Ознаки ліктьового епіконділіта - симптоми, діагностика, лікування в домашніх умовах і підбір ортеза

Опорно-руховий апарат – складна за своєю будовою система, яка відповідає за точність і чіткість рухів. Коли щось у її роботі йде не так, при найменшому повороті тулуба або згині руки людина відчуває гостру біль. Особливо часто таке трапляється з професійними спортсменами: тенісистами, хокеїстами, волейболістами. У всьому винен запальний процес або механічні ушкодження сухожиль, яким лікарі дали медичне назва – епікондиліт ліктьового суглоба. Яка симптоматика хвороби і як її лікувати?

Що таке епікондиліт ліктьового суглоба

Ліктьовий суглоб – це анатомічно складне з'єднання, яке відповідає за одночасну і злагоджену роботу плечової, променевої і ліктьової кістки, забезпечуючи їх повноцінне згинання-розгинання. При регулярних і одноманітних фізичних навантаженнях, після травм, перевантаження м'язів або інфекційних хвороб на поверхні кісток утворюються мікротріщини, змінюється структура м'якої тканини, відбувається деформація сухожиль, запалення нервів. Ці явища провокують хворобу ліктьового суглоба епікондиліт.

Причини

Вважається, що в групі ризику знаходяться люди, чия професійна діяльність тісно пов'язана з повтором одноманітних рухів рук:

  • будівельники;
  • працівники сільськогосподарської галузі;
  • хірурги, гінекологи, масажисти;
  • музиканти;
  • спортсмени;
  • друкарки, комп'ютерники;
  • працівники сфери обслуговування – кухарі, офіціанти, прибиральниці.

У деяких випадках патологія може з'являтися зовсім не з-за надмірних навантажень, пов'язаних з професією. Лікарі стверджують, що розвитку хвороби може сприяти дисфункції місцевого кровообігу або вроджена слабкість суглобів. Крім того, запалення сухожилля ліктьового суглоба може бути тісно пов'язане з такими захворюваннями, як:

  • шийний остеопороз;
  • плечолопатковий періартрит;
  • дисплазія сполучної тканини;
  • остеохондроз хребта;
  • гострий артроз;
  • атрофія м'яких тканин.

Симптоми

Відрізнити епікондиліт від інших захворювань опорно-рухового апарату допомагає наявність таких симптомів і ознак:

  • поява болю при розвороті плевого всередину суглоба;
  • виникнення дискомфорту при найменших рухах руки незалежно від навантаження;
  • наявність точкової болю, визначити місце розташування якої можна при пальпації;
  • зниження тонусу та еластичності м'язів, що не дає хворому щільно утримувати в кисті будь-навіть не важкий предмет;
  • напади посилюються при рукостисканні, згинанні ліктя.

Види

Залежно від характеру прояву симптомів, місця локалізації болю і частоти її виникнення дане захворювання прийнято розділяти на кілька видів: латеральний, медіальний, травматичний або посттравматичний, хронічний епікондиліт. Як правило, в гострій формі больовий синдром виникає різко, потім відчуття стають постійними, при цьому з'являється слабкість і підвищена стомлюваність м'язів. Однак у кожного виду патології є свої відмітні особливості.

Латеральний епікондиліт ліктьового суглоба

Цей вид захворювання медики часто називають зовнішнім типом або «ліктем тенісиста», із-за того що дана проблема часто виникає у людей, що захоплюються рухливими видами спорту. Інтенсивність больового симптому при латеральному епікондиліт суглоба наростає при обертанні пензлем назовні, підйомі предметів або розвороті передпліччя з крайньої точки пронації.

Внутрішній

На відміну від латерального запалення суглоба, медіальне частіше турбує навіть при незначних фізичних навантаженнях на руку і, як правило, зустрічається переважно у жінок. Причиною його появи служать ті ж однотипні рухи рук. При медіальному епікондиліт біль з'являється у внутрішній частині ліктьового суглоба, а посилюється після згинання руки. Іноді неприємні відчуття проявляються не тільки в лікті, але і можуть йти вниз, торкаючись зап'ястя, великі і вказівні пальці.

