Редька від кашлю для дітей: рецепти для лікування застуди

Про цілющі властивості редьки є згадки в давньогрецьких міфах, де цей коренеплід названий «чарівним». Стародавні греки обробляли різні сорти овочів і успішно застосовували його для лікування простудних захворювань. Сучасний фармацевтичний ринок пропонує велику кількість лікарських засобів для лікування застудних захворювань, які супроводжуються кашлем. Багато батьків віддають перевагу перевіреним народним рецептам. Редька від кашлю для дітей – один з них.

Лікування кашлю редькою

В народі її називають королевою овочів, це унікальний дар природи. Вона містить більше 200 біологічно активних речовин. У коренеплоді є вітаміни і мінерали, органічні кислоти і амінокислоти, клітковина і солі натрію, мікроелементи і фітонциди. В ній багато йоду, калію, магнію, кальцію, заліза, фосфору. Гіркуватий смак їй надає високий вміст амінокислот і глікозидів.

Поживна цінність овоча – всього 36 ккал на 100 г, при цьому збалансована кількість білків, жирів, вуглеводів і вітамінів. Він має властивості антибіотика широкого спектра дії, використовується як:

  1. муколітичну (відхаркувальну);
  2. антибактеріальне;
  3. імуностимулюючу;
  4. болезаспокійливий;
  5. протизапальний;
  6. ранозагоювальний;
  7. загальнозміцнюючий.

Ферменти коренеплоду розчиняють оболонки клітин бактерій. Рослина допомагає лікувати у дітей захворювання верхніх дихальних шляхів. У цей список входять:

  • бронхіальна астма;
  • тонзиліт;
  • ангіна;
  • бронхіт;
  • пневмонія (або запалення легенів);
  • грип;
  • коклюш.

Яку редьку використовувати від кашлю

Перевірений століттями рецепт – мед з редькою від кашлю дітям. Для приготування зілля використовують сік коренеплодів різних сортів. У народній медицині застосовують білу, зелену, чорну редьку. Їх склад має відмінності. Це відображається не тільки на смакових якостях, але і на деяких лікувальних властивостях:

  • Чорна редька від кашлю дітям краще. Вона допомагає позбутися від симптому, знімає ломоту в тілі при сильної інфекції. Овоч добре використовувати в охолодженому вигляді – вона прискорює кровообіг, зігріває, мобілізує імунну захист.
  • Зелена редька привезена з Середземномор'я, її називають маргеланской. У ній немає гірчичних олій, тому її темно-зелена м'якоть володіє приємним і ніжним смаком. Цей вид для дітей раннього віку більш кращий. У чудодійного овоча є протипоказання.
  • У білої редьки кількість протипоказань мінімально, а високий вміст аскорбінової кислоти робить її незамінною в холодну пору року.

Коренеплоди всіх сортів володіють лікувальним дією. Для правильного вибору варто врахувати деякі особливості біохімічного складу коренеплодів різних сортів:

  1. Чорна. Має яскраво виражений гіркий смак за рахунок вмісту великої кількості алилгорчичного олії. В ній висока концентрація вітаміну В9 (фолієва кислота), який бере участь у кровотворенні, регулює обмін вуглеводів і жирів.
  2. Зелена. Має потужні бактерицидні властивості. Містить велику кількість заліза. Цей елемент життєво необхідний для підтримання рівня гемоглобіну.
  3. Біла. Багата вітамінами А, В, С, Н. Стимулює імунітет, є відмінним профілактичним засобом проти вірусних захворювань.

Для приготування лікарського засобу для дітей від кашлю використовують великі, без пошкоджень коренеплодів. Бажано купувати сировину строго у перевірених продавців, які не зловживають добривами. В Японії, наприклад, овоч вирощують на вулканічному грунті. Коренеплоди, поученные таким способом, мають неперевершеним смаком і корисними властивостями.

