Лакриця - що це за рослина. Користь і шкода кореня солодки, застосування в кулінарії і народній медицині

Лікарські трави і коріння здавна користуються попитом у фітотерапії. Їх застосування забезпечує лікувальний ефект, який нітрохи не слабкіше аптечних ліків. Серед цінних дарів природи лакричний корінь, який використовують при отруєннях, недугах бронхо-легеневої системи. Це корисний продукт, властивості якого варто поговорити детальніше.

Що таке лакриця

Перш ніж купити будь-які ліки, рекомендується заздалегідь проконсультуватися з дільничним терапевтом. Однак є такі лікарські засоби, які не потребують додаткового представлення. Серед таких лакриця - натурпродукт, який знайшов своє застосування у всіх сферах життя сучасної людини, затребуваний кожен день.

Лакриця – це трав'яниста багаторічна рослина сімейства бобових, яке в народі також відомо, як солодка. Його активно використовують в нетрадиційній медицині, гомеопатії, косметології. Крім того, лакрицю часто додають в рецепти страв, надаючи їм витончений аромат. Бере участь солодка і в природному процесі схуднення, коли хочеться прискорити бажаний результат.

Чим корисна лакриця

Не всім відомо, як виглядає солодка, однак про її корисні властивості добре чув практично кожен чоловік. В даному випадку йдеться про цукерки, лікувальному сиропі і навіть мармеладі з додаванням корисного інгредієнта з назвою лакриця. Це не тільки смачні солодощі, а й нешкідливі ліки. Користь лакриці неоціненна для органічного ресурсу, затребувана практично у всіх напрямках сучасної медицини і не тільки. Необхідно виділити такі унікальні властивості:

  • продуктивне придушення ознак інтоксикації організму;
  • ефективне відновлення організму лакрицею після хімічного отруєння;
  • продуктивне відділення мокротиння при захворюваннях бронхо-легеневої системи;
  • придушення ознак запалення, противірусний ефект;
  • зміцнення ослабленого імунітету, прискорення природного процесу одужання;
  • успішне лікування хвороб дерматологічного характеру;
  • м'яку сечогінну та проносну дію.

Де застосовують лакрицю

Фото солодки можна знайти на тематичних сайтах інтернету, однак на практиці частіше використовується корінь лакриці в подрібненому вигляді. По суті, це порошок з легким ароматом фенхелю. Лакрицею лікують, її додають у страви і активно використовують в складі натуральних косметичних масок. Солодка допомагає швидко і помітно схуднути. Так що застосування лакриці знайшло своє масштабне поширення, а акцентувати увагу потрібно на наступних напрямках:

  1. Порошок лакриці використовують як специфічна пряність у сучасній кулінарії.
  2. Солодковий корінь бере участь в комплексній терапії пневмонії та бронхіту.
  3. Добре зарекомендували себе льодяники від кашлю з лакрицею з відхаркувальним ефектом.
  4. Застосування відвару доречно при симптомах інтоксикації, як протиблювотний засіб.
  5. Сироп і льодяники лакриці продуктивно лікують гастрит, виразку шлунка.
  6. Корінь солодки зміцнює імунітет, ефективний після тривалого захворювання.
  7. Успішно знімає ознаки алергії.
  8. Лакриця допомагає лікувати хвороба Аддісона, прибирає симптоми ураження надниркових залоз.

Лакричні цукерки від кашлю

При обострившемся кашлевому рефлексі можна використовувати сироп і льодяники на основі лакриці. Наприклад, дорослим більше підійде тепле пиття, тоді як лікувати бронхіт у дитини можна цукерками зі специфічним смаком. Протипоказання лакриці практично повністю відсутні, однак перед початком інтенсивної терапії в будь-якому випадку потрібно проконсультуватися з лікарем. Активний компонент лакричні льодяників пригнічує кашльовий рефлекс, що сприяє відділенню в'язкого мокротиння, очищає порожнину ротоглотки від скопилася слизу, при цьому зміцнює імунітет.

