Хвороба неврит лицьового нерва

Асиметрія обличчя спотворить навіть красиву зовнішність. Як правило, таке явище свідчить про те, що у людини – неврит лицьового нерва. У давні часи вважалося, що ця недуга – результат пристріту або прокляття, так і зараз у більшості випадків конкретну причину хвороби встановити неможливо. Не завжди вдається повністю вилікувати. Навіть актор Дмитро Нагієв не до кінця позбавився від наслідків недуги. Проте, як переконані його шанувальники, крива зворушлива посмішка не псує актора, фото якого постійно прикрашають різні журнали.

Що таке неврит і запалення лицьового нерва

Невритом називають запальне ураження периферичних нервів. З латині діагноз перекладається як «нервус» – нерв, суфікс «іт» означає запалення (артрит, гастрит). Особовий – сьомий з дванадцяти черепно-мозкових нервів, що іннервують мімічні м'язи, а також відповідає за рухи очей, губ. Запалення VII черепного нерва призводить до порушення або повної втрати його функцій.

Симптоми парезу

Симптоматика невриту лицьового нерва з'являється раптово або розвивається дві доби. Нерідко першими починають бити тривогу члени сім'ї, які звертають увагу на викривлення носогубної складки або нерозбірливу мову родича. Частіше це відбувається вранці. Парез лицьового нерва проявляється типовою клінікою: асиметрією обличчя, опущенням кута рота, сльозотечею або, навпаки, сухість в оці. При невриті скаржаться на оніміння одного боку особи, зміна смакових відчуттів, головний біль, підвищену чутливість до гучних звуків.

Причини паралічу Белла

Згідно МКБ (Міжнародної класифікації хвороб), найпоширенішою формою ураження лицьового нерва є параліч Белла – 70% хворим ставлять цей діагноз. 20% припадає на отогенні неврити, 6% – травматичні. Неврит зустрічається у 20-30 чоловік з 100 тисяч, у новонароджених – у 2 випадках на 1 тис. пологів і пов'язана з родовою травмою (неврит не може бути вродженим).

Чим точно викликаний периферичний параліч лицьового нерва, вам не скажуть – причини виникнення хвороби не вивчені до кінця. Патогенез пов'язують зі здавленням лицьового нерва, погіршенням кровообігу, імунними порушеннями. Дуже поширена теорія про вірусної етіології невриту. Він може статися як у дитини, так і дорослого, частіше – у літніх діабетиків, під час вагітності, після ГРВІ або переохолодження. Провокуючі фактори невриту – атеросклероз, гіпертонія, інсульт, отит, «свинка», пухлини, алкоголізм.

Діагностика

Як і при будь-якому іншому захворюванні, діагностику невриту лицьового нерва починають зі збору анамнезу і огляду. Захворювання характеризується однією ознакою (або усіма відразу):

  • біль у вухах, частіше з'являється з-за різких звуків;
  • зниження слуху;
  • дзвін у вухах;
  • мімічна мускулатура виходить з-під контролю, у людини не виходить зморщити лоба або помигати;
  • на ураженій ділянці розгладжуються зморшки;
  • хворий відчуває, що обличчя стало «дерев'яним» і «скрученим»;
  • з'являється сльозотеча або сухість в очах, що призводить до язвочкам на рогівці;
  • при спробі опустити віко очне яблуко «тікає» вгору – симптом Белла;
  • кут рота опускається, при оскалі зубів з'являється асиметрія;
  • у пацієнта не виходить посміхатися і зв'язно говорити;
  • рот напіввідкритий, із нього постійно тече слина.

Іноді цих даних для розпізнавання хвороби недостатньо: наприклад, інсульт, неврит і невралгія лицьового нерва можуть проявлятися схожою симптоматикою, а їх лікування відрізняється. Так що для виставлення правильного діагнозу призначають МТР. Крім магнітно-резонансної томографії, потрібно електроміографія, що дозволяє спостерігати відновлення провідності по нервовому волокну.