З якого віку

Батьки враховують, з якого віку редьку можна давати дітям. Овоч має пекучий смак, це враховують, щоб не нашкодити маленькій дитині. Редька з медом від кашлю для дітей – ефективний засіб, але використовувати його краще з 5 років, особливо це стосується сорту чорного кольору. Перед приготуванням коренеплодів потрібно переконатися, чи немає у дитини алергії на мед. Якщо помічені її прояви, використовується редька з цукром від кашлю для дітей.

Перед тим як використовувати народні рецепти для лікування кашлю, важливо з'ясувати причину його виникнення. Лікування кашлю редькою з медом у дітей ефективно при коклюші і бронхіті – за умови, що захворювання не досягла свого піку. У разі тяжкого перебігу хвороби народний засіб краще використовувати в комплексі з фармацевтичними препаратами. Призначення повинен зробити лікар.

Протипоказання

Застосування народного засобу від кашлю краще узгодити з педіатром. Сік лікарського коренеплоду дратує слизові оболонки органів травлення, підвищує кислотність шлункового соку. Народне засіб від кашлю має ряд протипоказань, серед них:

  • виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • гастрит;
  • підвищена кислотність;
  • дисфункція печінки;
  • ентероколіт (одночасне запалення тонкої і товстої кишки);
  • алергія;
  • кишкові кольки;
  • панкреатит (запалення підшлункової залози);
  • дисфункція нирок;
  • пієлонефрит (запалення тканин нирки і ниркової балії);
  • гломерулонефрит (запалення ниркових клубочків);
  • перенесений інфаркт;
  • проблеми зі згортанням крові.

Помилково вважати, що редьку можна використовувати в необмежених кількостях в лікувальних цілях. Важливо дотримуватися кількох правил, щоб овоч приніс максимальну користь:

  1. Вживати коренеплід в їжу не більше 2-х разів на тиждень.
  2. Лікуватися соком можна не частіше 2-х курсів протягом півроку.
  3. Дітям давати цілющий сік не більше тижня.
  4. Дітям до року лікувальний сік протипоказаний, він може викликати опік гортані.
  5. Засіб від кашлю дають дитині в першій половині дня, якщо воно використовується вперше, щоб простежити за реакцією організму.
  6. Краще вживати свіжоприготований сік.

Зловживання овочем може викликати нервові розлади, депресію з-за великого вмісту ефірних олій. Не варто забувати, що редька – природний антибіотик, передозування призводить до негативних наслідків. У поодиноких випадках має місце індивідуальна непереносимість, гіперчутливість до деяких активних речовин лікарського рослини.

Як приготувати редьку з медом

Рецептів приготування редьки від кашлю для дітей декілька: стандартний, економний, швидкий. Будь-який з варіантів приготування повною мірою зберігає її цілющі властивості:

  1. Стандартний. З коренеплоду середніх розмірів потрібно зрізати верхівку і видалити частину м'якоті, зробивши поглиблення. В нього помістити мед (або цукор), дати настоятися.
  2. Економний. Коренеплід очистити, нарізати пластинками, залити медом (або засипати цукром), дати настоятися.
  3. Швидкий. Коренеплід почистити, натерти на тертці, віджати сік, змішати його з медом або цукром. Мікстура від кашлю готова.

Чорна редька

Народна медицина радить кілька рецептів приготування цілющого сиропу від кашлю, які відрізняються кількістю меду і тривалістю настоювання. Рецепт з медом дітям готується наступним чином:

  • коренеплід ретельно вимити проточною водою;
  • зрізати верхівку;
  • зробити поглиблення до середини овоча;
  • у заглиблення залити 2 столові ложки меду;
  • настояти 4-6 годин;
  • щоб коренеплід не перекинувся, його можна поставити в склянку або чашку;
  • приймати по 1 чайній ложці за півгодини до їжі (сік наполовину можна розбавити кип'яченою водою).

Зелена

Допоможе зелена редька з медом від кашлю дитині, дорослому: вона допомагає позбутися навіть від застарілої форми недуги. Для приготування лікарського засобу треба:

  1. кілька середніх коренеплодів ретельно вимити;
  2. очистити овочі від шкірки;
  3. натерти на дрібній тертці в глибоку миску;
  4. за допомогою марлі, віджати сік;
  5. змішати сік з медом, з розрахунку 2 столові ложки на склянку;
  6. приймати медовий настій по 1 чайній ложці 3 рази в день.