Травматичний

Цей вид виникає у людей у віці від 40 років, коли здатність тканини до самостійної регенерації знижується, порушуються процеси вироблення колагену і еластину, а пошкоджені структури замінюються сполучною тканиною. Травматичний епікондиліт суглоба розвивається на тлі деформуючого артрозу, шийного остеохондрозу та інших вікових захворювань опорно-рухового апарату.

Посттравматичний

Епікондиліт цього виду з'являється з-за раніше отриманих травм, вивихів або розтягнень зв'язок ліктьового суглоба. Вкрай рідко, від посттравматичних болю у руці страждають люди, що перенесли хірургічне втручання. Як правило, причиною цього стає нехтування загальними рекомендаціями лікарів після лікарської терапії або при реабілітації хворого.

Хронічний

Якщо симптоми були проігноровані хворим або діагноз був поставлений не своєчасно, захворювання часто перетікає в хронічну форму. Тоді болю присутні постійно, можуть турбувати людину навіть під час сну. Коли патологія досягає тієї стадії, при якій періоди ремісії швидко змінюються рецидивами, неприємні відчуття набувають ниючий характер, м'язи слабшають аж до того, що пацієнт не може утримати в руці навіть ручку.

Діагностика

Як правило, діагноз епікондиліт суглоба ставиться вже після візуального огляду пацієнта та збору клінічних симптомів. Однак у деяких випадках лікар може призначити проведення додаткових тестів, найпростішими з яких вважаються підйом стільця або кухля з водою. Іноді, щоб подивитися на структуру тканин або будова кісток зсередини необхідно провести МРТ або УЗД. Такі методики дослідження не тільки допомагають виключити наявність захворювань з подібною симптоматикою, але і визначитися з подальшою технікою лікування.

Лікування епіконділіта ліктьового суглоба

Щоб позбавити пацієнта від болю в лікті, полегшити симптоми і провести якісне лікування, лікар накладе на постраждалу руку м'який бандаж у формі вісімки. У важких випадках може знадобитися гіпсова фіксація кінцівки терміном до 1 місяця. Які основні методи терапії використовуються: консервативне лікування препаратами місцевого принципу дії, курси фізіотерапевтичного впливу і оперативне втручання. На початкових стадіях розвитку хвороби можливе лікування епіконділіта ліктьового суглоба в домашніх умовах.

Консервативне

Щоб лікування пройшло успішно на період терапії лікар порадять тримати постраждалу кінцівку в стані спокою і повністю відмовитися від будь-яких фізичних навантажень. Суть консервативного методу лікування буде полягати в прийомі препаратів наступних груп:

  • Антибіотиків пеніцилінів, макролідів, цефалоспоринів – для зняття запалення і купірування больового синдрому. Препарати виписуються у вигляді таблеток на ранніх стадіях лікування, а також уколами при тяжких формах перебігу хвороби.
  • Глюкокортикостероїдних коштів за типом Дипроспана, Гідрокортизону, Бетаметазону або Преднізолону. Призначаються в якості одноразової внутрішньом'язової ін'єкції для зняття болю, але при відсутності ефекту укол можуть повторити через декілька днів.
  • Місцевих знеболювальних: Ультракаїну, Лідокаїну, Димексиду.
  • Вітамінів групи А, Е, С, В і Д. Добре якщо до складу будуть входити додаткові компоненти типу: селену, магнію, кальцію, цинку і міді. Стоять вітаміни для суглобів недорого – близько 150-300 рублів.

Хірургічне втручання

Якщо консервативні методи лікування не допомогли, а патологія стала поширюватися далі, лікар може порекомендувати висічення сухожиль в місцях їх прикріплення до кістки. Така операція називається процедурою Гохмана і проводиться з використанням провідникової анестезії або загального наркозу. Реабілітаційний період після хірургічного втручання становить 10-14 днів, після яких всі ознаки порушення роботи суглоба проходять.

Фізіопроцедури

Ортез на ліктьовий суглоб при епікондиліт надягають в періоди загострення або на ніч. Така підтримка руці необхідна під час медикаментозної терапії, при проходженні фізіотерапевтичних процедур. У гострому періоді епіконділіта проводять:

  • высокоинтенсивную магнітотерапію по 6-10 сеансів;
  • лікування ультразвуком проводять короткими курсами;
  • фонофорез з лікарськими препаратами, які глибоко проникають у тканини – по 3-4 процедури.

