Що можна зробити з глини

Ліплення – це нескладна і дуже захоплююче хобі. Воно дозволяє самостійно зробити безліч найрізноманітніших речей, прикрас, іграшок, декоративних виробів і скульптур різних форм. Готові вироби як не можна краще підходять для незвичайного оформлення інтер'єру і можуть бути чудовими подарунками практично до будь-якого свята. Де брати матеріал для ліплення, як потрібно правильно з ним працювати і що можна зробити з глини своїми руками?

Ліплення з полімерної глини для початківців

Полімерна глина являє собою синтетичний матеріал, який за своїми властивостями схожий на пластилін, але при цьому здатний тверднути. Її називають по-різному – пластика, термопластилин, термопластика, церн. Початківцям майстрам треба знати, що полімерна глина буває двох основних видів – один застигає тільки при запіканні, а інший без випалу. Перш ніж вибирати, що можна зробити з глини, варто визначитися, який вид матеріалу буде використовуватися (купівельна глина або маса для ліплення власного приготування).

Як зробити полімерну глину в домашніх умовах

Ті, хто не бажають нести витрати на придбання готового матеріалу для ліплення, можуть приготувати його самостійно. Називати саморобну глину полімерної буде неправильно, оскільки вона виготовляється з використанням зовсім інших компонентів. Однак отриманий матеріал піддається обробці з використанням стандартних технік роботи з полімерною глиною. Щоб зробити його, потрібні:

  • 1 стакан білого клею ПВА;
  • 1 склянка кукурудзяного крохмалю;
  • 2 столові ложки соку лимона;
  • 1 столова ложка вазеліну;
  • 1 столова ложка будь-якого нежирного крему;
  • скляна миска для замішування;
  • ложка для розмішування;
  • підкладка для вимішування глини;
  • поліетиленова плівка.

Наведеного кількості інгредієнтів вистачить на виготовлення приблизно 350 г пластичної маси для ліплення. Техніка виготовлення глини проста: за допомогою ложки потрібно ретельно змішати в мисці клей ПВА, крохмаль і вазелін. Потім додати в масу сік лимона і знову все добре змішати. Далі миску необхідно на 30 секунд поставити в мікрохвильову піч на максимальну потужність.

Поверхню, на якій буде вымешиваться глина, слід змастити кремом для рук. Витриману в мікрохвильовці і ще раз перемішану суміш необхідно викласти на цю поверхню і енергійно вимісити протягом 5 хвилин, як звичайне тісто. У результаті всієї роботи повинен вийти пружний і пластичний матеріал. Його потрібно скачати в форму «ковбаски» і обернути в тканину, щоб видалити надлишки вологи. Глина буде готова до використання відразу після охолодження.

Що потрібно для ліплення

У процесі ліплення використовуються будь-які підручні засоби, здатні полегшити роботу з глиною і допомагають додати матеріалу потрібну форму. Початківцям майстрам краще не запасатися відразу великою кількістю професійних інструментів, оскільки багато хто може не знадобитися. Мінімальний набір пристосувань і матеріалів для роботи з полімерною глиною представлений наступним переліком:

  • жорстка робоча поверхня;
  • ріжучі інструменти – канцелярський ніж, леза для бритви для дрібних робіт;
  • качалки для розкачування різних розмірів – підійдуть будь-які зручні предмети циліндричної форми;
  • зубочистки або голки – з їх допомогою роблять отвори, тонко розкачують дрібні елементи, закріплюють деталі;
  • каттери – так називають спеціальні формочки для вирізання фігурок, однак на перший час замість них підійдуть будь-які інші пристосування, наприклад, кришки від флаконів різних розмірів;
  • вологі серветки і рукавички.

Техніки ліплення

Вибираючи, що можна швидко зробити з глини, потрібно вивчити різноманітні техніки ліплення, які пропонують починаючому майстрові безліч ідей для творчості. Їх застосовують як для виготовлення глиняних виробів без випалу, так і при роботі з запеченої глиною. У залежності від планованої форми, кольору і елементів дизайну вироби з полімерної глини можуть виконуватися з використанням таких популярних технік:

  • Техніка тростини – розкачані шматочки глини в різних поєднаннях кольорів викладають шарами і скачують у формі рулетів, на зрізі яких виходять оригінальні різнокольорові візерунки.
  • Техніка плавного переходу кольору – полімерну глину змішують в різних пропорціях, домагаючись ефекту переходу одного кольору в інший.
  • Техніка філігрань – заготовку покривають дуже дрібними шматочками глини, що утворюють гарний ажурний візерунок.
  • Техніка калейдоскоп – пласти матеріалу для ліплення різних кольорів скачують в рулети, а потім надають їм різноманітні геометричні форми шляхом притискання до рівної поверхні.
  • «Соляна» техніка – намистини або інші елементи обвалюють у крупної солі, запікають, а після остигання вимивають сіль водою, домагаючись рельєфної фактури на поверхні виробів.

Як ліпити з полімерної глини

Самозастигаюча глина після застигання на дотик стає як дерево або гіпс, завдяки чому вироби піддаються обробці відповідними інструментами. Який запікають полімерний матеріал після дії високої температури є більш твердим і нагадує пластик. Купувати таку глину потрібно в магазинах художніх товарів і товарів для рукоділля.

Перші вироби з полімерної глини потрібно виконувати у вигляді легко піддаються обробці елементів, використовуючи підручні інструменти і поступово освоюючи різні нескладні техніки ліплення. Починати роботу краще з квітів (троянд або лілій), букетів, біжутерії. Вибираючи, чим фарбувати полімерну глину, перевагу варто віддати акриловим фарбам. Якщо для фарбування обрана гуаш, поверх неї накладають шар водостійкого лаку, а перед тим, як робити фарбування нітроемаллю, поверхню рекомендується грунтувати епоксидним клеєм.

