АЧТЧ - що це таке в аналізі даху. Показники норми, причини підвищеного або зниженого АЧТЧ

Активований частковий тромбопластиновий час вважається базовим показником коагулограми, яка спрямована на оцінювання ефективності внутрішнього шляху згортання. Це значення МНВ вважається важливим для скринінгу системи гемостазу, може називатися АПТВ (активованим парціальним тромбопластиновым часом).

Що таке АЧТЧ в біохімічному аналізі крові

Медичні дослідження з вивчення гемостазу надають важливе значення АЧТЧ у біохімічному аналізі крові. За цим показником можна визначати правильність процесів згортання, рівень фібринолізу та оцінити тяжкість захворювання, підібрати правильне лікування. Якщо хірург проводить порожнинну або ендоскопічну операцію, то вона майже завжди має ризики ускладнень – тромбози, кровотечі. Щоб їх зменшити, проводять визначення активованого часткового тромбопластинового часу.

АЧТЧ - що це таке, знає не кожен, але це значення може зустрічатися під іншими найменуваннями – АПТВ або кефалін-каолиновое час. Дослідження проводиться спільно з визначенням ПТВ (протромбінового часу), який відрізняється визначенням зовнішнього шляху активації, а не внутрішнього. За даними показаннями проводиться оцінка дефіциту факторів кров'яного згортання.

Призначається аналіз АЧТЧ в наступних випадках:

  • для діагностики порушення гемостазу;
  • при вагітності, діагностики безпліддя;
  • при ризику кровотечі, тромбоемболії;
  • передопераційне обстеження;
  • патологія згортання (зменшення, збільшення);
  • розрахунок дози гепаринів для скринінгового лікування;
  • діагностика ДВЗ-синдрому, гемофілія, АФС, коли порушені фосфоліпіди.

Аналіз крові на АЧТЧ

Багато фахівці призначають проведення коагулограми або аналіз крові на АЧТЧ, щоб перевірити роботу згортання, зворотний процес і рівень фібринолізу. Визначення проводиться з ранку на голодний шлунок, за добу до нього слід виключити прийом алкоголю, жирну їжу, прийом препаратів, що впливають на згортання. Лікар бере кров'яний зразок з відня та надсилає його для тесту на взаємодію із спеціальними реагентами.

Аналіз крові АЧТЧ - розшифровка

Після отримання взятого матеріалу проводиться розшифровка АЧТЧ, виходить тимчасової показник в секундах, який порівнюється з нормою. Для цього зразка отримують плазму, прибирають з неї тромбоцити і впливають на неї активатором каоліном, кефалином і кальцію хлоридом. Що таке АЧТЧ в аналізі крові, розповість лікар. Якщо рівень низький, то спостерігається гіперкоагуляція. При підвищеному рівні та гіпокоагуляції спостерігається подовження тривалості формування згустку, що може впливати на перебіг певних хвороб і освіта патологій.

АЧТЧ - норма в крові

Від змісту факторів плазмового характеру залежить норма АЧТЧ в крові. Вона показує часовий характер формування кров'яного згустку в секундах. Різноманітні джерела і лікарі можуть вважати нормальні покази по-різному, кожний з них має свої референсні параметри коагулограм. Більшість же дотримується нормального показника 24-35 секунд, знизити його можливо при показанні до 19 секунд, а підвищити – понад 40.

АЧТЧ вище норми - що це значить

Коли при коагулологическом дослідженні виявляється підвищення АЧТЧ, варто вивчити це докладно. Висока концентрація вказує на підвищену чутливість до препарату та вимагає корекції дози. Якщо підвищити активований частковий тромбопластиновий час, можна говорити про:

  • дефіцит згортаючих факторів;
  • гемофілії;
  • лікування внутрішньовенним гепарином;
  • нестачі вітаміну К;
  • ДВС та антифосфоліпідних синдромах.

Підвищити показник можуть причини ризику кровотеч. Якщо були помічені порушення при зберіганні зразка, його забруднення або взято недостатня кількість матеріалу, то активований частковий тромбопластиновий час також збільшено. Технічною помилкою, що сприяє підвищенню, служить неправильно підібрані кількість антикоагулирующего реагенту в пробірці.

АЧТЧ нижче норми - що це значить

На підвищений ризик патології тромбозу або тромбоемболії впливає той фактор, якщо АЧТЧ знижений за результатами дослідження. Знизити активований частковий тромбопластиновий час можуть:

  • вагітність, прийом оральних контрацептивів;
  • помилка при венепункції – травмування тканин;
  • перша стадія ДВЗ-синдрому;
  • інфаркт кишечника, інфаркт міокарда, інфаркт нирки, тромбоемболія легеневої артерії;
  • тромбози в ногах, судинах плаценти.

АЧТЧ при вагітності

Кожні три місяці призначається лікарями АЧТЧ при вагітності, щоб не дати розвинутися ускладнень. Якщо під час очікування малюка система гемостазу жінки дасть збій, відображає загрозу життя дитини. Вагітні мають збільшену кількість фібриногену і вкорочене час 14-18 секунд. Якщо показання знизити, виникають ризики тромбозу в плаценті, що призводить до її відшарування. Підвищений же час загрожує матковими кровотечами, що загрожують життю плоду і матері.

Відео: гемостаз АЧТЧ

Про згортання крові

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!