Симптоми Mycoplasma hominis у чоловіків і жінок - шляхи зараження, діагностика, лікування та ускладнення

Бактерія потрапляє в організм через слизові оболонки статевих органів при контакті з носієм інфекції або людиною хворим мікоплазмозом. У нормі мікоплазма хоминис (mycoplasma hominis) мешкає в піхву кожної жінки, проте може викликати венеричне захворювання, яке потребує негайного комплексного лікування. Патогенний мікроб не має клітинної стінки і під дією негативних факторів починає швидко розвиватися, стимулюючи прояв неприємної симптоматики – свербежу, печіння, біль.

Що таке мікоплазма хоминис

Даний збудник захворювання урогенітального представляє загрозу для організму жінок, чоловіків і навіть дітей. Мікоплазма хоминис – це внутрішньоклітинний мікроорганізм, який не має ядра, який володіє специфічним життєвим циклом, стійкістю і мінливістю до багатьох антибіотиків. Особливість бактерії полягає в її здатності до розвитку не тільки в межах живих клітин, але і поза ними.

Мікоплазма хоминис являє собою кових - або кулясті тельця, для яких характерна відсутність оболонки і рухливість. Ці властивості зумовлені поліморфізмом, клітинної пластичністю, їх осмотичної чутливістю і здатністю проникати крізь мікроскопічні пори або бактеріальні фільтри. Мікоплазма містить нуклеоид, рибосоми і цитоплазматичну мембрану. Бактерія відноситься до категорії факультативних анаеробів і живиться аргініном і глюкозою.

Чим відрізняється мікоплазма hominis від genitalium? Дані бактерії здатні провокувати урогенітальний мікоплазмоз, однак останній вид діагностують значно рідше, і він частіше викликає розвиток захворювання. Підвид бактерії хоминис не так патогенів, але при наявності інфекційно-запальних хвороб ризик виявити її сильно зростає. Нерідко лікарі діагностують патогенний мікроорганізм у людей з пієлонефрит або цистит.

Мікоплазма чутлива до прямих сонячних променів та УФ-випромінювання, високих температур, дезінфікуючих засобів типу Хлораміну або Сульфохлорамину. Крім того, бактерія хоминис помирає від рентгенівського випромінювання. Складність терапії мікоплазмозу обумовлена выработавшейся стійкістю інфекції до більшості антисептиків, противірусних препаратів, антибіотиків.

Норма Mycoplasma hominis

Мікоплазма – умовно-патогенна бактерія, яка живе в сечостатевій системі. Норма Mycoplasma hominis у чоловіків і жінок складає менше 10 тисяч одиниць на 1 мл Щоб визначити цей показник, проводять посів біологічного матеріалу на живильне середовище. Оскільки даний аналіз не може гарантувати повну достовірність результату, лікар може призначити додатково ІФА – дослідження для виявлення антитіл.

Симптоми мікоплазми хоминис

Бактерія може стимулювати розвиток інфекційної хвороби або протягом тривалого часу "спить" в організмі людини, не даючи про себе знати. Під впливом негативних факторів у пацієнта стає явною клінічна картина захворювання. Якщо вчасно не почати проводити лікування інфекції, вона здатна призвести до безпліддя та інших серйозних наслідків. Симптоми мікоплазми хоминис починають проявлятися, коли кількість патогенних бактерій перевершує 104 — 10 6 КУО/мл

У жінок

Mycoplasma hominis у жінок стимулює розвиток вагініту, вагінозу, ендометриту, сальпінгіту, кандидозу та інших захворювань. Захворювання проявляється сверблячкою в промежині, рясними смердючими виділеннями, печінням після сечовипускання або статевого акту, болем внизу живота. Мікоплазма хоминис у жінок може стати причиною запалення статевих органів, позаматкової вагітності (при цьому виходом стає її переривання), спайкового процесу маткових труб, безпліддя.

У чоловіків

Мікоплазма хоминис у чоловіків паразитує на слизових статевих органів і може стимулювати розвиток запалення простати, уретри, нирок. При цьому характерною для симптоматикою захворювання буде:

  • прозорі незначні виділення вранці;
  • печіння в уретрі;
  • тягнуть болі в паху, озиваються на мошонку і пряму кишку;
  • почервоніння шкіри в області статевих органів;
  • набряклість;
  • зниження потенції.

Якщо не почати своєчасну терапію, мікоплазма хоминис може стати причиною уретриту, порушення сперматогенезу, пр. Другорядні ознаки інфекції, які проявляються під час загострення мікоплазмозу:

  • нездужання, слабкість;
  • блювання;
  • зростання температури тіла;
  • нудота.

