Лікувальні властивості пирію повзучого

У народній медицині великою популярністю користується пирій повзучий, лікувальні властивості якого при відсутності медичних протипоказань корисні при багатьох захворюваннях. Це рослинні ліки ідеально підходить не тільки для чоловіків і жінок, лікувати таким альтернативним методом можна навіть маленької дитини. Лікувальні властивості трави поширюються практично на всі напрямки сучасної медицини, при цьому забезпечують позитивну динаміку основного недуги.

Що таке пирій повзучий

Багаторічна рослина elytrigia repen сімейства Злакові є найвідомішим представником роду Пирій. Висота стебла може досягати 150 см, а кореневища залягають на глибині до 15 див. Колоски зібрані в одиничний колос, кількість квіток – до 8 одиниць. Листя – голі, плоскі, видовжені. Колір рослина в червні – липні, має кілька простонародних назв. Серед них особливо вирізняються такі: собача трава, корінь трава, дандур, черв'як трава. Розмножуватися трава може насінням і вегетативно.

Лікувальні властивості

Для пирію повзучого характерні потогінні, сечогінні, протизапальні, відхаркувальні й проносні властивості в організмі. Такий багатоликий ефект забезпечений за рахунок особливостей рослинного складу трави. Це кремнієва, яблучна і аскорбінова кислота, каротин, агроперин, сапоніни, пептиди, полісахариди, глікозиди, ефірні та жирні олії, крохмаль, вуглеводи і білки. Використовується рослина не тільки з метою ефективного лікування, але і як загальнодоступного методу профілактики для жінок, чоловіків, дітей.

Застосування

Пирій в народній медицині зайняв свої міцні позиції, а використовують його в отоларингології, кардіології, травматології, гастроентерології і не тільки. За своїми фармакологічними властивостями це потужний антисептик, ефективний для лікування застуди, при хронічних запорах і запаленні легенів. Для дітей це ефективне лікування без побічних явищ, оскільки рослинний повзучого пирію непомітно адаптується в організмі дитини – без шкоди для здоров'я. Інші сфери застосування подано нижче:

  • артрит, артроз, ревматизм, остеохондроз;
  • внутрішній і зовнішній геморой;
  • гострий бронхіт, запалення легень, туберкульоз;
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • панкреатит, холецистит, сечокам'яна хвороба;
  • цукровий діабет;
  • порушена пітливість, збій роботи потових залоз;
  • кашель різної етіології;
  • фурункульоз.

Протипоказання

Перед використанням пирію потрібно проконсультуватися з лікарем на предмет медичних обмежень. Користь цього лікарського рослини межує з потенційною загрозою для здоров'я, тому не варто поспішати з початком курсу. Наприклад, не рекомендують застосовувати бур'ян у наступних станах:

  • період вагітності;
  • період лактації;
  • дитячий вік до 2 років;
  • схильність до алергічної реакції;
  • підвищена чутливість організму до діючих речовин рослини.

Пирій в народній медицині

З кореневища, насіння і листя можна приготувати водний відвар або спиртову настойку, а використовувати таке ліки строго за рецептом. Також корисний сік повзучого пирію, який призначають в концентрованому або розбавленому вигляді при діатезі, артриті і остеохондрозі. Крім того, доречно таке призначення при золотусі, при шкірних висипах різної етіології. Нижче представлено кілька ефективних рецептів, в яких головним інгредієнтом є насіння або коріння пирію.

Трава

Це народний засіб призначений для прийому всередину або зовнішньо – все залежить від медичних показань і особливостей ураженого організму. Наприклад, при подагрі необхідно добре промити і просушити стебла, після чого подрібнити. Сировина у кількості 2 ст. л. залити 1 ст. окропу, настоювати 4 години. Процідити, перелити в скляну ємність, приймати пирій всередину по 1 ст. л. тричі за добу.

При екземі можна приготувати лікувальні ванни, а для лікувального відвару потрібно 2 ст. л. подрібненої висушеної трави запарити у 500 мл окропу. Настояти, процідити, охолодити, додати неповну ванну з теплою водою температури 37 градусів. Такі лікувальні процедури проводити 20 хвилин до 3-4 разів за тиждень до настання періоду ремісії.

Корінь

При променевої хвороби, фурункульозі, наривах, ячменях, рожевих вуграх рекомендується використовувати кореневище трави, яке попередньо промити, просушити, подрібнити (можна пропустити через м'ясорубку). Необхідно 30 г підготовленого сировини запарити 1 л води, проварити на повільному вогні 5-7 хвилин після кипіння. Приймати по половині склянки тричі за добу на протязі 3-4 тижнів.

При нирковокам'яній хворобі, проблеми роботи нирок потрібно заздалегідь промити і просушити кореневища, подрібнити через м'ясорубку і розбавити водою у співвідношенні 1:1. Прокип'ятити суміш 3-5 хвилин, настояти, остудити, зберігати в скляній ємності. Приймати відвар всередину по 1-2 ч. л. перед прийомом їжі протягом 3-4 тижнів.

Насіння

При проблемах травлення краще використовувати насіння, які запарити в окропі. На 1 ст. л. висушеного сировини припадає 1 ст. рідини. Готове ліки необхідно випивати на порожній шлунок, при цьому не запивати водою. Їсти тільки через 20-30 хвилин. Курс лікування – до повного зникнення тривожної симптоматики.

Відео

Пирій - цілющі і харчові властивості коренів і трави

Як виглядає пирій - фото

Відгуки

Інна, 35 роківЯ пирій повзучий брала в якості відвару при запаленні сечового міхура, коли кожні 20 хвилин бігала в туалет. Ліки легко приготувати, ще простіше приймати всередину. Протипоказань не спостерігається, тому можна використовувати лікувальні властивості рослини, головне – пройти повний курс. Подруга дитині при рахіті такий відвар готувала.
Світлана, 41 рікПри онкологічних захворюваннях це допоміжне лікування, яке допомагає вивести з ураженого організму продукти інтоксикації. Вилікуватися їм неможливо, але полегшення точно настає. Я батькові відвар з кореневища пирію повзучого готувала, ставало легше, хоч і тимчасово. Рецепт класичний – 1 ст. л. на склянку окропу.
Ганна, 46 роківМожна використовувати пирій повзучий при ревматизмі, щоб полегшити гострий больовий синдром. З відвару можна приготувати знеболюючий засіб, але приймати його повним курсом 2-3 тижні. Допомагає пирій повзучий, але тимчасово. На собі випробувала це рослинний засіб і всім рекомендую з такою ж проблемою.
Марія, 26 роківПри шкірної висипки використовую пирій повзучий. Готую концентрований сік з кореня і стебел, після чого розбавляю його водою і мажу проблемні зони на обличчі. Такі процедури з пирієм повзучим виконую регулярно, зміни на обличчя. Як тільки припиняю використовувати це ліки, знову з'являється неприємна шкірний висип. Потрібно повторювати лікування.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!