Допустимий рівень цукру в крові для чоловіків

Дорослий чоловік з бездоганним станом здоров'я може не турбуватися, показник залишається в допустимих межах. Проте систематично контролювати це значення не буде зайвим. Допустима норма рівня цукру в крові у чоловіків визначена, як 3,3 – 5,5 ммоль/л, а її зміна обумовлена віковими особливостями чоловічого організму, загальним станом здоров'я і ендокринної системи. На дослідження береться венозна біологічна рідина, що однаково для маленьких і дорослих пацієнтів. При високій глюкози мова йде вже про патології, яку потрібно лікувати.

Таблиця норми цукру в крові за віком

Необхідно регулярно проводити вимірювання глюкози, тому дорослим чоловікам з метою профілактики рекомендується придбати глюкометр для домашнього використання. Вимірювати бажано до їди, а при високому показнику дотримуватися лікувальної дієти. Перш ніж здавати кров на вміст цукру, необхідно проконсультуватися з ендокринологом щодо допустимих показників. Нижче представлені дозволені значення глюкози у відповідності з віковою категорією пацієнта.

Вік пацієнта, років

Норма цукру в крові у чоловіків, ммоль/л

18-20

3,3 – 5,4

20-30

3,4 – 5,5

30-40

3,4 – 5,5

40-50

3,4 – 5,5

50-60

3,5 – 5,7

60-70

3,5 – 6,5

70-80

3,6 – 7,0

Норми цукру в крові у чоловіків

Зазначено, що в літньому віці глюкоза в організмі підвищується, тому допустимі межі дещо розширюються порівняно з нормою для молодої людини. Однак таке підвищення не завжди пов'язане з великими патологіями, серед причин небезпечного стрибка глюкози лікарі виділяють специфіку їжі, фізичну активність з коливанням тестостерону, наявність шкідливих звичок, перенесений стрес. Якщо норма вмісту цукру в крові у чоловіків відсутня, насамперед потрібно з'ясувати етіологію патологічного процесу.

Натщесерце

Окремо варто акцентувати увагу на загальному стані організму, що впливає на рівень глюкози. Щоб свідчення було максимально точним, лабораторний метод дослідження проводити тільки вранці і обов'язково натщесерце. Попереднє вживання солодких продуктів та цукровмісних страв з великою кількістю глюкози дає помилковий результат. Відхилення від норми не повинно перевищувати 6,1 ммоль/л, але допускається більш низьке значення – не менше 3,5 ммоль/л.

З відня

Для перевірки глюкози необхідно використовувати венозну біологічну рідину, але попередньо провести збір даних анамнезу. Наприклад, пацієнт не повинен сутра вживати їжу, при цьому напередодні важливо обмежити використання ряду медичних препаратів, щоб знизити ризик помилкового відповіді. Навіть чистити зуби вранці небажано, оскільки зубна паста з вмістом ароматизаторів може спровокувати перевищення допустимого. Норма цукру в крові з вени обумовлюється межами 3,3 – 6,0 ммоль/л.

З пальця

Це менш поширене, але теж інформативне лабораторне дослідження для своєчасного виявлення цукрового діабету та запобігання діабетичної коми. Найчастіше такий аналіз проводиться в дитячому віці при появі симптомів підвищеної глюкози в біологічній рідині. Для педіатрії передбачені свої допустимі межі. Що ж стосується дорослих чоловіків, якщо взяти кров з пальця, результат повинен відповідати значенням 3,3-5,6 ммоль/л.

При перевищенні допустимої норми лікар направляє на повторний аналіз, як варіант – потрібна спеціальна перевірка на толерантність. Перший раз капілярна рідина береться натщесерце, бажано в ранковий час, а другий – через пару годин після додаткового прийому 75 грам розчину глюкози. Норма цукру у чоловіків віком 30-55 років становить 3,4 – 6,5 ммоль/л.

З навантаженням

При зниженій фізичному навантаженні рівень цукру біологічної рідини організму відповідає допустимій нормі, але при її підвищенні може несподівано підскочити до критичної межі. Механізм дії такого патологічного процесу схожий з емоційним станом, коли підвищення глюкози крові передує нервове перенапруження, сильний стрес, підвищена нервозність.

З метою ефективного лікування рекомендується усунути надмірне фізичне навантаження, при цьому дозволяється додатково використовувати медикаментозні методи лікування, але без передозування медичних препаратів. В іншому випадку розвивається гіпоглікемії. Така патологія, розвиваючись у дорослих чоловіків, негативно позначається на статевій функції, знижує ерекцію.

При діабеті

Цукор підвищений, причому такий показник складно стабілізувати на допустимому значенні. Пацієнту з цукровим діабетом доводиться весь час контролювати склад біологічної рідини, спеціально для цього був придбаний домашній глюкометр. Небезпечним вважається показник від 11 ммоль/л, коли вимагається негайна прийом медикаментів, лікарський контроль. Дозволені наступні цифри – 4 – 7 ммоль/л, але все залежить від особливостей конкретної клінічної картини. Серед потенційних ускладнень лікарі виділяють діабетичну кому, летальний результат клінічного хворого.

Відео: нормальний рівень глюкози в крові

Про самому головному: Рівень глюкози

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!