Грибок на губах: симптоми і лікування захворювання

Якщо в куточку губ з'явилася заєда, не виключено, що розвивається грибок на губах, який потрібно своєчасно лікувати. Це інфекційне захворювання важко піддається консервативної терапії, не обходиться без застосування місцевих і системних протигрибкових препаратів. При такого роду ураженні спочатку в куточках губ білий наліт з'являється, потім формуються болючі виразки, сверблячі і запалені. Перш ніж розпочати ефективне лікування, необхідно своєчасно звернутися до фахівця, пройти діагностику.

Що таке грибок на губах

Це інфекційне захворювання частіше прогресує в осінньо-зимовий період, коли має місце тривале переохолодження організму і ослаблений імунітет. Зовні вогнище патології має вигляд звичної заїди, спровокованої підвищеною активністю дріжджових грибків candida. Такі хворобливі ранки знижують апетит, викликають біль і відчуття печіння. Патологія однаково розвивається в дитячому і дорослому віці, схильна в організмі до хронічного перебігу. Щоб уникнути розповсюдження інфекції, потрібно своєчасно почати прийом протигрибкових препаратів.

Симптоми

Перш ніж здати аналізи, пацієнт помічає зміни в загальному самопочутті, з якими повинен негайно звернутися до дільничного терапевта, далі – вузькопрофільного фахівця. В іншому випадку, ефективне лікування ускладнене, помітно затягується, провокує серйозні ускладнення. При такого роду запаленнях необхідно зробити акцент на наступних ознаках грибкової інфекції на губах:

  • чіткі межі кайми губ;
  • дискомфорт при лущенні шкіри;
  • поява неприємних відчуттів сухості в області губ;
  • сильний свербіж, набряки;
  • гіперемія слизових порожнини рота;
  • шкірні висипання з почервонінням;
  • емоційна нестабільність.

Білий наліт у куточках губ у дорослих

Кандидозний стоматит супроводжується білим нальотом, який розповсюджується не тільки на слизову оболонку, але і на ясна, губи. З появою виразок проблема зі здоров'ям тільки посилюється, при цьому набуває хронічну форму, схильна до рецидивів. За допомогою протигрибкових кремів можна усунути не тільки заїди, але і швидко прибрати білий наліт, ознаки запалення.

Причини появи

Молочниця на губах у дорослих частіше локалізується в куточках рота, спровокована ослабленим імунітетом, коли після вкрай небажаного інфікування спостерігається стрімке розмноження патогенних грибків, проникнення мікробів у системний кровотік. Кандидоз губ виникає після тривалого лікування антибіотиками, стає наслідком травм і мікротравм на губах. Інші провокують активність патогенної флори фактори представлені нижче:

  • наявність шкідливих звичок;
  • сезонність захворювання;
  • наявність патології ендокринної системи;
  • неправильне харчування;
  • тривале переохолодження організму;
  • кліматичний фактор;
  • стресові ситуації;
  • порушення правил особистої гігієни порожнини рота;
  • гормональний дисбаланс;
  • системні захворювання організму.

Різновиди захворювання

Кандидоз на губах спровокований підвищеною активністю патогенних грибів роду Кандида, захворювання потрібно лікувати системно. Першим ділом потрібно пройти повне обстеження, щоб визначити характер і різновид характерною патології. Класифікація грибка представлена нижче:

  1. Псевдомембранозний. Всередині губ з'являються білі прищики, на слизовій – наліт, що супроводжується свербінням і палінням. Пацієнт відчуває не тільки дискомфорт, але і хворобливі відчуття на губах.
  2. Гострий атрофічний. Виникають проблеми з чутливістю, підвищеною сухістю та подразненням. Мови боляче пересуватися в ротовій порожнині, а пацієнт стає нервовим, дратівливим.
  3. Гіперпластичний. У дорослого пацієнта змінюються смакові відчуття, переважає гострий напад болю при пережовуванні їжі, при цьому має місце підвищена набряклість слизових оболонок внутрішньої поверхні губ і рота, формуються виражені бляшки.
  4. Хронічний атрофічний. Хворий відчуває відчуття печіння та сухості ротової порожнини, червоніють губи, слина набуває в'язку консистенцію. Хронічного кандидозу властиві систематичні рецидиви.

Ускладнення грибка на губах

Якщо на губах з'являються тріщини, не виключено, що незабаром нагадають про себе неприємні симптоми грибка. Якщо хворобу вчасно не лікувати, хвороботворна інфекція проникає в глибинні шари дерми, лише посилює патологічний процес. В такій клінічній картині відбувається пошкодження кровоносних судин з подальшим загостренням локальних кровотеч. Важливо зупинити свій вибір на ефективних протигрибкових мазях, інакше хронічний діагноз остаточно вже не вилікувати.

Діагностика

Після візуального огляду вогнищ патології лікуючий лікар може поставити попередній діагноз. Однак, щоб підтвердити його, необхідно пройти ряд лабораторних досліджень, не обмежуючись зішкрябах пошкодженої шкіри на наявність патогенного грибка. Обов'язкові аналізи в умовах стаціонару наступні:

  • мікроскопічне дослідження;
  • посів грибка на живильне середовище;
  • аналіз крові на біохімію.

