Герпес зостер - причини виникнення, симптоми, діагностика і лікування противірусними препаратами

Герпес у багатьох асоціюється з звичайними простудними висипаннями, які хоч і виглядають не дуже приємно, але серйозного дискомфорту не доставляють. Однак ця інфекція багатолика і однієї з її різновидів є герпесный лишай, що характеризується не тільки ураженням шкірних покривів, але і нервової системи. Збудником оперізувального лишаю є varicella zoster або герпес зостер, заразитися яким можна в ранньому дитинстві.

Що таке оперізувальний лишай

У класифікації вірусних захворювань за МКХ-10 ця хвороба носить назву herpes zoster. Хвороба характеризується появою шкірних висипів на тілі або слизових оболонках, ураженням клітин центральної і периферичної нервової системи. Оперізувальний герпес нерідко супроводжується ураженням нервів і сильним больовим синдромом. Заразитися вірусом herpes може кожен, але більша частина випадків припадає на осіб старше 50 років.

Заразний чи ні

Якщо людина в дитинстві перехворів вітряною віспою, в його організмі виробився імунітет до збудників вітрянки, що зводить шанси інфікування повторно до мінімуму. Для решти пацієнтів контакт з хворими може спровокувати виникнення оперізувального лишаю. Особливо часто хворіють дорослі з низьким імунітетом і страждають літні люди. Віруси герпес зостер передаються тільки на момент появи характерної висипки, а в період загоєння ран не небезпечний.

Збудник герпесу зостер

Варіцелла-зостер належить до сімейства Herpesvididae, рід Poikilovirus. Організм збудника має круглу або злегка видовжену форму з серцевиною, що складається з клітин ДНК. Навколо вірусу знаходиться липидосодержащая оболонка. Потрапивши в організм людини, varicella zoster провокує розвиток первинної інфекції – вітряної віспи. Після успішного лікування вірус не гине, а осідає в спинному мозку, згодом провокуючи рецидиви захворювання у вигляді оперізуючого лишаю.

Як виглядає оперізувальний лишай

При появі клінічних симптомів розпізнати герпес зостер не складно. На початковій стадії захворювання характеризується появою безлічі дрібних бульбашок з рідиною. Локалізація висипань – це бока, поперек, живіт. Не настільки характерна поява висипки на обличчі, шиї або вухах. Ділянки, уражені varicella zoster, мають витягнуту форму, як би оперізуючи тіло людини. Звідси і з'явилася назва хвороби – оперізувальний лишай.

Вірус варіцелла-зостер – різновиди

Герпесвірусна інфекція може мати різні клінічні прояви, особливо у людей зі зниженим імунітетом. У деяких пацієнтів може з'явитися оперізувальний лишай на обличчі, в інших на вухах або очах. У зв'язку з цим медиками була прийнята наступна класифікація атипових проявів вірусу:

  • Офтальмологічний герпес – характеризується тяжкими ураженнями слизових оболонок очей, повік і гілки трійчастого нерва.
  • Синдром Рамсея-Ханта – поразка лицьових нервів, призводить до паралічу мімічної мускулатури. Характерні симптоми: типові висипання в ротоглотці і вушних раковинах.
  • Руховий лишай – виражається м'язовою слабкістю, супроводжуватися ураженням шиї та плечей.
  • Абортивний герпес – характеризується відсутністю вогнищ запалення і больового синдрому.
  • Геморагічна форма – у хворого можуть з'явитися пухирці з кров'яним вмістом, після загоєння яких залишаються рубці.
  • Бульозний тип позбавляючи – проявляється у вигляді великих герпетичних висипань з нерівними краями.
  • Гангренозний герпес – провокує некроз тканин з подальшим формуванням рубців.
  • Дисемінований лишай – герпес зостер вражає шкірні покриви з обох боків тулуба.

Причини виникнення

Виникнення герпесу зостера безпосередньо пов'язане з дитячим захворюванням – вітряну віспу. Ці хвороби викликає один і той же збудник – varicella zoster. Якщо ви в дитинстві перехворіли вітрянкою, ризик виникнення позбавляючи зростає. Вся справа в тому, що вірус віспи після одужання не зникає, а ховається в нервових клітинах спинного мозку. Там він може перебувати довгі роки, але при різкому зниженні імунітету прокинутися знову.

