Користь і шкода бджолиного підмору, показання до застосування, рецепти приготування

Споконвіку люди використовували будь-які ресурси, які пов'язані з бджолиної життєдіяльністю. Вони збирали мед, молочко, прополіс, віск, бджолина отрута, пилок, підмор, виявляючи турботу про здоров'я своєї родини. Далі представлена інформація, що таке бджолиний підмор, які його цінні лікувальні властивості, як застосовувати, робити корисні настоянки на горілці, його протипоказання.

Що таке бджолиний підмор

Мертві тіла бджіл, які загинули власною смертю, називають підмором. Він є унікальним продуктом бджільництва. Збір буває зимовим і весняним. Пасічники можуть проводити збір телець бджіл протягом року. У весняний сезон, коли бджоли дають велику кількість меду, комахи гинуть частіше, тому поза вулика збирається мертвий підмор. Велика кількість мертвих бджіл можна знайти навесні, тоді краще заготовити основна кількість матеріалу. У період зимівлі бджоли збирати тільця немає сенсу, так як їх дуже мало, холод вони втрачають свої корисні властивості.

Склад

Бджолиний мор містить велику кількість меланіну, амінокислот, хітозану, гепарину, апизана. До складу також входить отрута і жир бджоли. Засіб допомагає вивести з організму холестерин, перешкоджає розвитку атеросклерозу, цукрового діабету. Цінні компоненти знижують ймовірність появи лямблій, зменшують навантаження на печінку:

  • Головною діючою речовиною є хітин. Це лінійний полісахарид. Хітозан має кровоспинну, очищує, зміцнює, знеболюючим і противиразкових діями.
  • Інший компонент меланін володіє багатьма властивостями: він відновлює біологічну рівновагу, зміцнює імунітет організму, нормалізує обмінні процеси. Речовина надає хороший вплив на людину, сприяє очищенню кишечника, нормалізує його функції, зменшує всмоктування організмом токсинів. Воно здатне надавати противірусний та антибактеріальний цілюща властивості.
  • Гепарин знімає запалення, покращує стан судин, стабілізує артеріальний тиск.

Користь і шкода

Склад підмору включає багато цінних цілющих компонентів, які здатні протистояти багатьом захворюванням. Народна медицина рекомендує приймати продукт при певних хворобах. Проте слід попередити і про шкоду бджолиного мора, тому, перед застосуванням рекомендується звернутися до фахівця. Продукт не можна приймати при:

  • високій температурі;
  • системних захворюваннях крові;
  • туберкульоз на останніх стадіях;
  • гостра форма тромбозу;
  • серцево-судинна недостатність (вище другій стадії);
  • порушення серцево ритму;
  • гострий інфаркт міокарда;
  • аневризма серця;
  • захворювання судин;
  • стенокардія (3, 4 стадії);
  • порушення центральної нервової системи;
  • алергія на продукти бджільництва.

Лікувальні властивості

Підмор бджіл використовується в народній медицині. З нього роблять відвари, настої, порошки, мазі, суміші. Бджолиний мор вживають всередину і зовнішньо у вигляді компресів, примочок. Цілющі властивості продукту здатні вилікувати багато захворювань організму, на відміну від звичайних рослинних настоїв. Лікувальний ефект буде помітний через тиждень. Далі подано список недуг, з якими бореться продукт:

  • стенокардія;
  • інфаркт міокарда;
  • гіпертонія;
  • ішемія;
  • варикоз;
  • ендартеріїт;
  • тромбофлебіт;
  • нефрит;
  • захворювання щитовидної залози;
  • простатит;
  • сексуальні порушення;
  • мастит;
  • пневмонія;
  • бронхіт;
  • туберкульоз;
  • артрит;
  • поліартрит;
  • псоріаз;
  • астма;
  • пародонтоз;
  • кон'юнктивіт;
  • захворювання суглобів.

Застосування бджолиного підмору

Вживання препаратів не завжди допомагає при різних недугах. За допомогою бджолиного підмору можна усунути багато симптоми хвороб. Бджоли збирають біля льотка вулика і, потім висушують, використовують для лікування і для профілактики захворювань. З цього природного компонента можна зробити різні відвари, распары, мазі, настоянки. Багато хто вважає, що смажені бджоли набагато смачніше. Продукт є сильним антиоксидантом, який містить у собі активні компоненти. Він перериває ріст і розвиток пухлин, допомагає відновити імунітет для боротьби з раком.

Застосування для жінок

Як ліки для жінок підмор корисний по-своєму. Він допомагає швидше завести дитину, схуднути і здатний лікувати безпліддя. З продукту роблять різні настоянки, які очищають шлунково-кишковий тракт, прискорюють метаболізм і виводять шлаки з токсинами. Це відбивається на фігурі і імунітет жінки. Зайві кілограми швидко йдуть, а імунна система стає більш стійкою.

Лікування

Починаючи лікування підмором, необхідно підготувати бджіл. Для цього вам потрібно знайти коробочку (підійде будь-яка, навіть з-під цукерок). Влітку збирайте сухих бджіл, викладайте в коробку тонким шаром і виставте на сонце на кілька днів. Якщо ви заготовлює підмор восени або навесні, то можна скласти бджіл в холодильник, однак вдруге заморожувати їх не варто, втрачаються унікальні лікувальні властивості. Коли продукту збереться потрібну вам кількість, висушіть його. Потім приступайте до підготовки компонента для лікування підмором: бджіл заливають спиртом або настойкою.