Лакричні палички

Лакриця – це відмінний продукт для ласунів, який володіє лікувальним, профілактичним ефектом з мінімальним переліком протипоказань. Особливої уваги заслуговують лакричні палички, приємні на смак і ситні по консистенції. Діти їдять їх задоволення, а батьки не сумніваються, що в цей момент спостерігається зміцнення ослабленого імунітету і не тільки. Приготувати таку солодкість з солодки по інструкції не складе особливої складності, зате шкода такого лікування, профілактики мінімальний.

Консервативне лікування лакрицею вважається більше допоміжним, проте лікарі впевнені, що присутність такої складової в схемі інтенсивної терапії може забезпечити швидке зникнення тривожної симптоматики і повне одужання. Солодка при відсутності протипоказань не шкодить дитячому здоров'ю, навпаки, стрімко зміцнює імунітет.

Лакричні цукерки

Солодковий корінь зайняв міцну позицію в кулінарії. Цукерки з лакрицею здавна вважаються національною фінським ласощами, можуть поєднуватися з ягідними і фруктовими наповнювачами. Таке кондитерський виріб з кореня солодки щільне по консистенції, не застряє між зубами, має приємний смак з легкою кислинкою. У Фінляндії всі діти обожнюють цукерки з лакрицею, а в інших країнах цей натуральний продукт, скоріше, на любителя.

Лакричний мармелад

Ще одне ситне ласощі, визнане в усьому світі. Лакричний мармелад можна приготувати з коренів солодки. Якщо попередньо подрібнити лакрицю, а потім заварити її за рецептом, на виході виходить маса чорного кольору, щільної консистенції. Кондитеру залишається тільки розлити готову в'язку суміш по формочках, дочекатися її повного остигання. Деяких ласунів кілька бентежить колір готового з солодки продукту, однак смак лакричника все одно незабутній.

Цей натуральний компонент чудово поєднується з іншими харчовими інгредієнтами, наприклад з підсолоджувачами і ароматизаторами, однак при відтворенні рецепта важливо не забувати, що сама по собі відрізняється солодкуватий смак з ледь помітною кислинкою. Тим не менш, солодку можна сміливо змішувати з цукром, борошном, додавати в дріжджове тісто і будь-які кондитерські вироби. Використання лакриці робить страву незабутнім, причому мова йде не тільки про солодощі.

Дізнайтеся, які бувають формочки для морозива.

Екстракт солодки

Якщо попалося на очі слово лакриця – що це таке, знають не всі. Однак про лікувальні та косметичні властивості екстракту кореня солодки чули всі жінки, наприклад, з проблемою порідіння і бляклості волосся. Крім того, цей лікарський засіб знайшло своє застосування в педіатрії при лікуванні кашлю, застуди, симптомів ГРВІ. Серед показань до застосування кореня солодки можна виділити і інші патологічні стани організму:

  • бронхіальна астма;
  • харчове отруєння;
  • геморой;
  • порушена кислотність шлунка та патології органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • туберкульоз, бронхіт, пневмонія;
  • всі види дерматиту, екземи, алергічна реакція;
  • ГРЗ, грип.

Можна самостійно заварювати відвар або пити вже готовий сироп, який в аптеці має аналогічне активному компоненту торгова назва. Glycyrrhiza входить до складу багатьох Бадів, однак це може бути класичний відвар від кашлю для домашнього застосування. Будь-які ліки з участю цього цілющого кореня потрібно обговорити з лікарем, а не займатися поверхневим самолікуванням.

Лакриця у формі лікувального сиропу має свої протипоказання, може спровокувати небажані побічні явища. Наприклад, важливо з особливою обережністю ставитися до такого медичного препарату при грудному вигодовуванні, а при порушенні показника ПЕКЛО і набряклості ніг негайно скасувати пероральний прийом зазначеного сиропу. В останньому випадку мова йде про непереносимості активних компонентів ослабленим організмом.

Ціна лакриці

Корисну для здоров'я солодку можна знайти в кожній аптеці, причому представлено таке лікарська рослина відразу в декількох формах випуску. Це подрібнений у порошок корінь лакриці, лікувальний сироп або таблеткові Бади. Ціни різні, детально викладено нижче:

Назва

ціна, рублів

корінь солодки

50

Фіточай з кореня солодки

100

Екстракт кореня солодки

150

Відео: лакричні цукерки - що це

Мармеладні Цукерки з Лакриці і Полуниці. Простий, недорогий рецепт

Лакриця: фото

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!