Операція по видаленню матки

Якщо гінеколог рекомендує видалити матку, то це може викликати у жінки страх і розгубленість. Але часом це єдиний спосіб, щоб позбутися від серйозної хвороби або зберегти життя. Мільйони жінок зробили гістеректомію (інша назва цієї операції) і навчилися жити і радіти життю в нових обставинах. Як проходить операція по видаленню матки? Які показання для проведення даних хірургічних маніпуляцій?

Показання до видалення матки

Гістеректомія – це поширена гінекологічна операція у всьому світі. Після видалення матки у жінки припиняються менструації, і вона більше не зможе завагітніти. За кордоном цю операцію роблять навіть здорові жінки після 40 років, щоб запобігти розвитку раку і міоми. У нашій країні показанням для видалення матки є:

  • рак матки, яєчників, шийки матки;
  • фіброз, міома;
  • ендометріоз;
  • безліч поліпів;
  • опущення/випадіння матки;
  • тазові болі, спровоковані патологією матки.

Міома великого розміру

Міомою називається доброякісне утворення з м'язової і сполучної тканини. Нерідко пухлина утворюється в матці. Міоми бувають різних розмірів. Якщо міоматозні вузли пухлини більше 6 см і матка має розмір, як на 12-му тижні вагітності, то таке доброякісне утворення вважається великим. Для видалення міоми можуть призначити одну з декількох видів операцій: лапароскопічну або абдомінальний миомэктомию, гістеректомію. Видалення матки при цій хворобі призначають у крайньому випадку, коли інші методи не ефективні або вік жінки старше 40 років.

Ендометріоз

Розростання слизової оболонки порожнини матки в яєчниках, очеревині, маткових трубах та інших місцях, у яких вона не повинна перебувати, називається ендометріозом. Це захворювання супроводжується запаленням органів, на яких наростає ендометрій, болями при менструації, виділеннями з піхви. Іноді при ендометріозі доводиться робити видалення матки. Але це не завжди допомагає повністю позбутися від хвороби. Видалення матки при такому захворюванні рекомендується жінкам, які не планують більше мати дітей.

Рак шийки матки

Для порятунку життя жінки лікарі можуть рекомендувати зробити гістеректомію при раку шийки матки. У цьому випадку нерідко роблять радикальну операцію, видаляючи шийку матки, верхню частину піхви, матку, маткові труби, яєчники і поряд розташовані тканини, лімфовузли. Після проведення гістеректомії і видалення злоякісної пухлини хворої призначають курс променевої терапії, радіотерапії. Під час зроблена операція здатна запобігти подальший розвиток онкологічних процесів в організмі.

Підготовка до операції по видаленню матки

Якщо жінка вирішила робити гістеректомію, їй необхідно буде пройти повне обстеження та здати аналізи для підтвердження діагнозу. При цьому можуть використовуватися ультразвукові та рентгенологічні методи. Якщо лікар вважатиме за доцільне, він ще призначить перед операцією взяття біопсії. За день до видалення матки жінці рекомендується спеціальна дієта №1, яка включає перетерту їжу, клізму для очищення кишечника.

Як підготуватися до операції? Передопераційна підготовка буде залежати від причини, з якої призначено видалення матки. Так, якщо показанням до гістеректомії стало безліч фіброміом, то за кілька місяців до оперативного втручання хворий призначать гормональні препарати, які зменшать розмір освіти. В інших ситуаціях перед операцією необхідно пройти прийом антибіотиків, щоб попередити виникнення інфекції.

Щоб хвора заспокоїлася, не переживала і не боялася, перед початком проведення гістеректомії їй роблять укол із заспокійливим препаратом. В день операції в сечовий міхур вводять катетер. Перед проведенням хірургічного втручання жінці необхідно поговорити з анестезіологом, щоб лікар міг з'ясувати, які препарати не можна, і можна застосовувати під час операції.

