Фурункул на носі - причини, перші симптоми, діагностика і як правильно лікувати

Якщо несподівано з'явився фурункул носа, лікування в домашніх умовах має відбуватися негайно, інакше запалення прогресує і ускладнює перебіг патологічного процесу. Характерний недуга доставляє внутрішній дискомфорт і стає основною причиною комплексу неповноцінності (присутній естетичний дефект). Щоб консервативне лікування фурункула носа було максимально ефективним та своєчасним, при перших ознаках хвороби потрібно звернутися до отоларинголога, пройти обстеження.

Що таке фурункул

Відповідно до коду по МКБ-10, зазначене захворювання позначається, як J 34.0. За визначенням, фурункул всередині носа характеризує гнійно-запальне ураження поверхні шкіри з патологічним вогнищем у фолікулі волоса. Патологічний процес починається із запалення волосяної сумки або сальної залози носа, але по мірі накопичення гнійних мас може призвести до розвитку сепсису, тромбозу; лікарі не виключають летальний результат для пацієнта. Тому нарив в носі не варто залишати без своєчасного лікарського участі.

Причини

Щоб уникнути останніх стадій розвитку чиряка, консервативне лікування повинно бути своєчасним. Для цього важливо розуміти, що позитивна динаміка при фурункулі повністю відсутня або виражена слабо, поки не визначити етіологію патології. Частіше хвороба спровокована бактеріями стафілокока, які відрізняються підвищеною стійкістю до певних місцевих антисептиків і системних антибіотиків. Після попадання інфекції на початковій стадії проходить безсимптомний процес дозрівання фурункулів, складно визначити патогенний фактор. Як варіант:

  • цукровий діабет;
  • авітаміноз;
  • тривале захворювання організму;
  • присутність «брудних рук»;
  • ослаблений імунітет;
  • глистні інвазії;
  • екологічний фактор;
  • гормональний дисбаланс;
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • травмування слизової носа, вищипування волосків;
  • системне ожиріння.

Ознаки фурункульозу

Поява хворобливих відчуттів відбувається не відразу, перший час гнійник в носі ніяк себе не проявляє. Однак це дуже нетривалий період. Незабаром гнійне запалення провокує внутрішній дискомфорт, гострий напад болю з переходом патологічного процесу на судини і вени. З'являється набряк, порушується робота сальних залоз, в носових проходах накопичується слиз з гнійним стрижнем. Інші, не менш красномовні симптоми фурункульозу (видно по фото хворих) представлені нижче:

  • болючість передніх відділів носа;
  • набряклість з почервонінням шкірних покривів;
  • дискомфорт і біль при пальпації носових проходів;
  • симптоми інтоксикації;
  • порушення температурного режиму;
  • застійні явища в тканинах інфільтрату;
  • біль при натисканні носової перегородки;
  • закладеність носа при мізерних виділеннях;
  • збільшення кінчика або крила носових пазух залежно від локалізації вогнища патології;
  • болючість перенісся, гостро відчутна при пальпації;
  • підвищена нервозність, нестабільність емоційної сфери.

Як відбувається розвиток фурункульозу

Це інфекційне захворювання викликає ускладнення, при цьому довго лікується консервативними методами. Тому важливо своєчасно розпізнати всі існуючі стадії розвитку фурункула, щоб діяти без зволікання відразу після появи першої симптоматики. Отже:

  1. Перша стадія. Вважається легкою, оскільки фурункул ще не з'явився, гострий напад болю поки відсутня. З характерних симптомів слід виділити сильний свербіж і дискомфорт в області кінчика або крила носа, нестабільність температурного режиму, запалення регіональних лімфовузлів.
  2. Друга стадія. З'являється абсцес, який додатково може зливатися з карбункулом. У пацієнта підвищується температура, порушується робота потових залоз, має місце емоційна нестабільність.
  3. Третя стадія. Гостра симптоматика йде на спад, однак фурункули будуть з'являтися регулярно. Хвороба набула хронічну форму, що супроводжується загальною слабкістю, постійною втомою, зниженням якості життя.

