Лікування простатиту травами - найбільш ефективні збори, відвари і настоянки

Запалення передміхурової залози дуже поширене у чоловіків 20-40 років. Сучасна медицина пропонує безліч терапевтичних методів, але не треба забувати про народних рецептах. Рослини і трави від простатиту - найефективніші, якщо приймати лікування зборами і настоями регулярно. Фітотерапія дає результати не гірше, а іноді і краще, ніж медикаментозна терапія.

Що таке простатит

Запалення простати діагностуються приблизно у 80% зрілих чоловіків. За статистикою це кожен 10 пацієнт. Основна причина хвороби – порушення кровообігу, а це призводить до збільшення передміхурової залози. Це буває наслідком сидячої роботи, ожиріння, попадання інфекції і багатьох інших ситуацій. Нерідко патологія виникає у чоловіків після грипу, туберкульозу, ангіни або в результаті розвитку уретриту і гонореї.

Причиною вторинного інфікування може стати запалення сечовипускального каналу або прямої кишки, тобто мікроби піднімаються вгору по висхідному типу з уретри (анального отвору) до простаті. Сприяючим фактором розвитку патології стають хронічні запори, неліковані каріозні зуби, уповільнений тонзиліт або бронхіт. Не останню роль відіграє імунна система, яка втрачає захисні функції за наявності шкідливих звичок, фізичної перевтоми або неповноцінне харчування.

Лікування простатиту травами

Терапія народними рецептами передбачає прийом натуральних соків, відварів, настоянок. Бажано, щоб трави для лікування простатиту не заготовляли про запас. Найкращий ефект дають свіжозрізані рослини. Однак не у всіх є можливість знайти їх в потрібний момент. У цьому випадку підійде і трав'яний збір від простатиту в аптеках. Вони можуть бути різними.

Існують рецепти, усувають загострення хвороби, а інші збори допоможуть при хронічному перебігу захворювання. На початковій стадії травами недугу можна вилікувати повністю, а при довготривалому простатиті – поліпшити стан хворого, зменшити ризик оперативного втручання. Трави від простатиту бажано приймати і в профілактичних цілях, а не після того, як вже з'явилася проблема.

Чому лікування травами ефективно

Яку користь принесе збір трав при простатиті? Лікування запалення передміхурової залози в домашніх умовах зборами рослин можливо тривалий час. Фітотерапія не має побічних ефектів, якщо правильно слідувати рецептом приготування та дозування. До того ж всі збори і фіточай від простатиту мають комплексний вплив на організм, тому крім основного лікування чоловік забезпечить оздоровлення всього організму.

Змішані трави при простатиті у чоловіків стануть відчутними помічниками під час зцілення. Фітотерапія сприяє вирішенню проблеми сечовипускання, зменшує больові відчуття, благотворно впливає на кишечник. Відгуки чоловіків, які страждають від хронічного запалення простати, стверджують, що збори трав набагато ефективніше справляються з недугою, ніж традиційні медикаментозні препарати.

Найефективніші трави

Всі хвороби, які стосуються сечостатевої системи, пов'язані з інфекціями і запаленнями, тому основою трав'яного збору при простаті є протизапальні рослини. Які трави від простатиту – найбільш ефективні:

  • корінь імбиру;
  • трава деревію;
  • квітки пижма;
  • шишки хмелю;
  • гарбузове насіння;
  • кора осики;
  • трава чистотілу;
  • бруньки берези;
  • трава мучниця;
  • трава череди;
  • ягоди брусниці;
  • корінь женьшеню;
  • трава звіробою;
  • листя каланхое;
  • квітки ромашки;
  • листя алое та інші.

Чоловікам слід знати, що перш ніж самостійно проводити терапію народними рецептами, потрібно обов'язково звернутися за консультацією до лікаря, адже самолікуванням легко заробити хронічну форму хвороби. Треба відзначити, що в будь-якому лікарський збір від простатиту повинні бути рослини, які знімають спазми, наприклад, листя кульбаби, перцева м'ята або льнянка. Не завадять компоненти, що очищають судини, поліпшують склад крові. Розглянемо найефективніші трави, які пропонуються для лікування простатиту.

Ліщина

Лікарською сировиною у рослини ліщина є горіхи, кора і листя. При лікуванні такої недуги, як аденома передміхурової залози роблять настої або відвари з листя. Кору частіше використовують для виготовлення мазей зовнішнього застосування. Найефективнішим вважається ліки, зроблене з лісових горіхів. Вони мають здатність покращувати еластичність судин, виводити надлишки холестерину, поліпшувати обмін речовин.