Після того, як купований больовий синдром, хворому призначають другий комплекс процедур, серед яких:

  • ударно-хвильова терапія суглобів;
  • електрофорез з використанням новокаїну, йодистого кальцію або інших препаратів;
  • аплікації на ліктьові суглоби з парафіном, нафталана, озокериту;
  • кріотерапія епіконділіта сухим повітрям;
  • іммобілізація суглоба і новокаїнова блокада;
  • грязелікування або голковколювання.

ЛФК

Під час ремісії запалення ліктьового суглоба купірується лікувальною фізкультурою. Прості вправи допомагають відновити еластичність зв'язок, покращують кровообіг, стимулюють активну вироблення синовіальної рідини і зміцнюють м'язи. Базові вправи діляться на два види: для розтягування і ті, що спрямовані на зміцнення м'язів.

Існує кілька видів пасивних вправ на розтяжку суглобів, але всі вони виконуються за допомогою здорової руки:

  1. Обхопіть непострадавшей рукою кисть і почніть повільно згинати її під різними кутами. Дійшовши до крайньої точки під кутом 90 градусів, затримайтеся на 10-15 секунд. Протягом усього ходу роботи ви повинні відчувати легке напруження в м'язах ліктя.
  2. Стоячи покладіть руки на стіл тильною стороною долоні вгору. Зробіть легкий нахил вперед так, щоб кут між плечима і долонями став прямим.
  3. Переверніть руки зовнішньою стороною вгору, пальці направте в сторону тулуба і злегка зігніть лікті. Як і в попередній вправі, трохи отклонитесь від столу, щоб створити прямий кут між кистями рук і передпліччям.

Як тільки виконання вправ здасться вам занадто легким, зникнуть неприємні відчуття в суглобі і симптоми, можна переходити до другої частини завдань:

  1. Послідовно згинайте-розгинайте передпліччя так, щоб саме плече завжди залишалося нерухомим.
  2. Зігніть руку в лікті. Почніть плавно і з різною інтенсивністю стискати-розтискати кулак.
  3. З'єднайте обидві кисті рук в замок перед собою. Почніть провертати зап'ястя в різні сторони.

В домашніх умовах

Як допоміжний засіб на початковій стадії розвитку епіконділіта добре зарекомендували себе такі засоби народної медицини:

  • Знеболююча мазь. Щоб її приготувати, візьміть в рівних пропорціях мед, рослинна олія, сушений живокіст. Перемішайте і втирайте на ніч в хвору руку на протязі 7 днів.
  • Зігріваючий компрес на ліктьовий суглоб. Змішайте 200 грам косметичної блакитної глини з водою. Нанесіть суміш на уражену область і обернути марлею, зверху накрийте вовняною тканиною. Витримати компрес при епікондиліт потрібно не менше години.
  • Спиртовий протизапальний компрес для суглобів. Для його приготування змішайте сухі листя кінського щавлю з медичним спиртом або горілкою. Ємність укутайте фольгою і настоюйте розчин в темному місці близько тижня.

Прогноз

Запалення зв'язок ліктьового суглоба добре піддається лікуванню, при цьому ускладнення від хвороби з'являються вкрай рідко. При тривалій відсутності терапії може розвинутися бурсит ліктя, запалення перейде на сусідні тканини, атрофуються зв'язки. Результат лікування ускладнень непередбачуваний і залежить від особливостей організму та обраної тактики. Запущені форми епіконділіта лікуються тільки шляхом хірургічного втручання.

Профілактика захворювання

Якщо ви знаходитесь в групі ризику, виконуєте роботи, що провокують розвиток епіконділіта суглоба, то саме час потурбуватися про заходи профілактики. При дотриманні наступних рекомендацій лікарів перебіг хвороби можна купірувати або повністю запобігти її появу:

  • При заняттях спортом завжди дотримуйтесь правильну техніку, чітко дотримуйтеся рекомендацій тренера.
  • Намагайтеся уникати однотипних повторюваних рухів в роботі, робіть перерви.
  • Перед будь-якою фізичною активністю обов'язково проводите розігріваючу зв'язки розминку, робіть масаж.

Відео

БІЛЬ В ЛІКТІ. ЕПІКОНДИЛІТ ЛІКТЬОВОГО СУГЛОБА. (Лікоть тенісиста, лікування)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!