Рясні місячні зі згустками

Менструація – типовий процес, який відбувається у жінки щомісяця. Винятком є період вагітності. Тривалість появи характерних виділень, їх кількість, виникнення хворобливих відчуттів, залежить від безлічі факторів – віку, перенесених захворювань, наявних проблем в роботі внутрішніх органів і навіть навколишнього середовища. Рясні місячні зі згустками ні в якому разі не можна сприймати як норму. При будь-яких причинах такі прояви вважаються першим сигналом про розвиток відхилень роботи організмі.

Характеристика місячних – як варіант норми

Менструальний цикл у широкому сенсі характеризується як процес підготовки матки до потенційної вагітності, в результаті якого відбувається значне потовщення шару ендометрія. Вперше подібні зміни спостерігаються у дівчаток-підлітків. Якщо запліднення не відбувається, то під час місячних з кров'ю з організму жінки виходить отторгнутая частина ендометрію. Нормою вважаються виділення яскраво-червоного кольору зі специфічним запахом.

Тривалість місячних триває від 4 до 7 днів. На початку циклу кров'яні виділення яскравого червоного відтінку і відрізняються багатством, а ближче до кінця вони стають темнішими і виділяються в мінімальних кількостях. В деяких випадках утворюються згустки крові. Обумовлено це утворенням тромбів, які виводяться з організму під час менструального циклу, що, в свою чергу, пояснюється нездатністю ферментів-антикоагулянтів впоратися із запобіганням згортання крові.

Причини виникнення рясних місячних

Збільшення кількості менструальних виділень обумовлюється безліччю факторів і не завжди причинами згустків є захворювання. У деяких випадках на тривалість циклу і його супровідні нюанси впливають індивідуальні особливості будови жіночих статевих органів. Не останню роль у протіканні місячних відіграє також спосіб статевого життя, психологічний стан жінки.

Основними причинами рясні місячні зі згустками є:

  • індивідуальне будова матки, наявність на стінках органу специфічних перегородок, затримують процес виходу крові з організму;
  • патології матки у вигляді рудиментарного рогу, роздвоєння або надмірного ущільнення окремих її частин;
  • гормональний збій, в тому числі і виникаючий внаслідок менопаузи, аборту або пологів;
  • міома матки;
  • ендометріоз;
  • постійні стресові ситуації, шкідливі звички, надмірна перевтома і незбалансоване харчування;
  • захворювання репродуктивної системи;
  • зловживання протизаплідними засобами;
  • менорагія;
  • захворювання внутрішніх органів, а також супутні запальні процеси.

Гормональні порушення

Гормональний збій є найпоширенішою причиною появи згустків. Порушення роботи гормонів відбуваються не тільки у зв'язку з патологіями статевих органів, але і викликаються безліччю супутніх факторів, наприклад, частими стресами, захворюваннями щитовидної залози, навіть зміною клімату. Першим симптомом гормональних порушень стають згустки у менструальних виділеннях, температура і регулярні болі в попереку.

Менопауза

Менопауза – неминучий процес, який доводиться переживати кожній жінці. Клімакс зазвичай проявляється після 50 років, але проходить цей період з яскраво вираженими індивідуальними особливостями, безболісним його назвати складно. Головний наслідок менопаузи – припинення менструації. При клімаксі спостерігається різка зміна звичайного циклу – виділення з'являються раніше чи пізніше терміну, їх тривалість зменшується або збільшується, кількість крові стає мінімальним або рясним зі згустками.

Ендометріоз

Ендометріоз – захворювання, яке представляє собою надмірне розростання клітин маткового ендометрію. Розвиток хвороби призводить до виникнення сильних больових відчуттів під час менструального циклу, рясних у виділеннях згустків, що тягнуть болі в області живота до і після місячних. Захворювання небезпечне тим, що на ранніх стадіях воно не має симптоматики, а якщо його розвиток не зупинити, то воно призводить до безпліддя.

Існує два способи лікування ендометріозу:

  • хірургічне;
  • гормональне.

Міома матки

Рясні менструальні виділення зі згустками – один з головних ознак міоми матки. Дане захворювання являє собою поява на стінках статевого органу численних або поодиноких вузлів. Спосіб лікування підбирається фахівцями після оцінки ступеня розвитку утворень. На ранніх стадіях можливе позбутися від них за допомогою медикаментів, на більш пізніх застосовується виключно хірургічне втручання.

