Мед при геморої - приготування мазей і свічок в домашніх умовах та їх застосування

Народні методи лікування в рамках комплексної терапії захворювань рекомендуються традиційною медициною. Допомагає мед при геморої, коли і як використовувати цей продукт бджільництва, можна приготувати медові свічки в домашніх умовах – це корисно знати, якщо вам доводилося стикатися з даними недугою. При використанні натуральних засобів необхідно попередньо проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути побічних ефектів та погіршення стану.

Що таке геморой

Проктологічне захворювання, що виникає на тлі варикозного розширення вен прямої кишки, називається гемороєм. Через порушення кровопостачання і застою крові збільшуються і запалюються гемороїдальні вузли, при відсутності лікування вони починають кровоточити, на пізніх стадіях можуть випадати з заднього проходу. Цей стан супроводжується кровотечами, болем і відчуттям печіння. Хвороба з'являється на тлі низки несприятливих факторів, таких як:

  • сидячий спосіб життя, що спричиняє застій крові органів малого тазу;
  • збільшені навантаження, підвищують внутрішнє кров'яний тиск в черевній порожнині – вагітність і пологи, підняття тягарів;
  • неправильне харчування, провокує регулярні запори (недолік клітковини в раціоні).

Лікування геморою медом

Сучасна фармакологія пропонує широкий вибір препаратів для лікування і профілактики геморою. Терапія спрямована на відновлення венозного кровопостачання і локальну боротьбу з запаленням гемороїдальних шишок в задньому проході. Серед натуральних засобів, що допомагають справитися із захворюванням, лідируючу позицію займає мед. При прийомі всередину він відновлює роботу судинної системи, має иммуноукрепляющими властивостями. Протизапальні та антисептичні властивості продукту дозволяють використовувати його місцево, у складі свічок або мазей.

Лікування геморою медом у домашніх умовах може здійснюватися тільки за згодою та під контролем лікаря, тому що має свої протипоказання і побічні ефекти. Вибір схеми лікування та методу використання (перорально всередину або для місцевого лікування залежить від виду, стадії захворювання, його форми (зовнішня, внутрішня), симптоматики та індивідуальних особливостей організму пацієнта.

Показання та протипоказання

Мед при геморойних вузлах показаний на початкових стадіях розвитку захворювання. Чим виражено симптоми, тим нижче ефективність застосування народних засобів. Тому при внутрішньому і зовнішньому геморої 3 і 4 стадії буде більше користі про приймання продукту всередину. На перших стадіях місцеве застосування (мазі на медовій основі, компреси, мікроклізми, ректальні ванночки і свічки) знімає запалення, відчуття печіння при внутрішніх тріщинах, сприяє швидкому загоєнню гемороїдальних шишок. Протипоказаний мед при наступних станах:

  • індивідуальна алергічна реакція;
  • цукровий діабет і інші захворювання ендокринної системи;
  • дотримання низкоуглеводной дієти за медичними показаннями.

Як лікувати геморой медом

Мед від геморою в домашніх умовах може застосовуватися при комплексної лікувальної терапії захворювання. При відсутності протипоказань призначається прийом всередину і місцево, для швидкого зняття запалення, досягнення знезаражуючого антисептичного ефекту. Для зовнішнього застосування рекомендуються медові клізми, ванни та компреси. З старого зацукрованого меду і інших натуральних компонентів виготовляють ректальні свічки. Зовнішні вузли можна змащувати медом 2-3 рази на добу.

Прийом меду всередину

Мед при геморої вживають в чистому вигляді (розсмоктуючи одну чайну ложку продукту вранці і ввечері), або у складі цілющих медових розчинів з додаванням інших натуральних лікувальних інгредієнтів. Рекомендуються наступні рецепти:

  1. Липовий мед з соком листя алое. У рівних пропорціях змішайте мед і свіжовичавлений сік алое. Приймайте 3 рази на день по одній столовій ложці; тривалість курсу лікування – 15-20 днів.
  2. З соком червоної горобини. Інгредієнти змішуються (пропорція 1:1), приймається настоянка перед їжею по 100 мл Тривалість лікування - 2 тижні.
  3. З соком ріпчастої цибулі, пропорція 1:1, по одній столовій ложці перед їжею 3 рази за день протягом усього курсу лікування.

