Симптоми і синдроми інфекційних захворювань, методи діагностики захворювань у дітей і дорослих

Захворювання, причинами яких є патогенні мікроорганізми (гриби, віруси, бактерії), називаються інфекційними. Сприйнятливість до них людини залежить від багатьох факторів: віку, хронічних хвороб, вакцинації, культури харчування. Щоб розпізнати інфекцію вчасно, потрібно знати, які симптоми і синдроми їй відповідають.

Основні клінічні синдроми при інфекційних захворюваннях

Інфекційний процес включає в організмі людини взаємодію трьох факторів: довкілля, макроорганізму і збудника (паразитарний, грибковий, вірусний). Він виявляється на клітинному, субклітинному, органному, молекулярному тканинному рівні, закономірно закінчуючись або звільненням від збудника, або загибеллю людини. Основні клінічні синдроми при інфекційних захворюваннях:

Ознака

Грип

Парагрип

(ГРВІ)

Риновірусна інфекція

Аденовірусна інфекція

Початок

Різке погіршення стану

Підгострий

Гостре

Підгострий

Ознаки інтоксикації

Біль в очах, потилиці, м'язах, головний біль, пульсація, фебрильна температура до 39 °C

Не сильно виражені, загальна слабкість, головний біль, субфебрильна температура

Слабо виражені, температура відсутній

Слабкість, головний біль, температура тривала висока

Катаральні прояви

Сухий кашель, сухість і першіння в горлі, закладеність носа, внутрішньочерепна гіпертензія

З перших годин осиплий голос, сухий кашель, болі при ковтанні

Ринорея, чхання, нежить

Яскраво виражена ринорея, набряк мигдаликів, наліт на язиці, гіперемія зіву

Ускладнення

Неврологічні ураження, гострий бронхіт, захворювання серця, судин, нирок, синдром Рейє

Загострення ХОЗЛ та БА, гострий бронхіт

Синусит, отит

Лакунарна ангіна, міокардит, отит, синусит

Лімфаденопатія

Запалення і збільшення лімфатичних вузлів свідчить про активної проліферації лімфоїдних клітин. Крім зміни лімфовузлів, при лімфаденопатії спостерігаються такі клінічні симптоми:

  • безпричинна втрата ваги;
  • збільшення гепатомегалія і спленомегалія;
  • напади лихоманки;
  • сильне потовиділення;
  • гнійні висипання на шкірних покривах (пухирі, папули, пухирі, виразки, пустули);
  • висока температура тіла.

Судомний синдром

Неспецифічну реакцію організму людини на внутрішній або зовнішній подразник з мимовільним нападом м'язових скорочень називають судомним синдромом. Судоми спостерігаються у пацієнтів з менінгітом. Запалення мозкових оболонок викликають гриби, рикетсії, віруси, бактерії. Клінічний судомний синдром характеризується розслабленням мускулатури, короткочасними спазмами. Вони починаються з лиця, потім захоплюють кисті, пальці, передпліччя, плечі, ноги.

Менінгеальний синдром

Виникає внаслідок подразнення зовнішніми або внутрішніми факторами мозкових оболонок. Менінгеальний синдром або менінгізм виникає при інтоксикаціях, пухлинах, гипоксиях, запальних захворюваннях. Загальна гіперестезія супроводжується чутливістю до світлових і звукових подразників, напругою жувальних і ригідністю потиличних м'язів, може статися субарахноїдальний крововилив і інші симптоми ликворологические. При спробі зігнути голову хворого наздоганяє різкий біль. При розгинанні однієї ноги – друга мимоволі згинається.

Синдром лихоманки

Суть гарячкового синдрому полягає в тому, що терморегуляція людини відповідає на пірогени – неспецифічні речовини. В результаті відбувається зміщення температури на більш високий рівень, зберігаючи механізми терморегуляції. Найпоширенішими причинами високої температури є паразити, інфекційно-патогенні віруси, мікроби і продукти їх життєдіяльності. Загальні симптоми синдрому лихоманки:

  • сплутаність свідомості, марення;
  • інтенсивне потовиділення, тремтіння, озноб;
  • поганий апетит;
  • ломота в кістках;
  • невмотивоване поганий настрій;
  • прискорене дихання;
  • почервоніння шкіри обличчя;
  • спрага.

Синдром екзантеми при інфекційних захворюваннях

Вірусна інфекція, яка проявляється у немовлят і дітей раннього віку. Спочатку синдром екзантеми при інфекційних захворюваннях характеризується лихоманкою без місцевих симптомів. Після з'являються краснухоподобные висипання на шкірі. Висип має й інші назви: псевдокраснуха, розеола, шоста хвороба. Вірусні екзантеми проявляються висипкою, яка виникає при зниженні температури. Висипання з'являються на тулубі, поступово поширюючись на шию, обличчя, верхні і нижні кінцівки. Симптоми зберігаються до 3 днів, після чого безслідно зникають.

Синдром ангіни

Симптоми і синдроми інфекційних захворювань в основному проявляються високою температурою та інтоксикацією. Епідеміологічний анамнез вказує на основні ознаки хвороб: збудження або загальмованість пацієнтів, везикулезно-пустульозні висипання, блідий носогубний трикутник, збільшення селезінки або печінки. Катаральний синдром при інфекційних захворюваннях є ознакою гострого тонзиліту (ангіни), трахеїту, фарингіту, ларингіту, грипу. Його клінічні прояви відповідають дифузному катару дихальних шляхів (верхніх).