Причини оперізувального лишаю можуть бути різними, але основні симптоми герпес зостера проявляються при зниженні імунної відповіді організму. Ризику зараження піддаються:

  • проведення імунодепресивної терапії;
  • ВІЛ-інфекція та СНІД;
  • стреси, депресія, занепад сил;
  • прийом деяких лікарських препаратів, наприклад, імуносупресорів або антибіотиків;
  • хронічні хвороби внутрішніх органів;
  • онкологічні захворювання;
  • хірургічне втручання на шкірі;
  • наслідки радіаційної терапії.

Симптоми захворювання

Класична картина герпес зостера починається з появи сильної стріляючої болю в спині, попереку або області ребер. Постраждалий відчуває загальне нездужання, слабкість, нудоту, іноді може трохи підвищитися температура тіла. Через кілька днів в місцях болі виникають нечіткі рожеві плями, а приблизно через добу з'являються бульбашки. Поступово вони висихають, утворюючи кірочки. Інфекційні симптоми можуть незначно змінюватися в залежності від стану пацієнта і стадії захворювання.

Інкубаційний період

Триває не більше 3-5 днів, протягом яких з'являються ознаки інтоксикації організму. У цей період пацієнти скаржаться на сильні головні болі, озноб і слабкість. Може порушитися робота травного тракту, пропасти апетит. Через день – два після активізації вірусу з'являється біль в нервових стовбурах і свербіж там, де в подальшому з'являться висипання.

Період висипання

На початковому етапі виникають невеликі рожеві плями на 3-5 мм діаметром з нерівними краями. Потім на цих місцях з'являється герпетична висипка у вигляді згрупованих серозних бульбашок. Можна помітити інфільтрацію, збільшення лімфатичних вузлів. У важких випадках висипання можуть містити кров'яні згустки. Іноді піднімається висока температура – до 39 градусів.

Загоєння шкірних покривів

На цьому етапі герпесу пухирці поступово розриваються. Запалення починає підсихати, сходить почервоніння і набряклість. На місці, де раніше локалізувалися висипання, з'являється скоринка, яка сходить самостійно. Температура поступово приходить в норму, йдуть інші симптоми інтоксикації організму. Цей період займає від 7 до 8 днів, загальна тривалість хвороби – 2,5-3 тижні.

Особливості прояви герпесу зостер

При нормальній роботі імунної системи симптоми оперізувального лишаю можуть не з'явитися зовсім. Людина, яка перехворіла вітрянкою, може все життя прожити з вірусом і ніколи не знати про діагноз оперізувальний герпес. Однак бувають і протилежні випадки, коли захворювання може повторитися чи буде протікати з атиповою клінічною картиною. Особливості прояву герпес зостер в цьому випадку представлені в таблиці:

Ознаки оперізувального герпесу

Як протікає оперізувальний лишай

Біль

При герпес зостере хворобливі відчуття виникають по ходу росту нервових стовбурів, частіше в міжреберному просторі. В одних пацієнтів з'являється біль ниючого характеру, що посилюється вночі. Інші скаржаться на напади, пекучі простріли, які зберігаються після обов'язкового лікування.

Шкірний висип

Якщо лишай вражає тройничные нерви, пацієнти скаржаться на сильний головний біль, запаморочення. При вушному оперізувальному лишаї висипання з'являються на раковині або навколо неї, всередині слухового проходу. Можлива втрата почуття слуху і зниження гостроти зору.

Ускладнення

Часто до вірусу зостера приєднується бактеріальна інфекція, збудниками якої є стрептококи і стафілококи. На тлі цього розвивається пневмонія, менінгіт, інфекційні захворювання шкіри, герпетична невралгія.

У яких випадках необхідна госпіталізація

Лише пацієнти з ушкодженням очних нервів, головного мозку, при інфекції на вухах підлягають госпіталізації. При таких проявах герпетичної інфекції можуть з'явитися важкі ускладнення: менінгіт, сліпота, невралгія трійчастого нерва. Терміново звернутися до лікаря слід при появі сильного головного болю, втрати свідомості, м'язової слабкості, болю у вухах, судоми, високій температурі тіла. Лікарська консультація потрібна:

  • якщо герпес з'явився у новонародженого малюка;
  • під час вагітності або лактації;
  • якщо характерні висипання з'явилися у літніх пацієнтів;
  • хворим на цукровий діабет;
  • при ранній діагностиці раку або під час прийому протипухлинних ліків;
  • людям з хронічною серцевою, печінковою або нирковою недостатністю.

