Як починається клімакс у жінок

При досягненні певного віку тіло кожної жінки зазнає кардинальні зміни, характер і тривалість яких залежать від багатьох факторів. Клімакс – це нормальне зниження фертильності (здатності до розмноження), що супроводжується ендокринними, фізіологічними, психоемоційними змінами. За статистикою, близько 80% жінок страждають від симптомів клімаксу, тому дуже важлива емоційна і фізична підготовка до настання менопаузи.

Що таке клімакс

Менопауза (клімакс, климактерий) – природний процес старіння, що характеризується згасанням дітородної функції. Як правило, перші ознаки менопаузи у жінок проявляються в 45-50 років. Нічого аномального під час клімаксу не відбувається – це абсолютно нормальна фаза життєвого циклу людини. У чоловіків також в певний момент настає цей етап, але починається він пізніше і характеризується більш м'яким перебігом.

Розрізняють природний клімакс (45-55 років), штучний (за порушення правильного функціонування яєчників і матки) і передчасний (30-35 років). Вік настання менопаузи і супроводжуючі її ознаки залежать від генетичної спадковості, способу життя, наявності шкідливих звичок (особливо куріння), індивідуальних особливостей організму. Штучний клімакс можуть викликати опромінення тазової області, проведені раннє операції і курси лікування сильними препаратами.

Климактерий може розвиватися протягом тривалого періоду – з початку перших проявів до настання менопаузи проходить декілька років. Протягом цього часу в яєчниках можуть виявлятися поодинокі фолікули, але з віком вони атрофуються і зникають. Клімакс включає три етапи – передклімактеричний період, менопаузу і постменопаузу.

Початок клімаксу (пременопауза)

Середній вік настання предклимакса становить 45-50 років. У рідкісних випадках аменорея (відсутність менструації) настає різко, але частіше етап відрізняється поступовим тривалим перебігом (від 2 до 10 років). Під час пременопаузального віку можливий розвиток клімактеричного синдрому, оскільки відбуваються зміни спостерігаються не тільки в репродуктивних органах – кісткова тканина повністю перебудовується, нервова і серцево-судинна системи. Початок клімаксу характеризується наступними ознаками:

  • Місячні стають нерегулярними, в цей час велика ймовірність маткової кровотечі.
  • Кількість фолікулів зменшується, із-за чого знижується ймовірність зачаття, але можливість завагітніти в цей період все ж є.
  • Внаслідок нестабільного змісту естрогену (основного гормону) у крові може спостерігатися гіперчутливість молочних залоз.

Менопауза

Про настання менопаузи можна говорити через рік після останньої менструації. У більшості жінок це відбувається у віці 49-55 років. Після припинення місячних жінка не може завагітніти природним шляхом. Супроводжується цей період наступними проявами:

  • Відбувається зменшення, деформація яєчників, яйцеклітини відсутні або їх дозрівання неможливо.
  • Внаслідок зниження вироблення прогестерону і естрогену виникає порушення балансу між гормонами щитовидної залози, надниркових залоз і гіпофіза. З цієї причини жінка страждає від регулярних припливів, головного болю, безсоння, емоційних перепадів.
  • З-за гормональних збоїв збільшується ймовірність розвитку різних супутніх патологій – остеопорозу, ішемічної хвороби серця, атеросклерозу та ін

Постменопауза

Остання стадія починається у 54-56 років, тривалість її становить 5-6 років. Завершується постменопауза повною зупинкою роботи яєчників. Наслідки клімаксу, які можна очікувати в цей період:

  • Зменшується кількість лобкових волосся.
  • Великі статеві губи деформуються, малі – поступово зникають зовсім.
  • Повністю припиняється синтез гормонів яєчниками, рівень естрогену тримається на стабільно низькому рівні.
  • Зникає піхвова захисна мастило, що сприяє розвитку запалень і інфекцій.
  • З'являються глибокі зморшки, збільшується маса тіла, волосся на голові рідшають і сивіє.
  • Погіршується увага, пам'ять, зір.

Які зміни відбуваються в організмі жінки у передклімактеричному періоді

Пременопауза є найважливішою фазою клімаксу, оскільки в цей час починаються кардинальні вікові зміни, характер яких обумовлює якість наступних 30-40 років життя. Жінці необхідно відповідально поставитися до стану свого здоров'я, змінити спосіб життя, при необхідності пройти курс медикаментозного лікування, щоб уникнути різкого старіння яєчників, неминучим наслідком чого є загальне старіння організму.