Квіти

Щоб зліпити троянду, спочатку потрібно зробити невеликий кульку і надати йому краплеподібну форму – це буде серцевина квітки. Потім скачати кілька кульок і приплющить їх пальцями, перетворивши в тонкі пелюстки. Їх слід один за іншим обертати навколо серцевини, формуючи бутон. Перші пелюстки краще залишити прямими, а ті, що будуть по краях, загнути назовні.

Шарнірну ляльку

Для роботи з виготовлення шарнірної ляльки потрібна фольга. З її допомогою формують заготовки деталей, на які буде наноситися шар полімерної глини – тулуб, голову, ноги і руки, а також самі шарніри для стегон, колін, передпліч, ліктів і кистей рук. Після висихання деталі розрізають, а фольгу видаляють. Потім їх підточують, щоб вони краще підходили один одному за розмірами, склеюють у місцях розрізів і з'єднують за допомогою еластичних стрічок.

Біжутерію

Прикраси простих форм – це те, що можна легко зробити з глини, навіть не володіючи хорошими навичками ліплення. Будь початківець майстер зуміє зробити кільце, сережки, браслет або кулон, використовуючи нескладні техніки. Краще всього вибрати для першої роботи легкий варіант виробу, наприклад, зробити прості намиста або сережки. Для цього глину і розкачують вирізають у ній рівні квадрати, які скачують у кульки – так кожна намистина буде мати однаковий розмір. Потім в намистинках голкою потрібно зробити отвори.

Майстер-клас виробів з полімерної глини для дітей

Заняття ліпленням допомагають дитині вивчати навколишній світ і розвивати дрібну моторику. Можливості для творчості тут безмежні, але вибираючи, що дитині можна зробити з глини, краще починати роботу з речей найпростіших форм, які він зможе зробити самостійно або з мінімальною допомогою дорослого. Наприклад, виліпити разом з малюком їжу для ляльок або навчити його ліпити різних тварин.

Їжа

Дитині буде простіше всього виліпити таку їжу для ляльок, як овочі і фрукти. Покажіть йому, як за допомогою голки зробити апельсину «справжню» кірку, красиво оформити листок на яблуці, намалювавши на ньому прожилки, або надати правильну форму груші. Опановувати різні способи і техніки ліплення з дитиною потрібно поступово, а ще важливо врахувати, що дітям завжди хочеться швидше побачити результат роботи. Щоб малюк не втратив інтерес до ліплення, йому краще заздалегідь пояснювати, що вироби будуть готові не відразу.

Тварини

Для ліплення тварин краще всього використовувати прості картинки, де зображені звірі схематично. Дивлячись на них, простіше вибрати, що зліпити, і легше розібратися, як надати деталей потрібні обриси. Для зовсім маленьких зверят допускається використовувати цільні шматки матеріалу, а фігурки побільше рекомендується робити в техніці порожнистих деталей, використовуючи підручні форми для ліплення. Для оформлення вічко і носиків застосовують намистинки.

Вироби з глини для ліплення та випалу

Як підготувати глину для ліплення? Безпосередньо перед початком роботи її треба добре розім'яти руками – так вона стає більш пластичною. Коли використовується печеться біла або червона глина, при нагріванні виробів важливо витримати правильний температурний режим. Він повинен бути в межах 110-130 градусів, оскільки при більш високій температурі глина може втратити форму, потемніти або навіть спалахнути.

Можна самим зробити запекаемую глину? Теоретично це можливо, але, по-перше, для створення такого матеріалу потрібно знайти якісну природне глину, а по-друге, його буде складно правильно обпалити в домашніх умовах, не маючи спеціального обладнання. Самостійно виготовити подібний матеріал для ліплення вдасться тільки досвідченим шляхом, тобто методом проб і помилок.

Ваза

Для виготовлення тонких і високих фігурок і скульптур рекомендується використовувати каркас. При створенні вази таким каркасом найкраще послужить пластикова пляшка гарної форми. Її потрібно розрізати на дві частини, а потім кожну обклеїти розкатаними пластами самозастигаючої полімерної глини. Після застигання обидві частини ретельно склеюють і отримують готову вазу.

Фігурки

При вылепливании фігур і скульптур не обійтися без основи для ліплення. Для її створення можуть бути використані різні підручні матеріали, наприклад, гнучка дріт. Якщо ж починаючого майстра цікавить, як зліпити з глини людину, то в цьому випадку краще вдатися до відеоуроків, які показують процес виконання такої складної роботи поетапно.

Відеоуроки по ліпленню з глини

У відео-уроках ліплення представлено безліч потрібної інформації для початківців майстрів: як обпалити глину в домашніх умовах, як краще використати ті чи інші техніки. Майстер-класи у відео форматі допомагають краще вивчити тонкощі роботи з полімерним матеріалом і швидше освоїти самостійне виготовлення елементів різного ступеня складності.

Новорічні вироби

На Новий рік так приємно дарувати родичам і друзям вироби власного виготовлення. Ідеї для них легко знайти у відео-уроках, присвячених створення новорічних сувенірів з використанням доступних матеріалів. За допомогою поетапного майстер-класу будь зуміє виготовити красиві і оригінальні вироби – прикраси для ялинки, подарункові статуетки або навіть новорічні маски, які обов'язково порадують близьких і зроблять свято краще.

Новорічні вироби з полімерної глини

Брелок

Робимо Брелок Єдиноріг / Unicorn Kawaii ❤️ Полімерна глина Майстер клас ❤️ Ірина Іваницька

Череп

МК: череп з полімерної глини!

Димковская іграшка

Димковская іграшка Нянюшка птичница

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!