Коклюш у дорослих - симптоми і лікування захворювання

Хвороби дихальної системи частіше супроводжуються порушенням дихання, але перший час можуть протікати безсимптомно. Якщо в один прекрасний день почався нападоподібний кашель, за звучанням нагадує «півника», це коклюш. Найчастіше недуга проявляється в дитячому віці. Проте старше покоління все одно цікавиться, чи хворіють дорослі кашлюк.

Що таке коклюш

Це інфекційне ураження, заразитися яким можна при контакті з пацієнтом повітряно-крапельним шляхом. Коклюш – це нападоподібний кашель, симптоми якого відрізняються тривалістю рецидивів, характерним звуком при кашлевому рефлексі. Збудником хвороби є коклюшна паличка, яка називається бордетелла пертуссис. Бактерія стає активною при ослабленні імунної системи, тому в такі періоди організм потребує особливого захисту – вакцинації. Проникнення з щепленням антитіл забезпечує імунний бар'єр, знижує ризик захворюваності.

Паракашлюк у дорослих

Зазначений діагноз прогресує і у старшого покоління, правда, набагато рідше. Якщо має місце коклюш або паракашлюк у дорослих, головний симптом – нападоподібний кашель, який призводить до спазмів дихальної системи. Інкубаційний період продовжується від трьох діб до трьох тижнів, після чого стартує катаральний етап з вже насиченою симптоматикою. Гавкаючий кашель з важко відокремлюваної мокротою складно піддається лікуванню, тому вкрай важливо правильно визначити симптоми, діагноз і його модифікацію, провести детальну діагностику ураженої дихальної системи.

Діагностика кашлюку

Диференціювати хвороба проблемно, оскільки кашлюк і паракашлюк мають подібну клінічну картину. Збору даних недостатньо, щоб поставити правильний діагноз, хоча симптомокомплекс містить специфічні ознаки захворювання у вигляді інтенсивності і звучання кашлю. Діагностика кашлюку у дорослих передбачає наступні лабораторні дослідження:

  • забір аналізу крові для виявлення особливостей патогенної флори;
  • вивчення мокротиння під мікроскопом (бактеріологічне дослідження);
  • реалізація серологічних методик;
  • гематологічні та молекулярні дослідження;
  • аналіз ІФА.

Коклюш – симптоми у дорослих

Запідозрити характерний недугу можна і без обстеження, оскільки у пацієнта відкривається затяжний кашльовий рефлекс, який посилюється вночі. Імунітет не справляється з хвороботворної інфекцією, тому красномовні симптоми кашлюку у дорослих стають більш насиченими та різноманітними, лякають своєю тривалістю, інтенсивністю, потребують лікування. Початок захворювання нагадує ГРЗ, проте вже через 1-2 дні симптоматика змінюється, а клінічна картина починає детальніше вимальовуватися. Отже, скарги клінічного хворого такі:

  • біль, першіння голи, часте чхання;
  • посилена сльозотеча;
  • втрата апетиту;
  • нежить, порушення носового дихання;
  • судоми кінцівок;
  • короткочасні непритомність;
  • менінгеальні симптоми;
  • спад працездатності;
  • загальне нездужання.

Кашель

Характерним симптомом недуги стає задушливий кашльовий рефлекс без відділення мокротиння, який немає можливості придушити протикашльовими засобами. В'язка мокрота помірно формується, не відокремлюється, не розріджується, тому позитивна динаміка у дорослих зовсім відсутній, лікування неефективне. Через пару тижнів ситуація зі здоров'ям хворого людини тільки погіршується, настає нова стадія патологічного процесу з іншими симптомами.

Ночами кашель при коклюші значно посилюється, супроводжується короткочасними непритомністю, порушує дихання, перешкоджає повноцінним вдохам. Число нападів – до 7 за годину, тому до вечора навіть дорослий організм стає изнеможенным. Серед додаткових симптомів такого небезпечного нападу кашлюку лікарі виділяють непритомність, затяжну блювоту.