Зменшення в крові естрогенів

На початку предклимакса відзначається зменшення тривалості фолікулярної фази (менструації стають коротше). У цей час концентрація естрогену і прогестерону в крові суттєво знижується. Примітно, що синтез чоловічих гормонів (андрогенів) залишається на колишньому рівні, оскільки під час менопаузи значна частина естрогену синтезується з чоловічих гормонів, які перебувають переважно в жировій тканині. На вироблення андрогенів впливає виробляється гіпофізом ФСГ (фолікулостимулюючий гормон), синтез якого збільшується на початку менопаузи.

Для визначення гормонального фону лікар повинен направити пацієнтку на проведення обов'язкових аналізів крові, за результатами яких можна судити про дефіцит естрогену. Для повної клінічної картини пацієнтці рекомендується зробити УЗД матки і придатків, мамографію. При необхідності і строго під наглядом гінеколога можлива коригування концентрації жіночих гормонів за допомогою медикаментозної терапії.

Порушення кровообігу

З віком судинні стінки тоншають і втрачають природну еластичність, зношується і «втомлюється» серцевий м'яз – ці та інші причини призводять до перепадів артеріального тиску, виникнення серцевої аритмії. Внаслідок старіння організму і відбуваються гормональних зрушень порушується кровообіг в усіх органах, що призводить до виникнення патологій.

Як правило, предклимакс супроводжується тахікардією (частішанням серцевого ритму). Крім цього, жінка може відчувати поколювання в кінцівках, запаморочення, відчуття тиску у грудях, страждати від мігрені і слабкості. Фахівці стверджують, що пацієнтки з серцево-судинними захворюваннями (особливо гіпертонічною хворобою) важче переносять початок клімаксу.

Тривожність і перепади настрою

Гормональні збої і реакції на них нервової системи призводять до виникнення тривоги і дратівливості. До того ж можливі проблеми з пам'яттю, зниження концентрації уваги, поява різких перепадів настрою. У поодиноких випадках можуть розвинутися невротичні стани, що характеризуються нав'язливими ідеями. Примітно, що навіть стримані і спокійні жінки реагують на початок клімаксу вразливістю, плаксивістю, навіть істерією, але в більш пізній період менопаузи любов до життя і радість не тільки повертаються, але і стають сильнішими, ніж у молодому віці.

Перші ознаки клімаксу

Основні ознаки клімаксу у жінки залежать від роботи гіпофіза, що забезпечує настання овуляції і синтез естрогену. Дія останнього поширюється не тільки на репродуктивну функцію – естроген впливає на регуляцію обміну речовин, зміцнення м'язового корсету і кісткової тканини, психологічний стан жінки, функціонування матки; тому розпізнати настання менопаузи не представляє проблеми – перші симптоми клімаксу безпосередньо залежать від дефіциту естрогену.

Порушення менструального циклу

На початку предклимакса відзначається зменшення тривалості, частоти і кількості менструальних виділень. У нормі час між менструаціями має збільшуватися з 30 до 90 днів. Місячні можуть зникнути різко, а можуть припинитися після тривалої аменореї (відсутності менструації). В деяких випадках відновлення виділень спостерігається навіть після тривалої перерви. Якщо відновлення менструального циклу відбулося після 6 місяців затримки, існує ймовірність маткової кровотечі – в цьому випадку необхідна консультація гінеколога.

Мізерні або дуже рясні виділення

У більшості жінок кількість щомісячних виділень на початку клімактеричного періоду поступово зменшується, що говорить про припинення секреції стероїдів яєчниками. У рідкісних випадках можливе збільшення кількості менструації, що пов'язано з порушенням овуляції. Як правило, рясні виділення з'являються після тривалої затримки.

Припливи і нічна пітливість

Дисбаланс жіночих гормонів призводить до порушення роботи вегетативної нервової системи. По суті, припливи і надмірне потовиділення – це реакція нейронів на гормональні сплески, які відбуваються в початку фізіологічного старіння. Припливи характеризуються виникненням спека в області шиї, грудей, обличчя. При цьому спостерігається почервоніння шкірних покривів, підвищення температури тіла, виражений гіпергідроз (пітливість).

Припливи тривають не довше хвилини, але при цьому приносять значний дискомфорт − температура тіла може підніматися до 38 градусів, пульс частішає, виступає піт. Такі напади трапляються несподівано, з непередбачуваною частотою (від 10 до 60 разів за добу). Для зменшення неприємних відчуттів після припливів лікарі радять пацієнткам надягати кілька тонких шарів одягу, щоб у разі необхідності зняти нижній намоклий шар.

