Гіпертензивна хвороба з переважним ураженням серця: симптоми та діагностика

Гіпертонія характеризується стійким підвищенням артеріального тиску (АТ). При прогресуванні захворювання порушується зір, страждають головний мозок, нирки та інші важливі органи людського організму. Гіпертензивна хвороба, при якій переважно уражається серцева м'яз – це одна з форм гіпертонії.

Загальні відомості про гіпертензивної хвороби з переважним ураженням серця

Це саме важке ускладнення гіпертонічної хвороби, при якому знижується потужність роботи серця, тому кров через камери проходить повільніше. Внаслідок цього орган недостатньо насичується поживними речовинами і киснем. Гіпертензивна хвороба з переважним ураженням серця має кілька етапів розвитку:

  1. На першій стадії відбувається гіпертрофія лівого шлуночка через збільшення навантаження на серцевий м'яз.
  2. Друга стадія характеризується розвитком діастолічної дисфункції (порушення здатності міокарда повністю розслабитися, щоб заповнитися кров'ю).
  3. На третій стадії настає систолічна дисфункція лівого шлуночка (порушення його скоротливості).
  4. Четверта стадія протікає з високою ймовірністю розвитку ускладнень.

Причини захворювання

Гіпертонічна хвороба з переважним ураженням серця (код за МКХ: I11) розвивається в основному на тлі психоемоційного стану пацієнта, адже стрес часто виступає тригером (пусковим механізмом) для початку патологічного процесу в артеріях. Нерідко розвиток хвороби пов'язаний з атеросклеротичними змінами в судинах, що обумовлено високим рівнем поганого холестерину в крові. Він накопичується на стінках артерій, формуючи бляшки, які перешкоджають нормальному кровотоку.

Точні причини розвитку захворювання медиками не встановлені. Вважається, що гіпертензивна хвороба обумовлена дією сукупності декількох чинників, серед яких:

  • Ожиріння. Надмірне накопичення в організмі жирової тканини прискорює розвиток серцево-судинних захворювань, погіршує ефективність гіпотензивних препаратів (знижують артеріальний тиск).
  • Серцева недостатність. Патологія характеризується неможливістю повноцінного кровопостачання організму із-за збою насосної функції серця. Знижена швидкість кров'яного відтоку стає причиною високих показників артеріального тиску.
  • Шкідливі звички. Регулярне куріння, прийом великих доз алкоголю або наркотичних засобів викликають різке звуження просвіту судин бляшками бляшками, що сприяє розвитку гіпертензивної хвороби і інших серцево-судинних захворювань.

Симптоми

Приблизно у 35% пацієнтів гіпертензивну серце взагалі не дає ніяких симптомів. Хворі тривалий період можуть продовжувати вести звичний спосіб життя, поки в якийсь момент не стикаються з гострою серцевою болем, якою супроводжується вже третя стадія хвороби. В інших випадках захворювання проявляється наступними симптомами:

  • задишкою;
  • мігрень;
  • гіперемією особи;
  • ознобом;
  • почастішанням пульсу;
  • тривогою або страхом через підсилення тиску у грудях;
  • запамороченням;
  • болем в області серця і/або грудини;
  • стрибками артеріального тиску.

Діагностика

Оскільки на початковій стадії хвороби які-небудь зміни в серці отсоветуют, то хворому ставиться діагноз артеріальна гіпертензія. Про гіпертонічному серце лікарі кажуть при розвитку захворювання, коли при огляді явно виражена аритмія або гіпертрофія лівого шлуночка. Для виявлення гіпертензивна хвороба з ураженням серця проводяться такі діагностичні методи:

  • Фізикальний огляд. Доктор проводить перкусію, пальпацію та аускультацію. При пальпаторному дослідженні визначається патологічний серцевий поштовх. При перкусії лікар звертає увагу на розширення відносних і абсолютних меж серця, що свідчить про його гіпертрофії. При аускультації виявляються різні патологічні звуки в органі.
  • Електрокардіограма серця. За допомогою ЕКГ доктор дає оцінку скоротливої функції міокарда, його провідності і правильності ритму. За відхилення осі на стрічці діагностується гіпертрофія шлуночка.
  • Ехокардіографічне дослідження міокарда. Виявляються застійні явища в серцевому м'язі, розширення порожнин, стан клапанів.
  • УЗД стовбурів сонних артерій і шийних судинних сплетінь. Оцінюється комплекс інтима-медіа (КІМ) (гетерогенність, шорсткість поверхні артерій, диференціація шарів).

Лікування

Терапевтичні методики спрямовані на корекцію раціону і способу життя (усунення шкідливих звичок, гіподинамії, стресів), нормалізацію кров'яного тиску. Додатково призначаються лікарські препарати, які використовуються для лікування серцевої недостатності. Універсальних терапевтичних схем немає. Лікування підбирається індивідуально з урахуванням віку пацієнта, значень артеріального тиску, порушень роботи серцево-судинної системи.

Дієта при гіпертензії серцевого м'яза включає в себе обмеження солі (до 5 г/добу). Забороняється вживати жирні, гострі, смажені страви, мариновані продукти, вироби із здобного тіста. В раціоні в достатній кількості повинні бути присутніми овочі, зерновий хліб, нежирні сорти риби, м'яса, птиці. Кожне конкретне меню повинно узгоджуватися з лікарем.

Що стосується медикаментозного лікування, то на початковій стадії захворювання призначається монотерапія інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту. При подальшому розвитку гіпертензії з переважним ураженням серцевого м'яза практикується комбінована терапія, що включає наступні групи препаратів:

  • Діуретики. Зменшують кількість циркулюючої рідини в організмі, що призводить до зниження артеріального тиску (Фуросемід, Гіпотіазид, Амілорид).
  • Інгібітори АПФ. Блокують фермент утворює активний ангіотензин, який викликає стійке підвищення кров'яного тиску (Метиоприл, Раміприл, Енам).
  • Сартани. Активні речовини препаратів, що блокують рецептори, сприяють трансформації в ангіотензин неактивного ангіотензиногену (Лозартан, Валсартан, Эпросартан).
  • Антагоністи кальцію. Зменшують надходження кальцію в клітини, впливають на його внутрішньоклітинне переміщення, знижуючи показники кров'яного тиску (Верапаміл, Дилтіазем, Амлодипін).
  • Бета-блокатори. Пов'язують бета-адренорецептори, перешкоджає впливу на них гормонів-посередників катехоламінів (Ацебутолол, Піндолол, Бісопролол).

Відео

Гіпертонічна хвороба серця

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!