Причини виникнення мікоплазми хоминис

Бактерії називають умовно-патогенними, оскільки вони можуть знаходиться в організмі людини, не викликаючи при цьому інфекційних захворювань. Часто людина навіть не здогадується про те, що є носієм мікоплазмозу. Головним стимулюючим для розмноження мікроорганізмів фактором є зниження імунітету. Другий за частотою фактор, внаслідок якого може підвищуватися чисельність бактерії – порушення гормонального фону. Інші причини виникнення мікоплазми хоминис:

  • недостатня гігієна;
  • статевий акт з носієм/хворим;
  • перенесені гінекологічні хвороби;
  • часта зміна статевих партнерів;
  • початок статевого життя в ранньому віці (коли місцевий імунітет ще слабкий).

Причини виникнення мікоплазми хоминис у жінок

Основними стимулюючими мікоплазмозу факторами служать ті, які знижують імунітет. Так, головні причини виникнення мікоплазми хоминис у жінок – це:

  • безконтрольні статеві зв'язки;
  • вагітність, аборти;
  • вплив на організм різних медикаментів, які знижують захисні функції (гормонів, іммуносупрессантів, антибіотиків);
  • часті стреси;
  • променева терапія.

Мікоплазма хоминис при вагітності

При вагітності мікоплазмоз хоминис у жінок здатний привести до передчасного родового процесу або викидня, маткових кровотеч, розвитку патологій дитини. Такі наслідки пов'язані з внутрішньоутробним запаленням і излитием вод. Якщо під час пологів відбулося зараження інфекцією малюка, в нього розвивається менінгіт, пневмонія микоплазменного типу. У крайніх випадках дитина гине протягом перших діб життя. Мікоплазма хоминис при вагітності може послужити причиною розвитку дитячої дистрофії, яка обумовлюється порушенням циркуляції крові.

Діагностика мікоплазми хоминис

При підозрі на мікоплазмоз гінеколог дає жінці направлення на обстеження, паралельно збираючи анамнез пацієнтки. Діагностика мікоплазми хоминис відбувається після виключення більш небезпечних інфекцій – гонококів, хламідій. Для визначення діагнозу можуть використовуватися наступні методи обстеження:

  • первинний огляд;
  • дослідження днк mycoplasma hominis шляхом ПЛР-діагностики (метод використовується першочергово);
  • бактеріологічний посів (найбільш точний спосіб визначити наявність бактерії в вагінальної середовищі);
  • імунофлюоресцентний метод дослідження полягає у використанні спеціального барвника, який забарвлює антитіла до мікоплазми).

Аналізи на мікоплазму хоминис

Після медичного огляду лікар дає призначення на проведення лабораторних досліджень. Серологічні та мікробіологічні методики дозволяють підтвердити або спростувати діагноз. Аналізи на мікоплазму хоминис:

  1. Мікроскопія на біоматеріал. Збирають секрет простати, рідина з піхви/уретри. Матеріал фарбують і вивчають під мікроскопом.
  2. ПЛР-діагностика. Метод допомагає виявити ДНК збудника хвороби. Позитивний результат – це його присутність у зразку.
  3. Бактеріологічне дослідження. Посів на живильні середовища, визначення його чутливості до антибіотиків, місце локалізації.
  4. Иммуноферментное дослідження. Допомагає встановити наявність або брак антитіл у крові. Якщо таких не виявлено, результат аналізу вважається негативним.

Лікування мікоплазми хоминис

Чи потрібно лікувати мікоплазму хоминис? Відповідь на дане питання однозначно позитивний, оскільки навіть несвоєчасно розпочата терапія може призвести до тяжких, незворотних наслідків, включаючи безплідність. Лікування мікоплазми хоминис рекомендує лікар, при цьому фахівець підбирає відповідну терапевтичну схему на основі отриманих результатів обстеження.

Лікування мікоплазми полягає в прийомі антибіотиків протягом усього періоду хвороби. Вибір лікарського засобу лягає на лікаря і визначається отриманими під час дослідження на чутливість мікоплазм даними. Крім етіотропної терапії захворювання лікують за допомогою:

  • системних антибіотиків тетрациклінового ряду (Доксицикліну), макролідами (Азитроміцину), фторхінолонами (Ципрофлоксацин);
  • місцевими антибіотиками (маззю Офлокаин, свічками з вмістом метронідазолу);
  • протигрибковими препаратами від кандидозу (Клотримазол, Ністатином, Флуконазолом, Ливаролом);
  • вагінальними антисептиками з хлоргексидином;
  • пробіотиками для відновлення порушеної мікрофлори (Гинофлором, Вагинормом, Вагилаком);
  • стимулюють імунітет засобами (Имунориксом, Иммуналом, Інтерфероном);
  • вітамінами (Ундевитом, Компливитом);
  • нестероїдними протизапальними медикаментами (Ортофеном, Диклофенаком);
  • ваннами і спринцюваннями з Мірамістином, трав'яними відварами.

Відео

Мікоплазма хоминис у чоловіків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!