Лікування оніходістрофії нігтьової пластини

Здорові нігтьові пластини не тільки красиво виглядають, але і є ознакою того, що в організмі людини все в порядку. Порушення структури нігтя може говорити про наявність багатьох захворювань, включаючи внутрішні. Одним з вагомих приводів звернутися до лікаря є ониходистрофия нігтів – лікування якої передбачає комплексний підхід і мало чим відрізняється у дитини і дорослого, при цьому важливо правильно визначити справжню причину деформації пластини, якій може служити грибок, авітаміноз, травма, пр.

Що таке ониходистрофия нігтів

Цим терміном називають групу захворювань, для яких характерна зміна пластини і нігтьових валиків, в результаті порушення обміну речовин і накопичення в тканинах продуктів обміну. Клінічна картина патології і типи змін нігтів різноманітні, як і причини, які їх викликають. До останніх відносять:

  • грибкові захворювання;
  • травми матриці нігтя;
  • нервово-психічні розлади;
  • наявність внутрішніх хвороб (ендокринної, кровоносної системи, тощо);
  • дефіцит вітамінів, який викликає ламкість, розшарування пластини;
  • зараження інфекцією;
  • шкірні патології;
  • поганий імунітет;
  • забруднена екологія.

Симптоматика захворювання

Ознаки онихопатии залежать від різновиду хвороби, проте існують загальні клінічні прояви, зумовлені порушенням міцності, кольору, еластичності нігтів. Характерна для оніходістрофії симптоматика:

  • ламкість, яка виникає внаслідок розлади трофіки;
  • в товщі рогових шарів нігтя помітна смугастість, можуть бути присутніми поглиблення, поздовжні або поперечні борозни, тріщини;
  • зміна пігментації з тілесного на жовтий або білястий, як правило, виникає внаслідок інфекції;
  • повна або часткова втрата зв'язку нігтьової пластини з матрицею;
  • зміна контурів нігтів (опуклість або нетипова площину).

Лікування оніходістрофії нігтів

Вроджена дистрофія нігтьової пластини і деякі типи придбаної оніходістрофії терапії не піддаються. Якщо патологія з'явилася на тлі основного захворювання, її прояви зникають після лікування головного недуги. Дистрофія нігтів лікується комплексно, при цьому дерматолог враховує індивідуальні особливості організму пацієнта. При цьому тактика терапії повинна бути спрямована на ліквідацію шкідливого фактора, відновлення живлення нігтьових пластин і прилеглих до них тканин. Схеми лікування оніходістрофії засновані на:

  • масаж кистей;
  • проходження фізіотерапії (іонофорез, фонофорез з комплексом вітамінів, діатермія);
  • прийом ліків, які зміцнюють судинні стінки, нормалізують кровообіг в пальцях.

Комплексна терапія передбачає тривале лікування включає прийом вітамінно-мінеральних комплексів, а також препаратів з ненасиченими жирними кислотами і амінокислотами, які призводять до поліпшення структури нігтів. В лікувальний курс, крім того, обов'язково включають заспокійливі, знеболювальні, імуномодулюючі препарати і засоби, що допомагають відновити емоційний фон.

Курс терапії для дитини мало чим відрізняється від лікування оніходістрофії у дорослого. Лікар, як правило, призначає місцеву терапію деформації пластин, яка передбачає обробку пошкоджених тканин спеціальними лаками, кремами, мазями. Крім цього, дитині роблять лікувальні ванни, масажі, компреси і фізіологічні процедури з використанням поживних речовин, вітамінів, парафіну. Ониходистрофия у дітей обов'язково передбачає дотримання дієти, оскільки частою причиною хвороби є порушення харчування.

Якщо причиною оніходістрофії у дитини став грибок, то до перерахованих методів терапії додається застосування антимікотичним препаратів, які підбирає виключно лікар. Лікарські засоби повинні бути орієнтовані на вік дитини та передбачати мінімальний ризик прояву побічних ефектів. Для лікування оніходістрофії у дітей проводять обробку нігтів такими кремами і мазями:

  • Тербінафін;
  • Флуконазол;
  • Гризеофульвін.