Діагностика захворювання

Визначити характер патології в домашній обстановці не становить особливої складності, особливо якщо фурункул видніється на кінчику носа або на одному з крил. Видавлювати самостійно характерний наріст заборонено, потрібно звернутися до фахівця, пройти діагностику. З лабораторних та клінічних обстежень отоларинголог призначає:

  • загальний і біохімічний аналіз крові;
  • аналіз крові на рівень глюкози;
  • лабораторне дослідження на гормональний фон;
  • кал на яйця глистів;
  • УЗД (за показаннями).

Як лікувати фурункул на носі

Видавлювати фурункул в домашніх умовах чревато небезпечними ускладненнями і навіть летальним результатом, тому при консервативному лікуванні важливо керуватися виключно лікарськими приписами, не займатися поверхневим самолікуванням. Ось цінні рекомендації отоларингологів:

  1. Місцева терапія. Мова йде про антисептичному розчині, який показано використовувати зовнішньо для скорочення вогнища патології, в якості заходів асептики. Як варіант: іхтіолова і бальзаминовая мазь, борний спирт.
  2. Загальна терапія. Основна мета – консервативними методами знищити патогенну флору, скоротити вогнища запалення, прискорити процес одужання. Частіше призначають такі системні антибіотики, як Тетрациклін, Амоксиклав, Ампіцилін.
  3. Оперативне розтин гнояка. Якщо розвивається абсцес, формуються великі вогнища некрозу тканин не обходиться без розкриття фурункула під місцевою анестезією з подальшим реабілітаційним періодом.

Засоби місцевої дії

Таке консервативне лікування забезпечує лише тимчасовий терапевтичний ефект, якщо в носі з'явився і болить фурункул. До вогнища патології лікарі рекомендують прикладати мазі і креми, гелі, рідкі розчини в якості компресів. Не виключено накладення пов'язок. Місцева терапія не забезпечує повне одужання, зате позбавляє від більшої частини неприємних симптомів. Ось перевірені часом медичні препарати:

  • антибактеріальні мазі: Гентаміцин, Тетрациклін, Левоміцетин;
  • антисептичні розчини: Димексид, борний спирт.

Спеціальні мазі

Якщо розвивається фурункул у дитини, батьки часто користуються маззю Вишневського. Це перевірена часом і доступна за ціною засіб, який знімає запалення і витягує гній. Для його правильного застосування потрібно нанести порцію мазі на стерильну серветку, прикласти до вогнища патології і примотати за допомогою пов'язок. Виконувати таку процедуру 2 рази за добу, і позитивна динаміка спостерігається вже на 3 день лікування. Інші мазі з вираженим антибактеріальним ефектом представлені нижче:

  1. Левоміцетин. Це надійний місцевий антибіотик, який прибирає гнійні ураження шкіри, скорочує вогнища патології. Мазь потрібно наносити на фурункул вранці і ввечері, курс лікування – 7 – 10 днів (поки чиряк не зникне на носі).
  2. Синтоміцин. Ще одна мазь для зовнішнього застосування при фурункулі. Наносити склад на область носа, не змивати. Процедуру проводити вранці та ввечері протягом 5 – 7 днів. На відкриті рани ліки не задіяти.

Засоби загальної терапії

Фото абсцедування фурункула лякає своєю реалістичністю, тому лікарі наполягають на комплексному і негайному підході до проблеми зі здоров'ям. Всі приписані ліки належить не тільки наносити зовнішньо на фурункул, але і вживати всередину. В даному випадку мова йде про представників наступних фармакологічних груп:

  • антибіотики: Ванкоміцин, Цефазолін, Тетрациклін;
  • імуностимулятори: Поліоксидоній, Галавіт, Циклоферон;
  • полівітамінні комплекси: Дуовіт, Алфавіт.

