Звіробій корисні властивості і протипоказання

Звіробій – трав'яниста рослина з квітами, що виростає в середньому кліматичному поясі на галявинах, узліссях. Про корисні якості трави знали ще наші предки – вони активно використовували для лікування багатьох недуг. Застосовували звіробій і відьми на Русі, які займалися народною медициною. В наші часи корисні властивості трави визнані народною медициною, її компоненти використовуються для створення ліків, а збори з квітами і листям рослини нерідко призначаються лікарями для лікування певних захворювань.

Корисні властивості трави звіробою

У природі відомо кілька видів такої рослини – кам'яний звіробій, звичайний, сучкуватий, сланкий, але для лікування в більшості випадків застосовують продірявлений. Така трава має корисні якості, які допомагають боротися із захворюваннями, недугами різного характеру. До цілющих відносяться:

  • В'яжучі властивості рослини.
  • Здатність зупиняти кровотечу.
  • Сечогінні та жовчогінні властивості.
  • Протизапальні і ранозагоювальні можливості.
  • Знеболюючу, антисептичну дію на організм.
  • Антидепрессивные властивості.

Настої, чаї зі звіробоєм сприятливо впливають на організм, заспокоюючи нервову систему, допомагають боротися з її розладами, захворюваннями (наприклад, застосовується при алкоголізмі). Ця трава позитивно впливає на імунітет (що особливо актуально при ВІЛ), зміцнюючи його і організм в цілому. Нерідко використовуються настої в сфері косметології, застосовуючи звіробій для створення косметичних засобів, лосьйонів для шкіри, волосся.

Користь і шкода для організму

Звіробій – унікальна рослина, яка багата корисними речовинами, що допомагають боротися з хворобами. Акцентуючи увагу на цілющих характеристиках, не варто забувати про можливу шкоду трави – негативні наслідки, які можуть виникнути, якщо використовувати настої не за призначенням або при прийомі їх людьми, яким вони строго протипоказані. Перш ніж приступати до терапії, необхідно ретельно ознайомитися з протипоказаннями, можливими негативними впливами на організм людини.

Для жінок

Користь звіробою для жінок, їх здоров'я, краси доведена багатьма фахівцями, які займаються традиційним лікуванням травами. Речовини, що містяться в квітках, листі рослини, роблять свій позитивний вплив на внутрішні органи, шкіру особи, а також здавна доведена користь для волосся настою трави. Застосування настоїв із звіробою використовується:

  • У гінекології для нормалізації менструального циклу, полегшення стану жінки під час клімаксу, при міомі, ерозії, для лікування захворювань молочної залози. Нерідко призначають для лікування деяких хвороб, що провокують безпліддя.
  • В гастроентерології для лікування хвороб шлунка, шлунково-кишкового тракту, нормалізації роботи підшлункової залози.
  • У косметології можливо зовнішнє або внутрішнє вживання настою. Добре допомагає для:
  1. Нормалізації жирового обміну в шкірі особи.
  2. Загоєння ран.
  3. Додання волоссю блиску, здоров'я.

Крім позитивного впливу, спостерігається негативний вплив звіробою на жіночий організм. При тривалому застосування настою або чаю підвищується рівень чоловічого гормону – тестостерону, що призводить до розростання волосяного покриву по-чоловічому типу, зміни голосу. Важливо пам'ятати: трава знижує властивості контрацептивів, тому крім прийому таблеток варто убезпечити себе від небажаної вагітності іншим способом.

Для чоловіків

Користь звіробою для чоловіків полягає насамперед у лікуванні гастроентерологічних захворювань, запалення простати, хвороб, пов'язаних із застоєм жовчі або проблеми з сечовипусканням. Використовується як антисептичний, протизапальний засіб. Прийом трави звіробою для чоловіків, судячи з відгуків, може негативно вплинути на потенцію, послабити цю функцію, але все повертається до норми після припинення лікування. Приймати настої, фіточай стоїть під постійним контролем лікаря, щоб не порушити безповоротно сексуальну здатність чоловіка.

При вагітності

У період вагітності лікарі забороняють використання трави звіробою в будь-якому вигляді. Це може негативно позначитися на здоров'ї жінки, оскільки через гормональної перебудови складно передбачити реакцію організму на траву. Вживання настоїв звіробою може призвести до порушення розвитку плоду, формування захворювань, тому краще відмовитися від такої методики лікування. Крім того, не рекомендується приймати відвар трави під час лактації, оскільки молоко може значно гірчити і дитина відмовиться від грудей.

Застосування в лікувальних цілях

В якості лікувального засобу звіробій можливо приймати у вигляді настою, фіточаю в сукупності з іншими корисними лікарськими рослинами. Під час приготування ліків в домашніх умовах, важливо точно дотримуватися пропорції, графік прийому засобу, його кількість. Перед початком курсу бажано проконсультуватися з лікуючим лікарем, переконатися, що немає ніяких протипоказань для прийому настою звіробою і ознайомитися з можливими ускладненнями.