Як проходить операція і скільки триває

Гістеректомію можуть проводити різними методами. Залежно від розвитку хвороби, лікар порекомендує тип операції. За технікою проведення гістеректомії розрізняють наступні її види: відкрита порожнинна, піхвова, лапароскопічна. За кількістю видалених органів операція може бути тотальною, субтотальної, радикальної або проводитися за методом гистеросальпингоовариэктомии.

  • при тотальній операції хірург видаляє матку разом з шийкою;
  • при субтотальної гістеректомії видаляють тільки матку;
  • під час проведення гистеросальпингоовариэктомии видаляються матка і придатки;
  • при радикальної операції проводять видалення матки, придатків, шийки, частини піхви, оточуючих тканин з лімфатичною тканиною.

Порожнинна операція

Для отримання доступу до матці при порожнинної операції хірург робить розріз в черевній порожнині. Після виконання всіх етапів гістеректомії лікар зашиває рану і накладає стерильну пов'язку. Хоча цей вид операції застосовується часто, він має ряд недоліків. До них відноситься велика травматичність жінки, великий розмір рубця на животі, що залишається після цього виду хірургічного втручання по видаленню матки. Скільки триває операція по видаленню матки? Тривалість порожнинної гістеректомії становить 40 хв - 2 години.

Лапароскопічна

Щадящим видом гістеректомії є лапароскопічний спосіб проведення операції. Цей вид хірургічного втручання проводиться без великих розрізів на животі. Для проведення лапароскопічної операції застосовують спеціальні інструменти і апаратуру. Спочатку через спеціальну трубку, яка називається «канюля», в черевну порожнину вводять газ. Це необхідно, щоб стінка живота піднялася над органами, і хірург отримав доступ до матки. Далі починається сама операція.

Для видалення матки або інших прилеглих до неї органів хірург через дрібні надрізи на животі вводить в черевну порожнину трубки. Через них всередину тіла опускають відеокамеру та хірургічні інструменти. Лапароскопічне видалення матки триває 1,5-3,5 години. Перевага цього методу в тому, що робиться невеликий розріз, а значить, на животі не залишається некрасивого шва.

Післяопераційний період

Відразу після операції жінка нерідко відчуває нудоту, яка є наслідком застосування загального наркозу. Випити трохи води хворий дозволять через 1-2 години, а прийняти їжу через 3-4 години після хірургічного втручання. Катетер із сечового міхура приберуть через 1-2 дні після проведення гістеректомії. Якщо була проведена порожнинна операція, то встати з ліжка жінка зможе на 2-й день. Після лапароскопічного видалення матки пацієнтка зможе ходити через кілька годин.

Наслідком проведення гістеректомії нерідко є болі в області шва і всередині живота, тому жінці приписують знеболюючі препарати. З лікарні її випишуть на 2-3 день після порожнинної операції або на наступний день після лапароскопічної гістеректомії. У першому випадку залишається великий шов, який спочатку треба обробляти спеціальними препаратами для зниження ризику розвитку запальних процесів.

Відновлення та реабілітація

Після проведення гістеректомії особлива увага приділяється профілактиці запалень, нормалізації водно-електролітного балансу і складу крові, гармонізації психологічного стану жінки. Відновлення після операції з видалення матки полостным методом становить 4-6 тижні, а при застосуванні лапароскопічного способу хірургічного втручання – 2-4 тижні.

Якщо проводилася вагінальна гістеректомія, то реабілітація після видалення міоми матки буде тривати 3-4 тижні. Час розсмоктування швів при порожнинної операції становить 6 тижнів. Для запобігання спайок жінці можуть призначити фізіопроцедури (наприклад, магнітотерапію). Лікар при необхідності пропише свічки, уколи або таблетки для усунення ускладнень після операції. Після проведення гістеректомії жінці годиться лікарняний на 25-45 днів.

Дієта після операції

Важливим моментом у період післяопераційного відновлення є дієта. Після проведення гістеректомії жінці доведеться дотримуватися деяких обмежень при складанні свого меню. В раціон харчування не слід включати продукти, які мають подразнювальний вплив на слизову. Каші, кисломолочні продукти, м'ясні бульйони, горіхи – все це повинно бути в меню хворий. Ще важливо вживати овочі і фрукти, щоб попередити запор. А виключити з щоденного меню треба кава, кондитерські вироби, чай, шоколад, білий хліб.

