Коли збирати м'яту для сушіння на зиму

Складно знайти людину, яка не знає, що таке м'ята. Ці ароматні листи часто додають в чай, щоб зробити смак більш насиченим. Рослина легко знайти на вулиці, але існують певні правила, коли збирати м'яту на сушку. Дикоростучий варіант цієї трави не володіє всіма лікувальними властивостями, як його «домашній побратим».

Чим корисна сушена м'ята

У багатьох трав'яних зборах використовується м'ята перцева, тому кожен садівник намагається виділити місце, щоб посадити цю рослину. Воно не примхлива у догляді, добре розвивається в нашому кліматі. Якщо знати, коли сушити м'яту на зиму, можна отримати кілька пакетів цієї запашної трави. Листя м'яти у своєму складі мають спеціальні речовини, що допомагають:

  • зняти свербіж шкіри, тому що рослина має судинорозширювальну властивістю;
  • при лікуванні гінекологічних, серцевих, кишкових, шлункових захворювань;
  • заспокоїти зубний біль;
  • додати тонусу всього організму.

Коли зрізають м'яту для сушіння на зиму

Перші паростки, коли на гілочці всього 2-3 листка, з'являються ще навесні. Вже тоді можна зривати їх, щоб додавати для заварювання запашного чаю. Для заготівлі на зиму ж необхідно дочекатися середини червня, коли рослина виросте, збільшить свій обсяг. Кращим часом, коли зрізати м'яту, вважається липень – це пік сезону, зелена маса і аромат стануть максимальними. Для зрізання підходять всі літні місяці, виконувати це можна кілька разів за сезон залежно від того, який період рослина знаходиться на цьому місці.

Вже на другий рік цвітіння на тому ж місці м'ята розростається дуже густо, без пересадки вирощувати її можна 4-5 років. Допускається залишити при бажанні на більш тривалий термін, але є ймовірність, що рослина вразять хвороби. Існує думка, що для зрізання потрібно дочекатися, коли з'являться квіти, але вони не володіють якими-небудь додатковими цілющими властивостями. Ще одна умова того, коли збирати м'яту для сушіння на зиму – повинна бути суха погода. Не слід робити це вранці, коли на листках, стеблі є роса. З-за цього при сушінні колір м'яти буде не зеленим, а коричневим.

Як сушити м'яту в домашніх умовах

Цінність м'яти полягає в цілющих властивостях, неповторному ароматі, які потрібно зберегти. Для цього слід виконувати нескладні рекомендації, що допомагають зберегти рослину протягом тривалого терміну. Для правильного зберігання сировини потрібно:

  1. Відразу ж після зрізання прибрати траву з сонця, тому що під дією променів з м'яти швидко випаровуються корисні ефірні масла.
  2. Складіть стебла з листям у великі, але рідкісні пучки, перев'яжіть і підвісьте в закритому від сонця приміщенні з хорошим провітрюванням (горище, веранда). Так заготовки не будуть пріти і швидко висохнуть.
  3. Листя, які відокремлені від стебел, слід сушити в затемненому місці на чистій тканині, папері, періодично перевертаючи.

Як правильно зберігати

Збереження всіх цілющих властивостей рослини залежить від того, чи знаєте ви, коли збирати м'яту для сушіння на зиму і як зберігати. Вам знадобиться:

  • пакет;
  • рушник;
  • контейнер (можна коробок);
  • банку, яка щільно закривається;
  • полотняний мішечок.

Спосіб зберігання м'яти багато в чому залежить від того, як швидко ви збираєтеся її використовувати. Приміром, якщо збирати для чаю на вечір, то потрібно загорнути її у вологий рушник, цього вистачить для збереження властивостей. Якщо ж термін зберігання 3-4 дні, то необхідно скласти листки у вологий рушник, покласти в холодильник. Можна помістити в контейнер і накрити мокрою вафельної тканиною. Такий метод збереже властивості рослини на 4 дні. Ось ще кілька варіантів, як зберігати м'яту:

  1. Якщо збирати м'яту для тривалого зберігання, краще її заморозити. Не прибирайте стеблинки, просто складіть у поліетиленовий пакет сировину і засуньте в морозилку. Далі з неї можна робити коктейлі, додавати в чай.
  2. У більшості випадків м'яту збирають для засушування. Зберіть її пучками, повісьте їх у затіненому місці, без доступу сонячного світла. Потім суцвіття, стебла можна відокремити від листів, перетерти їх і зберігати в полотняних мішечках, банках з щільними кришками. Таку м'яту можна додавати в жарку, суп.
  3. Якщо вам не хочеться збирати і засушувати м'яту, можна вирощувати її прямо у себе вдома. Це невибаглива рослина може рости прямо в квартирі. Відірвіть стебельце і поставте у воду, коли він пустить білі корінці, пересадіть м'яту в землю. Росте трава дуже швидко, а коли ви зриваєте листки, кущиться ще більше.

Як використовувати

Це рослина цінується не тільки за приємний насичені аромат, а й за цілющі властивості, які часто використовували народні цілителі. Це пов'язано з високим вмістом ефірних олій, дубильних речовин. Наприклад, м'ятний чай добре допомагає проти нудоти, печії, метеоризму. Необхідно додати одну столову ложечку висушеного рослини і залити склянкою гарячої води. Через 10 хвилин можна пити домашнє, смачне ліки. Воно ж допоможе позбутися від симптомів стенокардії.

Корисною м'ята буде і для дитини, коли у нього трапляються шкірні висипання. Потрібно проводити ванні процедури з додаванням м'ятного відвару. Не варто захоплюватися чаєм з цією рослиною чоловікам, тому що воно може вплинути на «чоловічу силу». Не слід використовувати м'яту людям з пониженим тиском за її судинорозширювального властивості. У всіх інших випадках люди можуть вільно насолоджуватися цим прекрасним рослиною.

Відео: як збирати і заготовити м'яту на зиму

Як правильно зібрати і засушити дику м'яту на зиму | Appetitos

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!