Причини, симптоми і лікування білого позбавляючи у дорослого і дитини, профілактика захворювання

Один з діагнозів, з якими пацієнти звертаються до дерматолога, - білий лишай (вітіліго); частіше переважає у підлітків та дітей (вкрай рідко у дорослих). Однією з причин його виникнення вважається підвищена активність грибкової інфекції. Для пацієнта це не тільки косметичний дефект, але і сильна психологічна травма, яка з часом переростає у комплекс неповноцінності. Перед тим, як лікувати білий лишай, потрібно звернутися за професійною допомогою до лікаря – дерматолога.

Симптоми білого лишаю

Якщо на тілі з'являються білясті плями, виникає підозра на білий простий лишай. Це одна з форм атопічного дерматиту, захворювання важко піддається лікуванню. Небезпечний збудник – грибок, який переважає в навколишній природі, наприклад, у прісних водоймах. Після зараження на шкірі людини з'являються характерні плями, як нерівномірний загар. Шкірний свербіж і підвищена набряклість при дерматозах відсутні, це більше косметичний дефект. Інші симптоми захворювання лишай представлені нижче:

  • асиметричні плями на шкірі різних розмірів і форми;
  • виражена гіперемія шкірних покривів;
  • зміна хімічного складу крові;
  • локалізація плям в області особи;
  • супутні лишай алергічні реакції на шкірних покривах.

Плями при лишаї розташовані на лобі і щоках, в діаметрі досягають 4 див. У міру зростання можуть зливатися, утворюючи великі вогнища патології білого кольору. Шкоди такий косметичний дефект не несе, проте за результатами аналізів у біологічних рідинах організму все ж відзначається перебіг запального процесу. Недуга вкрай рідко супроводжується лихоманкою, однак його лікування, у будь-якому разі, має бути своєчасним.

Причини

Етіологія позбавляючи білого до кінця не з'ясована, проте лікарі не виключають інфекційну форму характерного недуги. Крім того, в організмі пацієнта можливий дисбаланс гормонів, клінічно підтверджена генетична схильність до захворювання і ускладнення однією з форми дерматозів. Серед провокуючих лишай білий факторів лікарі виділяють:

  • присутність алергічного дерматиту, екземи;
  • прогресуючі мікози шкіри;
  • сінна лихоманка;
  • ослаблена тривалою хворобою імунітет;
  • бронхіальна астма.

Щоб виявити основну причину лишаю, пацієнтові належить пройти комплекс лабораторних досліджень, серед яких не виключене проведення біопсії характерних білих плям. За результатами стає очевидно, що пігментні клітини – меланоцити, як будівельний матеріал, що повністю відсутні. Страждає і інший пігмент, який відповідає за забарвлення шкіри, - тирозинази, його концентрація в рази знижується. У сучасній медицині передбачено ряд ефективних методик лікування депігментації шкірних покривів.

Лікування позбавляючи білого

Говорити про специфічної терапії консервативними методами не доводиться, оскільки сучасні лікарі так і не визначилися, як позбавитися від лишаю. Тому лікування проводять місцевими та пероральними засобами подібно до інших форм атопічного дерматиту, прогресуючої екземи. Симптоми, в цілому, подібні, ось тільки позитивна динаміка не завжди помітна і стійка. Основні цілі консервативного лікування: усунути причину патології та її видимі симптоми, помітно знижують якість життя клінічного хворого.

У дитини

Є думка, що у дитини така форма позбавляючи самостійно зникає до 16-18 років, а від білих плям на стегні, обличчі, кінцівках і навіть в паховій зонах сліду не залишається. Можливо самовилікування, однак батьки все одно не залишають спроб вилікувати дитину від цієї форми лишаю. Підхід до проблеми зі здоров'ям комплексний, а при лікуванні лишаю маленького пацієнта потрібно дотримуватися наступних лікувальних заходів:

  1. Вмиватися без мила, не дратувати уражені шкірні покриви.
  2. Влаштовувати купання дитини в теплій ванні з використанням мила з гліцерином.
  3. Застосовувати спеціальні креми і мазі для живлення, зволоження ураженої дерми.
  4. Захищати дитячу шкіру від променів сонця, а для цього на пляжі накривати малюка рушником.
  5. Використовувати кортикостероїди у вигляді лікувальних мазей, гелів, інших препаратів.

