Симптоми тромбу в нозі: як розпізнати відрив

Одним з небезпечних недуг для людини вважається тромбоз. Хвороба розвивається на тлі порушення кровообігу і закупорки вен. Симптоми тромбу в нозі на перших етапах захворювання не виражені, але коли згусток крові в кінцівки почав розростатися, то ситуація вимагає негайного лікування. Закупорка вени не тільки неприємна, але і небезпечна, так як при несвоєчасної допомоги відбуваються незворотні некротичні зміни в нозі.

Що таке тромб на нозі

Якщо у поверхневих венах нижніх кінцівок утворюються згустки крові, значить, виник тромбоз на нозі. Як правило, тромб повністю або частково закупорює судини, що може призвести до вкрай негативних наслідків. При тромбозі вен кров вільно переміщається по венах. Через порушення відтоку відбувається застій, що супроводжується набряком і посиніння шкіри. Тромб є наслідком поганої роботи протизгортальної системи, коли відбувається її згущення.

Частіше з'являються згустки в зоні ушкодження судинних стінок або в області локалізації атеросклеротичних бляшок. З часом там відкладаються фібринові нитки і розвивається микровоспаление, що є причиною появи першого тромбу. Зростає згусток через нашарування тромботичних мас. Коли їх стає надлишок, в нижньої кінцівки припиняється кровообіг.

З-за чого тромб відривається у людини

Спочатку тромб м'який, але з часом структура ущільнюється. Під натиском крові згусток відривається від судинної стінки, руйнуючись на фрагменти. Деякі з них піддаються деструкції, інші рухаються до органів, представляючи серйозну небезпеку для подальшого функціонування організму. Особливо небезпечні тромби, що сформувалися у великих венах. Після відриву вони мігрують по кровотоку, будучи причиною інсульту, інфаркту міокарда, тромбоемболії легенів, летального результату.

У групу ризику входить наступна група людей:

  • чоловіки після 40 років;
  • жінки у період менопаузи;
  • з ожирінням;
  • з порушеним харчуванням;
  • вживають велику кількість алкоголю;
  • із зниженою активністю (фізичної);
  • вагітні жінки;
  • після операції на великих суглобах або черевної порожнини;
  • зловживають кави;
  • курці;
  • онкохворі;
  • приймають гормональні препарати.

Як розпізнати тромби

За першими ознаками визначити тромбоз ніг дуже складно. Підступне освіта найчастіше формується у нозі з-за тривалого знаходження у вертикальному положенні, тому симптоми захворювання легко сплутати зі звичайною фізичною втомою нижніх кінцівок. Ключові ознаки тромбу в нозі – це зміна кольору шкіри. На ураженій ділянці шкірні покриви стають червонувато-синюшними, процес супроводжується набряком і больовими відчуттями.

Як виглядає тромб

Щоб побачити тромб у відні на нозі, треба уважно оглянути й помацати нижні кінцівки. Якщо виявлено почервоніння або ущільнення в області артерій, біль при пальпації, то можна говорити про тромбофлебіті. Іноді на ущільненому місці значно підвищена температура. Часто симптоми тромбу в нозі взагалі не присутні, але візуально новоутворення видно з невеликим опухлостям і синюватим ділянках, як на фото.

Ознаки

Після формування у відні тромбу можуть з'явитися зовсім різні симптоми. Нерідко у хворого спостерігається болючість литкових м'язів при згинанні стоп, розпирання в області уражених судин, запалення колінних суглобів, сильна тяжкість ніг, особливо в кінці дня. Другорядні симптоми – загальне нездужання, слабкість, висока температура, набряк.

Лежачі пацієнти часто страждають від флеботромбоз глибоких вен гомілок. Звернення до лікаря після перших симптомів тромбу в нозі – обов'язковий захід. Лікар оцінить ознаки патології організму, призначить діагностичні процедури: ультразвукове сканування і аналізи на згортання крові. Метод лікування вибирається індивідуально, залежно від виду і локалізації тромбу, наявності супутніх хвороб.

Симптоми відрив тромбу

Як зрозуміти, що тромб відірвався? Відразу після відриву щільного згустку у людини відбувається збільшення частоти серцебиття і зниження тиску. Кровопостачання органів погіршується, відбувається колапс, що супроводжується загрудинної болем. Такі симптоми характерні для інфаркту міокарда. У хворого трапляється затримка сечі, відбуваються труднощі з вимовою слів, проковтуванням їжі, іноді людина непритомніє. Внаслідок збою роботи шлунка і наповненості внутрішніх органів відчуваються болі в животі.

Недолік повітря і задишка викликають дихальну недостатність, яка провокує ціаноз. Нерідко розвивається інфарктна пневмонія або відбувається виявлення плевриту, при якому збільшується температура тіла. Іноді недуга супроводжується кровохарканням. Якщо лікування тромбу не проводиться, то через деякий час виявляються реакції імунної системи: з'являється висип на шкірі, розвивається реактивний плеврит, збільшується в крові концентрація еозинофілів.

Що робити при тромби у нозі

Як тільки помічені перші ознаки відриву тромбу в нозі, відразу хворому слід забезпечити постільний режим, повний спокій і викликати швидку допомогу. Передбачити подальшу долю пацієнта неможливо, адже іноді смерть настає протягом декількох хвилин. З порятунку хворого лікар приймає рішення, виходячи зі сформованої ситуації. Важливе значення має локалізація тромбу. Якщо людину встигнуть доставити в лікарню, то будуть вжиті наступні заходи для порятунку його життя:

  • хірургічне втручання з видалення застряглого згустку;
  • установка венозного кава-фільтра, який здатний перехопити відірвався тромб;
  • введення великої кількості антикоагулянта в посудину (часто використовують Гепарин).

Хоча тромбоз глибокої вени рівнозначний катастрофи, відрив тромбу в нижніх кінцівках зустрічається рідко. Щоб це сталося, необхідно, щоб зійшлися три причини:

  1. Запалення вен. Про патології сигналізує навіть початкова ступінь варикозу. Наявність судинних зірочок на ногах – вже легкий запальний процес. Йому потрібна своєчасна терапія, щоб не дочекатися процесу утворення тромбу.
  2. Уповільнення кровотоку. Відбувається при малорухливому способі життя. Без роботи м'язової системи не буде нормального тонусу венозних стінок. Не обов'язково виконувати силові вправи або бігати. Потрібно регулярно ходити пішки і навчитися дихати животом, щоб допомагати кровообігу.
  3. Підвищена згортання крові. В результаті неправильного харчування підвищується в'язкість крові, утворюються згустки. Для розрідження необхідно включати в раціон такі продукти, як буряк, часник, вівсянка, яйця, насіння соняшника, кисло-молочна продукція. Крім спеціальної дієти, можна додатково приймати лікарські засоби (Аспірин).

Наслідки

Іноді тромби розсмоктуються самостійно. Це трапляється при здорове харчування, активний спосіб життя, відмову від вживання спиртних напоїв і куріння. Однак це не відбувається відразу. Іноді для позбавлення від тромбу потрібно кілька років. Якщо захворювання не лікувати, то порушення кровообігу може призвести до поганого стану шкіри, сухості слизових оболонок, аутоімунних змін. В результаті недостатнього харчування тканин буде поступово відбуватися їх відмирання – виникне гангрена, яка призведе до втрати кінцівки.

Відео

Жити здорово! Тромби. Як від них позбутися? ( 24.03.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!