Медикаментозні препарати

Успіх лікування захворювання залежить від того, наскільки правильно підібрані медикаменти, спрямовані на усунення джерела оніходістрофії. При бактеріальної, грибкової, вірусної інфекції призначаються антибіотичні, протигрибкові і противірусні засоби. Якщо деформація нігтьових була викликана порушеною микроциркуляцией крові, потрібно уточнення характеру ураження і прийом покращують приплив/відтік крові коштів. Атрофія нігтів, як правило, лікується такими медикаментами:

  1. Медобіотин. Завдяки активному компоненту – біотину – препарат сприяє швидкому відновленню структури нігтів, усуває їх розшарування й ламкість. Таблетки призначаються для лікування уражень нігтьових пластин, спричинених дефіцитом біотину. Плюсом ліки є його ефективність і безпеку для організму. Мінус Медобиотина – заборона на лікування дітей молодше 12 років і висока тривалість терапії.
  2. Волвит. Так само, як в Медобиотине, основним компонентом цих таблеток виступає біотин. Крім захворювань нігтів, препарат рекомендується приймати при погіршенні стану шкіри, волосся, травного тракту. Перевагою Волвита є його універсальність, недоліком – висока вартість і можливість виникнення алергічних реакцій та інших побічних ефектів у вигляді задишки, болю в грудях, пр.
  3. Фукорциновый розчин. Дезінфікуючий засіб застосовується для лікування оніходістрофії нігтів, викликаної оніхомікозом. Розчин запобігає приєднання вторинної інфекції у вогнище первинного ураження. Плюс Фукорцина – доступність, економічна витрата. Недоліками кошти можна вважати заборону на використання розчину під час вагітності та в ранньому віці.

Спеціальні мазі

Терапія оніходістрофії передбачає комплексний підхід, при цьому методика лікування підбирається для кожного пацієнта індивідуально, на основі тяжкості клініки, схильності до прогресування хвороби, індивідуальній чутливості до компонентів препаратів. Перша і друга стадії патології передбачають використання місцевих препаратів, включаючи мазі:

  1. Саліцилової-цинкова. Засіб, як правило, призначається для лікування ушкоджень шкіри. Мазь чинить протизапальну дію на осередок захворювання. Псоріатична ониходистрофия теж лікується препаратом, який допомагає запобігти онихомадезис (повне відшарування нігтя). Перевага саліцилової-цинкової мазі полягає в її низькій вартості та високій ефективності. Недоліком кошти є невеликий список показань при захворюваннях нігтьових пластин.
  2. Іхтіолова мазь. Основний компонент препарату усуває набряк, знімає запалення, забезпечує розм'якшення нігтьових пластин, знищує клітини патогенних мікроорганізмів. Головний плюс іхтіолової мазі – це її доступність і універсальність в застосуванні. Мінусом кошти є можливість прояви алергії.
  3. Лінімент бальзамічний. Мазь має антисептичну, подразнюючою дією і включає до складу березовий дьоготь, рицинова олія, ксероформу. Завдяки активним компонентам лінімент Вишневського проникає вглиб тканин, збільшує мікроциркуляцію крові, забезпечує антисептичну дію. Плюс мазі в її здатності лікувати багато захворювань, що стали причиною оніходістрофії. Недоліком кошти є її помірна ефективність і необхідність тривалої терапії.

Креми

Для зміцнення нігтів, зняття запалення, усунення грибкової інфекції можуть застосовуватися спеціальні креми. Вибір відповідного місцевого препарату – обов'язок лікаря, який ґрунтується на причини захворювання. До популярним кремів для нігтів відносяться:

  1. Тербінафін. Протигрибковий засіб містить аллиламин і швидко знищує збудників грибкових інфекцій. Недолік кошти – широкий список протипоказань, що включає годування груддю, вік до 3 років, ниркову/печінкову недостатність. Перевага кошти – низька ціна.
  2. Ламізил. Крем має дуже сильний ефект, повністю усуваючи грибок нігтів. Особливо дієвий препарат на початкових стадіях оніходістрофії. Щоб посилити ефективність крему, лікувати грибок потрібно ще і системними препаратами. Мінусом Ламизил є його висока вартість (близько 2000 рублів), тим не менш, плюси кошти – гарантований ефект і швидке зняття неприємної симптоматики.
  3. Флекситол. Показанням до застосування крему може стати ониходистрофия стоп. Завдяки високому вмісту урини в препараті, він дуже ефективний для лікування грубих тканин, включаючи нігті. Насичена текстура кошти допомагає активному компоненту швидше вбиратися, забезпечуючи оперативний результат. Недоліком Флекситола є можливість виникнення місцевого подразнення на оточуючих нігтьове ложе шкірних покривах.