Якщо детальніше говорити про користь імуностимуляторів, представники даної фармакологічної групи характеризуються наступними лікувальними властивостями в ураженому організмі пацієнта:

  1. Поліоксидоній. Випускається у формі таблеток, стимулює місцевий імунітет, підвищує резистентність організму до патогенної флори.
  2. Галавіт. Це таблетки вітчизняного виробництва, які мають імуностимулюючими та протизапальними властивостями. Активні компоненти в хімічному складі стимулюють імунітет, прискорюють процес загоєння ран, відновлюють слизову носа.

Антибактеріальні препарати

Якщо причиною виникнення в носі фурункула є підвищена активність стафілококів, стрептококів, отоларингологи призначають наступні антибіотичні кошти для прийому перорально тривалістю консервативного лікування 5 – 7 діб без перерви:

  1. Ванкоміцин. Представник групи глікопептидів, який випускається у формі порошку для приготування розчину для ін'єкцій. Вводити ліки належить внутрішньовенно крапельним шляхом кожні 6 годин по 500 мг або кожні 12 годин по 1000 мг.
  2. Цефазолін. Це антибіотик широкого спектру дії, який виготовляється у формі порошку для виконання внутрішньом'язових або внутрішньовенних ін'єкцій. Вміст 1 флакона потрібно розчинити у 5 мл фізрозчину або ізотонічного розчину натрію хлориду вводити глибоко в м'язову тканину.

Хірургічне видалення фурункула

Якщо в носі формується абсцес, або видніються великі вогнища некрозу м'яких тканин, лікарі настійно рекомендують провести операцію. Це радикальне рішення проблеми зі здоров'ям, яке забезпечує стійкий терапевтичний ефект, тривалий і не завжди приємний реабілітаційний період. Операція проводиться при наявності декількох фурункулів, при цьому вважається безпечною для пацієнта. Послідовність хірургічних маніпуляцій така, і важливо її не порушувати:

  1. Лікар проводить процедуру знеболювання. Це може бути місцева анестезія або загальний наркоз в залежності від медичних показань.
  2. Хірург за допомогою скальпеля розкриває гнійник з подальшою евакуацією його вмісту, після чого проводить якісне промивання носа антисептичним розчином.
  3. У носовий прохід встановлює та фіксує дренаж для забезпечення безперешкодного відтоку залишків гнійних мас.
  4. Накладає бактерицидну пов'язку, після чого спостерігає пацієнта ще кілька днів поспіль.
  5. Дренаж змінює пацієнта вже на наступний день, стерильну пов'язку – на 7 добу. Тривалість реабілітаційного періоду становить 14 – 21 день.

Лікування в домашніх умовах

Якщо болючий по відчуттях фурункул має відносно невеликі розміри, причому з'явився в носі зовсім недавно, позбутися характерного наросту з гнійним вмістом можна альтернативними методами. Попередньо проконсультуватися з отоларингологом. Якщо у пацієнта відсутня алергічна реакція на рослинні компоненти представлених нижче рецептів, в якості допоміжної терапії фурункула можуть виступати наступні народні засоби, приготовані в домашній обстановці:

  1. У рівних пропорціях потрібно змішати сік цибулі і алое, після чого перемішати склад і розтерти їм воспалившийся гнійник. Процедуру рекомендується повторювати вранці і ввечері, поки фурункул не зникне.
  2. Висушені листя календули в обсязі 20 г перемішати з вазеліном до формування однорідної маси. Отриманим кремом потрібно регулярно змащувати вогнище патології в носі кілька днів поспіль. Курс лікування – 10 – 14 діб.
  3. Просочити соком сирої картоплі марлю, виконати компрес і помістити його на запалений фурункул до повного висихання тканини. Курс лікування – 7 – 10 процедур.

Фото фурункула в носі

Відео

Фурункул на носі - як лікувати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!