Дієта при ревматоїдному артриті - дозволені і заборонені продукти, рецепти приготування страв з фото

Правильне харчування є невід'ємною складовою лікування і профілактики всіх існуючих захворювань. Дієта при ревматоїдному артриті обов'язково входить в терапевтичний курс, який призначається лікарем для зняття запалення суглобів, усунення симптомів поліартриту і зміцнення імунітету пацієнта. Підібравши відповідний раціон, можна значно поліпшити самопочуття хворого при такому серйозну недугу.

Що таке ревматоїдний артрит

Аутоімунне порушення, при якому відбувається саморуйнування суглобів, називається ревматоїдний артрит. В результаті розвитку хвороби, сполучні тканини стають крихкими, запаленими і поступово припиняють виконувати свої функції. Запальний процес майже завжди протікає симетрично. На першій фазі захворювання уражаються з'єднання вказівного і середнього пальців кистей, колінні і плечові суглоби, щиколотки і лікті.

Фактори, що сприяють розвитку ревматоїдного артриту, до кінця не вивчені. Проте вчені встановили, що провокаторами недуги можуть стати вірусні та інфекційні захворювання, переохолодження, стреси, травми і генетична схильність. Пацієнти, які ігнорують рекомендації лікарів щодо лікування цієї небезпечної патології, піддають себе ризику опинитися в інвалідному кріслі, оскільки запалення поступово руйнує хрящову тканину навколо суглоба. Симптомами ревматоїдного артриту є:

  • біль у суглобах, відчувається переважно в нічний і ранковий час;
  • скутість рухів після пробудження;
  • порушення сну, підвищена температура тіла;
  • освіта вузликів в зонах розташування суглобів;
  • втома, втрата ваги, слабкість.

Дієта при ревматоїдному артриті суглобів

Захворювання носить хронічний характер, тому при впливі несприятливих факторів може наступити загострення. Правильно підібране харчування при ревматоїдному артриті допомагає організму перебудуватися на новий режим роботи, підтримуючи всі системи в нормальному стані. Ефективність дієти обумовлена тим, що людина отримує максимальну кількість корисних речовин, що сприяють відновленню його здоров'я. При цьому продукти, що підсилюють симптоматику, повністю виключаються з раціону.

Особливості дієти

Вчені помітили, що при вживанні в їжу продуктів, що провокують алергічні реакції, симптоми ревматизму різко посилюються. Щоб з'ясувати, які з них шкідливі для конкретного пацієнта, лікарі радять деякий час дотримуватися елімінаційної дієти. Після цього можна починати основний курс харчування. Відмітними особливостями дієтичного харчування при поліартриті тканин суглобів вважаються:

  • Включення в режим рослинної їжі (овочів і фруктів) для поповнення нестачі вітамінів, мінералів.
  • Виняток компонентів, які сприяють виведенню кальцію (чай, кава, щавель, ревінь, шоколад, шпинат).
  • Скорочення вживання солі або перехід на безсольову дієту.
  • Збагачення організму магнієм, калієм, які запобігають ремісію захворювання.
  • Обмеження споживання м'яса – замість нього краще їсти рибу, багату жирними кислотами Омега-3.
  • Використання щадною кулінарної обробки їжі шляхом відварювання, запікання і приготування інгредієнтів на пару.
  • Повна відмова від алкоголю, газованих напоїв, цукру, білого хліба, борошняних виробів, твердих жирів, насичених м'ясних бульйонів, копченостей, провокують набір ваги пацієнта.

Меню дієти

При даному захворюванні дієтологи рекомендують дотримуватися режиму харчування, відповідного столу №10. Дієта при ревматоїдному поліартриті практично не має протипоказань, однак перед її використанням необхідно проконсультуватися з лікарем. По можливості, перші два дні слід проводити голодування, вживаючи лише чисту воду або натуральні соки, потім дотримуватися сувору дієту, не відхиляючись від необхідного раціону. Зразкове меню на тиждень включає:

Дні

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полуденок

Вечеря

1

Вівсяна каша на воді, відварне м'ясо, квашена капуста

Мус з ягід

Овочевий суп, запечена жирна риба, відвар із шипшини

Печене яблуко, несолодкий чай

Запіканка з сиру, рис з овочами, компот

2

Паровий омлет, грінки

Житні хлібці, трав'яний відвар

Суп з овочами і зеленню, варене м'ясо

Фруктове желе

Відварну картоплю, будь-яка риба на пару, несолодкий сік

3

Вчорашній хліб із сиром, пластівці кукурудзяні

Печене яблуко, сік

Овочевий мікс, заправлений рослинним маслом, запечена картопля, шинка

Фрукти, ягоди

Плов з сухофруктами, парова риба

Чотири

2 зварених яйця, тости, чай з шипшиною

Йогурт або кефір

Овочева лазанья, пісна яловичина відварна

Терта морква, сік

Риба білих сортів, салат з помідорів, чай

5

Варена гречка, чай з молоком

Горіхи

Картопля, тушкований з морквою та цибулею, лосось на пару

Ряжанка, ягоди

Суп-пюре з гарбуза, запечена куряча грудка, кисіль

6

Висівковий хліб з маслом, сиром, какао

Фруктове асорті

Щі на пісної телятини, припущені кабачки, грінки

Кефір, хлібці

Запечена рибка, томати з зеленню та козячим сиром, компот

7

Ячна каша на воді, цільнозерновий хлібець, чай

Сир

Юшка з форелі, локшину, свіжі овочі

Мікс з яблук, груш

Кролятина, ікра з кабачків, скибочка хліба

Дієта в період загострення

Гостра стадія артриту супроводжується вираженими запальними явищами – збільшенням лімфовузлів, болем, гарячкою, спленомегалією. У цей період показана низькокалорійна дієта, що передбачає виключення легкозасвоюваних вуглеводів і зниження вживання білків до 70-80 г на добу. Жирну їжу і молочні продукти в раціоні також рекомендується обмежити, оскільки в них міститься арахідонова кислота, яка активізує процес запалення.

Полегшити стан хворого при загостренні ревматоїдного артриту суглобів допомагають розвантажувальні дні і голодування (1 разів в тиждень). Максимальний об'єм рідини на цій стадії захворювання становить 1 л. Слід дотримуватися дробового харчування з прийомом їжі невеликими порціями 5-6 разів за добу. Зразкове меню дієти при ремісії поліартриту виглядає так:

  • Сніданки: рис, гречка, вівсянка на воді, несвіжий житній хліб, омлети без жовтка, слабкий чай.
  • Обіди: нежирні сорти риби, м'яса у відвареному або запеченому вигляді, овочеві гарніри.
  • Вечері: салати з овочів, маложирні рибні страви.
  • Другі сніданки і полуденки: фрукти, ягоди, нежирний сир, кефір, несолодкі компоти, соки.
  • Виключити: мед, шоколад, будь печінка, баклажани, помідори, сіль, спиртні напої, жирне м'ясо, цитрусові.

Дієта з підвищеним вмістом білка

Люди, що мають проблеми з суглобами запального характеру, намагаються влаштовувати дні голодування або тримати вегетаріанську дієту, обмежуючи себе в тваринній їжі. Однак при прийомі кортикостероїдних гормонів білки є обов'язковим елементом раціону, оскільки вони здатні пригнічувати катаболічну дію препаратів. Крім того, білкову дієту призначають при ремісії хвороби.

Особливістю системи вважається оптимальна збалансованість за складом корисних речовин, що відповідає всім запитам слабкого організму. Приблизний щоденне меню включає:

  • Ранок: варене яйце, ячмінний кава з пастеризованим молоком.
  • Перекус: жменю горіхів, запечене яблуко.
  • Обід: парові яловичі котлети, зварений рис або гречана каша, напій із сухофруктів.
  • Перекус: сирні сирники, фрукти.
  • Вечір: тушкована індичка з цвітною капустою, чай.