Спеціальні лейкопластири

Поряд з кремами і мазями для лікування оніходістрофії можуть застосовуватися спеціальні лейкопластири, які мають кератолітичними властивостями. Якщо місцева терапія не дає очікуваних результатів, лікар призначає лікування системними препаратами або ж може вдатися до операційного втручання. На 1, 2 стадіях патології нігтів використовуються такі лейкопластири на основі кератолитиков:

  1. Онихопласт. Частим показанням для застосування засобу є дистрофія нігтя великого пальця ноги внаслідок наявності грибкової інфекції. Онихопластом покривають уражені нігті: засіб має клейовий шар, завдяки чому легко і надійно фіксується на пластині. Міняти пластир необхідно раз на 3-4 доби. Онихопласт розм'якшує поїдені грибком тканини, після чого їх легко видалити. Перед використанням засобу ноги розпарюють, просушують і спилюють верхній шар.
  2. Микоспор. У комплекті з пластиром йде спеціальна мазь і скребок для нігтів. Перша надає протигрибковий ефект і стимулює відшарування ураженої пластини. Скребок потрібен, щоб зняти верхній шар нігтя. Покривають нігті кремом після очищення верхній роговий частини пластини, а після уражені тканини закривають пластиром. Процедуру повторюють кілька разів, до повного видалення пластини.

Масаж пальців

Основне гідність масажу пальців – це стимулюючу дію на весь організм. Даний ефект досягається завдяки знаходженню на подушечках величезної кількості важливих рефлекторних центрів, кожен з яких відповідає за функціонування того чи іншого органу. Самомасаж рук робити просто, фахівці радять проводити процедуру вранці. Як її проводять:

  • кожен палець і суглоб масажують окремо круговими рухами;
  • після розминається тильна сторона кисті;
  • масажують кожну руку, піднімаючись до ліктя і плеча;
  • виконують рухи кистями, обертаючи їх спочатку вліво, після вправо;
  • стискайте і розтискайте кулаки, імітуйте пальцями гру на піаніно.

Лікування народними засобами

За допомогою методів нетрадиційної медицини можна позбутися проблеми нігтів, що шаруються, ламкого пластин. Лікування народними засобами передбачає використання втирання, компресів, ванн, наперстків, які зміцнюють нігті, надають протизапальний і бактерицидний ефект. Особливо разом з медикаментозними препаратами, засоби народної медицини допомагають значно прискорити процес відновлення пошкоджених тканин.

Ванночки

При деформації нігтьових пластин допомагають гарячі ванни, які можна готувати з содою, крохмалем, морською сіллю, ефірними маслами, йодом, трав'яними відварами, пр. Після процедури слід просушити руки/ноги і зробити втирання з використанням розтопленого бджолиного воску або масаж нігтьових валиків з подальшим їх зволоженням вітамінами А і Є. Рецепти ванночок при оніходістрофії:

  1. Столову ложку желатину розчиняють у склянці теплої води, після чого туди опускають пальці на 20 хвилин. Процедуру проводять щодня протягом тижня.
  2. Слід змішати 1:2 натуральний яблучний оцет з рослинним маслом. У цю суміш опускають пальці на 15 хвилин. Правильне лікування передбачає проведення маніпуляції не рідше 1 рази в тиждень.
  3. Пару столових ложок морської солі розчиняють в літрі гарячої води. Коли рідина злегка охолоне, кисті/ступні занурюють у воду на 15-20 хвилин. Робити ванночки при оніходістрофії рекомендується щодня (після процедури можна зробити манікюр, т. к. тканини будуть добре розм'якшені).

Компрес

При патології нігтьових пластин можна робити лікувальний компрес з галуном, який сприяє швидкому відновленню пошкоджених тканин. Проводять процедуру так:

  • в чистій ємності змішують 70 мл теплої води, 5 г квасцов і 1 ст. л. гліцерину;
  • отриманим засобом змочують невеликий шматочок марлі;
  • матеріалом покривають уражені нігтьові пластини, зверху його слід накрити харчовою плівкою;
  • через півгодини пов'язку знімають.

Відео

Дистрофія нігтів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!