Геморагічний інсульт головного мозку, лікування, симптоми. Прогноз геморагічного інсульту головного мозку

Згідно зі статистикою, щороку хвороба вражає близько 6 мільйонів людей зі всього світу. Небезпека геморагічного інсульту типу полягає в тому, що більшість людей, які перенесли його, залишаються інвалідами. Геморагічний інсульт, що це таке? Захворювання відносять до важких неврологічних патологій, які можуть спіткати будь-кого. Однак існує група ризику, до якої належать особи від 45 років, гіпертоніки і ті, хто має вроджені вади судин.

Що таке геморагічний інсульт головного мозку

В умовах високого артеріального тиску відбувається розрив судин, що провокує крововилив у мозок – цей процес називається інсультом геморагічного типу. Напад відбувається через нерівномірно истонченной стінки артерії (часто причиною тому служить атеросклероз). Під високим тиском кров заповнює порожнину черепної коробки, здавлюючи тканини мозку. В результаті утворюється гематома (кров'яна пухлина всередині мозку).

Симптоми

  1. Оніміння половини обличчя з характерним поколюванням.
  2. Складність сприйняття мови.
  3. Нестійкість при пересуванні, втрата рівноваги.

Причини

Найчастішою причиною розвитку захворювання служить гіпертонія. Також передумовами до інсульту можуть стати артеріальна гіпертензія або вади судин мозку, наприклад, аневризми. Недуга часто виникає на тлі поганий згортання крові при передозуванні спазмолітиками або наявності гемофілії. Іншими причинами обширного крововиливу в мозок можуть стати:

  • різкі скачки тиску;
  • артеріїти;
  • прийом неприпустимого кількості антикоагулянтів;
  • пошкодження головного мозку у наркоманів і алкоголіків.

Прогноз

Більше 75% хворих, що перенесли інсульт геморагічного типу, залишаються інвалідами. Причиною цього, як правило, є відсутність реабілітаційних заходів. Неможливо сказати, скільки живуть після геморагічного інсульту. Основною причиною смерті або коми хворого служить зростаючий набряк мозку і дислокація органу. Крім того, до летального результату іноді призводить рецидив інсульту. Важливо, коли небезпека для життя людини минула, вживати заходів для відновлення його організму.

Чим відрізняється ішемічний інсульт від геморагічного

Причиною ішемічного інсульту є мала кількість крові надходить до різних ділянок головного мозку. Це виникає внаслідок атеросклеротичних бляшок, що перекривають важливий посудину (наприклад, сонну артерію). Ішемія, крім того, розвивається через серцевої аритмії або поганий згортання крові. При інсульті геморагічного виду, навпаки, відбувається посилений приплив крові до мозку, внаслідок чого артерія розривається. Часта причина цього – гіпертонічний криз, тому вкрай важливо вчасно лікувати гіпертонію.

Обидва інсульту мають відмінності не тільки в розвитку, але й у перебігу недуги. Так, ішемія проявляється поступово, протягом 2-3 годин, в окремих випадках – протягом доби. Геморагічний напад трапляється миттєво, з характерною різкою головним болем і втратою свідомості. Крім відмінностей, є і схожість обох форм захворювання. Геморагічного та ішемічного нападу притаманні наступні симптоми:

  • оніміння правої або лівої частини тіла/особи;
  • порушення роботи вестибулярного апарату;
  • можлива очна біль або погіршення зору;
  • труднощі мовного сприйняття;
  • параліч.

Наслідки геморагічного інсульту мозку

Через деякий час після крововиливу у хворого виникає набряк мозку. Це стає початком розвитку некротичних і запальних процесів у тканинах органу. Уражені зони головного мозку перестають функціонувати, поряд з тією частиною тіла, якою вони управляли. Наслідки геморагічного нападу схожі з ішемічним захворюванням, але носять більш важкий характер.

