Найбільш ефективні народні засоби від алкоголізму: рецепти для лікування

Зловживання алкоголем – одна з найважливіших проблем на території країн СНД. Кількість людей, які страждають від залежності від вживання спиртовмісних напоїв, за статистикою становить понад 5 млн осіб, або близько 4% від усього населення. Наслідки безконтрольного вживання спиртовмісних напоїв стали одним з основних факторів настання передчасної смерті від хронічних захворювань.

Що таке алкоголізм

Хронічний алкоголізм – це захворювання, що характеризується наростаючим (прогредієнтним) перебігом, надмірним безконтрольним вживанням напоїв, що містять етанол. Внаслідок стану постійного сп'яніння, людина втрачає працездатність, моральний вигляд, нерідко з них відмовляються спілкуватися близькі люди. Алкоголік залежимо від етанолу на фізіологічному, психологічних рівнях. У міру розвитку хвороби виникають незворотні порушення психіки і фізичного здоров'я.

Стан сп'яніння сприяє великій кількості тяжких злочинів (вбивств, насильства, розбою). Часте вживання етилового спирту (навіть у невеликих кількостях) неминуче веде до залежності, безлічі хронічних захворювань печінки і серцево-судинної системи. Алкогольна залежність погано піддається лікуванню, терапія проти цього захворювання має бути комплексною.

Існує безліч причин, умов, які сприяють розвитку хронічної алкогольної залежності. Іноді це психоемоційні стреси, конфлікти, побутові та фінансові проблеми. «Спусковим механізмом» стає смерть близької людини, розлучення, довгі труднощі з роботою. Передумовою до алкоголізму є схильність до депресій у поєднанні із заниженою самооцінкою, незадоволеністю своїми досягненнями, діями, вчинками.

Значення у розвитку алкоголізму має генетичний фактор (батьки, родичі страждають якою-небудь видом залежності), і різного роду негативна обстановка оточують людину середовища, культури, особливості виховання, доступності спиртовмісних напоїв для неповнолітніх. Вживання алкогольних напоїв сприяє низький рівень життя, відсутність стабільної і хорошої роботи, можливості отримати вищу або середню освіту.

Лікування

Діагностика хронічного алкоголізму проводиться на підставі оцінки клінічних даних, особливостей мовлення, моторики, вегетативно-судинних проявів. Для успішного лікування залежності необхідний комплексний та індивідуальний підхід до кожного пацієнта. Насамперед хворої людини слід захистити від тих факторів, які сприяють вживання спиртовмісних напоїв, знайти справжню причину тяги до спиртного і надати психологічну допомогу. Ось основні методи лікування алкоголізму:

  1. Умовно-рефлекторна терапія. Суть лікування складається у виробленні негативної умовно-рефлекторної реакції у формі блювоти на смак або запах спиртовмісних напоїв. Такий ефект досягається поєднаним застосуванням великих доз блювотних лікарських препаратів, народних коштів і невеликих кількостей горілки (20-50 м). Терапія проводиться щодня або через день, курс лікування становить приблизно місяць. Умовно-рефлекторна терапія ефективна, як правило, для хворих на першій стадії.
  2. Сенсибілізуючу лікування. Його мета полягає в придушенні тяги до спиртних напоями та створення умов для вимушеного утримання від вживання алкоголю. Пацієнту щодня дається певний лікарський препарат (наприклад, Антабус), який не чинить токсичної дії на організм, але при вживанні спиртного (включаючи слабоалкогольні напої), відбувається реакція взаємодії, наслідки якої можуть бути непередбачуваними і важкими. Одним з варіантів лікування стало створення депо ліків в організмі, за допомогою спеціального підшкірного імпланта, який містить препарат Еспераль.
  3. Гіпнотерапія. Це навіювання узалежненої людини певних установок під час гіпнотичного сну. Гіпнотерапія показана навіюваною пацієнтам, упевненим в ефективності цього методу. Застосовується як індивідуально, так і в групах.
  4. Групова та індивідуальна психотерапія. Пацієнти обговорюють з психотерапевтом, між собою різні життєві труднощі, які пов'язані з хронічним алкоголізмом. Спільне обговорення таких питань допомагає хворим оцінити свою поведінку. Сприятлива атмосфера взаємоповаги, довіри допомагає людині виробити певний новий, тверезий спосіб життя, повірити в свої можливості і здібності.
  5. Народні методи лікування алкоголізму. Припускають використання відварів, настоянок трав, застосування меду, оцту та інших коштів. Лікування алкоголізму в домашніх умовах за допомогою народних методів допомагає позбутися від залежності без допомоги фахівців. Як правило, народні засоби від пияцтва ефективні для хворих на першій стадії детоксикаційної терапії, допомагають виводити з організму шкідливі метаболіти етанолу.