Лікування оперізувального лишаю

Дуже важливо розпочати терапію в перші 2-3 дні після того, як з'явилися шкірні висипання. Це дозволить попередити ускладнення. Ефективне лікування не може обійтися без використання противірусних препаратів. Для зняття больового синдрому лікар призначить анальгетики. Щоб підняти імунітет використовують імуномодулятори, а для профілактики оперізувального герпесу рекомендується приймати вітаміни А, Е, групи В.

Противірусні препарати

Використання цих медикаментів допомагає уникнути розвитку ускладнень. Виходячи з загального стану пацієнта і прояви інфекційних симптомів, лікар призначить одне противірусний засіб. Це може бути:

  • Фамвир призначається курсом на тиждень у дозі 3 таблетки в день. Ліки не знижує больовий синдром і допомагає уникнути важкої неврологічної реакції.
  • Валацикловір – схожий за принципом дії з Фамвиром. Призначається дозуванням по 2 таблетки три рази в день протягом тижня.
  • Препарат Ацикловір – здатний прискорити процеси регенерації м'яких тканин. Таблетки потрібно пити по 4 штуки 5 разів на добу протягом 7 днів.
  • Валтрекс – зупиняє розмноження вірусу. Призначається курсом на 7 днів. Оптимальні дозування – 2 таблетки три рази на добу.

Нестероїдні протизапальні засоби

Ця група препаратів має знеболюючу дію, зменшує запалення, працює як ефективний жарознижуючий засіб. Лікувати герпес зостер нестероїдними препаратами слід після консультації з лікарем. Як правило, використовують:

  • Ібупрофен п'ють по 1 таблетки 4 рази на день. Максимальний курс лікування – 5 днів.
  • Диклофенак у вигляді таблеток потрібно приймати по 50-150 мг два-три рази на добу.
  • Кетопрофен на початку приймається в ударній дозі – 300 мг на добу під час прийому їжі. Під час підтримуючої терапії дозу знижують до 150 мг на добу.
  • Піроксикам дозами від 10 до 30 мг одноразово.

Анальгетики для знеболювання

Для зняття больового синдрому на час лікування лікар може порекомендувати знеболюючі препарати місцевої або системної дії. При незначному ураженні нервової системи ефективними виявляються:

  • Баралгін – комбінований анальгетик. Призначається всередину по 1-2 таблетки 2-3 рази на день.
  • Напроксен – випускається у вигляді суспензій, ректальних свічок і таблеток. Дорослим призначають свічки по 1 штуці на ніч або таблетки по 500 мг.
  • Пенталгін – комбінований препарат. Приймають перорально цілком, не розжовуючи, по 1 таблетці 1 раз на добу.
  • Анальгін – призначається по 0,25-0,5 г 2-3 рази на добу. На час лікування необхідно стежити за показниками крові.

Імуномодулятори

Під час лікування важливо не тільки строго слідувати рекомендаціям лікаря, але і підвищити захисні сили організму. Для цього лікарі рекомендують нормалізувати харчування. Їсти більше свіжих овочів і фруктів, пити соки. На додаток до правильної дієти можуть призначатися імуномодулятори:

  • Циклоферон – по 2 або 4 таблетки схемою на 1-2-4-6-8-11-14-17-20-23 день.
  • Генферон – по 500 мо два рази на добу курсом на 10 днів.
  • Віферон в свічках по 2 штуки вранці і ввечері. Тривалість лікування – 10 днів.
  • Галавіт – по 1 свічці на ніч 5 днів.

Вітамінотерапія

Лікарі стверджують, що з віком природні зміни в шлунково-кишковому тракті призводять до того, що організм гірше засвоює вітаміни А, С, групи В і різні мінерали, а це серйозний удар по імунітету. Щоб підтримати організм в період одужання лікарі рекомендують приймати вітамінно-мінеральні комплекси за схемою: 10-15 днів прийому, потім перерва на 2 тижні і новий курс лікування.

Лікування герпесу зостер – супутня терапія

Як доповнення до основного лікування, за погодженням з лікарем, можна використовувати й інші методи терапії. Фізіотерапевтичні процедури покращують кровообіг, знімають больовий синдром, зменшує пігментацію після зняття скоринки. Правильна дієта і прийом інтерферонів сприяють зміцненню імунітету. На весь час лікування пацієнту заборонено приймати ванни, відвідувати басейн або яким-небудь іншим чином змочувати герпетичні висипання.