Від простатиту краще приймати лікарські засоби, що зроблені на основі кори та листя ліщини. Терапія спрямована на налагодження кровоносної системи у хворого чоловіка, на зняття запальних процесів в простаті. Тривалість лікування призначає лікар індивідуально, що залежить від стану пацієнта і тяжкості патології. Застосовуючи дане рослина, необхідно знати, що настій і відвар з ліщини підвищує тиск і має здатність викликати алергічні прояви на шкірі.

Кропива дводомна

У цієї рослини використовуються листя, насіння, пагони і коріння. Ефективні з кропиви дводомної компреси, мазі, настоянки, відвари. Рослина корисно приймати при всіх захворюваннях сечостатевої системи. Сприятливий вплив кропива здатна впливати на репродуктивну функцію і потенцію. Рослина сприяє зміцненню імунітету, знімає запальні процеси, але повністю не може знищити збудника, тому при простатиті ця трава повинна виступати виключно у додатку до лікарської терапії.

Борова матка

Універсальна рослина ортилія однобока або борова матка допомагає в лікуванні і чоловікам і жінкам при захворюваннях сечостатевої системи. Трава ефективна при простатиті завдяки своєму «жорсткого» складом:

  1. Дубильні речовини. М'яко діють на кровообіг.
  2. Флавоноїди. Володіють антибактеріальними і протизапальними властивостями.
  3. Кумарини. Знімають больовий синдром, нейтралізують бактерії.
  4. Ароматичні сполуки. Завдяки антиоксидантним властивостям зупиняють перебіг хвороби, очищають і оздоровлюють організм в цілому.
  5. Арбутины. Швидко виводять сечу, знімають запалення.

Фіточай

Трав'яні чаї від простатиту відрізняються за кількістю вхідних інгредієнтів і за виглядом. Найвідоміший фіточай – Монастирський збір, виготовлений за рецептом ченців з Білорусії. Трави, які увійшли до складу збору, благотворно впливають на чоловічий організм, підсилюють дію один одного. Аїр болотний усуває больовий синдром, деревій зупиняє запалення, звіробій допомагає регенеруватися клітин простати, а польовий хвощ покращує сечовипускання.

Для боротьби з простатитом створено багато лікарських зборів. Серед них можна відзначити урологічний фіточай № 11, який легко можна купити в будь-якій аптеці. Чай усуває запальний процес в передміхуровій залозі, прискорює процес одужання, знезаражує тканини. Щоб відновити статеві функції, фіточай № 11 додано трава чебрець. За рахунок ягід ялівцю відбувається регуляція обміну речовин, а шкідливі речовини виводять листя берези.

Самий ефективний рецепт

Головна особливість терапії травами в тому, що допускається використовувати одночасно кілька різних видів рослин. Щоб прискорити одужання, краще застосовувати при простатиті трав'яні збори, які впливають на весь організм комплексний вплив. Кілька ефективних рецептів, які дозволяють швидше позбутися від запалення простати:

  1. Настоянка каланхое. Має бактерицидну загоюючою дією. Треба взяти нижні листки рослини (100 грам), подрібнити, скласти в склянку. Далі сировину потрібно залити 200 г горілки (спирту), потім поставити в темне місце на 10 днів. Після настоянку потрібно процідити, зберігати в прохолоді. Приймати ліки слід 2 рази: вранці натщесерце і ввечері за 20 хвилин до їди по 1 чайній ложці до поліпшення стану. Потім робиться перерва на 10-14 днів, після чого курс повторити (від 2 тижнів до 1 місяця).
  2. Відвар петрушки. Сухе листя і коріння рослини подрібнюються і змішуються. Після 1 столову ложу трави рекомендується залити 250 мл окропу (можна сильно гарячою водою), потім настоювати в термосі близько 40-50 хвилин. Після сировину слід процідити, віджати. Вживати ліки потрібно щодня по 2 ст. л. 4 рази на день до їди за 20 хвилин. Пити відвар бажано до повного одужання.

Готуємо трав'яні настої правильно

Які трави від проблеми простатиту – найефективніші, вже розібралися. Однак мало хто знає, як правильно їх приготувати, що був очікуваний результат. Робиться трав'яний настій так:

  • всі складові обов'язково подрібнюються;
  • готувати ліки слід в скляному, емальованому, фарфоровому посуді, обсягом не менше 1 літра;
  • мінімальна тривалість настою – 20 хвилин;
  • настоянку або відвар спочатку треба остудити, потім проціджують.

Відео: фітотерапія при простатиті

Трави при простатиті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!