Лікування алкоголізму народними засобами в домашніх умовах

Будь-яке домашнє лікування алкогольної залежності народними засобами полягає в застосуванні натуральних засобів. Важливо бажання хворої людини повернутися до нормального життя і його віра в одужання. Найбільш ефективні народні засоби від алкоголізму – це відвари, настої і настоянки. Необхідно пам'ятати, що багато рослин можуть негативно вплинути на стан здоров'я людини, викликати алергічні реакції, розлади травлення (запор, діарея) та інші наслідки (аж до летальних), тому слід проконсультуватися з лікарем.

Відвар

Зупинити розвиток алкоголізму можна, регулярно застосовуючи відвар щавлю кучерявого з сухою лаврушкой або квітками олеандра. Інгредієнти необхідно перемолоти в порошок, потім залити склянкою води, довести до кипіння і варити на вогні протягом 15-20 хвилин. Відвар необхідно ретельно проціджувати. Засіб допомагає узалежненої людини позбутися інтоксикації метаболітами алкоголю. Приймати 5-6 р/день по столовій ложці. Курс лікування залежить від ступеня отруєння тканин організму, на весь період повністю виключають вживання алкоголю.

Відвар м'яти і меліси є одним з кращих рецептів для боротьби із залежністю від алкоголю. Можна купити в аптеці готову розфасовану суміш м'яти, меліси і заварювати протягом 10-15 хвилин по одному фільтр-пакета в склянці окропу. Приймати такий чай потрібно за 3-4 р/день протягом не менше 2 тижнів. Можна додавати цукор і лимон. Як правило, вже через тиждень у хворого з'являється відраза до спиртного.

Яблучний оцет

Натуральний яблучний оцет допомагає виводити з організму токсини і є відмінним помічників в боротьбі з хронічним алкоголізмом. Засіб застосовують так:

  1. Одну чайну ложку оцту необхідно розвести холодною кип'яченою водою, давати хворому по 2-3 р/добу. Склад допомагає виробити у залежної людини стійке відраза до міцним напоям. Оцет сприяє відновленню тканин печінки і стимулює роботу травного тракту і нирок. З обережністю рецепт застосовують у людей з хронічним гастритом і виразковою хворобою шлунка. Курс лікування встановлюється індивідуально і становить від 3-5 днів до місяця. Засіб ефективно на ранніх стадіях алкоголізму.
  2. За допомогою яблучного оцту можна робити ефективні противоалкогольные настої. Дві столові ложки пшеничного зерна залити половиною склянки яблучного оцту і настоювати протягом тижня. Отримане зілля приймати, розводячи у воді, по чайній ложці щодня вранці протягом двох-трьох тижнів.

Найефективніші засоби

Існує безліч способів самолікування, позбавлення від алкогольної залежності. Серед найбільш дієвих засобів від алкоголізму виділяють:

  1. Горіховий колір. Півлітрову скляну банку на три чверті необхідно заповнити сухими горіховими суцвіттями, залити горілкою і витримати настоянку 3-4 тижні. Давати алкоголіку по 1 чайній ложці 2 р/день протягом місяця. Потім витримати паузу в кілька тижнів і повторити курс лікування.
  2. Суміш капустяного і гранатового соку. Приготувавши коктейль зі свіжих соків капусти і граната, можна створити один з найефективніших засобів від алкогольної залежності. Хворому слід приймати по 2 склянки суміші на добу, розділивши на 4 прийоми. Курс лікування – 7-10 днів.

Звіробій

Позитивний ефект сухої трави звіробою для лікування алкогольної залежності пояснюється її особливими властивостями, які сприяють використанню цієї рослини в якості антидепресанту. Згідно з клінічними дослідженнями, засіб м'яко придушує бажання людини вживати алкогольні напої. Особливо звіробій ефективний, коли стан алкоголізму викликано депресивним розладом.

Одним з рецептів застосування лікарської рослини є виготовлення відвару з його сухих суцвіть та листків. Для цього:

  1. Необхідно взяти 4 столові ложки сухої суміші, залити 0,5 л води, закип'ятити і тримати на вогні ще 10-15 хвилин.
  2. Отриманий відвар треба остудити.
  3. Приймають засіб по 2 столові ложки двічі на день до прийому їжі.
  4. Загальний курс лікування – приблизно 2 тижні.

Лавровий лист

Спиртові настої сухого лаврового листа – відомий засіб для боротьби з алкоголізмом. У склянку горілки додати 7-10 середніх листочків (цілих) лавра. Настоювати кілька діб у прохолодному темному місці. 2-3 столові ложки змішувати зі спиртними напоями і давати алкоголіку. Після вживання спиртного в поєднанні з такою настоянкою у людини розвивається сильна діарея, нудота і блювання. Багато залежні люди після застосування цього засобу відмовляються від вживання алкоголю назавжди.