Фізіотерапевтичні процедури

Фізіотерапія допомагає позбутися багатьох хвороб і герпес зостер не є винятком. Вибір конкретної методики залежить від стадії:

  • Якщо захворювання протікає в гострій формі, пропонують:
    1. Магнітотерапію – на організм впливають змінними високочастотними магнітними полями. Такі процедури мають знеболюючу і протизапальну дію, прискорюють біохімічні реакції в тканинах. Мінімальний курс – 10 процедур.
    2. Ультрафіолетове опромінення. Під дією УФ-променів вірус зостер перестає розмножуватися. Така терапія підвищує імунітет, прискорює одужання. Для повного лікування потрібно пройти 5 сеансів.
  • На стадії регресії пропонують:
    1. Ампліпульстерапію – методика передбачає використання синусоїдальних струмів низької частоти. Сеанси допомагають прискорити регенерацію клітин, знімає набряклість і запалення.

Місцеве лікування

Терапія з використанням аерозолів, гелів або противірусних мазей призначається тільки у складі комплексного лікування герпесу. Як окремі препарати такі ліки виявляються малоефективними. З зовнішніх коштів використовують:

  • Алпизариновую мазь – надає антибактеріальну і протизапальну дію.
  • Эпердувин – володіє хорошим противірусним ефектом, призупиняє чисельність висипань.
  • Розчин діамантовий, кастеллань – підсушують бульбашки, мають антимікробну дію.

Дієтичне харчування

Американські вчені з'ясували, що якщо щодня вживати по 1 граму лізину, кількість рецидивів герпевирусной інфекції знизиться майже в 2,5 рази. Забезпечити організм цієї противірусної амінокислотою допоможуть сир, молоко, йогурт і інші молочні продукти. Багаті на лізин риба, м'ясо і яйця. Трохи менше амінокислоти міститься в бобових, куразі і крупах. При цьому на час лікування бажано відмовитися від продуктів, що містять аргінін – це шоколад, хліб та інша випічка з пшеничного борошна.

Інтерферони

Мазі або аерозолі на основі інтерферонів допомагають вибудувати сильний профілактичний бар'єр для захисту від герпесу. По суті, інтерферони – це білки, які здатні знизити кількість вірусу, що міститься в крові людини. Є безліч препаратів на основі цих речовин. Багато з них випускаються в таблетках і називаються імуномодуляторами, але для доповнення до основної противірусної терапії можна використовувати інтерферони у вигляді мазі або аерозолю. Це препарати з торговими назвами:

  • Эридин;
  • Зостевір;
  • Хелепин;
  • Флоренвль;
  • Алпізарін.

Методи профілактики

При своєчасно розпочатому лікуванні, дотриманні всіх приписів і рекомендацій лікаря герпес зостер не викликає ускладнень. Головне – при перших підозрах або при появі характерних симптомів відразу ж звернутися до лікаря і зробити діагностику. Однак чим лікуватися і приймати купу таблеток, краще запобігти розвитку герпесу заздалегідь. Є два основних способи, як це зробити: вакцинація і стимулювання імунітету.

Вакцинація

Сьогодні існує всього одна щеплення від цього типу герпесу. Створена вона на основі штучно вирощеного вірусу Varicella-zoster. Розчин під назвою Zostavax вводиться підшкірно одноразово. Тривалість терапевтичного ефекту варіюється в межах від трьох до п'яти років. Однак робити укол можна не всім. Вакцина протипоказана при:

  • вагітності;
  • захворюваннях ВІЛ або СНІД;
  • наявність алергії на компоненти;
  • застудних захворюваннях.

Підвищення імунітету

Лікарі вважають, що найкращий спосіб уберегтися від лишаю – завжди підтримувати хорошу роботу імунітету. Для цього необхідно налагодити харчування, вживати більше свіжих овочів і фруктів, пити соки, регулярно проходити профілактичний курс вітамінотерапії. Зміцнити захисний бар'єр організму добре допомагають заняття спортом, щоденні прогулянки на свіжому повітрі і відмова від шкідливих звичок.

Відео

Оперізуючий лишай (вірус Зостер, оперізуючий герпес)
Герпес зостер і як від нього захиститися

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!