Глікозильований гемоглобін

Цукровий діабет (ЦД) – це захворювання, яке неможливо вилікувати повністю, якщо воно вже виникло. В силах будь-якої людини запобігти розвитку патології. Для цього потрібно харчуватися корисними продуктами, бути активним у житті і періодично робити аналіз на рівень глікованого гемоглобіну. Особливо важливо здавати кров після 40 років, і якщо у членів сім'ї раніше діагностували цю патологію. За результатами аналізу фахівець визначає, здоровий пацієнт чи ні, а при наявності хвороби ступінь її розвиненості.

Що таке глікозильований гемоглобін

Це біохімічний показник крові, який говорить про щоденну концентрації цукру за останні 3 місяці. В лабораторії визначають кількість еритроцитів, точніше гемоглобіну, необоротно пов'язаного з молекулами глюкози. Рівень цієї речовини виражений відсотками і показує частку «цукрових» з'єднань у всьому обсязі еритроцитів. Чим вище відсоток, тим складніше форма хвороби.

При цукровому діабеті концентрація глюкози збільшується, разом з цим зростає кількість глікозильованого гемоглобіну. У пацієнтів з таким діагнозом частка речовини відрізняється від норми в 2-3 рази. При гарній терапії через 4-6 тижнів показник повертається до допустимим числом, але стан необхідно підтримувати все життя. Test HbA1c на цю форму гемоглобіну допомагає оцінити ефективність лікування цукрового діабету. Якщо дослідження показало, що рівень глікозильованого залізовмісного білка високий, необхідно провести корекцію терапії.

Аналіз крові на гликогемоглобин

Він вважається гарною альтернативою звичайному тесту на глюкозу крові. Визначення гликогемоглобина має масу переваг, оскільки результат не змінюється в залежності від фізичної активності, якості харчування напередодні та емоційного стану. Одноразовий тест на глюкозу може показати її підвищену концентрацію, але це не завжди говорить про порушення метаболізму цукру. Разом з цим нормальний рівень глюкози по тесту не виключає на 100% відсутність захворювання.

Аналіз на глікований гемоглобін порівняно дорогий. Він призначається в таких випадках:

  • ЦД 1 типу, рання діагностика діабету 2 типу;
  • порушення обміну вуглеводів у дітей;
  • при вагітності, якщо жінка хвора на діабет;
  • гестаційний діабет, який виникає у представниць слабкої статі в положенні;
  • відстеження ефективності лікування;
  • діабет, при якому велика кількість вуглеводів виводиться нирками.

Як здавати

За стандартом працівники лабораторії просять здавати матеріал на аналіз натщесерце, що полегшує їм роботу. Щоб отримати точний відсоток гликогемоглобина, необов'язково відмовлятися від сніданку, тому що показник характеризує не миттєву картину, а за три останніх місяці. Одним прийомом їжі ви нічого не зміните, однак все ж варто прислухатися до вимог фахівців, щоб потім не витрачати гроші на перездачу аналізу.

В залежності від моделі аналізатора, у вас візьмуть кров з пальця або вени. Спеціальної підготовки до забору матеріалу не потрібно. Через 3-4 дні результати дослідження будуть готові. Якщо відсоток гликогемоглобина знаходиться в межах норми, робити аналіз необхідно з періодичністю 1 раз на 1-3 роки. При виявленні цукрового діабету початковій стадії дослідження проводиться кожні 180 днів. При змінах схеми терапії або неможливості пацієнта самостійно контролювати рівень цукру показник аналізується 1 раз в 3 місяці.

HbA1c глікований норма Hb в крові

Для чоловіків, жінок (вагітних теж), дітей норма глікованого гемоглобіну в крові уніфікована – 4...6%. Все, що нижче або вище цих меж, розглядається як патологія. При показнику від 6,5% людині ставлять діагноз цукровий діабет. Якщо аналізувати числа конкретніше, можна зробити такі висновки:

  • HbA1c в межах 4...5,7%. Вуглеводний метаболізм у порядку, ризик цукрового діабету дуже низький.
  • 5,7...6%. Ймовірність розвитку діабету підвищується. Пацієнту рекомендується сісти на низкоуглеводную дієту.
  • 6,1...6,4%. Ризик патології дуже високий. Людині важливо максимально швидко скоротити кількість уживаних вуглеводів і перейти на ЗСЖ.
  • 6,5% і більше. Попередній висновок – цукровий діабет. Пацієнту призначається ряд додаткових досліджень.

Норма глікозильованого гемоглобіну для діабетиків – нижче 7%. Хворим треба прагнути до цього показника, підтримувати мінімально можливе значення. При діабеті важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, тоді частка опуститься до 6,5%, що говорить про стадії компенсації та зниження ризику виникнення ускладнень. Реакції організму будуть протікати нормально, і самопочуття стане набагато краще.

Норма при вагітності не відрізняється від стандарту. Однак у жінки, яка чекає дитину, відсоток може бути більш низький, тому що розвиток плода потребує енергії, яка береться з глюкози. Плюс до всього, аналіз на глікозильований гемоглобін у здорових вагітних жінок неінформативний до 8-9 місяців, тому варто вибрати інший спосіб контролю глюкози в крові.

Причини підвищення гликогемоглобина

Відсоток HbA1c, що виходить за норму в бік збільшення, говорить про те, що вже довгий час концентрація цукру в крові підвищена. Основна причина – порушення вуглеводного обміну, розвиток СД. Сюди входить також порушення толерантності до глюкози і порушена глюкоза на голодний шлунок (показники 6,0...6,5%). До інших причин відносять отруєння спиртовмісними напоями, солями свинцю, відсутність селезінки, недостатність функції нирок і залізодефіцитна анемія.

Таблиця відповідності глікованого гемоглобіну

За процентною кількістю HbA1c можна визначити середню концентрацію глюкози в крові. Аналіз виводить щоденна кількість цієї речовини за три місяці. Кожному пацієнту з цукровим діабетом необхідно знати, що зниження показника навіть на 1% подовжує життя на кілька років, робить її більш якісним і повноцінним. Не нехтуйте цим аналізом, якщо у вас з'явилися якісь сумніви чи є показання до його здачі.

Кількість HbA1c, %

Середня концентрація глюкози за останні 3 місяці, ммоль/л

Пояснення

4-6

3-5

Вуглеводний метаболізм в межах норми, цукрового діабету немає

6-7

5-7

Переддіабет, компенсований цукровий діабет, недостатньо ефективне лікування цього захворювання

7-8

7-9

Субкомпенсований цукровий діабет, необхідно акцентувати увагу на можливу появу ускладнень

10 і більше

12 і більше

Декомпенсований цукровий діабет з виникненням незворотних змін

Відео: що показує глікований гемоглобін в аналізі

Чому важливо час від часу перевіряти HbA1c? Ознайомтеся з цим питанням, суттю аналізу для діагностики цукрового діабету та його перевагами. Переглянувши відеоролик, ви переконаєтеся, що дослідження гликогемоглобина – порівняно новий і інформативний спосіб дізнатися більше про вуглеводному обміні і скорегувати свій спосіб життя – знизити кількість борошняних і солодких продуктів, додати більше фізичної активності.

Аналіз крові на глікований гемоглобін

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!