Меню лікувальної дієти при каменях у нирках

Камені в нирках – небезпечне захворювання, ускладнює життєдіяльність людини і створює загрозу порушення роботи сечовивідної системи. Медики з усього світу ретельно вивчають цю проблем, однак причини її виникнення і до цього дня залишаються невстановленими. Тим не менш, сучасним лікарям відомо безліч способів ефективного лікування цієї хвороби.

До того ж, для зниження ризику появи ускладнень рекомендується спеціальна дієта при каменях у нирках. Здоровий режим харчування і вживання рідини може помітно поліпшити стан справ і прискорити одужання.

Навіщо дотримуватися дієти при хворих нирках

Прогрес сечокам'яної хвороби завжди пов'язаний з порушеннями обмінних процесів. Організм накопичує деякі види солей або виробляє «неправильну» кислотно-лужну реакцію. Вчені встановили, що стан нирок безпосередньо залежить від складу крові. На підставі цього взаємозв'язку був зроблений висновок: змінюючи раціон харчування і режим вживання їжі, можна контролювати хворобу. Прислухаючись до рекомендацій фахівців, пацієнт може дуже швидко одужати.

Ігнорування необхідності нормалізації раціону неминуче призводить до тяжких наслідків. Систематичне порушення балансу речовин в нирках викликає підвищення концентрації солей, що сприяє збільшенню старих і утворення нових каменів. У самих запущених випадках розвиваються небезпечні супутні захворювання: калькульозний пієлонефрит, гідронефроз, гостра/хронічна ниркова недостатність, уросепсис і т. д.

Дієта при оксалатних каменях у нирках

Як правило, оксалатні камені розвиваються внаслідок дефіциту магнію і нестачі вітаміну B6. Крім того, дана різновид сечокам'яної хвороби часто виникає через порушення обмінних процесів. При виявленні оксалатів у сечі пацієнтам призначається інтенсивне стаціонарне лікування. Разом з тим, велику роль грає дотримання дієтичного харчування. Переліки дозволених і заборонених продуктів ви знайдете в наведеній нижче таблиці:

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Крупи: гречана, вівсяна, перлова, пшоняна

Оцет

Картопля

Солодощі

Лужна мінеральна вода

Мариновані/консервовані продукти

Яблука, груші, айва

Жирні сорти м'яса

М'ясо нежирних сортів

Гірчиця

Огірки

Ягоди винних сортів

Нежирне м'ясо

Помідори

Знежирена молочна продукція

Копчена/в'ялена їжа

Дієта при уратних каменях у нирках

Уратні камені розвиваються із-за перевищення норми концентрації сечової кислоти і солей. Дієта при захворюванні нирок, викликаному цим фактором, спрямована на зменшення надходження в організм кількості пуринових підстав, що є джерелом утворення шкідливих компонентів. Правильний раціон харчування в комплексі з медикаментозним лікуванням, допоможе уникнути подальшого погіршення стану сечовивідних шляхів і зруйнувати уратні камені. Ознайомившись із таблицею, наведеною нижче, ви дізнаєтеся, що можна а що не можна вживати при загостренні цього захворювання.

Дозволені продукти

Заборонені продукти

М'ясо/птиця нежирних сортів

М'ясні/грибні бульйони

Риба, приготовлена на пару

Копчене/консервоване м'ясо

Варені/тушковані овочі

Солона риба

Фрукти

Жирне м'ясо (баранина, свинина)

Нежирні молочні продукти

Солоний сир

Крупи

Субпродукти (печінка, нирки, мізки)

Макаронні вироби (помірно)

Какао, чай, шоколад

Меню дієти при захворюванні нирок

Раціон здорового харчування при сечокам'яній хворобі передбачає суттєві обмеження, проте ви зможете радувати себе різноманітними стравами, приготованими з дозволених продуктів. Утримуючись від шкідливої їжі, ви зможете уникнути ускладнень, які бувають вельми обтяжливими. Нижче приведена зразкова дієта при хворобі нирок, яка допоможе покращити стан здоров'я і вивести камені з нирок.

 

Основне блюдо

Додаткове блюдо

Десерт

Напій

Сніданок

Картопляне пюре

Овочеве рагу

Гречана каша

Бутерброди з маслом

Тости

Омлет

Галетне печиво

Ванільні вафлі

Овочевий сік

Компот

Обід

Борщ

Суп з фрикадельками

Молочна каша

Відбивні

Легкий овочевий салат

Бутерброди з плавленим сиром

Оладки

Фруктове асорті

Дієтичний йогурт

Сік

Морс

Вечеря

Плов з нежирним м'ясом

Вівсяна каша

Капуста тушкована з м'ясом

Котлети

Овочевий салат

Картопляні деруни

-

Кефір

Кисіль

Відео: Як запобігти сечокам'яну хворобу

Сечокам'яна хвороба. Як не зібрати камені в організмі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!