Причини міоми матки:

  • нерегулярне статеве життя;
  • наслідки оперативного втручання;
  • спадкова схильність;
  • супутні захворювання;
  • малоактивний спосіб життя.

Після аборту і пологів

Менструальний цикл після аборту і пологів повертається до норми поетапно. Головним фактором у даному випадку є індивідуальні особливості організму жінки. Об'єднуючим нюансом наслідків оперативного переривання вагітності і пологів вважається затримка місячних на тривалий час, однак при поновленні цього процесу у виділеннях з'являються згустки, що представляють собою скупчення ендометрія, не вийшли з організму вчасно.

У деяких випадках (викидень, аборт, захворювання) фахівці призначають жінкам особливу процедуру – вискоблювання. Існує два основних види даного методу – звичайний і роздільний. Перший варіант являє собою чищення каналів і самої матки одночасно, у другому методі передбачається поетапна обробка стінок органу з супутнім дослідженням виділень. Після вискоблювання менструальний цикл також порушується, а місячні стають рясними і зі згустками.

Внутрішньоматкова спіраль

Внутрішньоматкова спіраль – спеціальний пристрій, виготовлений з м'якого пластику, яке встановлюється гінекологом в матку. Основна функція такого пристосування – виключення виникнення небажаної вагітності. Після установки спіралі в більшості випадків спостерігається зміна менструального циклу. Рясні місячні зі згустками не є рідкістю.

При виникненні такого ефекту фахівці призначають комплекс нормалізації процесу за допомогою препаратів з підвищеним вмістом заліза і кровоспинними властивостями. Після належного прийому таких коштів періодичність місячних і кількість виділень приходять в норму. Вважати рясні місячні протипоказанням до встановлення спіралі не варто.

Після прийому Дюфастона

«Дюфастон» – препарат, який призначається фахівцями при порушенні функціональності яєчників. Одним з побічних ефектів після прийому цього засобу є виникнення менструальних виділень зі згустками. Відбувається така ситуація якщо приймати препарат не за призначенням лікаря і дотримуватися правил інструкцій. На початку курсу лікування виникає значна затримка циклу, але після нетривалої зупинки накопичені виділення починають виводитися з організму більш інтенсивно.

Дізнайтеся про причини,чому місячні йдуть 2 рази в місяць.

Лікування рясних менструацій, що супроводжуються згустками

Лікування місячні зі згустками народними засобами краще не здійснювати. Тільки на підставі медичного обстеження виявляється справжня причина таких змін і призначається спеціальний курс відновлення нормальної працездатності організму. В першу чергу увагу фахівця спрямовується на виявлення можливих пухлин, а при їх відсутності проводиться комплексне обстеження. У медицині найефективнішими засобами виявлення причин зміни циклу вважаються лапароскопія і гістероскопія.

Можливі комплекси лікування рясні місячні зі згустками:

  1. У ситуаціях, коли рясні кровотечі під час місячних виникають без наявності патологій, фахівці призначають курс лікування аскорутином або глюконатом кальцію. Такі засоби нормалізують менструальний цикл, зменшують кількість виділень.
  2. Якщо причиною сильних кровотеч стали гормональні зміни, то призначаються відновлюють нормальне функціонування організму препарати-гестагени.
  3. У разі наявності міоми матки, основним способом лікування є приймання монофазних препаратів. До складу таких засобів входять речовини, що сприяють зменшенню кровотечі і відновлення балансу гормонів. При запущеній стадії міоми матки використовується метод емболізації, оперативного втручання, а в крайніх випадках – видалення органу.
  4. Рясні місячні з яскраво вираженими згустками проявляються як результат нестачі гемоглобіну. При такому діагнозі єдиним способом виправити ситуацію є призначення лікарських препаратів з підвищеним вмістом заліза.
  5. Причиною виникнення згустків у менструальних виділеннях стає також клімакс. В даному випадку нормалізувати цикл допомагають прогестеронные таблетки, що відносяться до категорії гормональних засобів.

Відео

Вважати рясні менструальні виділення одиничним відхиленням від норми не рекомендується ні в якому разі. Деякі захворювання, що супроводжуються такими симптомами, призводять навіть до розвитку безпліддя. Про причини, наслідки та способи лікування хворобливих місячних демонструє відео

Дисфункціональні маткові кровотечі. Жити здорово! (03.05.2013)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!