Від яких хвороб настоянка підмору бджіл

Спиртова настоянка підмору сухий бджоли надає цілющу дію. Краплі настоянки застосовуються при хворобах серцево-судинної системи, захворюваннях нирок, патологій головного мозку і судин, при старечому слабоумстві, для підвищення імунітету організму. Позитивні результати були отримані при лікуванні міоми, хворобах рук і ніг, аденоми простати. Лікування бджолиним підмором з допомогою таких настоянок ефективно, що доведено багатьма фахівцями по народній медицині.

Як використовувати при онкології

Підмор має антиоксидантні властивості, які позитивно впливають на уповільнення процесів старіння і розвитку ракових клітин. Відвар рекомендується використовувати для нейтралізації отруйних сполук. Бджолиний отрута, яка не перетравлюється ШКТ всмоктується в кров, знищує зсередини злоякісну пухлину. Завдяки цій властивості ще борються з кістою яєчників, аденомою простати.

Рецепти приготування бджолиного підмору

Приготування препаратів на основі продукту бджільництва раніше використовували тільки бджолярі, які знали про лікувальний потенціал підмору. Рецепти відварів, екстрактів, мазей і настоянок переходили з покоління в покоління. Однак сьогодні традиційна медицина теж рекомендує продукти бджільництва. Зараз відвари, настоянки можна приймати для лікування простатиту, лікування аденоми. Природні лікарські препарати можна приготувати в домашніх умовах.

Настоянка на горілці

Далі рекомендації щодо приготування спиртової настоянки. Необхідно взяти склянку підмору залити спиртом (500 мл). Настоювати суміш потрібно 21 день. Після цього процідіть настій через марлю, відіжміть. Настоянка підмору бджіл на горілці готова. Приймати можна з ложкою меду. Курс прийому – 2 місяці. Вживати ложку підмору тричі на добу. Потім зробіть перерву на 1 місяць і повторити курс прийому. Однією склянкою настою можна вилікувати недуги. Деякі приймають настоянку краплями: по 10 крапель на кожен рік віку людини. Для іншого рецепту потрібно подрібнити підмор в кавомолці.

Потім пересипте суміш в чисту пляшку. Подрібнений продукт бджіл потрібно залити склянкою горілки. Закрийте пляшку пробкою, зберігайте кілька тижнів у темному місці. Хворому потрібно вживати настоянку при болях у суглобах. Інший рецепт настоянки. Для цього залийте 25 грам підмору склянкою горілки (40 градусів). Витримувати 21 день, потім пропустіть через два шари марлі. Для повного приготування спочатку необхідно їх щодня збовтувати, а потім – через кожні 3 дні.

Відвар

Для приготування відвару вам знадобиться 2 столові ложки сухих бджіл і 0,5 мл холодної води. Змішайте всі, поставте на вогонь. Доведіть підмор до кипіння і готуйте близько півгодини на маленькому вогні. Наполягайте суміш приблизно 2 години. Готовий відвар слід процідити через подвійну марлю. Рекомендується застосовувати по 1 столовій ложці суміші двічі в добу, вранці і ввечері. Відваром лікують щитовидну залозу, суглоби і інші захворювання. Зберігати відвар можна в холодильнику до 14 днів. По закінченню цього часу суміш не можна застосовувати.

Екстракт бджолиного підмору з прополісом

Далі представлені рецепти народних пасічників з екстрактом прополісу і бджолиного мора. Екстракт застосовується при багатьох захворюваннях порожнини рота, хворобах передміхурової залози та інших недугах. Можна приготувати масляний розчин прополісу і підмору бджіл. Для приготування ліків вам знадобиться вершкове масло (100 грам), екстракт прополісу (20 грам), бджоли (10 грам). Масло розтопіть, додайте продукт і прополіс, залиште настоятися кілька днів. Компоненти меду в суміші володіють масою корисних властивостей.

Як зробити мазь в домашніх умовах

Використовуються мазі для приготування теплих компресів при варикозі. Для якісного приготування мазі необхідно заготовити сировину. Свіжий підмор володіє солодким запахом. Виключіть той продукт, на якому є цвіль. Спочатку тільця сухих бджіл потрібно просіяти, сміття, віск викидаємо. Потім матеріал треба просушити в духовці. Для приготування мазі його необхідно подрібнити в кавомолці.

Потім візьміть 3 столові ложки суміші бджіл, додайте 40 г соняшникової олії, перемішайте. Після цього суміш потрібно прогріти на водяній бані, залишити на кілька годин в темному місці. Можна додати пару ложок меду в мазь. Застосування наступне: щодня протягом місяця мазь втирають на хворе місце. Зберігати мазь потрібно в сухому місці: коробці або банку.

Протипоказання

Продукт бджільництва не до кінця відомий науці. Спиртова настоянка не має протипоказань, окрім алергії хворого на продукти бджільництва. Для інших рецепти будуть ефективними. Вважається, що настоянкою, відваром, розпаром з підмору бджіл можна вилікувати багато хвороб, або проводити профілактику. Продукт не є потужним препаратом, який лікує багато захворювань, але при використанні цього засобу можна відчути себе набагато краще.

Відео

Рецепт бджолиного підмору або еліксир молодості і ліки від раку

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!