Як розпізнати грибок нігтів на ногах - причини зараження, види захворювань

Неправильний діагноз призводить до помилкового лікування, марнуванні коштів і збільшенню невиявлених захворювань. Ця небезпека присутня, коли мова йде про те, як визначити грибок нігтів на ногах, адже симптоми цієї хвороби на початковій стадії виглядають схожими, наприклад, на псоріаз. Перебуваючи в організмі, збудник далеко не обмежується знищенням нігтьової пластини, наносячи удари по всіх життєво важливих органів організму, провокуючи сильну алергію, астму.

Що таке грибок нігтів на ногах

Перш ніж вживати заходів проти грибка, важливо дійсно розпізнати, що організм схильний до зараження. Для цього потрібно зрозуміти, що собою являє грибок. В ідеальному стані нігтьова пластина повинна мати рівну поверхню, блискучий вигляд і рожевий колір. З'явився вогнище грибкової інфекції порушує такий стан, приносячи поряд з фізичним стражданням психологічний стрес.

Грибок цілеспрямовано послаблює імунітет, роблячи організм вкрай чутливим до проявів алергічних симптомів. Висока здатність до виживання зробила мікроорганізм дуже небезпечним, тому він стійкий до лікування. Нігтьова пластина служить живильним середовищем для збудника. До 20% населення планети заражене грибковими спорами.

Причини

Безпосередньою причиною інфекції в більшості випадків є мікроорганізми дерматофіти, мікроспорії, епідермофітії та трихофітії. Ускладнення хвороби обумовлені додатком до «основного» збудника спор цвілевих або дріжджових грибків, які роблять лікування затяжним, а наслідки його зневаги – важкими.

Якщо говорити про причини проникнення в організм перерахованих мікроорганізмів, то слід вказати на наступні основні фактори:

  1. Захворювання, які вражають і послаблюють імунну систему, за рахунок чого пліснявий грибок проникає в організм.
  2. Травматичне порушення цілісності пластини, з'являються тріщини, що полегшує проникнення грибкових спор.

Розташовують до появи грибкових патологій захворювання, при яких порушується кровообіг в периферійних кровоносних судинах. Люди, які страждають на цукровий діабет, належать до групи ризику. Місця загального користування, наприклад, басейни, лазні можуть бути розсадниками оніхомікозу. Ще однією причиною зараження стає носіння чужого взуття.

Види

В основі класифікації медичної науки лежить поділ оніхомікозу на три види, кожен з яких має свої особливості при лікуванні:

  1. Нормотрофічний: найпоширеніший вид захворювання. З розвитком може призвести до серозним виділенням. Розрізняється по дистальному (верхній край нігтя), латерального (з боків) ураження.
  2. Гіпертрофічний: можна розпізнати по тому, що при ходьбі виражені больові відчуття, які іноді вимагають прийому знеболюючих препаратів. Як починається грибок нігтів на ногах: розвивається гіперкератоз (потовщення пластини), який деформує, руйнує ніготь.
  3. Атрофічний (оніхолітичний): порушується процес зростання і відбувається витончення пластини. Вимагає системного медикаментозного лікування.

Альтернативна класифікація виділяє види хвороби в залежності від локалізації ураження нігтьової пластини:

  1. Дистальний тип: інфекція вражає верхній вільний край.
  2. Латеральний: зараженню піддаються бічні краї.
  3. Проксимальний тип: інфекція проникає в область заднього нігтьового валика.
  4. Тотальний: заражається вся поверхня.

Ознаки грибка нігтів на ногах

Наявність ознак допомагає виявити хворобу, яка служить причиною страждань хворого, залучаючи до нього увагу оточуючих. Як виглядає грибок нігтів на ногах: характерними загальними ознаками служать втрата блиску, поява жовтизни, вкраплень плям і смуг. При вкрай запущених формах оніхомікозу ознаки можна розпізнати за потовщення і деформації нігтьової тканини. Деякі інфекції поступово «перебираються» на шкіру стоп, роблячи її сухою і білястої. З'являється неприємний запах, нігті починають вростати під шкіру, шаруються.

Перші ознаки

Якщо ви належите до групи ризику, то найкраще регулярно і дуже уважно оглядати свої нігтьові пластини на предмет грибкового інфікування. Лікарська практика показує, що захворювання спочатку вражає великі пальці. Поява тьмяності і матовості, ослаблення структури, шорсткість свідчать про те, що відбулося інфікування грибковими патогенами. Як розпізнати перші ознаки грибка нігтів на ногах:

  1. Свербіння між пальцями, в області нігтьової пластини.
  2. Печіння в області проникнення інфекції.
  3. Потемніння пластини, вона набуває жовтий колір.
  4. Збільшення зазору між нігтьової пластиною і подушечкою пальця.
  5. Сонливість, загальна слабкість.

