Лікування опісторхозу народними засобами в домашніх умовах - рецепти для дітей і дорослих

Захворювання, як правило, вражає підшлункову залозу, жовчний міхур і печінка. Якщо поєднувати лікування опісторхозу народними засобами з терапією паразита медикаментозними препаратами, то прогноз позбавлення від хвороби буде сприятливим. При цьому важливо попередньо проконсультуватися у лікаря, який призначить комплексне обстеження для підтвердження діагнозу.

Що таке опісторхоз

Так називають хворобу, вражаючу внутрішні органи і здатну викликати гнійний холангіт, гостру форму панкреатиту, жовчний перитоніт, цироз, а в крайніх випадках навіть рак. Опісторхоз – це патологія, збудником якої є сибірська або котяча двуустка (вид трематода, який паразитує в печінкових протоках, а також у жовчному міхурі або підшлунковій залозі людини, диких або домашніх тварин, вживають рибу).

Зараження відбувається внаслідок вживання в їжу слабо просоленої або погано приготованої ураженої яйцями гельмінтів риби сімейства коропових. При цьому хвороба характеризується складною діагностикою, оскільки не існує специфічних симптомів опісторхозу. Частими ознаками патології є:

  • хворобливість в області печінки;
  • зростання температури тіла;
  • блювота, пронос;
  • безсоння;
  • запаморочення;
  • дратівливість;
  • суглобові або головні болі;
  • загальна слабкість;
  • алергічні висипання, астма;
  • болі в області правого підребер'я.

Лікування опісторхозу

Терапія хвороби, викликаної паразитами, займає кілька місяців, при цьому пацієнту призначаються протигельмінтні препарати типу Празиквантелу. Крім того, лікування опісторхозу народними засобами передбачає прийом таких препаратів:

  • жовчогінних препаратів (Хофитол, Аллохол);
  • гепатопротекторів (Гепарсил, Ессенціале Н, Селигон);
  • ферментів;
  • медикаментів, що покращують моторику кишечника.

Обов'язковим аспектом терапії опісторхозу є дієта, яку дотримуються протягом періоду прийому препаратів і після завершення основного курсу лікування. Раціон харчування хворого паразитами повинен виключати смажені, жирні, гострі, копчені, солоні і солодкі продукти. На час варто мінімізувати або зовсім відмовитися від м'ясних страв, віддаючи перевагу свіжим овочам, фруктам і ягодам. Рекомендується вживання безмолочних каш, нежирного сиру, натуральних соків, відварених/печених плодів. Харчові обмеження потрібно доповнити активним питтям води.

Ліки від опісторхозу у дорослих

Паразитарної патологією заражаються через недотримання правил гігієни або неправильного приготування їжі. При виникненні симптомів опісторхозу потрібно негайно почати лікування, причому первинні терапевтичні заходи повинні здійснюватися в стаціонарі. Це пояснюється тим, що ліки від опісторхозу у дорослих Більтріцід може викликати серйозні побічні ефекти – слабкість, нудоту і блювоту, сильні запаморочення, галюцинації, пр. Тим не менш, препарат необхідно для лікування паразитів, оскільки сприяє відтоку жовчі і поліпшенню роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Як лікувати опісторхоз в домашніх умовах

Процес терапії умовно поділяється на кілька етапів, кожен з яких однаково важливий, тому не може бути проігнорований. Лікувати опісторхоз у домашніх умовах можна лише в такій послідовності:

  • підготовчий етап, який триває приблизно 10 днів;
  • медикаментозне лікування (тривалість індивідуальна);
  • відновлювальна фаза (займає до 3 місяців).

Лікування опісторхозу в домашніх умовах народними засобами включає способи очищення організму від жовчі, покращення роботи травних органів, відновлення організму після проведення медикаментозного лікування. Крім того, за допомогою народних засобів з тіла швидше видаляються токсини, які утворилися після загибелі гельмінтів. Будь-які процедури в домашніх умовах повинні проводиться з дозволу і під наглядом лікаря.

Народні засоби від опісторхозу

Показанням для початку лікування хвороби є виявлення паразитів і їх личинок під час зондування. При цьому народні засоби від опісторхозу повинні застосовуватися після консультації лікаря та в доповнення до медикаментозних препаратів. Наявність клінічних проявів паразитарного недуги служить приводом для підбору комплексної терапії, здатної його усунути.

Як вилікувати опісторхоз народними засобами? Оскільки традиційні методи лікування патології часто викликають побічні ефекти, багато воліють замінювати їх альтернативними ефективними методиками. Починати приймати народні засоби лікування опісторхозу допускається після відвідин лікаря. Нижче описані максимально дієві рецепти нетрадиційної медицини.

Кора осики від паразитів

Це народний засіб відмінно зарекомендувало себе при лікуванні паразитів. Використовувати потрібно водний екстракт рослини, який застосовується для створення таких медикаментозних препаратів, як Экорсол і Популін. Зробити настій можна самостійно, для цього потрібно:

  • зібрати молоду кору осики;
  • подрібнити деревину допомогою кавомолки;
  • 20 грамів порошку залити 2 склянками окропу і настоювати протягом доби;
  • напій процідити за допомогою марлі або дрібного ситечка;
  • приймати щодня по 50-80 мл за півгодини до прийому їжі (кора осики від паразитів повинна застосовуватися не менше 2-3 тижнів).