Общетоксический синдром при інфекційних захворюваннях

Бактеріологічні методи діагностики інфекційних хвороб допомагають виявити збудника (біохімічний аналіз крові), але швидше лікар поставить діагноз, спираючись на прояви загальнотоксичної синдрому. Для патологічного стану хворого з інфекцією характерні такі симптоми, як озноб, сонливість, лихоманка різного типу. Общетоксический синдром при інфекційних захворюваннях характерний для таких інфекцій:

  • енцефаліт;
  • чума;
  • кір;
  • черевний тиф;
  • псевдотуберкульоз;
  • мононуклеоз;
  • токсоплазмоз.

Синдром жовтяниці

При багатьох інфекційних захворюваннях виявляється синдром жовтяниці. Печінкові патології будь-якої етіології супроводжуються цим симптомом (гепатити А, В, С, Е, гепатози, цирози). Хворий при жовтяничний синдром має оранжево-червоний або шафраново-жовтий пігмент шкіри, так як патологічний процес локалізується в гепатоцитах. Суб'єктивно виражене нездужання і печінкова недостатність різного ступеня.

Синдром діареї

Найпоширеніший симптом, що супроводжує багато хвороб. Синдром діареї характеризується збільшенням обсягу стільця водянистої консистенції, зворотним всмоктуванням газів. При утрудненні надходження жирних кислот у шлунково-кишковий тракт випорожнення набувають жирний блиск, стають ахоличными. Блискавично почалася діарея дає підстави припускати гострі кишкові інфекції. Кривавий рідкий стілець є першим проявом хвороби Крона, дифтерії або виразкового коліту. Хронічна діарея спостерігається при патологіях органів травлення.

Симптоми інфекційних захворювань

Незалежно від типу збудника, ознаки інфекційних захворювань проявляються приблизно однаково. Початок хвороби передує інтоксикація, яка об'єднує в собі нездужання, болі м'язах, високу температуру, мігрень. Всі хворобливі симптоми інфекційних захворювань починаються через:

  • ослабленого імунітету;
  • малорухомої діяльності;
  • нестачі вітамінів;
  • дисбактеріозу;
  • сезонного переохолодження;
  • регулярного занепокоєння, стресу;
  • незбалансованого харчування;
  • гемотрансфузії;
  • контакту із зараженою людиною.

Перші симптоми інфекційного захворювання

Невід'ємним ознакою попадання в організм інфекції є наявність інкубаційного періоду. Тривалість інкубації залежить від типу збудника, і буває різною. При ГРВІ і грипі вона становить 1-2 дні при ВІЛ – 10 років. Перші симптоми інфекційного захворювання проявляються по закінченню інкубаційного періоду, який визначається характером імунної відповіді і агресивністю агента. Після інкубації настає продромальний період, при якому хворий вже знає, що нездужає. Ця фаза хвороби може тривати від 1 до 10 днів. Поставити діагноз на цьому етапі важко.

Загальні симптоми інфекційних захворювань

За класифікацією інфекції поділяються на кишкові, вірусні, бактеріальні, грибкові та паразитарні. Часто їх поділяють за місцем локалізації збудників і способу зараження. Починаються інфекції завжди однаково, але період розпалу хвороби може проходити по-різному, що залежить від типу збудника. Приміром, якщо збільшуються лімфовузли, то лікар може розглядати мононуклеоз або венеричне захворювання. Блювота розвивається при таких захворюваннях, як скарлатина, бешиха, висипний тиф. Загальні симптоми інфекційних захворювань проявляються тільки на першій фазі хвороби.

Симптоми інфекційних захворювань у дітей

Дитина завжди заражається від хворої людини. Оскільки відомості про стан здоров'я отримати від нього важко, то діагностувати захворювання можна, спираючись на симптоми дитячих інфекційних захворювань. Приміром, флегмонозний омфаліт педіатр розпізнає за лущення і кіркам (струпам) шкіри навколо пупка, а пахвинний лімфаденіт – по запалених лімфовузлів. Останнім часом часто серед дітей зустрічаються нетипові ротавірусні штами, що володіють такими ознаками:

  • застійні калові маси;
  • пігментація шкіри;
  • плями на слизовій рота;
  • ураження ротоглотки.

Симптоми небезпечних інфекційних захворювань

До небезпечних інфекцій, які можуть призвести до смертельного результату, відносять гемолітичну анемію, менінгококовий сепсис, правець, коклюш, геморрагию. Симптоми небезпечних інфекційних захворювань різні, але всі вони мають високі ризики ускладнень. На першому місці за смертністю в світі коштує ВІЛ-інфекція, на другому – туберкульоз, на третьому – дифтерія.

Симптоми інфекційних захворювань статевих

Патології статевої системи небезпечні своєю бессимптомностью на першій фазі після зараження. Наприклад, сифіліс може не проявлятися півроку, а стафілококова інфекція – до 10 днів. Загальні симптоми інфекційних захворювань статевих:

  • слиз і творожистие виділення;
  • лімфовузли в паховій області;
  • шкірні нагноєння;
  • кровотечі зі статевих органів;
  • біль при сечовипусканні;
  • свербіж, печіння, болючість в сечовидільній системі.

Відео: діагностика інфекційних захворювань

Нові методи діагностики інфекційних захворювань освоюють в регіонах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!