Правого боку

Легше розпізнаються мовленнєві відхилення, які виникають як наслідок ураження лівої сторони тіла, тому розпізнати інсульт правій частині складніше. Виняток становлять лівші. Геморагічний напад, який вразив правий бік тіла, діагностується довше, оскільки його симптоми проявляються повільніше. Основними ознаками нападу є:

  • парализация лівої сторони тіла/особи;
  • відчуття відчуження тіла (хворий не сприймає частини тіла за власні);
  • хворий страждає частковою втратою пам'яті;
  • відбувається порушення сприйняття (людина не може оцінити відстань, неправильно одягає одяг, не здатний орієнтуватися в просторі);
  • проявляється пасивність психіки, виникає депресія.

Лівого боку

Інсульт лівого півкулі діагностують частіше, на його частку припадає близько 60% нападів. Оскільки ця частина мозку відповідає за логічне та мовленнєву функцію, вірною ознакою захворювання вважаються мовні проблеми. При лівосторонньому крововиливі часто у хворого віднімається права частина обличчя якого відбувається правосторонній параліч кінцівок. До інших наслідків нападу відносяться:

  • невиразна вимова слів, порушення функцій мовлення;
  • нерозуміння того, що говорять хворому;
  • нездатність читати/писати;
  • частий відсутній погляд.

Лікування геморагічного інсульту препаратами

Перша допомога при геморагічному інсульті безпосередньо впливає на складність і тривалість подальшої реабілітації хворого. Важливо розпізнати ознаки нападу якомога раніше і надати долікарську, а після медичної (медикаментозної) допомоги. Насамперед варто викликати швидку, максимально чітко пояснивши, що сталося з потерпілим. Оскільки інсульт геморагічного типу – це область неврології, хворому потрібна допомога лікаря-невролога, а пояснення ситуації допоможе диспетчеру правильно сформувати бригаду.

Невідкладна допомога при геморагічному інсульті виконується перед приїздом лікаря:

  1. Укладіть потерпілого на рівну поверхню.
  2. Підніміть голову хворого на 30 градусів по відношенню до тіла, підклавши подушку або згорнуту валиком одяг.
  3. Забезпечте його свіжим повітрям (якщо напад стався в приміщенні).
  4. При необхідності послабити краватку, ремінь, розстебніть ґудзики сорочки.
  5. Якщо у хворого почнеться блювота, поверніть його тіло набік, після дайте води.
  6. Виміряйте артеріального тиску за допомогою тонометра і запишіть результат.

Як правило, при крововиливі типу геморагічного вимагається швидке хірургічне втручання в клініці. Призначити його можуть за результатами КТ (комп'ютерної томографії). У деяких випадках потерпілий потребує оперативного медикаментозному лікуванні, за допомогою якого лікарі відновлюють кровопостачання хворого. Якщо крововилив було не великим, у пацієнта є шанс на повне відновлення. Для збільшення імовірності одужання необхідно провести консервативну терапію. Вона полягає в прийомі деяких груп препаратів:

  • Гіпотензивні: «Тимолол», «Ацебутолол», «Атенолол», «Бисопорол», «Соталол».
  • Спазмолітики: «Гимекромон», «Папаверин», «Отилония», «Но-шпа», «Галидор».
  • Антагоністи кальцію: «Нимотоп», «Лаципил», «Нікардипін», «Изоптин».
  • Засоби для врегулювання внутрішньочерепного тиску: «Реоглюман», «Лазикс», «Дексаметазонон».

Дізнайтеся прореабілітації після інсульту в домашніх умовах.

Відео: відновлення та реабілітація після інсульту

Інсульт. Реабілітація після інсульту. Комплексне лікування. Де? Як?

Тривалість реабілітації залежить від тяжкості перенесеного людиною захворювання. Відновлення після геморагічного інсульту вимагає від хворого і його близьких витримки, терпіння і наполегливості. Щоб привести в норму рухові функції, використовується лікувальний масаж, проводяться заняття на спеціальних тренажерах, виконується лікувальна фізкультура. Подивившись відео, ви дізнаєтеся, як домогтися якнайшвидшого одужання.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!