Позаматкова вагітність - ознаки на ранніх термінах

Позаматкова вагітність - серйозне порушення, при якому запліднене яйце імплантується в неправильне місце: черевна порожнина, стінка труби, яєчник. Патологія може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям майбутньої породіллі і навіть смерті, тому краще визначити її на ранніх стадіях.

Як визначити позаматкову вагітність

Ранні ознаки позаматкової вагітності проявляються лише з 28-го дня. Така патологія представляє серйозну загрозу життю жінки. У цей період ембріон приростає до стінки, де планує свій розвиток. У жінки з'являються мажучі кров'яні виділення, можливі різкі болі, запаморочення.

На якому терміні

Позаматкова вагітність надзвичайно небезпечна розвитком внутрішньої кровотечі. Чим раніше визначать і усунуть проблему, тим вище ймовірність здорового зачаття в майбутньому. Кваліфікований фахівець зможе визначити проблему вже на 4 тижні після зачаття.

Діагностика

Адекватна діагностика позаматкової вагітності на ранніх строках повинна проходити у лікаря. Аптечні тести навіть при наявності двох смужок не здатні виявити проблему. Як тільки дівчина помітила затримку, необхідно звернутися до гінеколога, щоб визначити порушення. У перші тижні після запліднення недосвідчений фахівець може диференціювати патологію, як запалення придатків або кістозне освіту. Для точного діагностування краще використовувати такі методи, які отримали хороші відгуки:

  1. Аналіз сечі або крові на хоріонічний гонадотропін. Кількість такого гормону в організмі буде відрізнятися від показників, які притаманні здоровим жінкам.
  2. УЗД. Ультразвукове дослідження дозволить діагностувати наявність зародка в трубах і інших несприятливих місцях для розвитку дитини. При наявності виділень, що мажуть обстеження УЗД обов'язково.

Ознаки позаматкової вагітності

Деякі перші ознаки позаматкової вагітності складно відрізнити від показників нормального розвитку плода або настання місячних. Больові або тягнучі відчуття внизу живота у багатьох зустрічаються перед менструацією, тому багато дівчат не надають їм значення. Приводом для виклику лікаря можуть стати такі симптоми:

  • Вагінальне кровотеча. Зустрічається практично у 80% випадків при наявності даної патології. Виглядає, як рясні або періодичні виділення.
  • Токсикоз. Нудота і блювота можуть турбувати і при нормальному розвитку зародка, однак деякі жінки не зустрічаються з таким розладом.
  • Больові відчуття під час випускання сечі. Виникає, якщо плідне яйце чинить тиск на видільну систему.
  • Біль в області нирок. Виникає при внутрішньому кровотечі або тиску на органи. Надмірна втома. З-за порушень гормонального фону дівчина може відчувати себе гірше, ніж при нормальному заплідненні.
  • Запаморочення, може говорити про розрив яйця. При такому симптомі необхідна термінова госпіталізація і операція.

Болі

Ознаки на ранніх термінах можна визначити за болів в нижній області попереку, живота. Вони можуть супроводжуватися нездужанням, запамороченням. Болі можуть бути періодичними або постійними. Відсутність лікування загрожує видаленням внутрішніх жіночих органів або фатальними наслідками.

Температура

Рівень базальної температури залежить від того, куди имплантировалось яйце. У зв'язку з запаленнями, які з'являються в результаті неправильного прикріплення, базальна температура при патології може бути вище норми. У разі завмирання плоду, навпаки, відрізняється низькими показниками. З причини неоднозначності такого методу визначення порушення краще звернутися до гінеколога.

ХГЛ

Аналіз крові може точно показати підвищення рівня ХГЛ в організмі. Так як запліднене яйце прикріпляється в недозволеному місці, гонадотропін при позаматкової вагітності на ранніх термінах трохи нижче, ніж у дівчат з нормальною вагітністю. При патології збільшення ХГЛ не таке значне, як в нормі.

Тест

Часто зустрічаються ситуації, коли друга смужка при позитивному результаті не проявляється зовсім, як при від'ємному, або набуває блідий, ледве помітний колір. Це може свідчити про позаматкової вагітності. Такий показник вкрай ненадійний, при підозрах краще контролювати ХГЛ крові.

Відео

Ознаки ПОЗАМАТКОВОЇ ВАГІТНОСТІ на ранніх термінах. Симптоми. Позаматкова вагітність. Хгл

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!