Лікування опісторхозу дьогтем

Перемогти опісторхи в печінці можна за допомогою березового дьогтю. Кілька крапель народного засобу потрібно додати склянку молока. Приймають ліки тричі за добу, при цьому лікування опісторхозу дьогтем триває всього 27 днів (після кожних 9 діб робиться тритижнева перерва). Схема лікування цим народним засобом із зазначенням дозування по днях:

  1. 2 краплі;
  2. 4 краплі;
  3. 6 крапель;
  4. 8 крапель;
  5. 10 крапель;
  6. 8 крапель;
  7. 6 крапель;
  8. 4 краплі;
  9. 2 краплі.

Від чого допомагає жовч щуча

Захворювання, що викликається паразитами, раніше часто лікували за допомогою жовчі щуки. При цьому вважається, що краще в даному випадку брати виловлену ранньою весною рибу, оскільки в ній міститься максимальна кількість лікувальних речовин. Потрібно з допомогою ложки вийняти з трьох рибин жовч в чисту банку і залити масу 50 мл горілки. Лікувати опісторхоз засобом можна тільки дорослим, дитині віком до 16 років цей засіб не підходить. Троє діб приймайте ліки по 1 ст. л. натщесерце. Щуча жовч допомагає позбутися від паразитів за короткий термін.

Лікування опісторхозу травами

Реабілітація після терапії захворювання триває довго. Для прискорення відновлення організму після прийому медикаментозних засобів застосовуються трав'яні відвари з подорожником, звіробоєм, календулою, полином, безсмертником, корінням оману, чорницею, гриб чага, пр. Лікування опісторхозу травами здійснюється довго, проте такі засоби народної медицини допомагають швидше видалити з організму жовч і відновлюють шлунок. Крім того, трави стимулюють роботу кишечника, допомагаючи уникнути загострення або розвитку різних хронічних хвороб. Рецепти відварів:

  1. Трав'яний збір проти опісторхозу. Змішайте рівну кількість квітів календули і безсмертника, зелені звіробою, подорожника, полину, плоди чорниці, кореневища оману. Столову ложку суміші залити склянкою окропу і настоювати півгодини. Так ви отримаєте ефективний засіб від паразитів, яке потрібно приймати перед прийомом їжі по 1/3 склянки. Лікування протікає 30 днів.
  2. Відвар з трав з вмістом суцвіть гвоздики. Даний метод лікування опісторхозу народними засобами розрахований на річний термін. Змішайте по 1 ч. л. чебрецю, конюшини, квітів пижма, полину, очищеного насіння гарбуза, суцвіть гвоздики, реп'яха. Подрібніть компоненти, а після залийте окропом (1 літр). Через 3 години процідіть засіб і починайте пити по ½ склянки на добу натщесерце.

Лікування опісторхозу часником

Одним з найбільш дієвих народних засобів проти паразитів є часник. Терапія часниковими часточками підійде дітям і дорослим, при цьому будуть усунені не тільки симптоми захворювання, але і його причина. Як проводиться лікування опісторхозу часником:

  1. Часникові зубчики з молоком. Проваріть 4 часточки часнику в склянці молока, настоюйте продукти всю ніч, а вранці натщесерце випийте напій. У наступні три дні повторюйте процедуру.
  2. Часник з гвоздикою. Подрібнені часникові зубки (3 шт.) відваріть в молоці (200 мл) 5 хвилин, додайте 3 суцвіття гвоздики і дайте ще декілька хвилин покипіти на повільному вогні. Остиглу суміш приймайте тричі на добу протягом 10 днів.
  3. Часникова настоянка від опісторхозу. Пропустіть крізь прес 3 часникових зубця, залийте кашку гарячим молоком і залиште настоюватися на 6 годин. Щодня протягом 5 днів робіть клізму перед сном, використовуючи приготовану рідина.

Профілактика

Основною причиною зараження гельмінтами є вживання в їжу недостатньо обробленої риби з вмістом личинок паразита, тому профілактика опісторхозу ґрунтується на правильному приготуванні морепродуктів. Потрібно проводити наступні заходи для уникнення опісторхозу:

  • варити рибу не менше 15 хвилин в киплячій воді;
  • при солінні кожен шматочок потрібно рясно засипати сіллю (якщо вага рибини до 1 кг паразити гинуть через 3 доби контакту з сіллю, при більшій вазі – через 10 днів);
  • заморожувати рибу потрібно не менше 40 годин, при цьому відповідний температурний режим – мінус 28 градусів.

Відео: Як позбутися від опісторхозу

Як позбутися від опісторхозу самостійно

Відгуки

Олександр, 37 роківПробував багато народні засоби для лікування опісторхозу – пив дьоготь з молоком, часникову настоянку на горілці, трав'яні відвари. Десь півроку втратив і в результаті все одно пішов до лікаря, який призначив Бельтрицид. Пройшов курс і паразитів при повторному аналізі не виявили. Зараз відновлюю організм, дотримуючи дієту і періодично показываюсь лікаря.
Карина, 26 роківЯ народним засобам не дуже вірю, але пошкодувала, що не спробувала спочатку ними вилікувати опісторхоз, а відразу звернулася в лікарню. Лікар дав таблетку Бельтрицида і залишив на добу в стаціонарі. Ранок сильно розболівся правий бік – препарат вдарив по печінці, тому після такого лікування хвороби довелося відновлювати органи гепатопротекторами.
Тетяна, 42 рокиМоторошно боюся паразитів, тому ретельно мию і довго готую м'ясо і рибу (вважаю, що краще проковтнути, ніж не доготувати). Крім того, раз на півроку роблю профілактику проти гельмінтів – пропиваю трав'яні збори з полином, пижмою, безсмертником і календулою. Краще запобігти опісторхоз, ніж потім намагатися їх вивести.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!