Ліки від глистів для дітей і дорослих: ефективні засоби для лікування і профілактики

Гельмінти або глисти - це кілька груп різних паразитів, які при попаданні в людський організм, харчуються за рахунок господаря, виділяючи токсини і навіть пошкоджуючи внутрішні органи людини - легені, печінку, м'язи, шлунково-кишковий тракт, мозок, очі. За даними сучасних досліджень, інфікованість населення планети становить 25% різними формами гельмінтів. Найбільш поширеними з них є глисти нематоди — ентеробіоз (гострики) і аскаридоз (аскариди), які найчастіше вражають дітей, особливо дошкільного і молодшого шкільного віку. В останні роки існує кілька думок і гіпотез про зв'язки розвитку серйозних захворювань, таких як онкологія, з наявністю глистових інвазій у людини. Наявність паразитів в організмі, що росте також дуже негативно позначається на стані здоров'я дитини, це і порушення засвоєння поживних речовин, мінералів, вітамінів, інтоксикація організму призводить до негативного впливу на нервову систему, на всі органи і тканини. Як вивести глисти, які ліки від глистів найбільш ефективні та безпечні?

Наявність паразитів у дитини або дорослого

Щоб упевнитися, що у вас або у вашої дитини високий ризик зараження різними глистами, можна відповісти на наступні питання. Якщо відповідь сумнівний, вважайте його негативним, якщо позитивний підсумуйте їх:
  • висипання на шкірі;
  • часті запаморочення, головний біль;
  • розлади стільця — запор, пронос, метеоризм, здуття;
  • нудота;
  • неспокійний дитячий сон;
  • виражені набряки ніг;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • періодичний свербіння в задньому проході;
  • алергічні реакції — алергічний кашель, алергічний риніт, нейродерміт, бронхіальна астма;
  • періодичні болі в животі, які самостійно проходять;
  • постійна втома, що сон не допомагає;
  • гіркота у роті;
  • дитина відвідує дитячий садок, у дорослого робота в дитячому закладі;
  • болі в м'язах без навантаження;
  • невисока температура без симптомів застуди;
  • слизові оболонки і шкіра жовтіє;
  • скрип зубами уві сні або енурез (у дівчаток);
  • робота, пов'язана з тваринами;
  • у раціоні присутні: непрожаренное м'ясо з кров'ю або в'ялену рибу, суші, сало з прожилками м'яса;
  • зниження апетиту або, навпаки, підвищення, але при цьому значне зменшення маси тіла;
  • часте вживання сирих овочів, фруктів, зелені, ягід, обшпаривши їх окропом.
Якщо у вас 7 позитивних відповідей - необхідно здати аналізи крові, кал на яйця глист (3 рази), зішкріб на ентеробіоз (тричі), аналіз крові на лямбліоз та інші паразити. У разі 15 і більше позитивних відповідей - велика ймовірність, що у вас гельмінтоз, а який конкретно, може встановити лікар-паразитолог.

Які ліки від глистів краще для дітей

Найкращі ліки від глистів це те, яке володіє активністю по відношенню саме до того гельминту, що виявлено у хворого. В першу чергу, слід звернутися до паразитологу і на підставі даних аналізів, з'ясувати який вид гельмінтів паразитує в організмі, потім лікар призначить лікування, вибравши саме той засіб, який буде ефективно діяти на цей вид паразита. Всі протигельмінтні засоби володіють вираженим токсичною дією, тому без призначення лікаря їх використовувати не безпечно.
Антигельмінтні засоби вважаються безосными, якщо дотримується правильна дозування. Дозування лікарського засобу визначає тільки лікар, і вона може відрізнятися від вказаної в інструкції до препарату. Приміром, Вермокс може бути призначений з більшою безпечної дозуванням. При потужної глистової інвазії у дитини або дорослого лікар призначить комплексний протиглистовий курс, коли використовується комбінація 2-3 ліки, прийом яких здійснюється з перервами. У противогельминтных коштів є протипоказання, їх не можна приймати вагітним жінкам, дітям з порушеннями нервової системи, хворобами крові, печінки, онкологічними захворюваннями та ін.

Ліки для профілактики глистів

Іноді лікарі рекомендують профілактичне лікування дитину від глистів 1 раз у півроку, особливо дошкільнят, які відвідують дитячі садки, оскільки недосконалість діагностики (з 10 зіскрібків, що здаються дитиною щоранку, може бути 9 негативних, 1 позитивний), легка передача інфекції, відсутність навичок дотримання особистої гігієни в цьому віці припускають наявність гельмінтів в організмі малюків. Але деякі лікарі категорично проти будь-якого лікування токсичними препаратами без встановлення точного діагнозу, що теж здається правильним. Якщо у дитини немає скарг, у нього не буває нудоти, він має здоровий колір обличчя, не блідий, ні свербіння в області анусу, добре їсть, додає у вазі — не варто зайвий раз піддавати токсичного впливу препаратів. А ось якщо підозри на ентеробіоз високі, у дитини спостерігаються деякі симптомів, що вказують на наявність гостриків, навіть негативний аналіз може бути підставою для прийому таблеток від глистів для профілактики, точніше лікування гельмінтозу, який швидше всього є. При виявленні гостриків в однієї людини в сім'ї, лікування повинне проводитися всім членам сім'ї. При гостриках і аскаридах залежно від віку, ваги дитини і дорослого, від тяжкості інвазії призначаються такі препарати. У нашому списку ми починаємо з самого безпечного і закінчуємо сильними ліками від глистів широкого спектру активності:


Піперазин

У цього ліки від глистів вузький спектр активності, він діє тільки на гостриків і аскарид, причому не вбиваючи, а викликаючи параліч мускулатури гельмінтів. Порушуючи функцію нервово-м'язової системи аскарид і гостриків він діє тільки на дорослі особини, яйця і личинки це засіб не знищує. Оскільки відбувається тільки парализация аскарид, але не загибель, то й токсичні речовини, які виділяються при їх знищенні при цьому не отруюють організм, а паралізовані глисти просто виходять разом з калом. Піперазин вважається самим малотоксичних засобом, і при незначній інвазії, щоб вивести глисти у дитини, вагітної жінки, краще використовувати цей препарат. Однак, при потужному зараження гостриками, його прийом може бути недостатнім. Вирішення питання про доцільність його застосування приймається лікарем. Побічні дії Піперазину - можливе виникнення нудоти, головного болю, діареї, спастичних болів у животі, при нирковій недостатності - тремор, погіршення зору, галюцинації, м'язова слабкість, ейфорія.

Пірантел

Аналоги препарату: Пірантел, Немоцид, Гельминтокс, Комбантрин. Одне з найкращих ліків при глистів у дітей - Пірантел - діє на гельмінтів при ентеробіозі, аскаридозі, некатороз і анкилостомозе. При гостриках і аскаридах достатньо одного прийому препарату і його повторного прийому через 2 - 3 тижні, протягом цього часу слід обов'язково прасувати білизну дитини, чітко дотримуватися особисту гігієну, міняти нижню білизну 2 рази в день. Показання до застосування: дітям до 2 років, до 3 років, оскільки інші препарати використовуються тільки для дітей старшого віку і дорослих. Побічні ефекти: біль у животі, зниження апетиту, блювання, нудота, сонливість, головний біль, безсоння, запаморочення, сплутаність свідомості, свербіж, шкірний висип. Протипоказання: вагітність, порушення функції нирок, дітям до півроку і жінкам при годуванні груддю.

Мебендазол

Аналоги: Вермокс, Веро-Мебендазол, Мебекс, Вормин, Вермакар,Термокс. У цього препарату для дітей і дорослих широкий спектр противогельминтной активності, Показання до застосування: гострики, аскариди, змішані інвазії, трихінельоз, анкілостомідоз, трихоцефальоз, стронгілоїдоз, теніоз. Побічні ефекти: порушення функції печінки, біль у животі, нудота, при високих дозах - блювання, запаморочення, пронос, підвищення температури тіла, висип, свербіж шкіри, випадання волосся, анемія, лейкопенія, еозинофілія. Протипоказання: вагітність, дитячий вік до 2 років, лактація, хвороба Крона, виразковий коліт.

Альбендазол

Аналоги: Немозол, Саноксал, Гелмодол, Альбендазол, Альдазол. Албендазол є антигельмінтним засобом широкого спектра дії. Показання до застосування: ентеробіоз, клонорхоз, анкілостомоз, шкірні мігруючі личинки, некатороз, гіменолепідоз, токсокароз, стронгілоїдоз, теніоз, аскаридоз, трихінельоз, лямбліоз у дітей, гнатостомоз, капилляриоз, трихінельоз та ін інвазіях. Побічні дії: сухість у роті, печія, стоматит, нудота, метеоризм, блювання, діарея, гепатит, біль у животі, запор, безсоння або сонливість, сплутаність свідомості, головний біль, судоми, запаморочення, дезорієнтація, зниження гостроти зору, галюцинації, порушення кровотворення, лихоманка, дерматит, свербіж шкіри, кропив'янка. Протипоказання: діти до 2 років, період перед вагітністю, вагітність, лактація.

Левамізол

Аналог: Декарис. Показання до застосування: аскаридоз, некатороз, анкілостомоз, змішана інвазія, гострики. Побічні дії: блювання, нудота, діарея, головний біль, безсоння, біль у животі, запаморочення, судоми. При тривалому застосуванні можливі порушення функції печінки, нирок, грипоподібний синдром, порушення мови, алергічні реакції, стоматит, нервозність, галюцинації, артралгія. Протипоказання: дітям до 3 років, вагітним і годуючим жінкам, особам з нирковою або печінковою недостатністю.
Оскільки при загибелі глисти виділяють велику кількість токсинів, що прийом препаратів може давати дуже бурхливу інтоксикацію, тому крім основної противогельминтной терапії рекомендується після прийому дитиною препаратів від глистів через добу, провести терапію энетросорбентами, такими як Полісорб, Поліфепан, активоване вугілля. Проте, слід пити їх не раніше, ніж через добу, інакше дія протиглистовою кошти буде ослаблено і лікування малоефективним. Крім того, слід також приймати антигістамінні препарати:
  • Цетрин;
  • Зодак;
  • Зіртек;
  • Кларисенс;
  • Лоратадин;
  • Еріус.
Ці препарати мають більш пролонгованою дією, не володіють седативним ефектом і дітям з 1-2 років їх можна приймати в сиропі або краплях. З народних засобів для виведення глистів у дітей можна використовувати гарбузове насіння, оскільки квітки пижма дітям до 12 років протипоказані, а насіння гарбуза і смачні, і володіють вираженим антигельмінтною властивістю.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!