Ознаки грибка на ногах - перші прояви на шкірі або нігтях, як розпізнати самому і діагностика у лікаря

Цей вид захворювання дуже поширений і зустрічається як у дорослих, так і дітей. Якщо вчасно помітити ознаки грибка на ногах або нігтях, коли він буде тільки починатися, то процес лікування буде проходити простіше і симптоми більше не повернутися. Тип патології залежить від збудника хвороби, стану імунітету людини, супутніх недуг. Вражають мікроорганізми стопи людини і нігтьові пластини, інфекція поширюється з одного нігтя на інший.

Що таке грибок

Це загальна назва інфекційних захворювань, які вражають стопи людини, нігті на ногах або руках. У медицині такі патології носять назву мікози – ціла група хвороб, що були спровоковані мікроскопічними грибками. Виділяють оніхомікози – поразка нігтів і дерматомікози – локалізується на шкірі ніг. Захворювання часто є самостійним розладом, як правило, воно розвиваєте на тлі розладів різного генезу. Те, як виглядає грибок стопи, місце локалізації залежить типу збудника.

Існує велика кількість видів грибків, однак, патологічні зміни у людини викликають лише деякі з них. Мікози стоп за поширеністю займають 2-е місце серед всіх шкірних захворювань. Виділяють наступні групи грибків, які небезпечні для здоров'я:

  1. Антропофильные. Провокую патології тільки у людей, можна заразитися від іншої людини.
  2. Зооантропофильный. Можуть викликати хворобу і у тварин теж, зараження відбувається від звірів та інших людей.
  3. Кандида. Окремий вид дріжджових грибків, яка володіє своїми особливостями.

Види грибків на ногах

Існує кілька видів патологій, які володіють схожими ознаками, сюди відносяться рубромікоз і епідермофітія. Їх об'єднують під загальним визначенням «мікози стоп». Симптоми грибка на ногах ділять залежно від виду, але часто вони розвиваються паралельно, тому даний розподіл є умовним. Виділяють наступні форми патології:

  • сквамозна, вона ж луската;
  • интертригиозная;
  • дісгідротіческая;
  • оніхомікоз, який ділиться на: нормотрофічний, атрофічний, гіпертрофічний.

Як виглядає

Грибок відноситься до найбільш поширених хвороб шкіри ніг, заразитися можна при ігноруванні самих простих правил гігієни. Виглядає грибок на ногах специфічно, тому його можна помітити ще на перших стадіях розвитку, що спростить процес терапії. Відрізняється розвиток піднігтьового мікозу та грибка стоп, але існують і загальні симптоми розвитку хвороби:

  • поява тріщин між пальців ніг;
  • поява неприємного запаху навіть після прийому душу;
  • грибкові ураження завжди супроводжуються характерним сильним печінням і сверблячкою;
  • спостерігається сухість і лущення шкірних покривів;
  • між пальцями утворюються бульбашки, які лопаються і залишають ерозії;
  • розвивається почервоніння шкіри в місцях ураження;
  • нігтьові пластини змінюють відтінок, відбувається їх потовщення

Симптоми грибка на ногах

Дуже важливо почати лікування патології відразу, щоб вона не поширювалася далі по шкірі, сусіднім пальцях і нігтям. Призначається терапії на основі аналізів, які потрібно здавати в лікарні. Це допоможе визначити тип збудника і форму хвороби, щоб призначити адекватне лікування. Починається грибок нігтів на ногах завжди з підвищеної пітливості, неприємного запаху, відчуття печіння та свербежу, тому при їх появі негайно йдіть до дерматолога.

Сквамозна форма

Це один з видів патології, проявляється грибок на ногах сильним лущення епідермісу. Більше інших ділянок ураження шкіра схильна збоку стопи і між пальцями. Симптоми запального процесу непомітні, виглядати поверхня буде, як при гіперемії. Основні ознаки грибка на ногах наступні:

  • роговий шар потовщується;
  • шкірні покриви стають товстими і починають блищати;
  • більш виразним стає малюнок шкіри;
  • поступово відбувається поширення грибка на пальцях, на ступню і нігті;
  • іноді утворюються пластинчасті лусочки на епідермісі;
  • інших дискомфортних відчуттів немає.

Дісгідротіческая форма

Даний вид грибка ніг характеризується дрібними бульбашками, які заповнені рідиною всередині. Цей ознака зараження. Як правило, локалізується на бічній частині стопи. Далі відбувається поширення цього симптому на внутрішню частину пальців. Дисгидротическую форму можна розпізнати за такими ознаками:

  • один пухирець, якщо утворюється хі кілька, то вони зливаються в один великий;
  • рідина всередині папули темніше, якщо не проводити лікування;
  • при розриві пухиря з'являється на його місці ерозія з скоринкою.