Лікування грибка на губах

Фото вогнищ патології на губах лякають своїм зовнішнім виглядом, тому більшість пацієнтів при видимих симптомів грибка вчасно звертаються до дерматолога, не зволікають з початком консервативної терапії офіційними і альтернативними методами. Ось цінні рекомендації компетентних фахівців:

  1. Потрібно виключити вживання жирної, смаженої, гострої та солоної їжі, суворо дотримуватися лікувальної дієти.
  2. Під час прийому вітамінів помітно зміцнюється імунітет, що прискорює природний процес регенерації травмованих тканин на губах.
  3. Важливо уникати тривалого переохолодження організму, інакше позитивна динаміка в організмі зовсім відсутня.
  4. Методи офіційної та альтернативної медицини потрібно попередньо обговорювати з лікарем, поверхневе самолікування повністю виключено.

Медикаментозне лікування

Продуктивно винищити патогенний грибок можна консервативними методами, головне – пройти повний курс лікування, а не зупинятися на перших поліпшення зі здоров'ям. Лікарі при грибкових інфекціях призначають такі медичні препарати декількох фармакологічних груп:

  • протигрибкові препарати: Флуконазол, Дифлюкан, Ітраконазол;
  • місцеві антисептики: Тантум Верде, Орасепт, Фукорцин;
  • імуностимулятори: Поліоксидоній, Циклоферон;
  • полівітамінні комплекси: Алфавіт, Піковіт.

Системні препарати

При патогенном грибку потрібно приймати таблетки, які забезпечують системну дію в організмі. Вибір медичних препаратів здійснює виключно лікар, тривалість інтенсивної терапії – 2 – 3 тижні. Ось ефективні медикаменти в заданому напрямку з короткою характеристикою:

  1. Дифлюкан. Желатинові капсули приймати внутрішньо, не розжовуючи. Добова доза – по 1 таблетці 2 рази на добу протягом 14 днів. Є протипоказань, не виключені побічні явища.
  2. Кетоконазол. Зазначений медикамент обтяжує роботу печінки і нирок, тому приймати його самовільно категорично протипоказано. Добова доза – по 1 таблетці двічі на добу протягом 2 тижнів перорально.

Місцева терапія

Частіше використовують мазі, гелі та розчини з ністатином зовнішньо, щоб поліпшити процес регенерації тканин, знищити патогенну флору і супроводжуючу її симптоматику. Такими лікуючими засобами регулярно змащують вогнища патології, при цьому ризик виникнення побічних явищ для ослабленого організму мінімальний. В даному випадку мова йде про таких фармакологічних позиціях, фото інструкцій яких можна знайти на медичних сайтах всесвітньої павутини:

  1. Амфотерицин. Це протигрибковий препарат у формі мазі, яким потрібно змащувати заїди вранці і ввечері протягом 2 – 3 тижнів. Додатково можна скористатися таблетками з системним протигрибковим ефектом.
  2. Канестен. Це лікувальний крем, який діє за таким же принципом. Потрібно змащувати прояви грибка в області губ вранці і ввечері, лікування припинити до повного зникнення тривожної симптоматики.

Дієта

Від гострої, солоної, пряної та копченої їжі доведеться повністю відмовитися на період консервативного лікування грибка. Пояснюється це тим, що для розвитку патогенної флори це сприятливі умови, що сприяють її масштабного розмноження, підвищеної активності. Харчування має бути пісним, бажано скоротити обсяги солі, спецій, рослинних і тваринних жирів. Переважні способи приготування страв – варіння, тушкування, обробка на пару. Нижче представлений список заборонених продуктів харчування при грибку:

  • цукор;
  • мед;
  • картопля;
  • банани;
  • хліб;
  • молочна продукція;
  • солодощі.

Ось корисні продукти харчування при прогресуючому грибку, якими важливо збагатити звичний раціон пацієнта:

  • свіжі овочі та фрукти;
  • рослинна клітковина;
  • зелень як природних антиоксидантів;
  • пісні сорти м'яса і риби;
  • соя.

Народні методи

Якщо патогенний грибок тільки з'явився на губах, усунути його можна народними засобами, приготованими в домашніх умовах. Нижче представлені перевірені часом рецепти, які мають антимикозным, регенеруючою і протизапальним ефектом. Отже:

  1. У співвідношенні 1:1 з'єднати два попередньо подрібнених інгредієнта – кору дуба і висушене листя календули. Залити 2 ст. л. сировини на 400 мл окропу, настояти під накритою кришкою. Охолодити, процідити відвар, використовувати для полоскання порожнини рота вранці і ввечері протягом 1 – 2 тижнів. Ще можна натирати заїди соком чистотілу, маслом календули.
  2. Потрібно розчинити в 1 ст. теплої води 1 ч. л. харчової соди, після чого ретельно перемішати лужний склад до повного розчинення твердих кристалів. Потім використовувати готовий склад для полоскання порожнини рота необмежену кількість разів за добу. Курс лікування – до 7 – 10 днів.

Профілактика

Частіше від грибка страждає нижня губа, але це не означає, що інфекція має локальне розташування. Потрібен комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям, а краще – своєчасно поберегтися від вкрай небажаного інфікування. Для цього потрібно дотримуватися наступних профілактичний заходів, особливо в період сезонного авітамінозу, зниження температури навколишнього середовища:

  • не рекомендується облизувати губи на вітрі;
  • важливо користуватися індивідуальними засобами особистої гігієни порожнини рота;
  • виключити контакт губ з брудними руками;
  • уникати поцілунків з людьми, на губах яких видніються ознаки патогенного грибка;
  • регулярно зміцнювати імунітет, особливо в осінньо-зимовий період;
  • використовувати косметичні засоби захисту у вітряну погоду;
  • регулярно відвідувати кабінет стоматолога.

Фото грибка на губах

Відео

Позбутися від грибка народними засобами. Лікування грибка народними засобами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!