Оскільки це одна з форм алергічної реакції, у стадії рецидиву маленькому пацієнтові потрібно індивідуально підібрати лікувальний меню. При лишаї і появі на тілі білих плям з повсякденного раціону обов'язково виключити жирні страви, натуральні продукти харчування червоного кольору, мінімізувати надходження в дитячий організм солі і спецій. Бажано збагатити харчування дитини вітамінами і цінними мікроелементами, не забувати про користь антиоксидантів, рослинної клітковини.

У дорослого

Лікування лишаю у дорослих і дітей ідентичне, різниця тільки в медичних препаратах. Не зайвими будуть і методи альтернативної медицини, які продуктивно усувають білі плями на тілі. Враховуючи комплексний підхід до проблеми, дорослий пацієнт повинен першим ділом повністю відмовитися від шкідливих звичок і неправильного харчування, пройти обстеження. Надалі ж лікувальні заходи наступні:

  1. Лікувальні мазі належить використовувати зовнішньо, а вибирати медичні препарати при лишаї з участю Пимекролимуса, Такролімусу, Кальцитріолу. Це хороша можливість полегшити загальний стан пацієнта, уникнути неприємних нападів.
  2. Високою ефективністю відрізняються і народні методи лікування лишаю, серед яких: масло шипшини, звіробою, календули і обліпихи. Необхідно натирати вогнища патології, при цьому уникати намокання обробленої дерми.
  3. Ще один ефективний засіб від лишаю: календула, настояна на протязі 2 тижнів на горілці. Готової спиртовою настоянкою потрібно натирати вогнища патології, при цьому не мочити білі плями.

Профілактика

Оскільки дана форма позбавляючи супроводжується недоліком міді та вітаміну С в організмі, з профілактичною метою потрібно заповнити цю нестачу, урізноманітнивши добовий раціон. Крім того, важливо дозувати надходження сонячних променів ультрафіолету на дерму, ретельно дотримуватися правил особистої гігієни. Інші правила профілактики детально викладено нижче:

  1. Після купання у водоймі ретельно витирати шкіру рушником.
  2. Виключити носіння натільного білизни, виготовленого із синтетичних матеріалів.
  3. У літній період обов'язково використовувати сонцезахисні засоби.
  4. Уникати відвідування пляжу в період з 11 до 16 годин дня.

Відео: простий лишай

Простий білий лишай, лікування

Фото білого лишаю

Відгуки

Марина, 33 рокиУ старшого дитини була така форма позбавляючи до 15 років. Більшість білих плям зникли після медикаментозного лікування, але деякі з них залишилися аж до повноліття. Багато коштів перепробували, але допомогло лише одне. Щоб прибрати виражені білі плями н тілі, їх необхідно натирати концентрованим цибульним соком.
Інна, 22 рокиУ мене така проблема з дитинства, але остаточно її вирішити донині не зуміла. З віком білі плями бліднуть, намагаються злитися з загальним фоном шкіри. Однак остаточно це не відбувається. Доводиться постійно користуватися декоративною косметикою, щоб лишай був непомітним. Неправильно, зате такий спосіб точно працює.
Ганна, 32 рокиКоли у доньки з'явилася така проблема, мені захотілося проконсультуватися з дерматологом. Щодо позбавляючи з білими плямами варіантів остаточного лікування не існує. Всі запропоновані засоби дають тимчасовий результат або зовсім не працюють. Так що залишається тільки чекати, поки білі плями самостійно не зникнуть і зайвий раз не дратувати.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!