Интертригиозная форма

Це найпоширеніший варіант мікозу ніг. Симптоматика не першої стадії захворювання не відчутна, потім відбувається зміна шкіри на пальцях ніг. Далі починають утворюватися нашарування і тріщини на дермі. Шкіра не має видимих уражень, але підвищується її пітливість. Формується ця форма грибка при епідермофітії та трихофітії. Володіє даний вид мікозу наступними ознаками:

  • формується хворобу на тлі сквамозной форми або виникає самостійно;
  • патологічний процес розвивається частіше на шкірі між 5 і 4 пальцями;
  • головними симптомами стають тріщини на дермі, навколо яких формується білястий ободок з відшарованої шкіри;
  • між пальцями формується мекнутые;
  • з'являється печіння, свербіж у міжпальцевих проміжках;
  • після тріщин можуть залишатися ерозії, вони мають виражену болючість;
  • патологія має, як правило, тривалий і хронічний перебіг, стихає недуга взимку, а в літній період загострюється;
  • шкірні покриви з часом розпушуються, знижуються захисні функції, що відкриває доступ для стрептококової інфекції, це призводить до запалення гнійного типу;
  • вищеописані умови викликають набряки, біль, почервоніння, підвищення температури тіла, загальне нездужання людини.

Оніхомікоз стоп

Ця форма хвороби вражає нігтьові пластини пальців ніг. Це призводить до того, що їх структура змінюється, з'являються плями або повна зміна кольору нігтьової пластини. Починаються патологічні зміни з вільного краю. На першому етапі симптоми грибка нігтів на ногах проявляються у формуванні плям на пластині, смуг жовтого кольору. Ознаки оніхомікозу будуть відрізнятися в залежності від його типу:

  • Гіпертрофічний. Відбувається потовщення нігтя, формується жовте забарвлення. З часом починає сильно кришиться, під ним стає видно потовщена, лущиться шкіра.
  • Атрофічний. Відбувається витончення нігтя, він руйнується і під ним оголюється ороговіла шкіра.
  • Ураження пліснявими грибками. Розвиток хвороби відбувається, як правило, на тлі інших патологій нігтів. Пластина може набувати жовтий, коричневий, чорний, зелений колір. Характерні для цієї форми мікозу ускладнення у вигляді пароніхії – гнійні запалення навколонігтьової ложа.

Кандидоз стопи

Ознаки цієї форми хвороби ніг розвиваються при ураженні грибками роду Кандида. Один з найбільш характерних симптомів – білий наліт на ногах. Ці патогенні мікроорганізми є у всіх людей, але у патогенна стан переходять тільки під вилянням зовнішніх факторів, які послабили імунітет. Вони можуть тривалий час знаходиться в латентному стані і не доставляти дискомфорт людині. До характерних ознак кандидозу ніг відносять наступні прояви:

  • набрякла і червона шкіра№
  • ураження розвивається на 3 або 4 пальці ноги;
  • утворюється пухирець поруч з вогнищем, де є відшарувалася шматочок шкіри;
  • поруч з'являються ще гнійники і бульбашки.

Як визначити грибок

Не завжди неприємний запах від ніг є ознакою грибкової інфекції. В деяких випадках це просто наслідки носіння незручного взуття або не по сезону. Розпізнати грибок на ногах можна за характерним зовнішнім проявам: тріщини, лущення, почервоніння. Явними ознаками стануть свербіж і печіння в місцях ураження інфекцією. Якщо ви помітили всі ці симптоми – відразу зверніться до дерматолога. Визначити вид грибка зможе тільки він при візуальному огляді та проведенні діагностичних аналізів.

Перші ознаки

Ефективність терапії залежить від своєчасності звернення пацієнта до лікаря. Якщо вже розвинулася запущена стадія, то впоратися з усіма симптомами буде складно. При повній відмові від терапії організм людини буде піддаватися постійній атаці збудника, що призведе до збоїв у роботі інших систем. Перші ознаки грибка нігтів на ногах і стопах наступні:

  1. Між пальцями з'являються тріщини. Це область завжди стає першочерговим при ураженні грибковою інфекцією, додатково може спостерігатися надмірна сухість, лущення ніг.
  2. Огрубіння шкіри, значне потовщення. Помилково ця ознака може бути сплутане з натоптышем, тому помічають його не відразу.
  3. Деструкція шкіри, поява пухирів.
  4. Почервоніння, печіння і свербіж в області поразки. Ці ознаки викликають серйозний дискомфорт, це найпоширеніша і характерна симптоматика при мікозах ніг.

Діагностика

Грибкові хвороби діагностується лікарем-дерматологом візуально. Вони можуть визначити за зовнішніми ознаками типу патології, спираючись на симптоми, призначити необхідні аналізи. Призначаються вони для остаточного підтвердження діагнозу і визначення типу збудника. Виконуються наступні тести:

  1. Мікроскопічне дослідження. Виконують зішкріб з шкіри або невеликий обріз нігтя. Матеріал ретельно обробляють і вивчають під мікроскопом. Цей аналіз допомагає підтвердити наявність грибка, але не визначає його вид.
  2. Культуральна діагностика. Отриманий біоматеріал підсаджують на спеціальну живильне середовище. Через певний проміжок часу вивчають результати, яка колонія утворилася, перевіряють чутливість до антимикозным медикаментів. Тривалість аналізу – 5-7 днів.

Відео

Ознаки і симптоми грибка на ногах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!