Лікування

Параліч Белла є ідіопатичним, тобто має невідому причину. Як правило, при невриті призначається симптоматичне лікування. Висока вірогідність одужання, коли в м'язах залишився певний обсяг рухів: у 60-80% пацієнтів функції нерва повністю відновлюються. Приблизно в 15% випадків залишаються посмикування століття або губи, легка асиметрія при посмішці. Лише 5-10% хворим невритом медицина не може допомогти, і у людини до кінця життя залишається слабкість мімічної мускулатури, нервовий тик, опущений кут рота. Готуйтеся до тривалої лікарняним!

Медикаментозне

Якщо вдається виявити причину невриту, лікування починають з терапії основного захворювання. При застуді призначають препарати для зміцнення судин, протизапальні. При первинній бактеріальної інфекції – антибіотики. З вірусами борються «Гамма-глобулін», «Інтерферон», «Ацикловір». Ефективність противірусних засобів при лікуванні паралічу Белла – спірна. Призначають кортикостероїди («Преднізолон», «Дексаметазон»), які зменшують набряки і болі. Обов'язково – полівітаміни, ліки для поліпшення мікроциркуляції.

Народне

Для боротьби з невритом гарні народні засоби:

  1. Потримайте в роті (не ковтайте) теплу настоянку валеріани. Робити це треба кожні три години протягом тижня.
  2. Муміє по 0,15-0,2 г 3 рази на день всередину, за 1-2 тижні. Для профілактики рецидивів проводять не менше трьох курсів з інтервалом у 10 днів.
  3. Нормалізувати стан нервової системи допоможуть збори глоду, собачої кропиви, півонії і календули. Змішайте куплені в аптеці настоянки (по 3 ст. ложки кожній), додайте 2 ст. ложки корвалолу і 3 ст. ложки меду. Вживайте цілюще розчин по 1 ч. ложці на ніч, зберігайте в холодильнику. Курс лікування – три місяці.
  4. Прогрівання – прожарте харчову сіль на сковороді, засуньте її в шматок тканини і прикласти до ураженої ділянки.

Масажем

«Випрямить» криве особа при невриті масаж. Проводити процедуру дозволяється лише через тиждень після початку хвороби. Цей вплив може зробити патологічні процеси незворотними, так що краще не ризикуйте і довірте цю справу досвідченого медпрацівнику! При невриті дозволяється легкий самомасаж (руху поверхневі, не чіпайте лімфовузли):

  • починайте руху з шиї і потилиці, що забезпечить лімфодренаж;
  • змочіть руки обліпиховою олією і ударами пройдіться по обличчю;
  • засуньте великий палець однієї руки за щоку, обережно розтягуючи м'язи, пальцем іншої руки масажуйте цю частину обличчя зовні;
  • на закінчення промассируйте потилицю і шию.

З допомогою ЛФК

Лікувальна гімнастика при невриті особи проводиться два рази на день по 15 хвилин з першого дня хвороби. Кожну вправу по 10 разів:

  • періодично напружуйте і розслабляйте окремі м'язи особи;
  • пограйте в «мордочки»: нахмурьтесь, посміхніться, «обидьтесь»;
  • закривайте і відкривайте очі, пощурьтесь;
  • посвистите;
  • складіть губи трубочкою, висуньте спочатку прямий мову, потім зробіть його «човником»;
  • ретельно працюючи губами, вимовте букви У, І, О;
  • закрийте нижньою губою верхні зуби і вимовте звуки У, П, Ф;
  • добре допомагають поєднання цих букв: УФ, ОЙ, ФІ і т. д.;
  • підніміть верхню губу, оголивши верхні зуби, потім повторіть вправу з нижньою губою.

Голкотерапією

Акупунктура добре себе зарекомендувала при лікуванні невритів. При стійкому парезі призначають голковколювання: в біологічно активних точках, розташованих на здоровій половині обличчя, голки залишають на 15 хвилин, на ураженій ділянці – на годину. Курс – 10 процедур. Відмінно допомагає при невриті інфрачервоний лазер, ДЕНАС. Іноді для реабілітації застосовують биоуправление, але практика показала, що цим методом лікуватися неефективно.

Відео: як лікувати неврит в домашніх умовах

Гострий неврит лицевого нерва. Лікування невриту (поради лікаря на YouTube).

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!