Відвар з лаврового листа стимулює роботу нирок і сприяє виведенню з організму токсинів, солей, вільних радикалів, що обумовлює його застосування під час детоксикації при лікуванні алкогольної залежності. Засіб готують і застосовують так:

  • кілька листочків сухого лавра заливають невеликою кількістю води і кип'ятять протягом 15 хвилин;
  • відвар охолоджують і приймають по столовій ложці 2-4 р/добу протягом двох тижнів.

Гриб гнойовик

Це засіб від алкоголізму застосовують часто із-за простоти використання. Гнойовик є нешкідливим грибом і часто упортебляется в їжу в якості закуски. У ньому міститься особливий компонент, що викликає стійку відразу до міцним напоям – коприн. Він окисляє етанол, що міститься в організмі, перетворюючи його в токсичний продукт – ацетальдегід, який викликає такі симптоми як:

  • сильна нудота;
  • блювання;
  • тахікардія;
  • тимчасове порушення зору.

Якщо алкоголіку регулярно давати гнойовик протягом тривалого часу, то коприн не виводиться з організму повністю, і при подальшому вживанні алкоголю у хворого будуть виникати неприємні симптоми токсичного отруєння і незабаром виробиться стійку відразу до спиртного. Гриб можна вживати в будь-якому вигляді – тушкованому, вареному, смаженому.

Мед

Зроблять ефективним лікування алкоголізму народні рецепти на основі квіткового, липового або гречаного меду. Наприклад, залежним від алкоголю рекомендується щодня вранці вживати по одній чайній ложці цього продукту. Мед містить багато калію, заповнює його нестачу в організмі, що сприяє зниженню залежності від спиртного. Такий висновок грунтується на відгуках людей. Крім того, мед зміцнює загальний стан здоров'я пацієнта. Пам'ятайте, що це засіб – один з найбільш агресивних алергенів, тому його вживання слід обмежувати.

Як вилікувати алкоголіка без його бажання

Всі народні засоби від алкогольної залежності необхідно готувати і давати хворому строго за рецептом, інакше ви можете завдати відчутної шкоди здоров'ю людини, аж до летального результату. Багато лікувальні рослини, трави заборонено вживати при гострих і хронічних захворюваннях серця, нирок, шлунка, гіпертонії, під час вагітності, тому перед тим як давати хворому які-небудь засоби, слід з'ясувати, чи є у нього проблеми зі здоров'ям. Серед найпоширеніших засобів для позбавлення від залежності виділяють:

  1. Відвар чебрецю. Сухе листя цієї рослини необхідно залити склянкою води, поставити на вогонь, довести до кипіння, тримати на вогні ще кілька хвилин. Остудити, зберігати в холодильнику не довше тижня. Застосувати це народний засіб від алкоголізму без відома хворого не складе труднощів: необхідно тільки регулярно додавати відвар узалежненої людини в їжу або напої по 2-3 р/добу по столовій ложці. Засіб у залежного при вживанні алкоголю викликає сильну нудоту, головний біль.
  2. Водний настій вічнозеленого ялівцю. Засіб викликає стійку відразу до запаху спиртовмісних напоїв. Застосування:
    • взяти дві столові ложки сухої рослини;
    • залити склянкою гарячого окропу і витримати протягом 3-4 годин;
    • процідити, зберігати в холодильнику;
    • додавати по 3-5 крапель в напої.

  1. Настоянка червоного гострого перцю з імбирним коренем. Сухий червоний гострий перець і свіжий неочищений імбир подрібнити, залити водою, закрити кришкою і поставити в холодне місце на 3-4 дні. Це засіб рекомендується підмішувати хворому в їжу (переважно в каші або гарнір) по одній чайній ложці. Імбир і червоний перець значно знижують потяг до алкоголю.
  2. Настій календули з суцвіттями деревію. Дві-три столові ложки сухого збору залити склянкою гарячого окропу, залишити на ніч. Процідити. Рекомендується підмішувати у сік або чай по 2-3 краплі.
  3. Відвар з листя мучниці з бджолиної пергою і полином. Сировина змішати, залити водою і поставити на вогонь. Кип'ятити протягом 5-7 хвилин, процідити. Внаслідок того, що полин може надавати відвару гіркий смак, рекомендується додавати в напої з яскравим, виразним смаком (наприклад, свіжовичавлений апельсиновий сік, міцний кава).

Відео

Лікування алкоголізму народними засобами: поради, популярні рецепти, попередження медиків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!