Безсоння

Порушення сну – часта скарга на початку клімактеричного періоду. Безсоння виникає внаслідок тривожності, яка є побічним ефектом зниження вироблення жіночих гормонів. До того ж припливи і надмірне потовиділення часто турбують жінку по ночах. Крім того, прискорене серцебиття разом з порушенням терморегуляції (ознобом) є причинами важкого засипання.

Набір ваги

У 60 % жінок під час клімаксу спостерігається порушення обміну речовин, що супроводжується надлишковим відкладенням жирової тканини. Відбувається це через зниження концентрації естрогену в крові – так організм намагається заповнити недолік гормону. Основне місце відкладення підшкірного жиру – талія і стегна. Жінці необхідно ретельно стежити за своєю вагою, правильно харчуватися, оскільки позбавитися від набраних на початку клімаксу зайвих кілограмів буває важко. Крім того, порушення метаболізму можуть призвести до розвитку цукрового діабету, онкології.

Зниження лібідо або підвищений сексуальний потяг

Зниження статевого потягу – неминуча ознака менопаузи, що відбувається внаслідок гормональних збоїв, психологічних причин або медичних проблем (нетримання сечі, випадання матки). Жінка перестає відчувати себе молодою та сексуальною, зациклюється на проблемах. До того ж сухість і втрата еластичності піхви впливають на виникнення больових відчуттів під час сексу. У рідкісних випадках зустрічається підвищення лібідо. Пов'язано це з тим, що жінка більше не відчуває страху завагітніти і не страждає від щомісячних виділень.

Прискорення процесів старіння шкіри і сухість слизових оболонок

Один з основних ознак прийдешнього старіння – прогресуюча сухість шкірних покривів і слизових оболонок, у зв'язку з якою на шкірі з'являються нові зморшки і поглиблюються старі, а слизові втрачають свою природну захисну мастило. Щодо статевих органів початок клімаксу супроводжується сверблячкою, больовими відчуттями, набряками. Потім тканини статевих губ втрачають еластичність, набувають коричневого забарвлення, шкіра нагадує пергамент. Далі відбувається атрофія тканин, що супроводжується рубцюванням і звуженням входу в піхву.

Для полегшення такого стану рекомендується дотримуватися правил особистої гігієни, носити білизну з натуральних тканин, проводити обмивання відваром календули, ромашки, розчином питної соди. Істотно купірувати симптоми сухості допомагають мазі на основі анестезину і димедролу, вагінальні свічки, до складу яких входять необхідні гормони (застосовувати зазначені засоби слід тільки за призначенням лікаря).

Як полегшити прояви клімаксу у жінок

Лікування захворювань, що супроводжують климактерий, поліпшення якості життя в зрілому віці є завданням акушерів-гінекологів. В даний час жінки похилого віку частіше звертаються до терапевтів, невропатологів з проблемами, які їм допомогли б вирішити фахівці-гінекологи, так як під час клімаксу стан організму багато в чому залежить від недостатності естрогену.

Для зниження проявів клімактеричного синдрому, зміцнення імунітету, полегшення загального стану пацієнтки та поліпшення психоемоційного фону рекомендується проведення терапії під наглядом фахівця. На початку менопаузи слід проводити немедикаментозну терапію, потім – медикаментозне лікування. В деяких випадках при відсутності ефекту призначається замісна гормональна терапія. Пацієнткам, які страждають важкою формою клімактеричного синдрому, може знадобитися проведення всього комплексу лікувальних заходів.

Медикаментозна терапія

Характерні ознаки початку клімаксу у жінок допоможе подолати застосування медикаментозних засобів. Слід пам'ятати, що купірування симптомів не означає одужання − з віком кількість естрогену буде зменшуватися, що неминуче призведе до прогресування клімаксу. Всі лікарські препарати (в тому числі гомеопатичні) необхідно приймати суворо за призначенням лікаря, щоб уникнути серйозних порушень гормонального фону і обміну речовин.

Комбіновані оральні контрацептиви

Протизаплідні таблетки (наприклад, Регулон, Логест, Марвелон, Новинет) призначаються під час клімаксу не тільки уникнути незапланованої вагітності, але і для купірування симптомів. Схема лікування оральними контрацептивами у більшості випадків однакова − щодня 1 таблетка протягом 3 тижнів, потім перерва 7 днів. Деякі оральні контрацептиви слід приймати безперервно.