Як виглядає

Нігтьове ложе реагує на інфікування грибком, що виражається в його посиленому ороговении, який призводить в окремих випадках до трансформації нігтя в характерний товстий неохайний наріст жовтуватого відтінку. Зовнішній вигляд залежить від типу грибка, який оселився на нігтьовій пластині. Як розпізнати симптоми грибка нігтів на ногах:

  1. Нормотрофічний: блиск і товщина зберігають межі норми, видозмінюється колір внаслідок появи плям і смуг.
  2. Гіпертрофічний: пластина потовщується, набуває відтінки жовтого або брудно-сірого, вільний край нігтя розпушується. У деяких випадках нігті набувають клювовидную форму.
  3. Атрофічний (оніхолітичний): область поразки тьмяніє і приймає бурувато-сірий колір, ніготь піддається атрофії і відторгнення від нігтьового ложа. Останнім покривається крошащимися фрагментами нігтьової тканини.

Як відрізнити від інших захворювань

Помилки при діагностиці випадків інфікування і незнання, як розпізнати грибок нігтів на ногах, можуть призвести до того, що інфікований ніготь не отримає своєчасного лікування на ранньому етапі захворювання. Відбудеться інфікування спорами нових ділянок, і хвороба пошириться по організму. У підсумку, лікування буде більш тривалим і дорогим. Хвороба іноді плутають з псоріазом, рідше з кератодермией, при якій нігті товщають у формі годинникового скла. Обставини появи ерозії і сама уражена область вимагають ретельного вивчення.

Грибок нігтів на ногах передається при контакті з зараженим людиною, а також через особисті речі і місця загального користування. Тоді як псоріаз обумовлений внутрішнім дисбалансом організму, коли імунна система починає відторгати нові клітини, в тому числі клітини нігтів, що призводить до їх посиленого поділу. Розпізнати нігтьової псоріаз можна за точкових заглиблень. При псоріазі виникає запалення, біль, він приводить до появи навколо пластини облямівки червоного кольору, лущення шкіри, а грибкові спори вражають саму пластину.

Крім псоріазу грибок можна переплутати з лишаєм. Хворий ніготь, вражений лишаєм, набуває тьмяність, каламутність. Якщо при ураженні грибковою інфекцією пластина потовщується або поступово тоншає, то при лишаї ці зміни відбуваються швидко і різко. Розпізнати відмінності можна так: при лишаї зовнішній край нігтьової деформується у вигляді зубців, починає кришитися, тоді як проявляється грибок нігтів на ногах утрудненим зрізанням навіть з допомогою манікюрних ножиць.

Методи діагностики грибка нігтів

Щоб уникнути помилок при відміну симптомів оніхомікозу від інших захворювань і правильно визначити грибок на нігтях ніг, потрібно провести комплексну діагностику, яка вкладається в кілька стадій. Фахівець оцінює загальну клінічну картину, проводить мікроскопію і здійснює вивчення матеріалу на наявність хвороботворних культур. Точний діагноз ставиться після посіву зіскрібка. Вирощений матеріал ідентифікується за будовою колоній, кольором і особливостям розвитку.

Як визначити грибок нігтя в домашніх умовах

Розпізнати, заражений чи ніготь грибкових збудником можна шляхом спостереження за зміною його кольору і форми. Хворого повинно насторожити, якщо пластина стала товщі, змінила колір, на ній з'явилися плями. Це свідчить про проростання грибкових спор під нігтем, що призводить до його руйнування і зміни. Спочатку уражається один палець – на бічних частинах та на підставі пластини з'являються білі і жовті плями. Про прогресії хвороби говорить ламкість пластини.

Структура нігтя стає нестійкою, шматочки кришаться і відламуються, іноді – повністю від верху до низу. Здорова пластина стає матовою, втрачає блиск, інфекція починає вражати шкіру навколо, з'являється неприємний запах – це відмирають тканини. Якщо не займатися лікуванням, людина буде відчувати біль і дискомфорт від носіння взуття.

З допомогою марганцівки

Крім описаних симптомів, за якими можна запідозрити грибок, дієвим способом є експрес-метод з використанням марганцівки. Розчиніть в теплій воді кілька кристаликів марганцівки і занурте ноги в рідину. Здорові пластини забарвляться в коричневий колір, а ось уражені грибками ділянки залишаться світлими і не будуть забарвленими, що обумовлено порушенням структури нігтьової тканини.

З допомогою йоду

Ще одним швидким способом визначення грибкових патологій є йод, але він допомагає тільки при ураженні шкіри рук і стоп – на нігтях не діє. Тобто при використанні цього способу потрібно використовувати принцип виключення. Якщо у людини є підозра на висівкоподібний лишай, що викликається грибком, він може завдати йод на уражену поверхню шкіри тонким шаром. Пошкоджені ділянки будуть пофарбовані сильніше здорових, що й свідчитиме про зараження.

Відео

Малишева: Грибок стопи і нігтів на ногах - правильне лікування. Як лікувати грибок, його симптоми?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!