Дієта при ювенільному ревматоїдному артриті

Запалення суглобів пальців, стоп, кистей і плечей у дітей називають ювенільним ревматоїдним артритом (ЮРА). Патологія невідомої етіології супроводжується гострим болем, припухлостями і почервонінням сполучних тканин. При розробці дитячого раціону фахівці враховували індивідуальні особливості зростаючого організму, вибираючи продукти з високим вмістом вітамінів, мінералів, цінних елементів. При складанні дієтичного розкладу для дитини можна спиратися на такий варіант:

  1. Снідати стравами з сиру або яєць.
  2. Обідати пісними супами, борщами, рисовим пудингом, лососем (багатий риб'ячим жиром), м'ясними запеканками.
  3. Вечеряти салатами з сирих і варених овочів, виробами з курятини, яловичини.
  4. Між трапезами: кисломолочні маложирні продукти, свіжі фрукти, ягоди, морси, компоти, соки.

Дієта Мак-Дугалла

Люди, які страждають на артрит, нерідко ведуть малорухливий спосіб життя, що призводить до накопичення зайвих кілограмів. Надлишкова маса тіла створює велике навантаження на уражені органи, посилюючи перебіг захворювання. Враховуючи все це, дієтолог Джон Мак Дугалл розробив схему живлення, спрямовану на нормалізацію ваги та зняття запалення з суглобів.

Основу дієти складають крохмальні продукти, що є її відмінною рисою. Доктор рекомендує вживати картоплю та бобові культури кілька разів в добу, доповнюючи страви сирими або вареними твердими овочами. Результат дотримання такого режиму – зниження ваги до 4-5 кг за тиждень, значне поліпшення самопочуття хворого. Так виглядає приблизний раціон 1 дня:

  • Ранок: вівсянка з фруктами.
  • Другий сніданок: горішки або насіння.
  • Обід: відварна картопля, мікс з капусти, моркви, листового салату.
  • Ланч: банани.
  • Вечеря: пюре з сочевиці, брокколі.

Скандінавська дієта

Харчування при артриті пальців рук, що базується на скандинавській дієті, вважається одним з найбільш ефективних в лікуванні недуги. Пояснюється це тривалістю курсу, досягає 3-4 місяців. Витримати суворий режим складно, а дотримання правил допомагає більшості пацієнтів істотно скоротити дози ліків, усунути симптоми поліартриту. Перед початком проведення дієтичної терапії необхідно порадитися з лікарем. Меню складається за таким принципом:

  1. Перші 10 днів потрібно харчуватися виключно малокалорийными інгредієнтами: овочевими бульйонами і соками, трав'яними настоями, картопляними, петрушечными відварами.
  2. Наступні 2-3 місяці раціон включає тільки страви з рису та сої, горіхи, овочі, ягоди.
  3. На завершальному етапі вводяться злаки, молочні продукти, сир.
  4. Харчуватися треба малими порціями по 5 разів за добу, пити достатню кількість води, при приготуванні їжі не використовувати сіль, фруктові соки – заборонені.

Дієта Донга

Американський доктор ввів в медичну практику новий рецепт харчування при артриті суглобів, випробуваний особисто на собі. Дієта Донга припускає відмова від м'ясних та молочних продуктів, фруктів (крім дині), кількох овочів, таких як помідори, солодкий перець, баклажани. Список заборонених елементів включає ще й шоколад, алкоголь, гострі приправи, консервовані страви. Виняток становить нежирне м'ясо птиці – його можна їсти раз в тиждень.

Тривалість курсу становить 10 тижнів, для досягнення максимального результату творець радить суворо дотримуватися меню, яке складається індивідуально і відповідає бажанням пацієнта. Головне правило – не їсти заборонені компоненти. Дана система суперечить принципам, закладеним дієтологами в базове харчування при суглобових захворюваннях, хоча за статистикою, вона допомогла близько 20% пацієнтів.

Що не можна їсти при ревматоїдному артриті

Перехід на особливий режим харчування допомагає людям з суглобовими хворобами активізувати роботу системи кровообігу, шлунково-кишкового тракту та інших органів. Однак стійкого ефекту при лікуванні захворювання можна досягнути, якщо постійно дотримуватися правильного харчування. Фахівці радять повністю прибрати з раціону такі інгредієнти:

  • кукурудзяна, пшенична, житня крупа;
  • цукор;
  • свинина;
  • м'ясні субпродукти;
  • кондитерські та борошняні вироби;
  • цитрусові;
  • цільне молоко;
  • смажені, копчені страви, соління;
  • алкоголь;
  • газовані напої.

Відео

Лікувальне харчування при ревматоїдному артриті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!