Температура

Ця заразна хвороба супроводжується стабільним температурним режимом, який може бути доповнений ознобом, лихоманкою. Таке аномальне стан погано контролюється прийомом жарознижуючих засобів, а температура при коклюші може досягати позначки 39 градусів. Щоб вилікувати недугу, доводиться підбирати ефективний антибіотик, при цьому не порушувати лікарські рекомендації. Лихоманка – частий супутник патології, що вимагає лікування.

Коклюш при вагітності

Лікування майбутніх матусь ускладнене, тому краще заздалегідь (ще при плануванні свого «цікавого положення») пройти профілактичну вакцинацію. Якщо ж цього не зробити вчасно, кашлюк у вагітних загрожує вкрай неприємними наслідками для матері і дитини. Якщо інфікування відбулося на початку першого триместру, жінці рекомендують зробити аборт. Однак це не означає, що на більш пізніх термінах вагітності коклюш протікає без фатальних наслідків для внутрішньоутробного розвитку. Наприклад, лікарі не виключають наступні патології:

  • вроджений порок серця;
  • ураження органів ЦНС;
  • вроджена глухота;
  • катаракта;
  • геморагічний синдром.

При вагітності теж показано здавати аналізи, після чого лікар для лікування призначає відхаркувальні і розріджують мокротиння препарати, при цьому не виключає прийом антибіотиків. Можна віддавати перевагу гомеопатії, але в цьому випадку потрібно впевнитися, що не виникне алергії на активні компоненти обраного ліки. Мало того, пацієнтка потрапляє на карантин, оскільки інфекція може передаватися не тільки плоду, але і всім оточуючим, особливо з симптомами слабкого імунітету.

Лікування кашлюку у дорослих

Хвороба не можна залишати без уваги, інакше недуга стає хронічним. Однак перед тим, як лікувати кашлюк у дорослих, потрібно пройти діагностику, підібрати схему інтенсивної терапії. Комплексний підхід, лікування включає поєднання декількох фармакологічних груп. Самолікування виключено. Важливо розуміти: якщо прогресує кашлюк у дорослих – симптоми і лікування тісно взаємопов'язані, тому без повного обстеження складно говорити про швидкому і успішному одужання.

Антибіотики

Цю заразну хворобу важливо відрізнити від пневмонії, а потім призначати антибактеріальну терапію. Лікування кашлюку у дорослих антибіотиками передбачає залучення макролідів, цефалоспоринів і не тільки. Серед них такі ефективні медичні препарати, Азитроміцин, Кларитроміцин, Рокситромицин, Еритроміцин, Тетрациклін. Необхідний один курс, а через кілька днів – тиждень може знадобитися повторне лікування антибіотиками.

Щоб придушити спазми і кашльовий рефлекс, не обійтися без мікстур спазматичного дії, антигістамінних препаратів, вітамінів. Крім того, будуть потрібні муколітики, гомеопатичні засоби з відхаркувальним ефектом і інтенсивна вітамінотерапія. Також не завадять фізіотерапевтичні процедури для лікування та профілактики захворювання у дорослих. Позитивна динаміка очікується, але не відразу.

Народні засоби

Терапію повинен призначати лікар. Знаючи, як проявляється кашлюк у дорослих, необхідно терміново звернутися до нього за консультацією. На відміну від методів поверхневого самолікування, офіційна медицина забезпечує стійкий терапевтичний ефект, дає шанс на скоро одужання. Домашнє лікування коклюшу народними засобами у дорослих теж продуктивне, але лише доповнює консервативний метод. Ось хороші рецепти від цієї заразною хвороби:

  1. Щодня пити по 2-3 склянки теплого молока, куди додавати кілька подрібнених зубчиків часнику.
  2. З'єднати масло з медом у рівних пропорціях, приймати по чайній ложці бажано натщесерце.
  3. Приготувати відвар подорожника від сильних приступів кашлю. Він легко замінить дорослим пацієнтам чай або інший звичний напій.
  4. Відвар інжиру на молоці – ще один перевірений засіб при лікуванні зазначеного недуги, яке продуктивно усуває всі тривожні симптоми, врегулює фазу сну.

Відео

Коклюш лікування. Як лікувати коклюш народними методами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!