Медові свічки

Для виготовлення ректальних медових свічок використовують зацукрований мед. Для збільшення ефективності дії до нього додаються інші компоненти і продукти бджільництва (перга, прополіс). Рекомендовані рецепти:

  • При використанні зацукрованого медового продукту він ріжеться в вигляді свічки з заокругленим конусом на кінці. Розмір – 2-3 см, діаметром не більше 5 мм . Можна змішати продукт з маточним молочком або пергою, витримати в холодильнику до застигання.
  • Ректальні свічки з картоплі. Вирізаються з сирої очищеної коренеплоду, перед застосуванням змазують рідким медом. Замість картоплі може використовуватися буряк. Вводяться в очищений задній прохід на 3-4 години.
  • З соком алое. Змішайте з медом зацукрованим сік рослини (пропорція 1:1), залиште в холодильнику до повного застигання. Наріжте свічки.

Гемороїдальні свічки з медовим продуктом використовуються один раз за добу. Вводяться в задній прохід на глибину 5-7 см Після введення хворому бажано залишатися у стані спокою протягом кількох годин. Медові супозиторії добре знімають свербіж і внутрішнє запалення, допомагають для загоєння тріщин прямої кишки. Не використовуються під час ректальної кровотечі.

Ванна з медом

Заспокійливі ванни робляться на теплій воді (температура не повинна перевищувати 40°C). 7-15 літрів води наливаються в таз, в них розчиняється 4 столові ложки меду. По можливості додайте відвар ромашки, дубової кори. Тривалість процедури повинна становити не менше 20 хвилин, проводити її краще на ніч. Протипоказань у теплих ванночок при геморої немає, за відгуками хворих, вони добре знімають симптоми запалення при зовнішніх гемороїдальних вузлах.

Лікувальні клізми

На ранніх стадіях внутрішнього геморою добре допомагають медові мікроклізми. Розчин готується на кип'яченої теплої води. На один стакан додається 2 ч. л. продукту. У теплу суміш можна додати сік буряка або алое (пропорція з медом 1:1). Для однієї процедури потрібно 50 мл розчину. Вводити суміш у попередньо очищений задній слід за допомогою медичної груші. Процедуру роблять разів за добу, у ранкові години, протягом 10-14 днів.

Цілюща мазь

При зовнішньому геморої змащують задній прохід і запалені вузли на ньому молодим медом два рази на добу. Ефективність засобу підвищується, якщо приготувати мазь з додаванням меду по одному з наступних рецептів:

  1. Змішайте свіжий мед будь-яких сортів і вершкове масло в рівних пропорціях. До отриманої суміші додайте дві частини подрібненого молодого березового листя. Змочені у готової суміші тампони прикладають до анальної області два рази на добу.
  2. Зовнішні вузли змазують рідким медом з корицею (пропорція 1:1). Кількість процедур – 2 рази протягом дня.

Лікування медом при вагітності

Вагітність не є протипоказанням для лікування геморою за допомогою продуктів бджільництва, але необхідно отримати згоду і рекомендації фахівця. Припустимо профілактичний прийом всередину, проведення заспокійливих ванн і мікроклізм. Важливо дотримуватися рекомендованої схеми лікування і попередньо пересвідчитися у відсутності індивідуальної алергічної реакції.

Відео

лікування геморою медом

Відгуки

Ганна, 42 рокиПісля другої вагітності страждала від сильного зовнішнього геморою. Щоб швидше позбутися від нього, стала робити медові ванни два рази кожного дня (бачила опис методу в медичній програмі). Краще стало вже на третій день. Тоді, за погодженням з лікуючим лікарем, перейшла на примочки, три рази за добу. Вилікувалася за 10 днів.
Олег, 54 рокиНіколи не думав, що мед і геморой щось об'єднує. Однак корисні властивості цього продукту дійсно допомагають від неприємного недуги. Мій лікар призначив мені медові свічки ректальні, придбав їх в аптеці, після 6 процедур всі симптоми зникли. Пройшов до кінця весь курс – 12 днів. Приймаю мед і всередину, для профілактики.
Володимир, 40 роківВикористання меду при геморої мені не допомогло. Робив примочки з розчином, стало тільки гірше – запалення посилився. Завжди скептично ставився до нетрадиційних методів лікування, після цього випадку застосовувати їх більше не ризикну, незважаючи ні на які позитивні відгуки. Віддаю перевагу продукти бджільництва для харчового вживання.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!