Кіста жовтого тіла яєчника: симптоми і лікування

Це один з видів функціональних новоутворень в яєчнику. Симптоми патології не завжди проявляються, у жінок різного віку хвороба може протікати без яких-небудь проявів. Найчастіше кіста жовтого тіла яєчника регресує самостійно. Однак сподіватися на це не варто, адже при ускладненні захворювання буде потрібно оперативне втручання: у крайньому випадку знадобиться видалення яєчника.

Причини виникнення освіти

Кіста жовтого тіла, як і фолликулярное новоутворення, що відноситься до функціональних наростам, формується безпосередньо в яєчнику. Стінки пухлин доброякісного типу утворюються з розтягнутої капсули фолікула або жовтого тіла. Основною причиною їх появи служить гормональний збій. Як правило, кісти мають малий розмір і ростуть у напрямку до очеревині, однак існує більш широка класифікація цих доброякісних утворень.

Кіста жовтого тіла в яєчнику розвивається як наслідок розриву фолікула, на місці скупчення рідини і/або крові. Такі новоутворення можуть формуватися виключно при двофазному циклі менструації. Фахівці вважають, що кісти жовтого тіла з'являються у дівчат із-за порушення крово - або лімфообігу в яєчнику, тому можуть зустрічатися навіть у юних представниць жіночої статі (від 16 років). Нерідко новоутворення самостійно розсмоктується протягом кількох місячних циклів.

Ризик розвитку кісти жовтого тіла збільшується, якщо проводити стимуляцію овуляції (це актуально при безплідді). Крім того, захворювання може стимулювати підготовка до ЕКЗ. Беручи кошти для екстреної контрацепції, жінка стає більш схильною до розвитку доброякісного новоутворення. Не виключений варіант появи кісти як результату:

  • надмірних фізичних навантажень (спорт не є протипоказанням, але від великих обважнювачів краще відмовитися);
  • стресів;
  • незбалансованого харчування (сувора дієта, зловживання алкоголем, інші);
  • роботи з токсичними речовинами.

Основні ознаки і симптоми

Кісти жовтого тіла можуть мати зворотний розвиток: лютеиновые клітини замінюються сполучною тканиною і новоутворення трансформується в кісту без епітеліальної вистилки всередині. Кістозний наріст яєчника часто не виявляє себе, однак у деяких жінок внаслідок розвитку патології відбувається збій менструального циклу або раніше часу настає менопауза. У рідкісних випадках дівчата відчувають незначні болі внизу живота (в області тазу). Найпоширеніші симптоми кісти яєчника:

  • важкість у животі, відчуття розпирання;
  • болючість в пахової області або біля придатків, яка може посилитися від физнагрузок, статевого акту;
  • підвищена базальна температура (2-я половина менструального циклу, вище 37 градусів);
  • затримка місячних (не довше 14 днів).

Методи діагностики

Ознаки кісти – привід пройти обстеження для підтвердження діагнозу. Завдяки гінекологічного дослідження лікар може виявити збоку від матки або позаду неї круте еластичне новоутворення, яке виглядає як капсула. Під час эхоскопии при наявності кісти гінеколог спостерігає сферу діаметром 4-8 см з однорідною структурою і чіткими контурами. Іноді кістозна порожнина заповнена дрібнодисперсного рідиною.

Безпомилково визначити захворювання здатне динамічне УЗД на жовте тіло. Його проводять протягом першої фази менструального циклу. Крім цього, жінка проходить тест на вагітність. Динамічну лапароскопію проводять тоді, коли складно відрізнити лютеїнову кісту від аналогічних утворень (наприклад, від кістом яєчника або текалютеиновых кіст).

Як лікувати кісту жовтого тіла правого і лівого яєчника

При безсимптомному протіканні незначний розмір кісти жовтого тіла яєчника не вимагає оперативної терапії. В даному випадку пацієнтці показано постійне спостереження гінеколога з УЗД обстеженням протягом 3 місяців. Щоб позбутися новоутворення значного діаметру, використовують:

  • консервативне лікування;
  • фізіотерапію;
  • методи нетрадиційної медицини;
  • в крайньому випадку – оперативне втручання: видалення кісти.

Консервативне лікування

Жінкам, у яких виявили невелику або не проявляється клінічно кісту на яєчнику, показано динамічне обстеження гінеколога, кольорове картування Доплера і УЗД протягом декількох менструальних циклів. Як правило, за цей проміжок часу новоутворення регресує і повністю розсмоктується. Лікування без операції кістозних захворювань використовується, якщо у пацієнтки виявляються симптоми або при повторному розвитку патології. Використовують такі методи консервативного лікування:

  • прийом гормональних препаратів і контрацептивів («Утрожестан», «Дюфастон»);
  • прийом протизапальних засобів («Вольтарен», «Ібупрофен»);
  • бальнеотерапію (лікування мінеральними водами);
  • проведення сеансів електрофорезу (вплив на тканини електричним струмом);
  • лазеротерапію (прогрівання м'яких тканин лазером);
  • магнітотерапію (вплив на тіло жінки постійних або змінних магнітних полів).

