Як поліпшити пам'ять

Люди заводять щодня мільйони блокнотів, щоб не забути про покупки, речі в хімчистці, важливих номерах і книгах. В результаті самі ж забувають, де поклали блокноти, замість того, щоб дізнатися, як поліпшити пам'ять. Завдяки нескладним методик і тестів людина в змозі значно підвищити рівень пам'яті та уваги. Щоб впізнавати людей, які з вами ненароком вітаються, без праці запам'ятовувати імена героїв улюблених книжок, пропонуємо вам цікавий, корисний матеріал про те, як швидко покращити роботу пам'яті.

Способи розвинути пам'ять у домашніх умовах

Є кілька перевірених, зручних методик і важливих областей для розвитку. Це:

  1. Хороша фантазія. Асоціюйте числа з предметами, рослинами, тваринами.
  2. Повторюйте, але не зубрите як на іспит! Між цими процесами є тонка грань, яку важливо не переступити. Вдумуйтеся в те, що повторюєте, інакше зазубривши, ви запам'ятаєте потрібне на невеликий період. Спрацює короткочасний процес.
  3. Правильна концентрація. Концентруйтеся на самому запам'ятовуванні. Осмислюйте, приділіть увагу процесу, проводите аналогію з фактами зі свого життєвого досвіду.
  4. Рух – життя! Хороший кровообіг організму активізує мозкову діяльність, психічні процеси. Ходіть пішки, займайтеся танцями, спортом.
  5. Їжте правильно. Дотримання правил корисного харчування, хорошого денного раціону сприятливо впливає на те, як розвинути пам'ять. Вживайте овочі, злаки, яйця, рибу, морепродукти, щоб полегшити процеси запам'ятовування і концентрацію уваги.

Лікарські препарати для поліпшення пам'яті і роботи мозку

Препарати, що поліпшують пам'ять, увагу, мозкову діяльність:

  1. Мілдронат.
  2. Аміналон. Дія таблеток спрямоване на поліпшення розумової діяльності. Після прийому курсу кошти поліпшується пам'ять, стимулюється розумова діяльність і психостимуляция, оптимізуються всі процеси головного мозку. Ліки поповнило список препаратів, які допомагають дітям відновити мова, припинити гальмування розумового розвитку.
  3. Вітрум меморі. Вітаміни у формі таблеток, що поліпшують пам'ять, розумові здібності, виправляють порушення мовлення. Вітрум являє вітаміни, ліки для поліпшення пам'яті, які діють ще для розвитку зору. Вітамінний комплекс сприяє надходженню до головного мозку глюкози і кисню. Склад крові нормалізується завдяки медикаменту, обмінні процеси і концентрація уваги підвищується.
  4. Интелан. Препарати для пам'яті і уваги випускають у вигляді сиропу та капсул. Володіє властивостями стимуляції довготривалої мозкової активності. Показання до прийому препарату є: погіршена пам'ять, падіння концентрації уваги, шуми у вухах, постійна втома організму, стресовий фон, депресія, нервові розлади, напруга, часті запаморочення.

Ознайомтеся з іншими препаратами для поліпшення пам'яті і роботи мозку.

Народні засоби

Свої способи для того, щоб підвищити пам'ять, практикує і народна медицина. Рецепти народних засобів:

  1. У півлітрову банку клеверных головок вливають 0,5 л горілки. Банку закривають, ставлять в темне місце настоюватися. Протягом двох тижнів банку щодня потрібно збовтувати. Через цей час рідина переливають в пляшку з темним склом, закупорюють. Настій трави приймають 3 тижні після обіду або перед сном по столовій ложці. Після курсу треба робити тритижневу перерву, а потім – повторний прийом настоянки. Засіб поліпшить пам'ять, нормалізує внутрішньочерепний тиск.
  2. Зміцніть пам'ять з допомогою настою з м'яти з шавлією. Сухі подрібнені листя змішують по одній столовій ложці в термосі. До листя додається окріп (2 склянки), залишається на ніч. Вранці суміш проціджують, вживають за півгодини до їжі раз на добу. На один прийом ліків розраховують дозу в 50 мл Завдяки настоянці нервова система приходить в тонус, а пам'ять, увагу поліпшуються.