Біла

Хвороби верхніх дихальних шляхів добре лікує біла редька. Приготовані з неї зілля ефективні для лікування застарілого кашлю і при виявленні початкових ознак бронхіту. Готують лікувальну суміш наступним чином:

  1. коренеплід середнього розміру вимити;
  2. очистити від шкірки;
  3. овоч натерти на середній тертці;
  4. додати мед;
  5. цілющу кашку приймати перед їжею 3 рази в день;
  6. за бажанням крім меду можна додати обліпиху, малину і молоко.

З цукром

Лікувальний сироп з коренеплоду дуже ефективний для лікування кашлю. Солодкий сік з цукром використовують, якщо на мед у дитини алергія. Приготувати його не залишає праці:

  1. коренеплід середнього розміру вимити і очистити від шкірки;
  2. натерти його на крупній тертці або порізати пластинками;
  3. засипати цукром;
  4. залишити в прохолодному місці на 5 годин;
  5. віджати сік, що виділився;
  6. приймати по чайній ложці 3 рази в день.

Компрес

Лікарська рослина використовується не тільки для приготування сиропів, лікувальних сумішей. Його можна використовувати і для зовнішнього застосування. Краще брати чорну – вона містить велику кількість ефірних олій. Для лікування гавкаючого, сухого або вологого кашлю можна використовувати компрес з редьки. При правильному застосуванні така процедура може замінити медикаментозну терапію. Послідовність дій наступна:

  1. коренеплід помити, почистити, натерти на дрібній тертці;
  2. спину або груди хворого змастити соняшниковою олією і накрити тканиною;
  3. на неї викласти підготовлену суміш, розрівняти у вигляді коржі, накрити тканиною;
  4. зверху компрес накрити поліетиленом і рушником;
  5. тримати на тілі не більше 20 хвилин;
  6. припустимо легке печіння, якщо воно нестерпно, компрес потрібно зняти;
  7. процедуру проводять 1 раз на добу протягом тижня, чергуючи компреси на груди й на спину.

Застосування компресів з кашки лікувального коренеплоду має протипоказання. Процедуру можна проводити:

  • при наявності травм шкіри або подразнень на місці, де повинен бути компрес;
  • з підвищеною температурою;
  • якщо є алергічні реакції на рослину.

Відео

Готуємо чорну редьку з медом - найкращі ліки від кашлю у дітей.

Відгуки

Катерина, 28 роківМоєму синові 6 років, хворіє часто. Редьку з медом нам порадила бабуся. Не стала ризикувати, проконсультувалася з дільничним педіатром. Це засіб надійне і просте. Як тільки з'являється кашель, відразу готую сік з редьки з медом. За тиждень все проходить. Мокрота у дитини відходить добре, і він швидко одужує.
Аліна, 30 роківМою семирічну доньку пити сік з редьки з медом не змусиш, але компреси переносить добре, висипу немає. Зігріваюча процедура швидко ставить дитину на ноги. Коли лікували бронхіт, використовували компреси як додатковий засіб. Довелося пити ліки, захворіли ми серйозно, але зігріваючі редечные компреси на ніч прискорили одужання.
Інга, 34 рокиРедечний сік з медом – засіб натуральне, але допомагає не завжди. Намагалася лікувати сина народним засобом. Після тижня прийому кашель тільки посилився. Довелося звертатися до лікаря, дісталося нам тоді від нього. Ми Запустили хвороба, а не лікувалися. Це зілля добре допомагає на початкових етапах або як доповнення до ліків.
Світлана, 35 роківЗ досвіду знаю, що сік з редьки від кашлю для дітей – гарний лікувальний засіб. З приходом холодів не чекаю, коли діти почнуть хворіти. Роблю сік із цього овоча і даю пити протягом тижня. У минулому році хворіли мої дочки тільки один раз. Сироп з медом – відмінний засіб для зміцнення імунітету. Натурально, безпечно, доступно. Хворобу краще попередити.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!