Фізичні навантаження

Тяжкості прооперованим жінкам не рекомендується піднімати ще 6 тижнів після виписки з лікарні. Стільки ж часу можна вести статеве життя. Відвідувати басейн жінкам дозволяється не раніше 6-8 тижнів після видалення маточного тіла. Незважаючи на те, що шви розсмоктуються протягом 6 тижнів, почати займатися спортом або ходити в тренажерний зал лікарі рекомендують тільки через 6 місяців після порожнинної операції, коли сформується рубець. Про вправи для легкої зарядки жінці розповість особистий лікар.

Можливі ускладнення та наслідки

Якщо разом з маткою видаляють два яєчника, то після операції жінка відчує симптоми клімаксу у вигляді безсоння, припливів спека, перепади настрою і пітливості. Цей стан називають хірургічної/медичної менопаузою. Якщо ж при гістеректомії яєчники не віддалялися, то з симптомів клімаксу у жінки буде лише відсутність менструації.

Спостереження лікарів показують, що після видалення матки менопауза настає протягом 5 років після хірургічного втручання. У жінок, які перенесли видалення маточного тіла, нерідко розвивається атеросклероз, остеопороз і іноді спостерігається зниження статевого потягу і печіння,сухість у піхві. Після гістеректомії в перші дні, тижні, місяці, роки можуть виникнути наступні ускладнення:

  • Запалення шкіри на місці шва. При цьому підвищується температура, з'являється нудота, виникає головний біль, рана набуває червоний колір, стає набряклою і пульсує.
  • Рясна кровотеча. Виділення можуть бути у вигляді згустків і мати темно-червоний, яскраво-червоний відтінок.
  • Запальний процес у сечовому міхурі, викликаний використанням катетера. При цьому жінка відчуває різкі болі при сечовипусканні.
  • Виникнення тромбоемболії в результаті закупорки вен згустками крові, тромбами.
  • Випадання піхви.
  • Нетримання сечі.
  • Болі, викликані кровотечами і утворенням спайок.

Приблизна вартість операції

Скільки треба заплатити за проведення гістеректомії? Ціна операції залежить від багатьох факторів. По-перше, на її розмір впливає регіон проживання пацієнта, рівень лікарні і лікаря, масштабність операції та тривалість, умови перебування в стаціонарі. По-друге, вартість гістеректомії залежить від того, який вид хірургічного втручання призначений жінці. Наприклад, лапароскопічна екстирпація в приватних клініках обійдеться хворий 16000-90000 рублів, а вагінальним шляхом видалити матку коштує від 20 000 до 80 000 рублів.

Дізнайтеся більше інформації, що таке випадання матки.

Відгуки

Ірина, 40 роківУ мене міома поступово зросла до великих розмірів, тому лікар сказав, що доведеться видаляти її разом з маткою. Хірург попався мені хороший, і операція пройшла нормально. Перші тижні я відчувала себе важко, тому що були болі. Але поступово стан нормалізувався. Раніше відчувала постійну слабкість через міоми, але зараз з'явилася бадьорість.
Євгенія, 45 роківХірургічне втручання для видалення матки мені пропонували зробити давно, але я боялася. В результаті освіта зросла до розмірів 16 тижнів, тому я зважилася на гістеректомію. Після видалення матки у мене був довгий відновлювальний період. Тільки через 2 місяці перестав боліти живіт, а нормально ходити я стала через 1,5 місяці. Спортом лікар заборонив мені займатися і це засмучує.
Олена, 38 роківНещодавно мені видалили матку і 1 яєчник. Пройшов вже місяць. Моє самопочуття непогане, але іноді відчуваю біль у залишеному яєчнику. Після цієї складної операції у мене виникла анемія, тому п'ю препарати заліза. Інтимну життям з чоловіком лікар рекомендувала почати через 4 тижні після хірургічного втручання, але я поки не наважуюсь, бо боюся нашкодити організму.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!