Продукти для поліпшення пам'яті

Зверніть увагу на свій денний раціон харчування, він включає продукти-помічники для живлення мозку і пам'яті? До них відносять:

  1. Риба і горіхи, багаті вітамінами – вони поділяють між собою перше місце серед таких продуктів.
  2. За ними йдуть ягоди: журавлина і чорниця, які зберігають величезну кількість антиоксидантів, що впливають на гостроту пам'яті, зоровий аналізатор і увагу.
  3. Шавлія завдяки олійною структурі покращує пам'ять, тому його потрібно періодично додавати в чай.
  4. Морква уповільнює перехід до старості, так що хоч у три роки, хоч після 50 років пити вітамінний морквяний сік не тільки смачно, але і корисно.
  5. Гіркий шоколад дуже корисний для роботи мозку, підвищення уваги і для відновлення робочих сил вистачить зовсім невеликого шматочка.

Вітаміни

  1. Вітамін Е – забезпечить серйозні профілактичні заходи проти погіршення уваги. Міститься в горіхах, насінні, яйцях, буром рисі, салаті, петрушці, кропі, вівсянці, печінки.
  2. Вітамін В1 – відповідає за пізнавальні процеси і якісне запам'ятовування. Заповнити недостачу речовини вийде за допомогою м'яса, вівсянки, гречаної крупи, гороху і горіхів.
  3. Вітамін В2 – поповнює організм необхідною для роботи енергією. Капуста, помідори, горох, мигдаль, пивні дріжджі містять у найбільшій кількості важливий елемент.
  4. Вітамін В3 – енергія в нервових клітинах контролюється цим вітаміном. Куряче м'ясо, жовток, гречана крупа, риба поповнять запаси вітаміну В3.
  5. Вітамін В5 – багато смачних продуктів вщерть заповнені цим стимулятором пам'яті. Ікра, печінка, яйця, капуста, молоко, сир зберігають в собі багато корисної речовини.
  6. Вітамін В6 підвищує інтелектуальні здібності і пам'ять. Їм багаті картопля, горіхи, банани, капуста.
  7. Вітамін В9 – від нього залежать рівень запам'ятовування і швидкості мислення. Центральна нервова система діє під впливом фолієвої кислоти. Щоб підвищити рівень вітаміну в організмі, слід їсти молочні продукти, абрикоси, гарбуз, сир, м'ясо.
  8. Вітамін В12 – регулятор активності організму у всі періоди доби. Знайти його вийде в рибі, пташиному м'ясі, яловичині.
  9. Вітамін С – отримати потужний антиоксидант ви зможете не тільки в аптеці, але ще їсти цитрусові, томати, полуницю, абрикоси, шпинат.
  10. Вітаміни К, D, Р незамінні для повноцінної роботи мозку, гарної пам'яті і розвиненої уваги. Вони присутні в горіхах, брокколі, кабачки, капусті, зеленому чаї.

Вправи для тренування пам'яті та уваги

Пам'ять потребує постійної тренуванні за допомогою нескладних вправ і розвиваючих процесів. Як розвинути фотографічну пам'ять, легко оперувати великою кількістю інформації? Існують такі вправи:

  1. Вчіть вірші чи прозу – це найкраще харчування для мозку і пам'яті. Вчіть не бездумно, міркуйте над змістом твору.
  2. Пов'язуйте предмети, які потрібно запам'ятати, з тими, які вам вже добре знайомі. Прикладом таких асоціацій є відома фраза: «Кожен Мисливець Бажає Знати Де Сидить Фазан».
  3. Сфокусуйте увагу на предметі, який потрібно запам'ятати. Через п'ять секунд закрийте очі, уявіть собі образ предмета, його обриси, форму, колір. Розвивайте свою увагу, запам'ятовуючи найдрібніші деталі.

У дорослих

Як максимально поліпшити пам'ять, підтягнути увагу, коли вік вже наближається до літньої? Прості вправи допоможуть упоратися із забудькуватістю, підвищать концентрацію уваги, активізує мозкову діяльність. Гімнастика для розвитку пам'яті стане відмінним способом удосконалити свої навички, уміння в 20, 30 і 40 років. Навчіться мислити абстрактно і добре запам'ятовувати завдяки видеоуроку!

Гімнастика для розвитку пам'яті

У дітей

Ваш малюк забуває потрібну інформацію через хвилину, а про хороше уваги неможливо сказати нічого хорошого? Як розвинути пам'ять у дитини, зможе відповісти фахівець. У відео представлені спеціальні ігри для розвитку неординарного мислення. Вони сприяють і добрій пам'яті, концентрації уваги у дитини. Досвідчений психолог познайомить вас з заняттями, які рекомендуються для молодших школярів. Як поліпшити дитині пам'ять завдяки мнемоническим ігор? Підготуємо дитини разом з професіоналами!

Розвиваємо пам'ять і увагу. Практичні заняття з психологом.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!