Чай

Не викликає сумніву користь чаю із звіробою: він діє на систему кровообігу, покращує апетит, нормалізує роботу центральної нервової системи, ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Напій цей – відмінний профілактичний засіб від багатьох захворювань. Для приготування знадобиться десять грам сухої рослини (можуть використовуватися листя чи квіти) і 100 мл крутого окропу. Заливаємо траву окропом, даємо настоятися кілька хвилин – лікувальний чай готовий, а для додання йому смаку варто додати в чашку 1 ч. л. меду. Для максимальної користі рекомендується заварювати напій з іншими лікарськими травами (материнкою, м'ятою).

Настій з календули і квітів звіробою

Хороший настій з знезаражувальним, протизапальним ефектом для ротової порожнини можливо отримати, використавши збір лікувальних трав на чолі зі звіробоєм. Для приготування кошти в порцелянову ємність необхідно помістити по дві столові ложки календули, квіток звіробою, ромашки, а потім суміш залити крутим окропом. Дати настою добре заваритися і полоскати рот після їжі.

Настій з ромашки, звіробою і безсмертника

Для омолодження організму, зміцнення здоров'я, профілактики багатьох захворювань ідеально підійде збір лікувальних трав. Для приготування знадобиться 100 грам кожної складової: безсмертника, ромашки, звіробою, березових бруньок. Подрібнити всі трави в ступці або кавомолці, 1 ст. л. суміші залити півлітра окропу, дати настоятися. Процідивши настій, потрібно налити у склянку, додати чайну ложку меду. Випивати по 1 склянці вранці і перед сном протягом місяця.

Рецепт приготування лікувального відвару

Для боротьби із захворюваннями шлунка, кишечника або інших органів ШКТ використовується відвар цього чудодійного рослини. Щоб приготувати його, потрібно з'єднати склянку води і столову ложку трави звіробою, а потім кип'ятити на середньому вогні п'ятнадцять хвилин. Після охолодження слід відцідити відвар і випити отриманий обсяг протягом дня, розділивши на декілька прийомів рівноцінними порціями.

Протипоказання до застосування звіробою

Хоча трава славиться рядом позитивних якостей, звіробій продірявлений має і ряд протипоказань для прийому всередину. Відмовитися від лікування варто при наявності захворювань або певного стану організму:

  • Підвищеного артеріального тиску.
  • Захворювань судин.
  • Вагітність, період лактації.
  • При підвищеній температурі тіла.

Беручи настої або чаї з квітів або листя звіробою, важливо пам'ятати, що рослина є в деякій мірі токсичним, а при тривалому курсі лікування може негативно позначатися на роботі печінки, підшлункової залози. Крім того, тривале вживання настоїв або чаїв зі звіробоєм може спровокувати розвиток запору, поява гіркоти і неприємного присмаку у роті, зниження апетиту.

Відео

Звіробій Користь і застосування

Відгуки

Оксана, 32 роки, ХабаровськПісля проведення чищення і видалення поліпів з шийки матки була занесена інфекція, яка призвела до розвитку запальних процесів. Захворювання доставляло мені дискомфорт, болі і заважало нормального життя, а прописані лікарем медикаментозні препарати не допомагали. Знайома порадила пропити настій звіробою, для позбавлення від проблеми. Через кілька днів я стала помічати поліпшення, а через півтора тижні болі і неприємні відчуття пішли.
Ангеліна, 28 років, СочіДавно чула про корисні властивості звіробою, але думала, що він застосовується лише в народній медицині. Потрапивши до дерматолога з проблемою тріщин і загоюються ран на п'ятах, з подивом почула, що лікар рекомендував мені використовувати масло цієї рослини. Поставилася до такої рекомендації скептично, оскільки до цього не допомагали навіть дорогі мазі і креми. Але на моє здивування через пару тижнів почала помічати позитивну тенденцію загоювання ран, а через місяць залишилися лише невеликі тріщинки, але впевнена з допомогою олії і від них вдасться позбутися.
Ксенія, 22 роки, КазаньЗавжди були проблеми з менструацією: нерегулярний цикл, сильні болючі відчуття під час критичних днів, слабкість, запаморочення. Лікарі розводили руками і казали, що така доля всіх жінок. Бабуся захоплюється лікарськими рослинами і в одній книжці вичитала про збір трав, у складі якого є звіробій і який допоможе позбутися від моїх проблем. Пропивши один курс, я переконалася в чудодійну силу трави, зовсім забула про тих, що мучили мене проблеми. Проводжу таку терапію 2 рази в рік.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!