Хірургічне втручання

Оперативну терапію в клініках застосовують через 3 місяці після розвитку кістозного утворення. Основне показання для втручання, якщо воно не починає регресувати або зменшуватися в розмірах. Операцію проводять, оскільки інакше жовте тіло в яєчнику може почати нерівномірне відторгнення ендометрію, внаслідок чого часом починаються маткові кровотечі. Через ризик розриву або перекрута яєчника з видаленням кістозного наросту краще не зволікати.

З часом, при відсутності належного лікування, кіста може піддатися незворотних змін – перетворитися на злоякісну пухлину. При своєчасному хірургічному втручанні тіло яєчника травмується мінімально. Для видалення кісти частіше застосовують лапароскопію, але іноді вдаються до резекції або ушивання. Вибір методу – завдання гінеколога, який керуються наступними аспектами:

  • краще використовувати органозберігаючі операції, коли видаленню підлягає лише кістозний наріст, а здорова тканина яєчника залишається неушкодженою;
  • при відсутності ускладнень застосовують метод лапароскопії (операція проводиться шляхом проколу, без розтину);
  • пацієнтки в період менопаузи для запобігання рецидиву можуть видаляти яєчники;
  • резекцію також проводять у разі незручного розташування новоутворення.

Лікування народними засобами

Часто застосовуються «препарати» з натуральних трав:

  1. Настій кульбаби. Вимийте траву, перетріть в кашку (суху подрібніть за допомогою кавомолки). Чайну ложку суміші засипте в 200 мл окропу, закрийте ємність кришкою, давши настоятися 15-20 хвилин. Відцідити рідину через ситечко і пийте по третині склянки двічі на добу. Приймати засіб краще за годину до сніданку плюс через 2 години після вечері. Курс становить 5 днів і повторюється перед кожними місячними.
  2. Сік лопуха. Промийте листя рослини, розірвіть на маленькі шматочки, пропустіть через м'ясорубку і відіжміть сік, що виділився. Зберігайте його в холоді не довше 2-3 діб: після він втрачає цілющі властивості. Перші 2 дні приймайте засіб по 1 ч. л. до їди двічі на добу. На 3 та 4 добу додайте ще 1 ложку (в обід). На п'яту добу, і аж до початку менструації пийте сік тричі по столовій ложці.
  3. Настій трав. Вам знадобиться борова матка, зимолюбка і червона щітка. Заварювати їх потрібно окремо, заливши 1 ч. л. 200-250 мл окропу. Коли рідина постоїть 20-25 хвилин, відцідити її. Прийом починайте відразу після закінчення місячних за годину до прийому їжі. У перший тиждень пийте по третині склянки тричі на добу відвар борової матки, у другу – такий же дозуванням настій червоної щітки, на третю – чай з зимолюбки.

Що робити, якщо виявлена кіста жовтого тіла при вагітності

Кіста яєчника і вагітність – часті супутники. Однак жінці не про що турбуватися, оскільки новоутворення часто не можуть нашкодити ні їй самій, ні плоду. Гінеколог буде спостерігати за станом пацієнтки, і якщо розмір кісти не перевищить 5 см, хірургічного втручання не потрібне. Як правило, кіста яєчника самостійно розсмоктується до 19-20 тижнів вагітності, оскільки у цей час функції жовтого тіла переключаються на сформовану плаценту.

Чим небезпечне освіта: можливі ускладнення та наслідки

Кіста яєчника – доброякісне новоутворення, яке з часом може стати злоякісними. Серйозної загрози для життя жінки дана патологія не несе, але за відсутності необхідного лікування загрожує виникненням ускладнень. Наприклад, під час занять спортом або статевого акту може статися розрив кровоносних судин з подальшим крововиливом у порожнину кісти. Це викличе симптоми «гострого» живота або геморагічний шок. Крім того, при досягненні кістою критичного розміру наслідками можуть стати:

  • апоплексия яєчника (розрив кісти з кровотечею в черевну порожнину);
  • безпліддя;
  • перекрут кісти;
  • протікання труб кіста з подальшим інфікуванням;
  • порушення менструального циклу, сильні болі в нижній частині живота.

Відео

Функціональні кісти

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!