Фітопрепарати

Лікарські засоби на основі натуральних компонентів, що містять фітоестрогени, легше сприймаються організмом і мають порівняно невеликий список побічних ефектів. Для полегшення симптомів у домашніх умовах можна приготувати суміш пустирника, валеріани і глоду, регулярний прийом якої зміцнює нервову систему, нормалізує сон. Лікування офіційними гомеопатичними засобами більш ефективно, ніж застосування рецептів народної медицини. Характеристика деяких популярних засобів:

Назва препарату

Показання до застосування

Дозування, курс

Клімадінон

Вегето-судинні розлади, менопауза

1-2 таблетки (або 30 крапель) в день, курс за рішенням лікаря

Ременс

Порушення менструації, клімактеричний синдром

1 таблетка (або 10 крапель) до 3 разів на день, курс 6 місяців

Иноклим

Клімактеричний синдром

1 капсула/день, курс 3 місяці

Климаксан

Клімактеричний синдром

1-2 таблетки (або 5-10 гранул) в день, курс 1-2 місяці

Гормональні препарати

Замісна гормональна терапія – один з найбільш ефективних методів лікування менопаузальных розладів, але і самий небезпечний з-за ризику ускладнень. Протипоказаннями для лікування гормональними лікарськими засобами є рак ендометрія і молочних залоз, печінкові патології, тромбофлебіт (запалення вени з утворенням тромбу). Для призначення такого лікування необхідно всебічне вивчення анамнезу пацієнтки, способу життя, сімейних захворювань. Порівняльна характеристика популярних препаратів:

Назва препарату

Показання до застосування

Дозування, курс

Прогінова

Клімактеричні розлади

1 таблетка/день, курс 21 день або безперервно

Премарин

Естрогенна недостатність, клімактеричний синдром

1 таблетка/день, курс 21 день, перерва 7 днів

Анжелік

Постменопауза

1 таблетка/день, безперервно

Дивина

Клімактеричний синдром

1 таблетка/день, курс 21 день, перерва 7 днів

Дивисек

Постменопауза

1 таблетка/день, безперервно

Вітамінно-мінеральні комплекси

Численні дослідження показали, що прийом вітамінів і мінералів значно полегшує неприємні клімактеричні прояви, сприяє зміцненню імунітету. Наприклад, вітамін С позитивно впливає на стінки судин і знімає набряклість, вітамін Е чинить благотворний вплив на роботу статевих залоз, поліпшує кровообіг. Препарати з мінералами важливі для підтримання метаболізму і відновлення клітин. Особливу роль у цьому сенсі відіграє кальцій – він не тільки зміцнює кісткову тканину, але і бере участь у роботі мозку.

Регулярне фізичне навантаження

Фізична активність – запорука успішного подолання симптомів клімаксу. Пережити перебудову організму допоможуть фітнес, сприяє зміцненню серцевого м'яза і збільшення витривалості, і йога, з допомогою якої можна підвищити гнучкість тіла. Крім того, заняття таким видом спорту як пілатес благотворно впливають на м'язовий корсет, що особливо важливо для захисту кісткових тканин. Додатково рекомендується відвідування басейну для купірування симптомів дистонії, розслаблення і поліпшення сну.

Активний спосіб життя

Крім регулярних фізичних навантажень, жінці необхідно щодня здійснювати піші прогулянки на свіжому повітрі для поліпшення кровообігу, профілактики появи надмірної ваги, зміцнення м'язового корсету і опорно-рухового апарату. До того ж спортивна ходьба, особливо в гарну погоду, сприяє підвищенню настрою, зняття психологічної напруги.

Коригування раціону харчування

Під час змін, що супроводжують початок клімаксу, необхідно дотримуватися оздоровчої дієти, щоб уникнути набору небажаного ваги і для зміцнення організму в цілому. Рекомендується збільшити споживання фруктів, овочів, тоді як від борошняних виробів, жирних страв, гострих приправ слід відмовитися. Корисним буде додавання в раціон морепродуктів і нежирної риби.

Відео

Як дізнатися, що у мене клімакс

Як визначити наближення клімаксу?

Відгуки

Світлана, 52 рокиРоки три тому мене почали турбувати припливи і мігрені. Лікар порадив більше відпочивати, уникати стресів, здійснювати прогулянки на свіжому повітрі. Я прислухалася до рекомендацій − мені стало значно легше. До того ж дуже допомогли водні процедури у басейні.
Катерина, 47 роківНещодавно я стала дуже потіти ночами, відчувати легке поколювання в пальцях. Звернулася спочатку до невролога, але той спрямував мене до гінеколога. За результатами обстеження лікар призначив фітопрепарат Ременс. П'ю ліки протягом 1 місяця − поки серйозних поліпшень не спостерігаю.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!